Ablam ve eşi depremde beraber vefat etti. Kiralık banka kasaları varnmüşterek bir kasa. Bu arada annem ve babam hayattalar. Ablamın eşinin ailesi kasadan pay almaması için annem kasayı açtırmak istemiyordu fakat ailesinin kasadan haberi var. Annem geçmişte yaşanan olaylardan dolayı bu konuda çok hassas bende bu konuda küçük bir araştırma yaptım. Kasada ziynet eşyası olduğu için kişinin eşine veya kızına aittir şeklinde bir içtihat buldum. Ablamın çocuğu yok onu belirtmeyi unuttum. Bu arada zaten ablamın eşinin yüksek miktarda borç ödediği bilgisinide duydum. Yani tasarruf için altın alması imkansız hayatın olağan akışına aykırı bir durum. Bu konuda bana yardımcı olurmusunuz?
- - - Updated - - -
Biraz karmaşık yazmışım Kısaca ablam ve eşi beraber vefat etti kiralık banka kasaları var ve kasanın muhteviyatı altın bilezik ve ablam çocuk sahibi değil annem babam hayatta yapmamız veya yapmamamız gereken hal tarzı ne olmalıdır.
Cevap: Kiralık kasa ve ziynet eşyaları biraz karmaşık
Sayın fatih ,biraz karışık demişsiniz fakat bana göre aslında çok açık.
Altınların saklı kaldığı bankaya gidin, kasa kiralama kısmına bakan yetkili ile görüşün.Deprem olalı 15 yıl oldu ilelebet kalacak hali yok.Altınları kiraya verirken yapılan sözleşmenin okunması gerekir.Bundan önce ablanıza ait ölüm veraseti,vukuatlı nifus kayıt örneği gibi bazı yasa gereği yapılması gerekenleri tamamlamanız gerekir. Yapılacak işlerle ilgili kabaca ,yapılacakları banka da ilgili personel size anlatır.Karşı tarafın hakkı varsa hakları teslim edilsin.Gizli saklı hak aranmaz.
Cevap: Kiralık kasa ve ziynet eşyaları biraz karmaşık
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 23’üncü maddesinde; “Bankalar nezdindeki kiralık kasa sahiplerinden birinin ölümü halinde (Sulh hakimi tarafından yapılacak tespit hariç) vergi dairesinin selahiyetli bir memuru hazır bulunmadıkça kasanın açılmasına ve bu memur huzurunda tespit edilmedikçe muhteviyatının mirasçıları veya kanuni temsilcileri veya vekilleri tarafından alınmasına müsaade edemezler.” hükmü yer almaktadır.
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 23’üncü maddesi ile bankalardaki kiralık kasaların vergi dairesinin yetkili bir memurunun huzurunda açılıp muhteviyatı tespit edilmedikçe (Sulh hâkimi tarafından terekenin tahriri, tasfiyesi gibi haller dolayısıyla yapılacak tespit haricinde) açılmayacağı ve içindekilerin kiralık kasa ile ilgili mirasçılar veya kanuni temsilciler veya vekilleri tarafından alınamayacağı hükme bağlanmıştır.
Bu hükme göre, bankadaki kiralık kasanın açılabilmesi için vergi dairesince yetkili bir memurla bankada görevli memur tarafından kasa mevcudunun bir tutanakla müştereken tespit edilmesi ve bu tutanağın vergi dairesine gönderilmesi gerekmektedir.
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu açısından kiralık kasanın açılması ile ilgili olarak gerekli açıklamalara 1 Seri No’lu Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde1 yer verilmiştir. Buna göre; kiralık kasa sahibinin ölümünün banka tarafından öğrenilmesi üzerine kiralık kasanın bulunduğu banka tarafından yapılan bildirim veya mükellefin müracaatı ile işleme başlanacak, mirasçılar; kiralık kasanın bulunduğu ilgili banka ile iletişim kurarak mutabakata varıldıktan sonra belirlenen gün ve saatte, ilgililerin de huzurunda kiralık kasa açılacaktır. Kiralık kasa muhteviyatı ayrı ayrı nevî ve mahiyetleri itibarıyla belirlenerek iki nüsha tutanak düzenlenecektir. Kiralık kasada bulunan malların nevî ve mahiyetleri, değerleri itibarıyla tahvil, hisse senedi, mücevherat, altın ve benzeri değerler olabileceği dikkate alınacaktır. Kiralık kasada bulunan mallara ilişkin olarak daha sonra takdir komisyonu tarafından kıymet takdiri yapılırken takdirde herhangi bir hataya düşülmemesi için gerek görülmesi durumunda tespit esnasında eksper bulundurulması veya takdir komisyonunun hazır bulundurularak takdir işleminin kiralık kasa açılması sırasında yapılması önem taşımaktadır. Kiralık kasa açılması işleminin geciktirilmeden yapılması esastır.
- - - Updated - - -
Bir husus daha; kiralık kasa sahiplerinin 15 yıl önce ölümünden bahsedilmektedir. Bu durumda; 5411 sayılı Bankacılık kanunu 62. maddesine göre ''Bankalar nezdlerindeki mevduat, katılım payı, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak 10 yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabidir. Yani TMSF'ye gelir kaydedilir. Zamanaşımına tabi olan sadece mevduat değildir. Kiralık kasalar da bu kategoridedir.
Müvekkilim eşine boşanma davası açtı eşi ziynetlerin hepsini istiyor ziynetlerin hepsi kadınınmıdır baktığım yargıtay kararları hep kadına vermiş bu...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku