Merhabalar 5 yıldır mühendis olarak çalışmaktayım.Hali hazırda aktif olarak tam zamanlı bir işim var.Bunun dışında da bir firmaya teknik konularda yardım etmek ve danışman personel yada anlaşmalı personel olarak hafta sonları çalışmak üzere konuştum.Ancak şöyle bir durum oluştu.Şirket benden bir gizlilik sözleşmesi imzalamamı talep etti.Çalıştığım yıllar boyunca birçok şirketle gizlilik sözleşmesi yaptım.Ancak sözleşmeler klasik olarak şu şekilde."Çalıştığım süre boyunca şirketin bilgilerini dokümanlarını kimseyle paylaşmayacağım yönünde." klasik bir sözleşme.Zaten akla yatkın ve doğru olanı da bu.Zaten kimse çalıştığı yerle ilgili bilgileri paylaşmamalı.Ancak anlaşmalı danışman olarak çalışacağım bu şirketin imzalamamı istediği sözleşmeye baktığımda 10 yıl boyunca benzer işte çalışmama, şirketin tazminat davası açmasından tutun da 1 milyon dolar tazminat gibi inanılmaz maddeler vardı.Tabi ki kabul etmeyerek şirket sahibine bunu söyledim ve bana başka birkaç alternatif sözleşme ile geldiler.Alternatif sözleşmedeki maddeler de yine benzer şekilde.Benzer işlerde çalışmamam gerektiği yönünde ki hayat ne olur bilemez istediğim işte çalışırım açıkçası ve bu durumda şirketin tanzim hakkı olacağı yönünde ve aynı zamanda yine tazminat alabileceği yönünde.Tabi ki çalıştığım hiçbir yerin bilgilerini paylaşmadım paylaşmam.Ancak bu kadar madde konulması tazminat konulması gibi şartlar benim kafamı karıştırdı açıkçası.Teknik danışmanlık yada anlaşmalı personelin gizlilik konusundaki sözleşme detayları nasıl olmalıdır bu konuyla ilgili arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim.