Güveni Kötüye Kullanma Suçu-İhkak-ı Hak ve Anayasa'ya Aykırılık Sorunu
Değerli Meslektaşlarım;
TCK'da hırsızlık, dolandırıcılık, yağma gibi suçlarda "kendiliğinden hak arama" kastının bulunması failin cezalandırılmasında lehine bir durum olduğu halde güveni kötüye kullanma suçunda lehine bir durumun bulunmamasının Anayasa'ya aykırı olabileceği kanaatindeyim. Bu hususta yazdığımız küçük bir yazıyı buraya ekliyorum.
Konu ile ilgili görüş ve eleştirilerinizi bekleriz. Selamlar saygılar
ESKİ VE YENİ TÜRK CEZA KANUNUNDA KENDİLİĞİNDEN HAK ARAMA (İhkak-ı Hak) Ve GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU
1-İhkak-ı Hak Eyleminin Tanımı
İhkak-ı Hak; Kişinin iddia ettiği hakkını adli makamlara başvurmadan kendiliğinden kişi veya eşya üzerinde zor ve kuvvet kullanarak alması olarak tanımlanabilir.
2-Eski ve Yeni Ceza Kanunu Açısından İhkak-ı Hak
765 sayılı Türk Ceza Kanunumuzda kendiliğinden hak arama yahut kanundaki adıyla kendiliğinden ihkakı hak etmek fiili ayrı bir suç iken 5237 sayılı Yeni Türk Ceza Kanunumuzda ihkak-ı hak eylemi ayrı bir suç değildir.
Yukarıda da değindiğimiz üzere bu suç tipi yeni ceza yasamızda bulunmamaktadır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu yapılırken kanun koyucu tarafından suç tipi olmaktan çıkarılan bu eylem modern ceza yasalarında da genel olarak suç teşkil etmemektedir. Bunun yerine kanunun öngördüğü başka bir madde ihlal ediliyorsa bu maddeden (örneğin hırsızlık, yağma ) yargılama yapılması durumu hâkimdir.
3-5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda Hırsızlık, Dolandırıcılık, Belgede Sahtecilik ve Yağma Suçları Açısından İhkak-ı Hak
Ceza yasamızda “kendiliğinden hak iddia ederek kuvvet ve zora başvurarak hakkını temin eylemi” bazı suçlar açısından cezayı azaltan hal veya cezada özel indirim sebebidir. Yağma (gasp) suçunda ise “tehdit” veya “kasten” yaralama suçundan failin cezalandırılması öngörülmüştür.
a) Hırsızlık (TCK m.144) ve Dolandırıcılık (TCK m.159) suçları “bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacı” ile yani “Kendiliğinden hak aramak kastıyla” işlendi ise cezayı azaltan hal söz konusudur.
b) Evrakta Sahtecilik suçunun “bir hukukî ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelen*mesi amacıyla”işlenmesi durumunda (TCK m.211) özel bir cezadan indirim nedeni düzenlenmiştir.
c) Yağma suçunun “kişinin bir hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla işlenmesi ve tehdit veya cebir kullanılması halinde” TCK m.150/1 gereğince failin gasp yani yağma suçundan değil de sadece kasten yaralama veya tehdit suçundan cezalandırılması hüküm altına alınmıştır..
Burada ceza hukukçusunun ceza hukuku pratiğinde karşısına gelen olaylarda eski TCK uygulamasında olduğu gibi hırsızlık, dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik davalarında suçun nev’inin yani türünün değiştiği yönünde savunma yapması geçerli olmamakla birlikte cezada indirim sebeplerinin hâsıl olabileceğini savunmasında belirtmesi elzemdir.
4-Güveni Kötüye Kullanma Suçu için İhkak-ı Hak Hali
Öte yandan hırsızlık dolandırıcılık, evrakta sahtecilik suçlarında cezada indirim yahut yağma suçunda nev’inin değişmesi gibi sanık lehine Kanun Koyucu tarafından düzenleme yapılmış olmasına karşın güveni kötüye kullanma suçunda böyle bir lehe durumun sağlanmamış olması da dikkat çekmektedir. Gerçekten de 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 155. Maddesinde düzenlenen güveni kötüye kullanma suçunda kendiliğinden hak arayan kişinin cezasında indirim düzenlemesi mevcut değildir.
5-İş İlişkisinden Kaynaklanan Güveni Kötüye Kullanma Suçu ve İhkak-ı Hak
Uygulamada işçi ve işveren ilişkilerinde işçilerin maaş veya tazminat gibi haklarını zamanında veya hiç alamamalarının sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirtmek istiyoruz.
İşveren tarafından hakkı ödenmeyen veya ödenmediğini düşünen ve tabiri caizse suç işlemeye tahrik edilen ve bu maksatla işvereni tarafından teslim edilen maddi değeri olan mal üzerinde tasarrufta bulunan ve güveni kötüye kullanma suçunu işleyen failin cezasında hırsızlık, dolandırıcılık, yağma gibi lehine bir düzenleme bulunmamakla birlikte aleyhine bir düzenleme söz konusudur. TCK 155/2’de bu durum cezada artırım sebebidir.
Yasa koyucunun burada iş hayatındaki düzenin korunmasını amaçladığını düşünüyoruz. Ancak fıkra gerekçesinde bu husus belirtilmemiştir.
Öte yandan işçilik alacağı olan veya olduğuna inanarak güveni kötüye kullanma suçunu işleyen işçinin, kendi hakkını sağlamak niyetiyle yağma (gasp), hırsızlık, dolandırıcılık, evrakta sahtecilik suçlarını işleyenler karşısında daha adil bir cezaya tabi tutulması da akla gelmektedir. Nitekim Anayasamızın “eşitlik” ilkesi düşünüldüğünde bu hususun öğreti ve uygulamada tartışılması ve nihayetinde Anayasa’ya aykırılık iddiasının norm denetimi yoluyla Anayasa Mahkemesi’nce de açıklığa kavuşturulması gerektiği inancındayız.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku