Bir kamu kurumundan burslu olduğum için 1987'de mezun olduktan sonra ilgili kuruma başvurdum. İşe başlamam için gerekli koşullardan biriside bölümümle ilgili olan Mühendisler Odasına üye olmam gerekiyordu. Bundan dolayı Oda'ya üye oldum.
1993 yılında da çalıştığım yerden ayrılıp, özel bir şirkette çalışmaya başladım.
İş olarak, hiç bir zaman mesleğimi yapmadığım için oda ile pek fazla ilgim olmadı.
Önceki işyerimde, Oda aidatları maaşımdan otomatik kesiliyordu, ayrıldıktan sonrada bu aidatlar kesilemedi, bende nasıl olsa aidatları ödemediğim ve her yıl kimlik yenilemediğim için üyelikten çıkarılırım diye düşünüyordum, bu yüzden çokta ilgilenmedim.
Geçen ay gelen bir telefonla, bu konu gündeme geldi, benim hala üye olduğumu ve 10 yıllık olan aidatlarımı ödemem gerektiğini belirttiler.
İlgili odanın sitesine girdiğim zaman, açıklamalardan gördüm ki; üyelikten ayrılmak o kadarda kolay değilmiş.
Hem parayı ödemem, hem bir yazılı başvuruda bulunmam hemde Oda yönetiminin kararı gerekiyor. Sizce böyle bir durum mantıklımıdır (=hukukimidir) ?
Bir avukata sorduğum zaman bunun yasal olduğunu belirtti ve yapacak pek bir şey olmadığını söyledi.
Aslında çok önemli bir borcum yok, ama beni rahatsız eden istedikleri gibi tüzük çıkarıp onu uygulamaları. Yani yönetim kurulu hayır çıkamassın derse ben ömür boyu oraya üye olmak zorundamıyım? (Benzer bir durumu kullanmak istemediğim kredi kartını bankaya iade etmek istediğimde yaşamıştım, kartı bir türlü geri almak istemediler.)
Hangi kamu kurumu aldığınız hizmetin parasını ödemediğiniz halde hizmeti devam ettirirki. 2 ayda elektriğinizide, telefonunuzuda keserler.
Noter kanalı ile başvurup üyeliğimin durdurulmasını, o tarihe kadar ne kadar borcum varsa bana bildirilmesini isteyeceğim. Sizce başka bir şay yapabilirmiyim?
sayın cayyolu ;
Vereceğim yanıt herhangi bir hukuk maddesine dayanmıyor ama sizin yazınızı okuduktan sonra bunu yazmam şart oldu.
Bir kere şu kesinki hiç bir kanun yönetmelik tüzük kanunhükmünde kararname gibi iç hukuk yöntemleri ve uygulamaları ANAYASAYA aykırı olamaz.
Nasıl ki bir avukat ilgili şehrin barosuna kayıtlı olmadan görev yaparsa kaçak oluyorsa, silahlı kuvvetler mensubu olmadan subay olamıyorsa sizinde aynı şekilde kayıt olmanız gerekliliği olduğu kanaatindeyim.
Mühendisler odası üç-beş kişinin toplanıp hadi kuralım dedikleri bir oda değildir. Kanundan aldığı yetki ile kurulmuş ve bu yetkiyi kullanan bir kurumdur.
Odaya bağlılık nasıl oluyorsa çıkış işlemleride aynı şekilde olması son derece doğaldır. Odanın onaylamaması diye bir durumun olacağına inanmıyorum. Çünkü o madde bir şekilde iki tarafında haberinin olduğu ve bildiği anlamına gelir ki siz eğer konunuzla ilgili bir iş yaparsanız oda ilgi dilekçe ve çıkış onayınızla kendilerine bağlı olmadığını ispat etsin.
Üyeliğinizin devam ettirilmesinin tamamen 'iyi niyet' kuralı içinde olduğuna inanıyorum ki bunun su elektrik doğalgaz gibi hizmetlerle 'para'ilişkisi haricinde bir benzerliği yoktur. teki hizmet karşılığı istene para teki yetki kullanımı için istenen bir bedel.
Bende noter kanalı ile yapacağınız başvurunun yeterli olduğuna inanıyorum. Yine ben aynı şekilde tüzükte belirtilen şartında hukuki olduğuna ve o tüzüğün bir yerinde mutlaka çıkma koşulunun da yazılı olduğuna inanıyorum. Eğer tüzükte üyelikten ayrılma koşulları yok ise tüzüğün hatalı eksik olduğuna ve sadece bu şartla sizin haklı olabileceğinize inanıyorum.
Türkiyede şahsi kanaatimce sadece OYAK kanunlar hilafında asteğmenleri zorla üye yapıp askerlikleri hitamında hiç para ödemeden 'byeeeee' diyen bir kuruluş olarak görüyorum. Vatan görevlerini çok büyük bir olasılıkla asteğmen olarak yapan hakim savcı ve avukatların bu hususu neden hiç gündeme getirmediklerinide anlamıyorum
saygılarımlaaa
bilmiyorum dediğim konu hakkında 2 saat eh bence dersem günlerce konuşurum
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
eşlerde cocuk yoksa miras durumu...
13-05-2025, 13:01:29 in Miras Hukuku