Herkese merhaba,
Ben Ankara'da okumakta olan bir üniversite öğrencisiyim. 2012 yılından beri iki senedir özel bir yurtta kalıyorum ancak bu sene çıkış yaptım. Yurt yönetimi hasar tespiti yapıp yorganımda leke ve çalışma sandalyemde kırık tespit etti ve benden sandelye için 100 TL yorgan için 29 TL istiyor. Ancak her iki üründe ikinci el yanı ben yurda girmeden önce başkaları tarafından kullanılmış ürünler. Yurt yönetimi bana sadece tahsilat makbuzu vericekmiş ve her hangi bir fatura vermiyicekmiş. Yani bir satış yapacaklar bana hem de zorla hem de herhangi bir fatura vermeyecekler. Benim gibi bir çok arkadaşım var ve yurt yönetimi senelerdir bunu yapıyor. Depozito yerine senet imzalatıyorlar 400 TL lik ve ödemezsen senedin elimizde diyorlar. Zaten devletten yıpranma olarak her sene gider olarak yorgan, nevresim takımı, çalışma sandelyesi gibi ürünleri gösterip vergiden düşürüyorlar diye biliyorum. Astronomik miktarda hem para kazanıyorlar hem de bu yolla vergi kaçırıyorlar. Ben bu durumu nereye şikayet etmeliyim?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...
Yurt yönetiminin fatura vermemesi normal, çünkü o malları size satmıyor, sadece (teorik olarak) yenisini almak için yapacağı harcamayı makbuzla size ciro ediyor.
Yıpranma olarak düşülen miktarın adı amortismandır ve tamamen yasaldır. Asıl merak etmeniz gereken şey, bu sandalye ile yorgan için biçilen değerler, yerine yenisini koymak için gereken değerler midir, yoksa amortismanı düşüle düşüle ifade etmeye başladıkları değer midir olmalıdır. Bu tür malzeme için biçilen ömür nedir, bunların satın alma tarihi nedir, satın alma fiyatı ve amortisman düştükten sonra kalan değer nedir? Bunları ben bilmiyorum, muhtemelen siz de bilmiyorsunuz. İlle de uğraşmak istiyorsanız bunları öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Veya eski eşya satanlardan aynı özelliklerde bir sandalye ve yorgan alıp vermeyi teklif edersiniz. Veya mahkemeye gitmeyi tercih edersiniz, bu konulardan hiç anlamadığınız için tutacağınız bir avukata en az 10 katı para ödersiniz, sonuçta kazansanız dahi kaybedersiniz.
Bir işyerinin astronomik miktarlarda para kazanması genellikle şehir efsanesidir. Kimse sizi o işyerinden hizmet almaya mecbur bırakmadı. Kimse fiyatları söyleyip kafanıza tabanca dayamadı. Bu argüman, bence sizin düzgün düşünmediğinizi gösteriyor.
Son olarak, vergi kaçırdığından şüphelendiğiniz bir mükellefi maliyeye şikayet edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için en yakın vergi dairesine başvurabilirsiniz.
2 sene kalan bir öğrenciden 129 lira, yani öğrenci başına senede 65 lira "haksız yere" alarak astronomik paralar kazanılması için o yurtta kaç kişi kalmalı?
Öncelikle evet biraz karıştırmış olabilirim gençliğime verip bağışlayın lütfen, cevabınız için teşekkür ederim. Kabaca hesap yapmanızı isterim 670 yataklı bir yurttan bahsediyoruz her öğrenciden çıkıl işlemi sırasında kabaca 100 lira alsalar durum ne olur sizce? Ayrıca bana denilen bakın 2011 senesinde biz bu sandalyeyi kdv dahil 100 Tl ye aldık. Ayrıca bu parayı ödediğim zaman yorgan ve sandalyeyi bana veriyorlar. Bir nevi ben kendi elimle onlardan bir mal satın almış oluyorum. Onlarda bu ürüne karşılık para ödediklerine göre makbuz değil fatura kesmek zorundalar. Ben kendi elimle onların ürünlerini yenilemiş oluyorum ve bu durumdan kar ediyolar. Şöyle düşünün evet gösterdikleri sandalyeyi internette araştırdım aynı tip ve modelde 90 Tl ye bile buldum bunlar 670 tanr sandalye alıyorlar ve malum perakende değil de toptan alış oluyor yani her türlü kazanç var. Bu sandalyeyi toptancıdan 70 liraya alıp hasarlı diye 100 lira alıyorlar benden ve fatura etmiyorlar . Bu vergi kaçırmak değil midir?
Teşekkürler.
- - - Updated - - -
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
2 sene kalan bir öğrenciden 129 lira, yani öğrenci başına senede 65 lira "haksız yere" alarak astronomik paralar kazanılması için o yurtta kaç kişi kalmalı?
Her sene 670 öğrenci değişiyor ve yurt bu ürünleri yıpranma olarak amortisman gösterip vergiden düşmüyor mu sizce? Ve hangi ürünün perakende ve toptan fiyatı aynı olabilir? Sandalye 100tl deniyor evet internette aynı ürün 90-100 tl ama siz toptan aldığınızda bu ürünü 100 tl den almıyorsunuz varın gerisini siz hesaplayın. Ben burda fatura edilmemesinden şikayetçiyim. Devlete verilmeyen 1 lira bile vergi kaçırmaktır o zaman herkes vergi kaçırsın o zaman herkes usulsüzlük yapsın bu mudur?
Ayrıca şöyle düşünerek daha rahat bir empati kurarsınız. Şenol bey eviniz kira diyelim ve ev sahibinize 1000tl depozito verdiniz 2 sene sonunda çıkıyorsunuz ve ev sahibiniz size diyor ki duvarların boyanması lazım siz bir usta buluyorsunuz 500tl ye yapıcak bi usta ev sahibiniz bi ustayla anlaşıyor usta 750 tl istiyor ev sahibi size 1000 liraya buldum bu adam yapıcak diyor depozitonuz gitti yani. Aynı durum 50tl lik sandalye 100lira oluyor hasarlı kullanılmış ikinci el hasarlı denilip satılıyor
Konu batıkan06 tarafından (02-09-2014 Saat 20:28:03 ) de değiştirilmiştir.
Ben de senoleker bey'in görüşüne katılmıyorum Fatura, satılan mal ve yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı tutarı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tacir tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır (http://www.muhasebedersleri.com/tica...er/fatura.html). Yurt yönetimi normal olarak sandalye ve yorgan satışı yapmadığı için bunlara ilişkin fatura kesmemesi normaldir, tahsilat makbuzu kesmesi muhasebeye uygundur, bu tahsilat sonunda bilançoda kâr hanesine yazılacak ve vergisi ödenecektir.
Her ne kadar olayın bir satış olayı olduğu ısrarla öne sürülmekte ise de, yurt yönetimi tarafından istenen para bir ürünün satış bedeli olarak değil, verilen hasarın tazmin edilmesi için istenmektedir. Hasarın giderilmesi için en kolay ve en emin yol, hasarlı malın yerine yenisinin konmasıdır. Sandalye ve yorganın tamiri muhtemelen aynı paraya gelirdi, muhtemelen yeterli sağlamlıkta da olmazdı. Elbette bu arada yurt yönetiminin eskimiş malın yenisi ile değiştirilmesi olasılığı karşısında ellerini ovuşturarak beklediğini de varsayabiliriz, ama herhalde konumuz bu değil. Aynı marka aynı model aynı yaşta hasarsız ürün temin ederek hasarlı ürünün bedelsiz olarak değiştirilmesini istemek mümkün görünüyor, ama böyle sübjektif bir karşılaştırmada (hele yönetimde iyi niyet eksikliği varsa) anlaşmaya varmak zor görünüyor. Bu nedenle, eğer ille de bir değişim söz konusu olacaksa, soru sahibinin alım işlemini kendisi yaparak malı yurt yönetimine teslim etmesi önerilebilir, belki bu şekilde daha ucuza mal edebilir. Ancak, bu sefer de marka/model/renk/desen sorunu çıkabilecektir.
İlk cevabımda belirttiğim gibi, eğer genç arkadaşımız ille de bu işin peşini kovalamak istiyorsa tazmin edilmesi istenen malın amortisman düşüldükten sonraki değerinin hesaplanmasını isteyebilir, bu iş mahkemeye düşer, muhtelif masraflarla birlikte itiraz edilen bedel beşe ona katlanır, sonunda davayı kazandığı zaman duyacağı zafer duygusu, cüzdanından eksilecek beş on kat paranın acısını hafifletir mi, onu bilemem.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim, sonuç olarak bu parayı ödeyeceğim ama hiç bir şekilde fatura alamıyacağım. Sağlık olsun varsın zenginliklerine zenginlik katsınlar. Astronoik rakam, astronomik kazancı sizde duyunca şaşıracaksınız. Yurtta kalan her öğrenci aylık 600tl yurt kira bedeli ödüyor, 600x670=402.000 lira aylık 402.000x12=4.824.000 senelik gelir tabi ki kimse silah dayayıp ayda 600tl öde demedi bana ama anlatmak istediğim nokta ne kadar para göz oldukları ve bana göre bu saçma sapan şrylerle yok sandalye bu kadar yok şu şu kadar diyerek daha da ilerlemeleri, 10 temizlik personeli, 1 bahçıvan, 2 tadilat tamirat ustası, 6 güvenlik, 4 insan kaynakları, 2 muhasebe, 1 müdür çalışan sayısı bu kadar. Senelik ettikleri kar cabası ve her öğrenciden istenen saçma sapan paralar. Bu kadar para gözlüğün döndüğü bir yerlerde mutlaka vergi kaçırma, eksil gelir gösterme, bir ton şey dönüyordur bunları gün geçtikçe öğreniyorum ve kızıyorum. Benim annem öğretmen, babam asker ben böyle yetiştirildim. 4 sene sonra maden mühendisi diplomamı alıp yoluma devam edicem ve haksızlık yapıldığını, devletin zarara uğtatıldığımı gördüğüm her yerde ve herkesin karşısında olacağım. Değerli cevaplarınız ve yardımlarınız için çol teşekkür ederim. Son olarak bir usulsüzlük yapıldığını düşündüğümüz iş yeri hakkında vergi dairesinden inceleme talep edebiliyor muyuz? Yani şüphelensek bile yapılıyor mu bu işlem?
Ben de senoleker bey'in görüşüne katılmıyorum Fatura, satılan mal ve yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı tutarı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tacir tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır (http://www.muhasebedersleri.com/tica...er/fatura.html). Yurt yönetimi normal olarak sandalye ve yorgan satışı yapmadığı için bunlara ilişkin fatura kesmemesi normaldir, .....
"Fatura" kelimesini tam doğru kullanmadığımı söyleyeyim. "Belge" diyeyim. Tahsilat makbuzu alacaklandıran belgedir. Bunun bir de borçlandıran belgesi olması gerek. Aksi halde yurt muhasebe kayıtlarına göre arkadaşımız yurttan alacaklı olur.
Fatura, serbest meslek makbuzu, gider pusulası, parekende satış fişi ve benim bilmediğim diğerleri...
Bunun gibi bir belge olmadıkça yurt ya o tahsilat makbuzunu resmi defterlere işlemeyecektir, işlerse de sayın batıkan06'ya BORÇLU olacaktır.
"Fatura" kelimesini tam doğru kullanmadığımı söyleyeyim. "Belge" diyeyim. Tahsilat makbuzu alacaklandıran belgedir. Bunun bir de borçlandıran belgesi olması gerek. Aksi halde yurt muhasebe kayıtlarına göre arkadaşımız yurttan alacaklı olur.
Fatura, serbest meslek makbuzu, gider pusulası, parekende satış fişi ve benim bilmediğim diğerleri...
Bunun gibi bir belge olmadıkça yurt ya o tahsilat makbuzunu resmi defterlere işlemeyecektir, işlerse de sayın batıkan06'ya BORÇLU olacaktır.
Ben anlayamadım, yani şimdi ben size şöyle diyeyim yarın gidip ben bu ücreti ödeyeceğim ve onlar bana hem ürünleri hem de bir tajsilat makbuzu verip 100 tl sandalye 29 tl yorgan için tahsil edilmiştir diyecekler, her hangi bir fatura olmayacak yani. Sonra onlar bu tahsilat makbuzunu ne yapacaklar? Bağışlayın bu işlerden hiç anlamadığım için soruyorum, bana nasıl borçlu olacaklar ve ben sizce onlara bu konu da nasıl itiraz edebilirim?
"Borçlu olacaklar" sözünü, muhasebesel anlamda söyledim.
Muhasebe tekniğinde, sizden bir para tahsil edildiğinde, şirketin kasası borçlu olur, siz de alacaklı olursunuz.
Buna karşılık size bir borç tahakkuk ettirilmeli. Yani benim "fatura" dediğim bu. Bu "fatura"da ise siz borçlu olursunuz, yurttaki demirbaşların hesabı da alacaklı. Böylece yurttaki demribaşlar azalır, kasaya para girer ve sizin borç alacak birbirini götüreceğinden bir şey kalmaz.
Ama bu demirbaş => sizin hesabınız işlemi yapılmazsa kasada fazlalık bir para ve size de borç olur ki bu şekilde bir muhasebe kaydı yapılmaz.
SONUÇ:
Yani size fatura bir belge verilmeli bu borcunuzla ilgili olarak,
Eğer verilmiyorsa bu makbuzu muhtemelen resmi hesaplara işlemeyecekler.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku