Geçen sene yazlık villa inşaatı yapan bir yabancı firmayla şirket müdürü pozisyonunda sözleşme imzaladım. 1 yıllık süre 15 Mayıs 2006 tarihinde doldu. Sözleşmede fesh halinde işveren tarafından tazminat ödenmesi maddesi ile Sözleşmenin geçerlilik süresi 1 yıl olup 1 yıl sonunda taraflarca yenilenebilir hükmüde bulunmakta.
Bana sözlü olarak yeni sözleşme yapılacağı (belirsiz süreli)vadedilmesine rağmen sözleşme bitiminden beri herhangi bir sözleşme yapılmadı. Sözleşmem belirli süreli olmasına rağmen, işimin gerekleri halen devam ediyor. Firmanın projeleride bitmiş değil ve yenileri başlatılıyor.
1) Sözleşmem işimin devam etmesi ve herhangi bir objektif olgu bulunmaması bakımından tarih konulmuş olsa bile belirsiz süreliye mi dönüşmüştür?
2) Böyle bir durumda işverenin işten çıkartması halinde sözleşmemdeki özel tazminat veya kanuni tazminat hakkım saklımıdır?
3) Sözleşmenin Mayıs 15 de bitmesine rağmen işveren tarafından sözleşme sözlü ya da yazılı olarak feshedilmedi. Bu durumda sözleşmem kendiliğinden yenilenmiş sayılır mı?
Belirli süreli hizmet akdinde sözleşmenin nasıl yenileneceği ile ilgili hükümler ve şartlar önem taşıyor. Sözleşmede işverenin , örneğin "sözleşme bitiminden 1 ay önce yazılı bildirimi ile işbu sözleşme yenilenir" tarzı bir hüküm bulunmuyorsa, tarafların suskunluğu da sözleşmenin yenilendiğinin göstergesi kabul edilir. Kural olarak esaslı bir nedene bağlı olmaksızın belirli süreli sözleşmelerin zincirleme olarak yenilenmesi bu sözleşmeleri belirsiz hale getirir. (Mahkeme kararı ile). Sizin göreviniz ve şirketinizin faaliyet konusu belirli süreli iş akdi yapmaya müsait görünüyor, projenin halen devam ettiğini siz de kabul ediyorsunuz. Bu durumda muhtemelen işverenin zincirleme akid için ortaya koyabileceği esaslı bir sebebi ispat etmesi zor olmayacaktır.
İşverenin sözleşmeye özel tazminat koyması (lehinize), mahkemede kötü niyetli olmadığını ispatta önemli bir argümanı olacaktır.
Belirli süreli hizmet akitleri (1 yılı aşan) sonunda kıdem tazminatı ödenip ödenmeyeceği tartışılagelen bir konudur. Bu hususta farklı Yargıtay kararları (kendiliğinden sona erme durumunda kıdem tazminatı ödenmez veya zıttı kararlar) mevcuttur. Ancak özellikle 4857 sayılı yeni İş Kanunu'nun "Eşit Davranma İlkesi" başlıklı 5. ve "Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ayrımının sınırları" başlıklı 12. maddesi uyarınca belirli süreli iş akitlerinin sonunda ,belirsiz süreli akitler gibi kıdem tazminatına hak kazandıran şekilde son bulmalarda kıdem tazminatı ödenmesi gerektiği görüşü daha da güçlenmiştir ki ben de bu görüşe katılıyorum.
Akdiniz belirli süreli kabul edilecekse (mahkemece) ve akid sürerken işveren tarafından bir fesih sözkonusu olursa, kalan sürelere ait ücretlerinizi isteme hakkınız bulunmaktadır. Bunu bir kira sözleşmesi gibi düşünebilirsiniz. Kiracı sözleşmeyi süresinden önce bozar ve evden çıkarsa kalan ayların kiralarını öder tarzı...
ancak net olarak anlamadığım konu, bugün işveren beni işten çıkartmak isterse tazminat alabilir miyim? yeni sözleşme yapılmasını istiyorum ancak şu anda buna yanaşmıyorlar. Alt pozisyonda yeni birini işe başlattılar ve kendisine birçok yetki verdiler. Yani benim yetkilerimi bir süreç içerisinde yeni personele devrediyorlar. Bunu kötü niyet olarak nitelendirebilir miyiz?
Ve net olarak anlayamadığım şu anda benim durumum nedir. Yani sözlşemem süreli ve bitmiş halde mi? Yoksa taraflardan ses çıkmadığı için belirsiz süreliye mi dönmüştür? Sözleşmede tarih olmasına rağmen,maddeler ile belirtilen işler şirketin mali, idari, hukuki işlerini takip etmektir. Yani şirket varolduğu sürece devam edecek işler. Sadece 1 proje için yapılmış bir sözleşme değil.
İlk mesajımda da belirttiğim gibi akdinizin belirli veya belirsiz süreli sayılıp sayılmamasına göre haklarınız değişiyor. Akdinizin belirli süreli mi, yoksa belirsiz süreli mi kabul edileceğine açıklık getirecek tek merci bir dava durumunda İş Mahkemesi'dir.
İş Mahkemesi'nin vereceği karara göre (esaslı neden olmadan zincirleme akit yapılmış, akit başlangıçtan itibaren belirsiz sürelidir tarzı)iş akdiniz belirsiz süreli sayılırsa; işverenin sizi işten çıkarması halinde kıdem, ihbar (bildirimsiz fesihte), bakiye yıllık izin ücretlerinizi alırsınız.
İş Mahkemesi'nin vereceği karara göre (evet zincirleme akit yapmak için esaslı neden var tarzı) iş akdiniz belirli süreli sayılırsa; işverenin işinize son vermesi halinde, kıdem (daha önce belirttiğim gibi tartışmalı bir konudur), bakiye yıllık izin ücretlerinizi ve fesih tarihinden sözleşmenin sona ermesine kadar geçecek süre içerisinde hak kazanacağınız ücretlerinizi alırsınız.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku