HATAY'DA YABANCILARA GAYRİMENKUL SATIŞI İKİNCİ BİR EMRE KADAR YASAK
(Gökçen Çamlıyurt) - Hatay'da yabancılara gayrimenkul satışı, ikinci bir emre kadar durduruldu.
A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, Tapu ve Kadastro Genel
Müdürlüğü, Hatay yüzölçümünün binde 5'inden fazlasının yabancılara
satılmış olması nedeniyle, ikinci emre kadar satışları yasakladı.
Tapu Kanunu'nda, yabancılara mülk satışıyla ilgili Ocak 2005'te
yapılan düzenleme ile tarım, maden, enerji, sulama, flora ve fauna
özellikleri gibi çeşitli nedenlerle yabancılara satış yapılmayacak
yerleri belirlemeye ve il bazında edinilebilecek taşınmazların, illere
ve il yüzölçümüne göre binde 5'i aşmamak üzere oranını tespitine
Bakanlar Kurulu yetkili kılındı.
Bu çerçevede, kamu kurum ve kuruluşlarının tekliflerini
değerlendirmek üzere Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesinde
komisyon oluşturuldu. Çalışmalarına başlayan komisyon, incelemeyi
tamamladıktan sonra, elindeki verileri, Bakanlar Kurulu'na sunacak.
Ancak bu süreçte, Hatay'da yabancılara yapılan gayrimenkul
satışının ilk yüzölçümünün binde 5'ini aştığı tespit edildiğinden Tapu
ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ikinci bir emre kadar satışları durdurdu.
Hatay'da yabancılara gayrimenkul satışının tamamen yasaklanması
için Bakanlar Kurulu'ndan çıkacak karar bekleniyor.
-SURİYE'NİN YERİ-
Bu arada Hatay'da, yabancıların elinde 3 bin 700 taşınmaz
bulunduğu ve bunların yaklaşık 2 bin 400'ünün Suriyelilere ait olduğu
öğrenildi.
Hatay'ın Türkiye sınırlarına katıldığı 1939 yılından bu yana, ilde
Suriyelilere gayrimenkul satışı yapılmıyor. Halen tapuda Suriyeliler
üzerine kayıtlı görünen taşınmazlar da Hatay'ın Türkiye'ye ilhakı
sırasında Suriye vatandaşlığını seçenlere ait bulunuyor. Aynı şekilde
Suriye'de de Türk vatandaşlığını tercih edenlere ait taşınmazlar yer
alıyor.
Hazine, Suriye uyruklulara ait taşınır ve taşınmaz mallar ile
bunların hak ve menfaatlerine 1966 yılında el koydu. Malların yönetim
yetkisi de o zamandan bu yana Maliye Bakanlığı'nın elinde bulunuyor.
Hatay'da, yabancılara ait gayrimenkulün dağılımında ikinci sırayı
590 taşınmaz ile Almanlar, üçüncü sırayı da 315 taşınmaz ile
Lübnanlılar alıyor. Hatay'da, ağırlıklı olarak emlak satın alan
yabancılar ile elde ettikleri taşınmaz miktarları şöyle:
YABANCILAR TAŞINMAZ SAYISI
Suriye 2.400
Almanya 590
Lübnan 315
Brezilya 90
Ürdün 90
İran 50
Avusturya 35
ABD 30
İngiltere 25
Yunanistan 15
İsviçre 10
Diğerleri 50
Hatayda 100 yıl sonra ikinci bir referandum yapılacağına ilişkin Ankara ve Hatay anlaşmalarındaki gizli madde söylentilerini hatırlatarak derlediğim bilgileri vermeye başlıyorum. Bu bilgiler büyük oranda doğrudur.
Şu ana kadar satılan toprakların %44'ü Hataydadır.
Hatay Yüzölçümü orman dağ göl akarsu dahil 5.403.000.000 satılan alan 120.676.669 metrekre
Yüzölçümü olarak en fazla satış Suriyelilere yapılmıştır. Suriyeliler genellikle Hatay ve Kilisten toprak almıştır. Suriye devletince hazırlanan haritalarda Hatay Suriye içerisinde görülmektedir.
Sayın alisinkay;
Yabancılara gayrımenkul satışı ile ilgili iletilerinizi ilgi ile izliyorum, ancak bu konudaki "memleket elden gidiyor" havasındaki düşüncenize hiç katılmıyorum.
Hatay'daki konu ise bambaşka. Kaan'ın iletisinde de belirtildiği üzere, Hatay'ın özel bir durumu var. 1939 yılında Türkiye'ye katılan Hatay'da Suriyelilerin o zamandan kalan mal varlıkları nedeniyle bu oran yüksek görünüyor.
"Memleket karış karış satılıyor" diyenlerin gözden kaçırdığı önemli bir husus da satılan gayrımenkullerin çoğunun arazi değil, yazlık ev olduğu gerçeğidir. Özellikle sahil kentlerinde durum böyledir. GAP veya Konya Ovası elden gidiyor şeklindeki söylemlerin kuruntu veya paranoyadan ibaret olduğunu düşünüyorum.
Bizim Türklerin başka ülkelerde aldığı gayrımenkullerin miktarı, yabancıların bıurada aldıklarından çok fazladır ve nedense işin bu yönüne hiç bakılmıyor.
Bu konu fazla abartılmakta ve komplo teorileri üretilerek, İsraillilerin GAP'ı, Suriyelilerin Hatay'ı, Yunanistanlıların Tarkya'yı gizliden gizliye satın alarak memleketi farkında olmadan kaçırdıkları sayıklanmakatadır.
Bunları yazdığım için ulusal sorunlar konusunda duyarsız olduğumu düşünebilirsiniz. Ama durum hiç de öyle değil. Özellikle bir Hatay'lı olarak bu konuda çok hassasım, ama gerçekçiyim. Hatay konusunda çok sayıda kitap okudum, kütüphanemdeki Hatay'la ilgili kitapların sayısı çok fazladır. Bu konuda yazılmış makaleleim dahi vardır. Türk Ocakları'nın yayın organı olan "Türk Yurdu" dergisinde yaklaşık 10 yıl önce "Hatay üzerindeki Suriye emeli" başlıklı bir yazım yayınlanmıştı. Yine aynı dergide "Hataylıların Suriye'de kalan kardeşleri; Bayır-Bucak Türkleri" başlıklı bir yazım yayınlanmıştı. Bu makaleler daha sonra başka milliyetçi dergilerde de yer aldı.
Suriye'nin yıllardır Hatay konusundaki tutum ve düşünceleri, haritalarda Hatay'ı kendi toprağıymış gibi göstermesi 1939'dan beri devam eden bir olgudur. Ancak, Türkiye Suriye'nin bu tutumunu hiç bir zaman ciddiye almaış, ciddi bir tehlike olarak da görmemiştir. Nitekim Hafız Esad'ın ölümünden sonra Suriye'nin tutumunda önemli bir değişiklik olduğu da bir gerçektir. Eski hastalıklı tutumundan vaz geçmiş görünüyor. İlişkiler yumuşadı ve iyileşti. Artık sınır iller arasında ticaret ve gidiş gelişler yorğunlaştı. Bayramlarda pasaportsuz dahi geçiş sağlandı. Ben de bir bayramda Suriye'nin Lazkiye kentine kadar aile boyu gidip gezdim. Artık eskisi gibi düşmanca tavur yok.
Bu toprak satışı düşüncenizi bence yeniden gözeden geçirin. 100 yıl sonra yeniden referandum yapılacağı şeklindeki gizli maddenin de bir söylentiden öte bir paronaya olduğunu düşünüyorum. Böyle bir şeye nasıl inanılıyor, anlamıyorum. Anlaşmanın gizli maddesi mi olur? Bunları hangi hastalıklı kafalar uyduruyor? Hatay'ın Türkiye'ye katılması ve bu konudaki anlaşmalarla ilgili bir çok yayın olmakla birlikte yeni bir eser (doktora tezi) olan Serhan Ada'nın "Hatay Sorunu" isimli eserini (Bilgi Ünversitesi yayını) önerebilirim.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku