03.03.2006 tarihinde Yapı Kredi Bankası Internet Şubesi'ndeki hesap ve kredi kartı bilgilerimi kontrol ederken farkettiğim, kredi kartımdan 27.02.2006 tarihinde kendi iradem dışında gerçekleşmiş ve tarafımca asla gerçekleştirilmemiş ve imzalanmamış olan harcamalar ile ilgili olarak acilen Yapı Kredi Bankası Müşteri Hizmetleri'ni (444 0 444) aramıştım.
Toplam olarak 2700 YTL tutarındaki bu işlemlerin hiçbirini ben gerçekleştirmedim.
Bu noktada hukuki anlamda bazı sorular var aklımda:
1. İşlemler 27.02.2006 tarihli ama ben bu işlemlerden 03.03.2006 yani tam 4 gün sonra farkına varıyorum. Dogal olarak bu durumda kredi kartımın da çalındığını 4 gün sonra farkediyorum. Müşteri olarak benim ağır ihmalim söz konusu mu? Ben hergün her saat başı kredi kartımı kontrol etmekle mükellef miyim?
2. 27.02.2006 tarihinde işyerime giriş çıkış yaptığım saatleri ilgili Güvenlik Amirliği#8217;nden tedarik ederek bu tarihte işyerimde bulunduğumu ispat eden imza sirkulerli bir ispat belgesini ve belirtilen güne ait işe giriş çıkış saatlerimi bankama sundum, bu işlemleri yapmadığımı ispat için yeterli delil olabilir mi?
3. #8220;Türkiye Cumhuriyeti Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu#8221;nun (Kanun No. 5464) 17. maddesinde açıkça belirttiği gibi:
---------------------------------------------------------
Kartın kontrol ve kabulü
MADDE 17 - Üye işyerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz.
Üye işyerleri, mal ve hizmet bedeli karşılığını banka kartı veya kredi kartı ile ödemek isteyen kişilerin imza gerektiren işlemlerde imza kontrolünü yapmak, kartın tahrifata uğrayıp uğramadığını kontrol etmek ve üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlarca kendilerine ulaştırılan bilgiler çerçevesinde kartın geçerliliğini tespit etmekle yükümlü olup, gerekli durumlarda kart üzerinde yer alan bilgilerle kimlik belgesi üzerinde yer alan bilgileri karşılaştırmak üzere geçerli bir kimlik belgesi ibrazını talep etmek ve harcama belgesi üzerindeki bilgilerle kredi kartı üzerindeki bilgileri karşılaştırarak kontrol etmekle yükümlüdür. Bu kontrollerin yapılmamasından doğan zararlardan üye işyerleri sorumludur.
-----------------------------------------------------------------------
İlgili kanunda açık bir şekilde belirttildiği üzere üye işyerleri imza kontrolünü yapmak ve geçerli bir kimlik belgesi ibrazını talep etmek ve harcama belgesi üzerindeki bilgilerle kredi kartı üzerindeki bilgileri karşılaştırarak kontrol etmekle yükümlüdürler. Bu kontrollerin yapılmamasından doğan zararlardan üye işyerleri sorumludur deniliyorsa YKB nasıl oluyorda tüm bu işlemlerin tutarlarını müşterisinden talep edebiliyor? Kanuna aykırı hareket etmiş olmuyorlar mı? Uluslararası Kredi Kartı Kurallarından bahsediliyor, bu kuraller T.C. kanunlarının üstünde midir?
4. 27.02.2006 tarihli işlemlerin hiçbiri tarafımca gerçekleştirilmemiş ve imzalanmamıştır. Yapı Kredi Bankası Kredi Kartları Servisi olarak ilgili işlemlerin üye işyeri bankalarından geri tahsil edilmesi ile ilgili olarak harcama belgeleri ile kredi kartı talebinde bulunduğumda bankaya sağlamış olduğum imza örneklerimin karşılaştırılması gerekmez mi?
Bu sayede işlemlerin benim tarafımca gerçekleştirilmediği ve yine tarafımca imzalanmadığı, üye işyerlerinin #8220;Türkiye Cumhuriyeti Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu#8221;nun (Kanun No. 5464) 17. maddesine aykırı hareket ederek kartın kontrol ve kabulü esnasında gerekli kontrolleri yapmadıkları açıkça anlaşılamaz mı?
Bu durumda doğan tüm zararın müşteri olarak bana yansıtılmaya çalışılması sebebiyle yine bankam Yapı Kredi Bankası'nın ağır ihmali ve müşteri haklarını hiçe sayması söz konusu değil midir?
5. Yapılan bu haksızlık çerçevesinde Yapı Kredi Bankası aleyhinde maddi ve manevi tazminat davası açmayı düşünüyorum. Maddi ve manevi tazmin için herhangi bir kriter veya limit var mıdır?
Mağdur bir müşteri olarak sorularıma cevap alabilirsem son derece mutlu olacağım.
1. İşlemler 27.02.2006 tarihli ama ben bu işlemlerden 03.03.2006 yani tam 4 gün sonra farkına varıyorum. Dogal olarak bu durumda kredi kartımın da çalındığını 4 gün sonra farkediyorum. Müşteri olarak benim ağır ihmalim söz konusu mu? Ben hergün her saat başı kredi kartımı kontrol etmekle mükellef miyim?
evet kartınızı kontrol etmek ona sahip çıkmakla yükümlüsünüz zaten kartın mülkiyeti bankaya aittir o kartı kullanma yetkisine sahipsiniz. O nedenle gereken özeni göstermelisiniz
2. 27.02.2006 tarihinde işyerime giriş çıkış yaptığım saatleri ilgili Güvenlik Amirliği#8217;nden tedarik ederek bu tarihte işyerimde bulunduğumu ispat eden imza sirkulerli bir ispat belgesini ve belirtilen güne ait işe giriş çıkış saatlerimi bankama sundum, bu işlemleri yapmadığımı ispat için yeterli delil olabilir mi?
bu çalışma banka açısından bir hüküm ifade etmez, banka sadece kendisine bildirim yapıldıktan sonraki harcamaları size yöneltemez. Geç bildirmiş olmanız dolayısıyle bankaya borcunuzu ödemek zorundasınız
ödediğiniz tutar kadar kartı kullanan kışıye ayrıca kartın kullandıran üye işyerinin kusura var ise üye işyerine yönetmeniz gerekir
iyi günler kredi kartımmın borcunu yatıramadığım için banka bir hukuk bürosuna haciz için yönlendirildiğini söyledi . Bankaya defalarca dememe ramen...
Yazan: ethem01 Forum: Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku
Benim 1200tl kredi kartı borcum var.Avukat aradı 3 taksit yaptı, ancak o kadar ödemeye gücüm olmadığı için ödeyemiyorum.İcra işlemlerini başlatırsam...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku