Değerli Hukukçu Arkadaşlar,
Bir e-ticaret sitesi sahibiyim. Yetkilisi olduğum firmamda Kasım 2013te bir reklam ajansı ile TV reklamı sözleşmesi yaptık(11.000TL değerinde). Sadece bir gün ve belirli saatte TV kanallarında yayınlanacak olan reklamlar Ajans tarafından hazırlanıp yayın hali bizim onayımıza sunulmadan yayına sokuldu. Ajansın hazırladığı bu reklamlarda ürün fiyatı belirtildiği için detayların altyazıda geçmesi gerekiyordu.(aslında belirtmek de gerekmiyormuş, biz öyle yönlendirildik) Reklam ajansı da bu altyazıyı gerekli yasal düzenlemeye(yazı geçiş hızı) göre ayarlamadı.

Reklamın yasal gerekliliğe uygun olmadığı gerekçesiyle şirketime Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 87.915TL ceza tutanağı gönderilmiştir. Onayımız alınmadan ajans tarafından son gün hazırlanıp yayına gönderilen, kesinlikle kimseyi yanıltacak içeriği de bulunmayan reklamdan ötürü firmama kesilen cezanın yanlış ve araştırılmadan verilmiş bir karar olduğunu düşünüyorum. Sonuçta reklam hizmeti veren firma da biz değiliz, yayınlanan kanal da biz değiliz, herhangi bir şekilde reklamı yayından önce onaylamış da değiliz. Tüm bunlar mailler ile ispatlıdır.

Söz konusu 14467936/402 sayılı İdari para ve durdurma cezaları konulu ceza tebligatı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından gönderilmiştir.

Konu ile ilgili tecrübesi olan hukukçulardan yardım rica ediyorum. Bu cezada uzlaşmaya gidilebilir diyen avukatlar var. Ceza, ülke geneli yayın olmasından dolayı 10 katı ile uygulanmış. Uzlaşmaya gidilir mi? Gidilip, 10 katını iptal ettirme şansımız var mı? Yürütmeyi durdurma davası açsak kazanma ihtimalimiz nedir?

Not:Ajans, küçük bir ajans olduğundan ödeme yapamayacağını söylüyor.