+ Konuyu Yanıtla
1 den 6´e kadar toplam 6 ileti bulundu.

Konu: Hamilelik ve İddet müddeti

Hamilelik ve İddet müddeti Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Mar 2014
    Nerede
    Antalya
    İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Hamilelik ve İddet müddeti

    Öncelikle herkese iyi çalışmalar.

    Benim sorunum, 30/04/2013 tarihinde gerçekleşen boşanma davamın karar tarihi 03/05/2013 dür. Ben tekrardan evlenmek için 24/03/2014 tarihinde başvuru yapmak üzere kaymakamlığa gittiğimde iddet müddetinin bitmediğini söylediler.Mahkemeyi aradım ve karar kesin tarihinin 12/09/2013 olduğu söylendi.Ben şu an 24 haftalık (6 aylık) hamileyim. Mantık olarak bebeğimin boşandığım kişiden olma ihtimali olmadığına göre ve ben mayıs ayının başında boşandığıma göre neden bu tarih 2013 eylül olarak gözüküyor? Dolayısıyla dünyaya gelecek bebeğim için benim babalık davasımı açmam gerekiyor? Ben çocuğumun babasıyla neden evlenemiyorum sonuçta boşanalı neredeyse 1 sene oluyor?Bu duruma ne maddiyat ne de psikoloji yeter.Hangi yolu izlemeliyim?



    Hukuki NET Güncel Haber

    Hamilelik ve İddet müddeti konulu yargıtay kararı ara
    Hamilelik ve İddet müddeti konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Sep 2007
    Nerede
    ankara
    İletiler
    3.294
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Hamilelik ve İddet müddeti

    ALINTIDIR...

    Türk Hukuku, nesebin karışmaması için evli bir kadının boşandıktan hemen sonra evlenebilmesini belirli şartlara bağlamıştır. Türk Mevzuatında bu husus öncelikle Türk Medeni Kanunu’nun 132. Maddesinde ve Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 26. maddesinde belirtilmiştir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesi;
    “-Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez.
    -Doğurmakla süre biter.
    -Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbirleri ile evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.”
    Hükümleri getirerek bekleme süresinin ne olduğunu ve ne şekillerde kaldırılacağını hükme bağlamıştır. 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 26. maddesi;
    “- Kadının bekleme süresi, mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren hüküm ifade eder.”
    diyerek bekleme süresinin ne zaman başlayacağını hükme bağlamıştır. Mevzuatımızda bu iki kanun maddesinin yanısıra ilgili birçok maddede de bekleme süresine ilişkin atıflar yer almaktadır.
    Kadının bekleme süresi uygulamada iddet müddeti olarak adlandırılır. Bu tabir her ne kadar dilbilgisi bakımından yanlış bir kullanım olsa da uygulamaya yerleştiği için bizde bu şekilde kullanmaya gayret göstereceğiz. Başta da belirttiğimiz gibi iddet müddetinin asıl amacı çocuğunun nesebinin sağlıklı olarak belirlenmesidir. Bu nedenle kadın boşandıktan sonra hamile olmadığını kanıtlamadığı veya eski eşiyle tekrar evlenmediği sürece yeniden evlenemez. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 285. maddesi “Boşanmadan sonra 300 gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır.” Hükmü getirerek iddet müddetini babalık karinesine bağlamıştır. Boşandıktan sonra iddete ilişkin dava açmayan bir kadının üçyüz gün içerisinde doğum yapması halinde eski koca çocuğun babası sayılır. Bu karineyi engellemek için kadının üçyüz gün beklemesi aksi halde iddeti kaldırmak için dava yoluna başvurması gerekir.
    Uygulamada kadınlar iddet müddetini kaldırmak için hastanelerden raporlar alarak evlendirme dairelerine başvurular yapmaktadırlar. Ancak kadının herhangi bir mahkeme kararı olmadan aldığı raporun geçerliliği yoktur. Kadının iddet müddetinin kaldırılmasına ilişkin talepleri ancak dava yoluyla ileri sürülebilmektedir.
    İddet müddetine ilişkin üçyüz günlük süre kadın ve erkeğin boşanma kararlarının kesinleşmesinden itibaren başlar. Zira boşanma kararının kesinleşmesine kadar yasal olarak kadın ve erkek hala evli sayılmaktadırlar. Bu nedenle boşanma kararın kesinleşmesi ile üçyüz günlük süre işlemeye başlar. Boşanma davası devam ederken iddete ilişkin herhangi bir karar almak mümkün değildir. Çünkü kanun metninden anlaşılacağı üzere iddet ancak boşanmadan sonra başlayabilir. Kanunun üçyüz günlük bir süreyi kabul etmesinin nedeni kadının bilimsel olarak en geç böyle bir sürede doğum yapabileceğinin kabulünden kaynaklanmaktadır.
    Bekleme süresi kesin olmayan evlenme engellerindendir. Kadın bulunduğu yer aile mahkemesine başvurarak iddet müddetinin kaldırılmasını talep ederek bu evlenme engelini aşabilir. Bu engel aşılmadığı takdirde çocuk doğarsa çocuğun babası eski koca sayılır. Bu defa ortaya çok daha ciddi bir problem olan babalık davası süreci çıkar. Zira babalık karinesi gereği belirttiğimiz gibi eski koca çocuğun babası sayılır. Bunun aşılabilmesi için çocuk adına bir kayyım atanarak eski koca bakımından soybağının reddi ile baba için soybağının kurulması davası birlikte açılmalıdır. İddetin kaldırılması ile karşılaştırıldığında çok çetrefilli bir dava olan soybağı davaları ile karşılaşmamak için kadınların boşandıktan hemen sonra iddet müddetini kaldırmalarını mahkemelerden talep etmeleri yeterlidir.
    İddet müddetinin kaldırılmasına ilişkin davalar çekişmesiz yargılamalardandır. Bu tür davalar hasımsız davalar olarak adlandırılır. Bu davalarda görevli mahkemeye ilişkin HMK’nın ardından bir çelişki ortaya çıkmıştır. Zira HMK’ya göre çekişmesiz davalarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri’dir. Ancak Aile Mahkemelerinin Kuruluşu Hakkında Kanuna göre iddet müddetine ilişkin davalarda görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Bu kanun HMK’yla ortaya çıkan çelişkiyi gidermiştir.
    İddet müddetinin kaldırılmasına ilişkin açılan dava neticesinde kadının iddet müddetinin kaldırılmasına karar verilmişse bu karar hemen yürürlüğe girer. Bu kararın uygulanabilmesi için herhangi bir tebligata gerek duyulmamıştır. Mahkeme davanın açılmasının ardından gelecek raporda kadının hamile olmadığını belirlerse iddet müddetinin kaldırılmasına karar verir. Bu karar ardından kesinleşmesi için herhangi bir süre beklemeye gerek yoktur. İddet müddeti kadın için belirlenmiş bir evlilik engeli olup erkek için uygulanmaz. Zira iddet müddeti nesebin korunması yani çocuğun menfaati amacıyla getirilmiş bir hüküm olup bu hususun erkekle ilgisi yoktur.
    Av. Halil İbrahim ÇELİK & Av. Tuğsan YILMAZ

    - - - Updated - - -

    Bu durumda eski eşinizin babalığın reddi davası açması gerekiyor.

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Mar 2014
    Nerede
    Antalya
    İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Hamilelik ve İddet müddeti

    Abdullah Bey, öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.. ama takdir edersiniz ki baya karmaşık gözüktüğü için bu durum bir sorum olacak. yani çocuğun babasının boşanılan kişi olmadığını kanıtlama yoluna gidersek bu süre yani iddet müddeti kaldırılabilir mi? böyle bir yol varsa eğer bununla ilgili ne yapmak gereklidir?

    - - - Updated - - -

    yani hiç bir yolu yok.. kanıtlanma durumu.. neticede dediğiniz gibi babalık reddi davası açılacak herhalukarda

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Sep 2007
    Nerede
    ankara
    İletiler
    3.294
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Hamilelik ve İddet müddeti

    Çocuğunuzun babasının eski eşiniz olmadığını ispat etmenin tek bilimsel yolu DNA testidir.
    Henüz doğmamış ve doğuma kadar ve doğumdan hemen sonra bile sağ kalacağı kesin olmayan (Allah korusun) bir canlıdan henüz anne rahminde iken DNA testi için kan alınamayacaktır diye düşünüyorum.
    Her ne kadar 10 ncu haftadan itibaren anne rahmindeki çocuktan test için kan alınıyormuş ama bunun babalık testi için alınıp alınamayacağı muallakta.
    Çocuğunuz doğduktan sonra eski eşiniz red davası açabilir, Medeni Kanun 286 ncı madde çocuğa ve babasına red etme hakkı vermiştir.
    Sizin eski eşinize karşı böyle bir dava açma hakkınız da yok.
    En doğru davranış; doğumdan sonra eski eşinizin red davası açması olacaktır.

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    Mar 2014
    Nerede
    Antalya
    İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Hamilelik ve İddet müddeti

    öncelikle cevapladığınız için teşekkür ederim ama benim birkaç sorum daha var..

    1. ben bu süre içerisinde bana aile mahkemesinin yolladığı temyiz kağıdı gelmeyince ve bende sabit bir adreste bulunmadığım için, bulunduğum bölgenin adliyesinden kağıdı beklemek istemediğimi ve kararın sonucunu kabul ettiğimi bildiren bir dilekçe yolladım davanın olduğu mahkemeye.. (böyle yapmam gerektiği söylendi) şimdi benim bu dilekçe tarihimden başlayan süre geçerli olmuyor mu? yani ben dilekçe tarihimi kanıt olarak göstererek mahkemenin belirlemiş olduğu kesinleşme tarihinin öne çekilmesini talep edemiyor muyum?

    2. sorum ise; bütün bu yollar kapalı ise babalık reddi davası için çocuğun doğumunu beklemek zorunda mıyım? neticede bu dava kaçınılmazsa şimdiden eski eşimle konuşarak bu dava sürecini şimdiden başlatıp, onun reddetmesine telkin ederek evlilik işlemlerini ve iddet müddeti kaldırılma süresini hızlandıramaz mıyım?

    siz veya başka bir meslektaşınız yanıtlarsa çok sevinirim

  7. #6
    Kayıt Tarihi
    Jan 2016
    Nerede
    gaziantep
    İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Hamilelik ve İddet müddeti

    merhaba herkese;
    yardımınızı istediğim bi konu var ben birlikte yaşadığım bir bayan var ekim 2015 de tanıştık sekiz aydır eski eşiyle ayrı olup haziran ayından beri boşanma davasını açmış boşanamamıştı 30/04/2015 te ayrılmış asla fiziken bir araya gelmemişlerdir.aralık ayının başlarında biz evlilik kararı almıştık ailesinin onayı ve vekil avukatın karşı tarafın kesin boşanmayı kabul ettiğini kaatini beyanından sonra ancak mahkeme duruşma gününü 15/12/2015 yerine 30/12/2015 gününde yaptı ve boşanma gerçekleşti .ancak biz 15/12/2015 birlikte yaşamaya başladık ve eşim hamile ancak benim isteğim üzerine 13/12/2015 te devlet hastanesinde beta hcg testi yaptırdı ve negatifti ancak şuan için benden hamile bu durumda negatif çıkan bu testi ve benim noterden doğacak çocuğa babalık taahhütü versem iddet süresinin kaldırılması için dilekçede sekiz aydır ayrı kalındığı da bildirilse iddet kaldırılırmı yada hangi yolları izleyebiliriz şimdiden teşekkürler

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

http:www.hukuki.netshowthread.php111388-Hamilelik-ve-iddet-muddeti

iddet müddetinde hamilelik

iddet suresinde hamile kalmak dna testi

iddet muddetinde gebelik

iddet muddetinde hamilelik yoksa

iddet suresi kanunu

iddet süresi hesaplama

türkhukuktarihiiddet

iddet süresi 2015

iddet müddeti hesabı

boşandiktan sonra iddet suresi dogumla sona erer mi

iddet müddeti hesaplama

medeni kanunda kadının iddet müddeti

Dilekce ile iddet muddeti kaldirilabilirnirmi

iddet dur

Forum

Benzer Konular :

  1. İddet müddeti hk.
    Merhaba değerli arkadaşlar.İddet süresinin kaldırılması için hamile olmadığına dair belgeyi mahkemeye başvurmadan önce alsak sorun olur mu? İlla ki...
    Yazan: varol987 Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 22-04-2015, 15:48:49
  2. İddet Müddeti
    merhaba benim sorum şu iddet müddeti bitmemiş bir bayan ile evlilik yapabilirmiyim.hastahaneden alınan hamile olmadığı raporuyla oluyormuş fakat...
    Yazan: murat2580 Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 13-08-2007, 14:42:31
  3. İddet müddeti
    BİR YAKINIM İÇİN BİRŞEY SORMAK İSTİYORUM.BAYAN BOŞANTIKTAN 7 AY SONRA İKİNCİ EŞİYLE EVLİLİK YAPMIŞ.İDDET MÜDDETİNİ KALDIRARAK EVLENMİŞ ZATEN. İKİNCİ...
    Yazan: tekindorr Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 7
    Son İleti: 25-12-2006, 15:42:16
  4. İddet müddeti
    İddet muddetinin kaldirilmasi icin saglik ocagindan hamile degil raporu almak yeterli mi? birde yani tam olarak nasil yapiliyor.. adliyeye gidip...
    Yazan: FairLady Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 17-04-2006, 10:12:13
  5. İddet müddeti
    Ben 24.02.2005 tarihinde boşandım. Boşanmanın kesinlesşme tarihi 28.02.2005. İddet müddetim Aralık ayı sonunda doluyor. Ancak yeniden evlenmek...
    Yazan: yoncaer Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 27-11-2005, 13:27:17

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.