+ Konuyu Yanıtla
1 den 4´e kadar toplam 4 ileti bulundu.

Konu: Yeni aldığı kiracılı daire

Yeni aldığı kiracılı daire Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    May 2006
    Nerede
    İstanbul, Ümraniye, Turkey.
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Yeni aldığı kiracılı daire

    [xx(]
    Sayın ilgililer

    İçinde kiracı olan bir daire satınaldım, kiracı ile yaptığım görüşmede yeni ev aldığını ve Haziran 2006 sonunda çıkacağını belirtti ve önceki malsahibi ile aralarında yazılı kontrat yok, bu duruma göre

    1-) Forumda belirtilenlerden bir ay içinde isteğimi belirten ihtarname göndermem gerektiğini biliyor, kiracının sözüne de güven duyuyorum, kiracı evi boşaltmazsa kontrat yapmak ve kira bedelinin yeniden belirlenmesini istiyorum,

    Sözlü kontrat yapılırmı, sözlü olarak yapılan kontrat beni ne şekilde bağlar ve benim yazılı kontrat yapmak istemem konusuyla ilgili olarak kanunda açıklama varmı ?

    2-) 1 ay içinde ihtarname göndermemem durumunda, 1 ay sonra kontrat ve yeni kira bedeli için ihtarname gönderebilirmiyim buna kanunen hakkım varmı ? ve kira tespitini nasıl yapabiliriz. ( eski kira söylendiğine göre 350 YTL, rayiç ise 600 YTL )

    Yarın ( 23 Haziran 2996 ) bir aylık sürenin son günü.

    Yardımlarınız için teşekkürler.





    Hukuki NET Güncel Haber

    Yeni aldığı kiracılı daire konulu yargıtay kararı ara
    Yeni aldığı kiracılı daire konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Apr 2005
    Nerede
    İstanbul, Turkey.
    İletiler
    3.628
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sayın ertozd, Anladığım kadarı ile bu evde oturmak gibi bir ihtiyacınız veya talebiniz yok. Eğer öyle olsa idi, mesela halihazırda bir eviniz bulunmasaydı, kira sözleşmesinin sonunda, ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açabilirdiniz.
    Her halukarda size ihtarnameyi göndermenizi öneriyorum.
    Kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılması elbette en doğrusudur. Ancak yazılı bir sözleşme olmaması halinde de kiracılık ilişkisi kanıtlanabilir ve tarafları bağlar.
    Yazılı kontrat yapılmasını elbette talep edebilirsiniz. Kaldı ki en doğrusu da budur.
    Kira bedelinin ne şekilde belirleneceği tamamen tarafların inisiyatifinde bir husustur.

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    May 2006
    Nerede
    İstanbul, Ümraniye, Turkey.
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Avukat hanım,
    Teşekkür ederim.

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Nov 2011
    Nerede
    Gaziantep
    İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Yeni aldığı kiracılı daire

    Av.Esin Kılıç Şehirlioğlu öncelikle iyi günler dilerim. İlginize şimdiden çok teşekkürler ederim...
    Eski malikle kiracısı arasındaki kontrat, yeni maliki bağlıyor. Bu durumda eski malikin kiracıdan aldığı senedi yeni malike devretmesi gerekmez mi? eğer devretmesi gerekirse senedin eski malik tarafından ciro edilmesi mi gerekir?
    Sizin bu konuda; ( Eski ev sahibi depozito iade etmiyor) sorusuna forumda verdiğiniz yanıt.
    Aslında taşınmazın satışı ile beraber, eski malikin tüm hak ve alacakları yeni malike geçer. Yeni malikin, kira sözleşmesini kabul etmesi ile beraber, yeni malik, kiralayan sıfatını kazanır ve eski malikin halefi olur ve kiracıya karşı eski malike ödenen depozitodan dolayı sorumlu olur.
    Bu bilgiler ışığında; ya yeni malik, eski malikten depozitoyu talep edecektir veya kiracı ile yeni malik yeni bir kira sözleşmesi yapmak suretiyle eski kira sözleşmesini sona erdirecekler ve kiracının depozitoyu eski malikten talep etme hakkı doğacaktır.

    Ve bir emsal karar;
    13.Hukuk Dairesi
    Esas: 2002/12483
    Karar: 2003/1925
    Karar Tarihi: 26.02.2003
    ÖZET : BK.nun 254. maddesi gereği satımla birlikte kira sözleşmesinin bütün şartlarıyla birlikte davacıya geçtiğinin kabulü gerekir. Diğer bir deyişle davacı, kiralananı davalıdan satın almakla, satın aldığı mecurla birlikte bütün hak ve yükümlülüklerde devredilmiş olur. Yeni malik satıcının halefi olarak eski malikin kiracıdan talebe hakkı olduğu bütün hakları kiracıdan talep edebileceği gibi kiracıya karşı da sözleşme ve yasadan doğan tüm yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Depozitonun elektrik, su, doğalgaz, ortak giderler ve hor kullanmaya karşı teminat olarak alınır. Davalı satıcı, mecurun satış tarihine kadar depozitonun teminat olarak verildiği konularda kiracıdan talep edebileceği bir hak ve alacağı olduğunu, bu hak ve alacakları için teminatı yedinde tutmak hakkı olduğunu kanıtlamadığı gibi bu yönde bir savunması da yoktur. Bu durumda davalının depozitoyu elinde tutmasının yasal dayanağı kalmadığından yeni malik olarak kiralayan sıfatını kazanan davacıya devretmesi gerekir. Davacı icra takibinde % 15 oranında faiz talep etmiş, davalı bu faiz oranına itirazda bulunmuştur. 3095 sayılı yasanın 4/a maddesi gereğince davacı sözleşmede daha yüksek akdi veya gecikme faizi kararlaştırılmadığı hallerde yabancı para borcunun faizinde Devlet Bakanlarının o yabancı para ile açılmış bir yıla vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranında faiz isteyebilir. Mahkemece bu konuda gerekli araştırma ve inceleme yapılarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    (818 S. K. m. 254)
    Dava: Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
    Karar: Davacı, davalı ile dava dışı Mustafa T. arasında yapılan 1.8.2000 başlangıç tarihli kira sözleşmesinin 7. maddesi gereğince kiracının mecura verilecek hasar ile elektrik, su, doğalgaz ve ortak giderlerin teminatı olarak 3000 ABD doları depozitonun davalıya verildiğini, mecuru 17.7.2001 tarihinde davalıdan satın aldığını, kiracıya karşı doğan hak ve borçlardan dolayı davalı satıcının halefi olduğunu, kiracıdan alınan 3000 ABD doları depozitonun tahsili için yaptığı icra takibine itiraz edildiğini belirterek itirazın iptali ile % 40 tazminatın tahsilini istemiştir.
    Davalı, davacının ihtarname çekmeden doğrudan icra takibi yaparak kötü niyetli davrandığını, depozitonun davacı tarafça istenemeyeceğini faiz ve inkar tazminatı taleplerinin yasal dayanağı olmadığını savunarak davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, mecurun davacıya satışına ilişkin akit tablosunda kiracı ile yapılan sözleşmeden doğan alacak ve borçların davacıya devredildiğine dair bir hüküm olmadığı depozitoyu isteme hakkının kiracıya ait olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafça temyiz edilmiştir.
    Davalı, satıcı ile dava dışı Mustafa T. arasında yapılan 1.8.2000 tarihli kira sözleşmesi gereği, kiracının mecura vereceği zararlar ile elektrik, su, doğalgaz ve ortak giderlerinin teminatı olarak kiralayana ( davalıya ) 3000 ABD doları depozito verdiği, mecurun 17.7.2001 tarihinde davacıya satıldığı, kira sözleşmesinin halen yürürlükte olduğu konusunda uyuşmazlık yoktur.
    BK.nun 254. maddesi gereği satımla birlikte kira sözleşmesinin bütün şartlarıyla birlikte davacıya geçtiğinin kabulü gerekir. Diğer bir deyişle davacı, kiralananı davalıdan satın almakla, satın aldığı mecurla birlikte bütün hak ve yükümlülüklerde devredilmiş olur. Yeni malik satıcının halefi olarak eski malikin kiracıdan talebe hakkı olduğu bütün hakları kiracıdan talep edebileceği gibi kiracıya karşı da sözleşme ve yasadan doğan tüm yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Depozitonun elektrik, su, doğalgaz, ortak giderler ve hor kullanmaya karşı teminat olarak alındığı az yukarıda açıklanmıştır. Davalı satıcı, mecurun satış tarihine kadar depozitonun teminat olarak verildiği konularda kiracıdan talep edebileceği bir hak ve alacağı olduğunu, bu hak ve alacakları için teminatı yedinde tutmak hakkı olduğunu kanıtlamadığı gibi bu yönde bir savunması da yoktur. Bu durumda davalının depozitoyu elinde tutmasının yasal dayanağı kalmadığından yeni malik olarak kiralayan sıfatını kazanan davacıya devretmesi gerekir. Davacı icra takibinde % 15 oranında faiz talep etmiş, davalı bu faiz oranına itirazda bulunmuştur. 3095 sayılı yasanın 4/a maddesi gereğince davacı sözleşmede daha yüksek akdi veya gecikme faizi kararlaştırılmadığı hallerde yabancı para borcunun faizinde Devlet Bakanlarının o yabancı para ile açılmış bir yıla vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranında faiz isteyebilir. Mahkemece bu konuda gerekli araştırma ve inceleme yapılarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı lehine BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 26.2.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. [Haciz] Benim borcumdan dolayı eşimin yeni aldığı eve haciz ihbarnamesi
    Merhaba, Eşimin yeni aldığı eve benim eski bir icra dosyamdan dolayı banka avukatı haciz ihbarnamesi göndermek istemiş ama icra dairesi reddetmiş....
    Yazan: Mturkaslan Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 21-12-2020, 12:33:01
  2. [Haciz] yeni aldigim daire de 'icrai haciz' çikiyor e-devlette.
    Merhaba arkadaslar. Birisinden bir daire aldim, ve evi satanin eski hanimi ile davasi felan varmis sanirim. E-devletten hesabima girdigimde,...
    Yazan: superman94320 Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 5
    Son İleti: 29-08-2018, 11:50:33
  3. İzolasyonsuz inşa edilen ortak alandaki su birikmesi sorununun kiracılı daire içinde yarattığı hasar
    Merhaba, Annemin oturduğu 11 daireli apartman (3 dairede kiracı, diğer dairelerde mal sahipleri oturuyor) 5 yıl önce eski bir apartmanken yıkılıp...
    Yazan: Lilly Atwerk Forum: Gayrimenkul Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 01-06-2018, 18:07:14
  4. Yeni bir daire aldım- Adi satış sözleşmesi yapıldı
    2008 Eylül ayında bir X firmasından daire satın aldım.18 dairelik bina.Müteahhitle aramızda adi bir sözleşme yaptık.Müteahhite 45.000 ytl verdim...
    Yazan: yalçın55 Forum: Gayrimenkul Hukuku
    Yanıt: 14
    Son İleti: 29-08-2015, 01:17:17
  5. Yeni teslim edilen daire ile ilgili aidat ödeme problemi
    büyük bir inşaat firması mayıs 2010 ayında daireleri teslim etmeye başladı , ancak ben dairemi 2010 ekim ayında almış bulunmaktayım.İki gün önce...
    Yazan: darnglove Forum: Gayrimenkul Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 03-12-2010, 20:05:32

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.