Merhaba,

Buraya yazmandan önce internette biraz araştırdım ama kafamda tam oturmamış şeyler var, fikir verebilirseniz sevinirim.

Çin vatandaşı bir bayanla evliyim. Çinde bundan 6 sene önce evlendik, evliliğimizi, konsolosluk üzerinden TC sistemine kaydettirdik ve o süreden beridirde TR de yaşıyoruz. Eşimde "TC Vatandaşı ile evlilik" şeklinde oturum izni mevcut.

Bir erkek cocugumuz var. 20 aylık. TC vatandası, Türk kimligi var, çifte vatandasligi yok.

Son iki sene oluşan şiddetli geçimsizlik, kavgalar tartısmalar, bizi önce bir süre ayrı yaşamaya itti. En son 15 ay önce , tekrar Çine birlikte giderek orada boşandık. TR de boşanmak çok zahmetli olacagından. Orada aynı günde bitti, ve single certificate denen birer kitapcık verdiler. Eşim artık Kendi ülkesi kanunlarina göre bekar ve tekrar evlenebilir orada. TC, bu bosanmayı tanımıyor dogal olarak ve biz burada hala evliyiz.

Yıl başında tekrar birleşmeye karar verdik, tekrar denemek için.
Suan birlikteyiz. Ama son birkac aydır aynı sorunlar tekrar patlak verdi. Onun kendi ulkesinde bekar olması tabiki beni korkutuyor, kaçıp gitse orada evlense belki ben burada yıllarca bosanmak için ugrasıp duracagim.

Tekrar birlikte yasamaya karar versek bile, eşimin çinde bekar gorunmesı beni rahatsız ediyor. Çinde tekrar evlenemiyoruz, cunku benden bekar kagıdı istiyorlar, TR de evli gorundugumden bekar kagıdı alip kendi eşimle evlenemiyorum. Dogal olarak bosanmakta istesek, birlikte devam etmekte istesek, boşanmak zorundayız.

Ailesinin tavırları, eşimin bazı supheli hareketleri, çinde tekrar benimle evlenmeyi istemedigi yönünde. O nedenle hiçbirsey şansa bırakmadan çine geri dönmeden burada bosanmak istiyorum ki sanslar eşit oslun, birlikte yasamak istersede tekrar evlenebiliriz

Sorularim ;

Hali hazırda basla ülkede boşanmıs olmamız,evliligin yürümediginin kanıtı, ve bosanma kararının cabuk olması anlamında yeterli bir delilmidir.?

Nedeni her ne olursa olsun, eğer bosanırsak ve bosanma sonrası bayanın kararlarının ne yönde olacagını bilemedigimden velayetın bende olmasını istiyorum.

Cocuk velayeti konusu hariç bosanma konusunda anlastık sayılır. Çocucun velayetini ben istiyiyorum. Çünkü işler ters giderse ve cocukla çin'e kacarsa orada onlari tekrar bulma şansım yok. Velayet bende kalırsa cocugu ondan gizlemek gibi kötü bir niyetim yok ama karsı tarafın niyetine güvenmiyorum eğer velayeti onlar alırsa. Hakimin, yabancı eşimin TC vatandasi bir cocugu yurtdısına kacırma riskini kabul edip velayeti bana verebilir mi?

Anenin TR deki evlilik dolayı oturum izninin bitecek olması, cocugun TC vatandası olması velayetın bana verilmesinde yardımcı olur mu?

Eşim , kendi ülkesinde benimle boşandıgından (bu belge noterden tercumeli olarak bende de mevcut), ve hala TR de TC vatandasi ile evli sıfatından faydalanarak oturum izni alması, bir suçmudur. Bunu turistik vizeye yada TC vatandasi cocuga refaket vizesine mi cevirmeli.

sonuc;
Eşim benle birlesmek istiyorsa, burada bosanip çinde tekrar evlenip , burada tekrar kaydettirmek istiyorum ki içimde korku kalmasın herkes eşit olsun.Çinde evli gorunmek istemiyorsada velayeti alıp evliligi biitirmek istiyorum.

Teşekkür ederim.