+ Konuyu Yanıtla
1 den 5´e kadar toplam 5 ileti bulundu.

Konu: Askeri Yargıtay kararlarına itiraz yolu varmı

Askeri Yargıtay kararlarına itiraz yolu varmı Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Dec 2013
    Nerede
    kıbrıs
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Question Askeri Yargıtay kararlarına itiraz yolu varmı

    öncelikle siteye yeni üye oldum ve nasıl bir davranış sergilemeliyim bilemiyorum.
    Benim bilginizi rica edeceğim konu Askeri Yargıtay...
    20 yıllık TSK mensubu Astsubayım.Kısaca anlatmak gerekirse amirlerim tarafından aday gösterildiğim Kantin seçimlerinde seçilmem sonrası bana eski ekip tarafından kurulan tuzak sonucu iftiraya maruz kaldım.2 ay gibi kısa sürede kaldığım Askeri kantinden tecrübesizlik ve firmaların menfaat üzerine dayalı ticaretine yabancı oluşum ve kendi içimizdeki menfaat düşkünlerinin ayak oyunları sonucu iftara ile kantinden uzaklaştım.2 yıl boyunca yargılandım.hicbir delil olmadan.sadece firmaların ifadesine göre 2 yıl boyunca yargılandım.ve 2 yıl sonunda beraat ettim.Fakat savcılık temyize başvurdu.temyiz süreci sonrası askeri Yargıtay 5 üyenin 2 lehte 3 aleyhte oyu ile yeniden yargılanmam gerektiği kararına vardı.
    Merak ettiğim konu ben bu kararı düzeltme yoluna gidebilirmiyim.Nasıl bir dilekçe yazmalıyım. ve bu yazacağım dilekçe ise yararmı.Simdiden yardım için mesaj atanlara tsk eder iyi çalışmalar dilerim.



    Hukuki NET Güncel Haber

    Askeri Yargıtay kararlarına itiraz yolu varmı konulu yargıtay kararı ara
    Askeri Yargıtay kararlarına itiraz yolu varmı konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Dec 2013
    Nerede
    kıbrıs
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Askeri Yargıtay kararlarına itiraz yolu varmı

    Bu konuda bana yardımda bulunacak kimse yok herhalde...

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Jun 2009
    Nerede
    istanbul
    İletiler
    756
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Askeri Yargıtay kararlarına itiraz yolu varmı

    Anlatımınız göre Askeri Yargıtay sizin davanızda ki bozma ve buna bağlı olarak yeniden yargılama kararı vermiş. Yerel Askeri Mahkemenin kararı onansa idi karar düzeltme talebinden bahsedilebilirdi. Yeniden yargılama ve sonucuna göre adım atmalısınız. Bütün yargı kararları gibi askeri yargı kararlarının da Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru konusu olduğu düşüncesindeyim. Elbette bütün yargı sürecinin tamamlanması şartı ile. Aşağıda yer verdiğim metin işinize yarayabilir.

    ASKERİ MAHKEMELER KURULUŞU VE YARGILAMA USULÜ KANUNU (5)


    No : 353


    HÜKÜMDEN ÖNCEKİ KARARLARIN TEMYİZİ:

    Madde 206 - Hükümden önce verilip hükme esas alınan kararlar da hükümle beraber temyiz olunabilir.

    TEMYİZ SEBEPLERİ:

    Madde 207 - Temyiz, kural olarak hükmün kanuna aykırılığı sebebine dayanır.

    Hukuki bir kuralın uygulanmaması yahut yanlış uygulanması kanuna aykırılıktır.

    Aşağıdaki hallerde kanuna her halde aykırılık var sayılır:

    A) Askeri mahkemenin kanuna uygun olarak kurulmamış olması,

    B) Kanunen davaya bakamıyacak bir hakimin hükme katılması,

    C) Tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir sebepten dolayı hakkında red istemi olup da bu istem kabul olunduğu halde hakimin hükme katılması yahut bu istemin kanuna aykırı olarak reddolunması suretiyle hakimin hükme katılmasının sağlanması,

    D) Askeri mahkemenin kanuna aykırı olarak davaya bakmaya kendisini görevli veya sınıf veya rütbe yönünden yetkili görmesi,

    E) Askeri savcı veyahut kanunen bulunması gerekli diğer bir kişinin yokluğunda duruşma yapılması,

    F) Sözlü duruşma sonucu olarak verilen hükümde duruşmanın açıklığı kuralına uyulmamış olması,

    G) Hükmün gerekçeden yoksun olması,

    H) Hüküm için önemli olan noktalarda mahkeme kararı ile savunma hakkının kısıtlanmış olması.

    SANIK LEHİNE OLAN KURULLARA AYKIRILIK:

    Madde 208 - Sanığın lehine olan hukuki kurallara aykırılık sanığın aleyhine hükmün bozulması için askeri savcıya ve nezdinde askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amirine bir hak vermez.

    TEMYİZ İSTEMİNİN SÜRESİ VE ŞARTLARI:

    Madde 209 - Temyiz istemi karar veya hükmün tefhiminden, tefhim sanığın yokluğunda yapılmış ise tebliğinden itibaren bir hafta içerisinde olur.

    Nezdinde askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amiri için temyiz süresi hükmün gerekçesiyle birlikte tebliği tarihinden başlıyarak bir haftadır.

    ESKİ HALE GETİRME SÜRESİ İÇİNDE TEMYİZ SÜRESİNİN İŞLEMESİ:

    Madde 210 - Sanığın yokluğunda aleyhine verilen hükümlerde eski hale getirme isteminin süresi içinde temyiz süresi de işler.

    Sanık eski hale getirme isteminde bulunur ise bu istemin reddi ihtimalinin gözönüne alınarak süresi içinde dilekçe vermek veya tutanak katibine bir beyan yapmakla temyiz isteminde bulunmalıdır. Asker kişiler hakkında 197 nci madde hükümleri burada da uygulanır.

    Bu halde temyize ilişkin olan işler eski hale getirme istemi hakkında karar verilinceye kadar geri bırakılır.

    Eski hale getirme isteminde bulunmaksızın temyiz yoluna gidilmiş ise bu istem, eski hale getirme istemi hakkından vazgeçilmiş olduğunu gösterir.

    TEMYİZ LAYİHASI VE İÇİNDE BULUNMASI GEREKEN HUSUSLAR:

    Madde 211 - Temyiz eden taraf hükmün hangi yönden ve neden dolayı bozulmasını istemekte, kural olarak temyiz dilekçesinde veya beyanında veyahut layihasında gösterir. Temyiz için dayanılan sebeplerde yargılama usulü ile ilişkin bir kurala mı yoksa kanuni diğer hükümlere mi aykırılık bulunmasından dolayı başvurulduğu gösterilir. Birinci halde kanuna aykırı olan hususlar açıklanır.

    İSTEME BAĞLI TEMYİZ LAYİHASI:

    Madde 212 - Temyiz dilekçesinde veya beyanında temyiz sebepleri gösterilmemiş ise, temyiz dilekçesi için belirli olan sürenin bitmesinden veyahut hükmün gerekçesi henüz tebliğ edilmemiş ise, tebliğinden bir hafta içinde hükmü temyiz olunan mahkemeye bu sebepleri kapsıyan bir layiha da verilebilir.(Ek cümle: 09/10/1996 - 4191/21 md.) Sanık ve müdafi dışındaki taraflar temyiz dilekçelerinde temyiz sebeplerini göstermemişler ise, temyiz isteğinin sanığın lehinde veya aleyhinde olduğunu açıkça belirtmeleri gerekir.

    Layihanın verilmesinde 197 ve 198 inci madde hükümleri uygulanır.

    TEMYİZ İNCELENMESİ:

    Madde 213 - Temyiz layihasının verilmemesi veyahut temyiz dilekçesinde veya beyanında temyiz sebeplerinin gösterilmemesi temyiz incelemesi yapılmasına engel değildir.

    TEMYİZ İSTEMİNİN HÜKMÜ VEREN ASKERİ MAHKEMECE REDDİ:

    Madde 214 - (Değişik fıkra: 09/10/1996 - 4191/22 md.) Temyiz istemi, kanuni sürenin geçmesinden sonra yapılmış veya temyiz edilmeyecek bir hüküm temyiz edilmişse veya temyiz edenin buna hakkı yoksa, hükmü temyiz olunan askeri mahkeme bir karar ile temyiz istemini reddeder.

    Temyiz eden taraf bu red kararının kendisine tebliğinden başlıyarak bir hafta içinde Askeri Yargıtay 'dan bu hususta bir karar verilmesini istiyebilir. Bu takdirde dosya Askeri Yarg ıtay 'a gönderilir. Şu kadar ki, bu sebepten dolayı hükmün yerine getirilmesi geri bırakılmaz.

    TEMYİZ DİLEKÇESİNİN VEYA BEYANININ ETKİSİ:

    Madde 215 - Süresi içinde verilen temyiz dilekçesi veya beyanı hükmün kesinleşmesini önler.

    Hüküm, temyiz eden tarafa gerekçesi ile tebliğ edilmemiş ise, temyiz olunduğunu mahkemenin öğrenmesinden itibaren bir hafta içinde tebliğ edilir.

    TEMYİZ EVRAKININ YOLLANMASI:

    Madde 216 - Temyiz dilekçesini ve beyanını ve varsa layihasını ve kendiliğinden temyize tabi hükümleri, askeri savcı dosyaları ile beraber Askeri Yargıtay Başsavcılığına gönderir. Başsavcı inceleme sonucunu gösteren bir tebliğname ile evrakı Askeri Yargıtay Başkanına verir.

    TEMYİZ İSTEMİNİN KABULÜ VE REDDİ:

    Madde 217 - (Değişik fıkra: 09/10/1996 - 4191/23 md.) Askeri Yargıtay, temyiz isteminin süresi içinde yapılmadığını veya hükmün temyiz edilemez olduğunu veya temyiz edenin buna hakkı olmadığını görürse, temyiz istemini reddeder.

    Askeri Yargıtay, gösterilen temyiz sebeplerini kabule değer görmezse reddine karar verir.

    Askeri Yargıtay temyiz istemini kabule değer gördüğü takdirde lüzum görür, temyiz dilekçesinin veya beyanının ve varsa temyiz layihasının birer benzerini karşı tarafa tebliğ eder, karşı taraf bir hafta zarfında yazı ile cevap verebilir.

    Karşı taraf sanık ise 197 nci madde hükmüne göre yapacağı beyan üzerine düzenlenen tutanak ile cevap verebilir.

    Savaş halinde; Askeri Yargıtay, dosyanın Askeri Yargıtay Başkanlığına intikalini müteakip en geç iki ay içinde karara bağlar.

    AĞIR CEZALI İŞLERDE DURUŞMA:

    Madde 218 - (Değişik madde: 08/06/1972 - 1596/1 md.)

    Ağır cezalı işlere ilişkin hükümlerde Askeri Yargıtay incelemesini, sanığın beyanı veya temyiz dilekçesindeki istemi üzerine veya dilerse kendiliğinden duruşmalı olarak yapar. Duruşma gününden sanığa veya istemi üzerine müdafiine haber verilir. Sanık duruşmada hazır bulunabileceği gibi vekaletnameye sahip bir veya birkaç müdafi ile kendisini temsil ettirebilir. Şu kadar ki; 85 inci maddenin son fıkrası hükmü saklıdır.

    Sanık tutuklu ise duruşmada bulunmasını isteyemez.

    DURUŞMA USULÜ:

    Madde 219 - (Değişik fıkra: 11/08/1983 - 2875/12 md.) Askeri Yargıtayda duruşma, sözcü üye veya tetkik hakimi tarafından işin açıklanmasıyla başlar. Raporun duruşmadan önce düzenlenmesi ve imzalanarak dosyaya konulması gerekir.

    (Değişik fıkra: 11/08/1983 - 2875/12 md.) Raporun açıklanmasından sonra, Askeri Yargıtay Başsavcısı, sanık ve varsa müdafi iddialarını beyan ve bunları açıklar.

    Bunlar arasında temyizi istemiş olan taraf önce dinlenir. Son söz sanığındır. Duruşmada bu kanunun 129, 130, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 168, 169 ve 170 inci maddeler hükümleri uygulanır.

    Duruşmalı yapılan incelemelerde karar 174 üncü madde gereğince tefhim olunur.

    ASKERİ YARGITAY 'CA HÜKMÜN BOZULMASI VE ESASA HÜKMED İLECEK HALLER:

    Madde 220 - Askeri Yargıtay hükmü bozmuş ise, işi yeniden inceleyip sonuçlandırmak üzere dava dosyasını hükmü bozulan askeri mahkemeye gönderir. Askeri Yargıtay, askeri mahkemenin usulsüz olarak kendisini görevli veya yetkili görmesinden dolayı hükmü bozmuş ise aynı zamanda bu işe ait dava dosyasını görevli veya yetkili mahkemeye gönderir. Görev ve yetki hususundaki kararlarına karşı, askeri mahkemelerin direnme hakları yoktur.

    Askeri Yargıtay, kanunun hükme esas olarak tesbit edilen vakalara uygulanmasında yanlışlık yapılmasından dolayı hükmü bozmuş ise aşağıda yazılı hallerde bizzat davanın esasına hükmeder:

    A) Vakıanın daha ziyade aydınlatılması gerekli olmaksızın yalnız beraete veya duruşmanın tatiline veya aşağı veya yukarı haddi olmıyan bir ceza ile hükümlülüğüne karar verilmesi gerekirse,

    B) Askeri Yargıtay Başsavcılığının iddiasına uygun olarak kanunda yazılı cezanın en aşağı haddini uygulamayı uygun görürse,

    C) Ceza kovuşturmasını düşüren sebeplerden biri var ise,

    D) Artırma ve indirme sonunda ceza süresini veya miktarını tayinde maddi yanılma olmuş ise,

    E) Açıkça tesbit edilmiş olan suçlunun doğum ve suç tarihlerine göre ceza tayininde gereken indirme yapılmamış veya yanlış indirme yapılmış ise,

    F) Hükmedilmiş bir ceza yerine adli tevbih kararı verilmesi gerekiyorsa,

    G) Cezanın tayininde cezayı artırıcı veya azaltıcı kanuni sebeplerin uygulanmasında gözetilmesi gerekli sıraya uyulmamış ise,

    H) Kanunun madde numarası yanlış yazılmış ise,

    İ) (Değişik bent: 09/10/1996 - 4191/24 md.) Harçlar Kanununa ilişkin hükümlerin uygulanmasında veya avukatlık ücret tarifesi uyarınca mahkemelerce hükmedilecek vekalet ücretlerinin tespitinde hata yapılmış ise,

    J) (Ek bent: 09/10/1996 - 4191/24 md.) Hükümden sonra yürürlüğe giren kanun, suçun cezasını azaltmış ve mahkemece suçluya ceza tayininde artırma sebebi kabul edilmemiş veya yeni bir kanun ile fiil suç olmaktan çıkarılmış ise, birinci halde daha az bir cezaya hükmolunması ve ikinci halde de hiçbir ceza hükmolunmaması gerekirse.

    ASKERİ YARGITAY 'CA HÜKMÜN BOZULMASI:

    Madde 221 - Askeri Yargıtay, aleyhine temyiz olunan hükmü hangi yönden kanuna aykırı görmüş ise o yönden bozar.

    Hükmün bozulmasına sebep olan kanuna aykırılık hali bu hükme esas olarak tesbit edilen vakalarda olmuş ise bu işlemler de bozulur.

    ASKERİ YARGITAY 'CA İNCELEMELERİN KONUSU:

    Madde 222 - Askeri Yargıtay temyiz dilekçe, beyan ve layihasında ve tebliğnamede ileri sürülen hususları ve bunlar dışında hükmün esasına dokunacak derecede kanuna aykırı hallerin bulunup bulunmadığını inceler.

    DURUŞMASIZ YAPILAN İNCELEMELER:

    Madde 223 - Duruşma istenilmemiş veya kendiliğinden buna lüzum görülmemiş ise, Askeri Yargıtay, tebliğname ve evrak üzerinde inceleme yapar.

    İTİRAZ:

    Madde 224 - Askeri Yargıtay Başsavcısı, daire kararlarına karşı kararın kendisine tebliği tarihinden itibaren onbeş gün içinde Askeri Yargıtay Daireler Kuruluna itiraz edebilir.

    KARARIN DÜZELTİLMESİ:

    Madde 225 - Askeri Yargıtay Dairelerinin veya Daireler Kurulunun kararlarına karşı Askeri Yargıtay Başsavcısı doğrudan doğruya hükmün veya kararın özüne etkili ve temyiz dilekçe, beyan ve layihasında veya tebliğnamede yazılan bir hususun veya bunlar dışında esas hükme etkili olan noksan ve yanlışların temyiz incelenmesinde gözönüne alınmıyarak dokunulmadan geçilmiş olması hallerinde karar düzeltilmesi isteminde bulunabilir.

    Bu istem üzerine temyiz incelemesi, kararı vermiş olan Daire veya Daireler Kurulu tarafından yapılır.

    (Değişik fıkra: 11/08/1983 - 2875/13 md.) Askeri savcılar kendiliklerinden veya ilgililerin başvurmaları üzerine Askeri Yargıtay Başsavcısının bu hususta dikkatini çekerler ve dosyadaki ilgili temyiz dilekçe ve layihalarını yollarlar. Askeri Yargıtay Başsavcısının, tetkik için gerekli gördüğü belgeler de askeri savcılar tarafından ayrıca yollanır.

    Askeri Yargıtay Başsavcısı bu başvurmayı, düzeltmeyi gerektirir derecede görmezse, başvurma hükmün yerine getirilmesinin geri bırakılmasına sebep olmaz. Aksi takdirde yerine getirilmenin geri bırakılmasını derhal yerine bildirir.

    Kararın düzeltilmesi istemi reddedilirse, bir daha aynı sebeplerle karar düzeltilmesi isteminde bulunulamaz.

    HÜKMÜN BOZULMASININ DİĞER SANIKLARA ETKİSİ:

    Madde 226 - Hüküm, cezanın uygulanmasında kanuna aykırılıktan dolayı sanık lehine bozulmuş ise, bozulan kısımların temyiz isteminde bulunmamış olan veya başka yönlerden temyiz eden öteki sanıklara da uygulanması mümkün olursa, bu sanıklar da temyiz isteminde bulunmuşcasına hükmün bozulmasından yararlanırlar.

    DAVAYA YENİDEN BAKACAK ASKERİ MAHKEMENİN YETKİSİ:

    Madde 227 - Askeri Yargıtay Dairelerince verilen bozma kararlarına askeri mahkemelerin, direnme hakları vardır.

    Ancak, direnme üzerine Askeri Yargıtay Daireler Kurulunca verilen kararlara uymak zorunludur.

    Hüküm, yalnız sanık tarafından veya onun lehine askeri savcı veya nezdinde askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amiri tarafından temyiz edilmiş ise, yeniden verilen hüküm, önceki hükümle tayin edilmiş olan cezadan daha ağır olamaz

    (Ek fıkra: 11/08/1983-2875/14 md.) Sanık veya müdahilin bulunmamaları nedeni ile, bozmaya karşı beyanları tespit edilememişse, duruşmaya devam edilerek dava gıyapta bitirilebilir. Ancak, sanık hakkında verilecek ceza, bozmaya konu olan cezadan daha ağır ise sanığın her halde dinlenilmesi gerekir.

    DÖRDÜNCÜ KISIM: YARGILAMANIN YENİLENMESİ VE YAZILI EMİR

    HÜKÜMLÜNÜN LEHİNE YARGILAMANIN YENİLENMESİ SEBEPLERİ:

    Madde 228 - Kesinleşen bir hüküm ile sonuçlanmış olan bir dava, aşağıda yazılı hallerde hükümlü lehine olarak yargılamanın yenilenmesi ile tekrar görülür.

    A) Duruşmada kullanılan ve hükme etkisi olan bir belgenin sahteliği anlaşılırsa,

    B) Yemin verilerek dinlenilmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkiliyecek şekilde hükümlü aleyhine kasıt veya ihmal ile gerçeğe aykırı tanıklık ettiği veya bilgiler verdiği anlaşılırsa,

    C) Hükümlünün kendisi tarafından sebebiyet verilmiş olan kusur dışında hükme katılmış olan hakimlerden biri aleyhine ceza kovuşturmasını ve kanuni bir ceza ile hükümlülüğü gerektirecek nitelikte olarak görevini yapmada kusur etmiş ise,

    D) Ceza hükmü, hukuk mahkemelerinin bir hükmüne dayanmış olup da bu hüküm kesinleşmiş olan başka bir hüküm ile bozulmuşsa,

    E) Yeni vakalar veya yeni deliller ileri sürülüp de bunlar yalnız başına veya daha önce iradedilen delillerle birlikte göz önünde tutuldukları takdirde hükümlünün beraetini veya daha hafif cezayı gerektiren kanun hükmünün uygulanması ile hükümlülüğü gerektirebilecek nitelikte olursa.

    YARGILAMANIN YENİLENMESİNE ENGEL OLMIYAN HALLER:

    Madde 229 - Hükmün yerine getirilmiş olması veya hükümlünün ölümü veyahut hükümlüyü Askeri Ceza Kanununa tabi kılan durumun son bulması yargılamanın yenilenmesi istemine engel olamaz.

    Ölüm halinde, ölenin eşi, usul ve füruu, erkek ve kız kardeşleri yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunabilirler.

    ALEYHE YARGILAMANIN YENİLENMESİ:

    Madde 230 - Kesinleşmiş bir hüküm ile sonuçlanan bir dava aşağıda yazılı hallerde sanık veya hükümlü aleyhine olarak yargılamanın yenilenmesi yolu ile tekrar görülür:

    A) Duruşmada hükümlünün lehine kullanılan ve hükme etkisi olan bir belgenin sahteliği anlaşılırsa,

    B) Yemin verilerek dinlenilmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkiliyecek şekilde sanık veya hükümlü lehine kasıt veya ihmal ile gerçeğe aykırı tanıklık ettiği veya bilgiler verdiği anlaşılır ise,

    C) Hükme katılmış olan hakimlerden biri aleyhine ceza kovuşturmasını ve kanuni bir ceza ile hükümlülüğü gerektirecek nitelikte görevini yapmada kusur etmiş ise,

    D) Sanık beraet ettikten sonra cezayı gerektiren eylem hakkında güvenilir bir ikrarda bulunmuş ise,

    YARGILAMANIN YENİLENEMİYECEĞİ HAL:

    Madde 231 - Kanunun aynı maddesinde yazılı hususların sınırı içinde olmak üzere cezanın değiştirilmesi amacı ile yargılama yenilenemez.

    YARGILAMANIN YENİLENMESİ ŞARTLARI:

    Madde 232 - Yargılamanın yenilenmesi hakkında istem, cezayı gerektiren bir eylemin varlığı iddiasına dayanıyorsa, bu istem ancak suçun işlendiğine dair kesinleşmiş bir hüküm verilmiş olduğu yahut delillerin yokluğundan başka sebepler yüzünden soruşturma veya kovuşturmasının yapılması veya devamı mümkün olmadığı takdirde kabul edilir.

    YENİLENME İSTEMİ HAKKINDA UYGULANACAK HÜKÜMLER

    Madde 233 - Kanun yollarına başvurma hakkındaki genel hükümler yargılamanın yenilenmesi istemi hakkında da uygulanır.

    YENİLENME İSTEMİNİN NELERİ KAPSIYACAĞI VE NASIL YAPILACAĞI:

    Madde 234 - Yargılamanın yenilenmesi istemi, bu istemin kanuni sebepleri ile sübut delillerini kapsar.

    Hükümlü veya 229 uncu maddenin ikinci fıkrasında gösterilen kimseler yargılamanın yenilenmesi istemini bir dilekçe ile veya 197 nci madde hükümlerine göre yapabilirler.

    YARGILAMANIN YENİLENMESİ İSTEMİNİ İNCELİYECEK MAHKEME:

    Madde 235 - İstemin kabule değer olup olmadığına Askeri Yargıtay karar verir.

    Bu husustaki karar Askeri Yargıtay Başsavcılığının tebliğnamesi üzerine duruşma yapılmaksızın verilir.

    Yargılamanın yenilenmesi istemi, hükmün yerine getirilmesini geri bıraktırmaz. Askeri Yargıtay, yerine getirilmenin geri bırakılmasına karar verebilir.

    YENİLENME İSTEMİNİN KABUL OLUNMAMASI VEYA KABULÜ:

    Madde 236 - Yargılamanın yenilenmesi istemi, kanunda yazılı şekilde ileri sürülmemiş, yargılamanın yenilenmesini gerektirecek kanuni hiçbir sebep gösterilmemiş veyahut bunu doğruluyabilecek sübut delilleri beyan olunmamış ise, bu istem, kabule değer olmaması noktasından reddedilir.

    Aksi takdirde yargılamanın yenilenmesi istemi, bir diyeceği varsa bildirmek üzere, bir mehil tayin edilerek karşı tarafa tebliğ olunur.

    DELİLLERİN TOPLANMASI:

    Madde 237 - Askeri Yargıtay, yargılamanın yenilenmesi istemini esas olarak kabule değer gördükten sonra gerekirse delillerin toplanmasını askeri savcıdan ister veya bir naibe veyahut istinabe olunan hakime gönderir. Dinlenecek tanıklara ve bilirkişilere yemin verilip verilmemesini Askeri Yargıtay takdir eder.

    Delillerin toplanması sırasında ilgililerin hazır bulunmalarına ilişkin konularda hazırlık soruşturmasındaki hükümler uygulanır. Delillerin toplanması bittikten sonra Askeri Yargıtay, Başsavcıdan ve sanıktan tayin edilecek mehil içinde, mütalaa ve düşüncelerini bildirmelerini ister.

    İSTEMİN REDDİ VEYA KABULÜ:

    Madde 238 - Askeri Yargıtayın soruşturması sonucunda yargılamanın yenilenmesi isteminde yazılan iddialar yeter derecede gerçekleşmez ise veyahut işin durumuna göre 228 ve 230 uncu maddenin (A) ve (B) bendlerinde yazılı hallerin önceki hükme hiçbir etkisi olmadığı anlaşılırsa yargılamanın yenilenmesi istemi esassız olması noktasından reddedilir.

    Aksi takdirde, Askeri Yargıtay yargılamanın yenilenmesine ve yeniden duruşmanın açılmasına karar verir ve duruşmanın hangi askeri mahkemede yapılacağını gösterir.

    DURUŞMA YAPILMAKSIZIN YARGILAMANIN YENİLENMESİ:

    Madde 239 - Hükümlü ölmüş ise, Askeri Yargıtay yeniden duruşma yapmaksızın ve fakat gerektiğinde lüzumlu delilleri topladıktan sonra hükümlünün beraetine veyahut yargılamanın yenilenmesi isteminin reddine karar verir.

    Beraet kararı ile beraber önceki hükmün hükümsüz bulunduğuna da karar verilir.

    Başka hallerde de Askeri Yargıtay yeter delil varsa yine, duruşma yapmaksızın hükümlünün beraetine karar verir. Şu kadar ki, kovuşturma kamu davasının açılması suretiyle olmuş ise bu karar Askeri Yargıtay Başsavcısının uygun mütalaası ile verilebilir.

    YENİDEN YAPILACAK DURUŞMA VE HÜKÜM:

    Madde 240 - Yeniden yapılacak duruşma sonucunda, askeri mahkeme ya önceki hükmü doğru görerek onaylar veya bu hükmü hükümsüz kılarak yenibaştan hüküm verir. Yargılamanın yenilenmesi istemi yalnız hükümlü tarafından olur veya hükümlü lehine olmak üzere askeri savcı veya 229 uncu maddenin ikinci fıkrasında gösterilen kimseler tarafından yapılır ise, yeniden verilecek hüküm önceki hükümle tayin edilmiş olan cezadan daha ağır olamaz.

    HAKSIZ ÇIKACAK OLANDAN ALINACAK PARA CEZASI:

    Madde 241 - (Değişik madde: 11/08/1983 - 2875/15 md.)

    Yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunan hükümlü haksız çıkar ve istemi kötü niyetli olursa onbin liradan otuzbin liraya kadar ağır para cezası hükmolunur.

    HÜKÜMSÜZ KILINAN HÜKMÜN İLANI:

    Madde 242 - Yargılamanın yenilenmesini istiyen kimse dilerse önceki hükmün hükümsüz kılındığı, Resmi Gazete ile ilan olunur.

    Askeri mahkeme uygun görürse başka gazeteler ile de ilan olunabilir.

    YAZILI EMİR İLE BOZMA:

    Madde 243 - Askeri mahkemelerden verilen ve askeri Yargıtayda incelenmeksizin kesinleşen karar ve hükümlerde kanuna aykırılık bulunduğunu öğrenen Milli Savunma Bakanı, o kararın veya hükmün bozulması için Askeri Yargıtaya başvurması için Askeri Yargıtay Başsavcısına yazılı emir verebilir. Bu emirde bozulmayı gerektiren sebepler gösterilir.

    Askeri Yargıtay Başsavcısı tebliğnamesine yalnız bu sebepleri yazar ve dosyayı Askeri Yargıtay Başkanlığına verir.

    Askeri Yargıtay, ileri sürülen bu sebepleri yerinde görürse kararı veya hükmü bozar.

    Askeri mahkemenin davanın esasını da çözümleyecek şekilde verdiği hükümlerin bu suretle bozulması ilgili kimselerin aleyhine etki yapmaz.

    Bozulma bu kimselerin lehine olduğu takdirde aşağıdaki işlem yapılır:

    A) Yerinde görülen bozulma sebepleri hükümlü olan kimselerin cezasını tamamiyle kaldırması gerekiyorsa Askeri Yargıtay, önce hükmolunan cezanın çektirilmemesini kararında ayrıca yazar.

    B) Yerinde görülen bozma sebepleri hükümlünün cezasının tamamiyle kaldırılmasını gerektirmeyip daha hafif bir cezanın uygulanmasını gerektiriyorsa Askeri Yargıtay uygulanması gereken cezanın ne olduğunu kararında gösterir.

    Eğer, bozma davanın esasını çözmeyen kararlara dair ise yeniden yapılacak inceleme ve soruşturma sonucuna göre gerekli karar verilir.

    BEŞİNCİ KISIM: CEZALARIN YERİNE GETİRİLMESİ VE YARGILAMA GİDERLERİ

    BİRİNCİ BÖLÜM: CEZALARIN YERİNE GETİRİLMESİ İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

    CEZANIN NE VAKİT VE KİMİN TARAFINDAN YERİNE GETİRİLECEĞİ:

    Madde 244 - Askeri mahkemelerce verilen ceza hükümleri, kesinleşmedikçe yerine getirilmez.

    Askeri mahkemelerden verilen hükümlerin aslına uygun olduğu ve yerine getirilmesi gerektiği askeri mahkeme kıdemli askeri hakimi tarafından, hükmün altına işaret edilmek suretiyle onaylanır.

    Ölüm cezasının yerine getirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisinin kararına bağlıdır.

    Hükümlerin yerine getirilmesi davayı açan askeri savcılar tarafından kovuşturulur.

    (Değişik fıkra: 15/01/1985 - 3150/2 md.) Subaylar hakkındaki hükümler, askeri savcının talebi üzerine teşkilatında askeri mahkeme kurulu kıt 'a komutan ı veya askeri kurum amiri tarafından yerine getirilir.

    Asker kişi olmıyanlara ait hükümler yerine getirilmek üzere Cumhuriyet savcılıklarına gönderilir.

    (Ek fıkra: 15/01/1985 - 3150/2 md.) Cezaların askeri cezaevlerinde ne suretle infaz edileceği, hükümlüler hakkında kimler tarafından ve ne gibi inzibati tedbirler ve disiplin cezaları verilebileceği, Milli Savunma Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelikte gösterilir. Kınama haricindeki disiplin cezaları askeri mahkemenin hakim sınıfından olan bir üyesi tarafından verilir. Ancak, acil hallerde askeri savcılar veya askeri ceza ve tutukevi yetkililerince verilecek inzibati cezalar uygulamaya konulur ve derhal bir hakim onayına sunulur.

    ÖLÜM CEZASININ TEHİRİ SEBEBİ VE YERİNE GETİRİLME USULÜ:

    Madde 245 - Ölüm cezası, akıl hastalığına tutulanlar iyileşmedikçe ve asker kişi olan gebe kadınlar doğurmadıkça yerine getirilmez.

    Ölüm cezası hükümlünün mensup olduğu din ve mezhebin özel günlerinde de yerine getirilmez.

    Kurşuna dizmek suretiyle uygulanacak ölüm cezası askeri makamlarca yerine getirtilir.

    Yerine getirme sırasında mümkün olduğu takdirde askeri mahkemeden bir üye ile ayrıca askeri savcı, tabip ve tutanak katibi ve ceza evi idaresi memurlarından biri bulunur.

    Hükümlünün mensup olduğu dinin ruhani sıfatını haiz bir kişi ile müdafii de hazır bulunabilir.

    Ayrıca, orada bulunan kıtalar, silahsız bir helde İnfaz yerine çıkarıldıktan sonra, hükümlü, silahlı bir takım muhafazasında ve askeri alametlerden yoksun olarak getirilir. Hükümlülüğüne ait hüküm fıkrası ve yerine getirmenin gerektirdiğini gösteren onaylama yüksek sesle okunduktan sonra gözleri bağlanır.

    Hükümlünün bağlı olduğu kıtanın ve bu kıta o yerde bulunmuyorsa oradaki diğer bir kıtanın en eski erbaş ve erlerinden ve değişik bölük ve birliklerden seçilmek suretiyle teşkil edilen bir manga bağlı oldukları birliğin görevlendirilecek bir subayının el işareti ile hükümlünün üzerine ateş ederler.

    Hükümlünün cesedi, tören yapılmadan askeri makamlarca gömülür veya isterlerse mirasçılarına verilir.

    Ölüm cezasının yerine getirilmesi hakkında bir tutanak tutulur ve orada memur olarak bulunanlar ile nöbetçi subayı tarafından imza edilir.

    DİĞER CEZALARIN YERİNE GETİRİLMESİNDE GERİ BIRAKMA:

    Madde 246 - Yoklama kaçağı, bakaya ve saklı suçlarından dolayı hükümlü olanların cezaları aynı dönemde askere çağırılanlar kadar hizmet ettikten sonra yerine getirilir.

    Akıl hastalığına tutulan hükümlüler hakkında hürriyeti bağlayıcı cezanın uygulanması iyileştikten sonraya bırakılır. Diğer bir hastalıkta hürriyeti bağlayıcı bir cezanın yerine getirilmesi halinde hükümlünün hayatı için bir tehlike teşkil ediyorsa, bu hükümlüler hakkında da aynı şekilde hareket olunur.

    Hürriyeti bağlayıcı bir cezanın yerine getirilmesi gebe olan veya doğum gününden başlıyarak altı ay geçmemiş bulunan kadın asker kişiler hakkında da geri bırakılır. Çocuk ölmüş veya anasından başka birine verilmiş olursa doğum gününden başlıyarak iki ayı geçince cezanın yerine getirilmesine başlanır.

    Askeri Ceza Kanununun 64, 65, 66, 67, 68, 69 ve 70 inci maddelerinde yazılı suçları işliyen erbaş ve erler hakkında cezaların yerine getirilmesi, nezdinde askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amirinin teklifi üzerine, aynı dönemde askere çağırılanlar kadar hizmet gördükten sonraya bırakılabilir.

    CEZASINI ÇEKMEYE GELMİYEN VEYA KAÇACAĞINDAN ŞÜPHE EDİLEN HÜKÜMLÜYE YAPILACAK İŞLEM:

    Madde 247 - Hükümlü, cezasını çekmek üzere yapılan davete uymaz veya kaçacağı hakkında şüphe uyandırırsa veya hükümlü kaçmış veya saklanmış ise, askeri savcı bir yakalama müzekkeresi verebilir. Yakalama müzekkeresine yakalanacak kişinin mümkün olduğu kadar açık kimliği, şekli, cezası ve yakalama sebebiyle nereye gönderileceği yazılır.

    Savaş Halinde

    HÜKÜMLERİN TEMYİZİ VE YERİNE GETİRİLMESİ:

    Madde 248 - Savaşta, askeri mahkemelerden verilen hükümler temyiz olunamaz. Ölüm, onbeş yıl ve bundan yukarı hürriyeti bağlayıcı ceza hükümleri, nezdinde askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amiri tarafından temyiz edilebilir.

    Bu takdirde sanık ve varsa müdafii ile askeri savcıya da bir hafta içinde temyiz sebeplerini bildirmeleri için müsaade olunur.

    197 ve 198 inci maddeler hükümleri bu halde de uygulanır.

    Ölüm cezalarına dair hükümlerin onaylanmasına Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanı yetkilidir.

    Onaylanan bu hükümler Türkiye Büyük Millet Meclisinin kararı alınmaksızın yerine getirilir.

    Nezdinde askeri mahkeme bulunan kıta komutanı veya askeri kurum amiri hükmü temyiz etmediği takdirde dosyayı doğruca Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanına gönderir.

    Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanının, hükmün verildiği tarihten itibaren bir ay içinde temyiz etme yetkisi vardır.

    SAVAŞ HALİNDE YERİNE GETİRMENİN TEHİRİ:

    Madde 249 - Savaş halinde, askeri mahkemelerden verilen ve tardı, ihracı, rütbenin geri alınmasını veya askeri öğrencilik hakkının kaybedilmesini kapsıyan veya gerektiren cezalar hariç olmak üzere, diğer şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaların yerine getirilmesi, nezdinde askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amirinin istemi üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanı veya onun yetki verdiği diğer komutanlar tarafından savaşın sonuna kadar geriye bırakılabilir.

    Bu geri bırakma süresi içinde zamanaşımı işlemez.

    SAVAŞ HALİNİN BİTİMİNDE YAPILACAK İŞLEM:

    Madde 250 - Savaş halinin bitmesinde 248 ve 249 uncu madde hükümleri uygulanmaz.

    Henüz bitmemiş olan işlemler hakkında barış hükümleri uygulanır.

    Önce hüküm verilmiş ve fakat kanunen yetkili merciler tarafından hükmün aslına uygun olduğu ve yerine getirmenin gerektiği onaylanmamış ise bu takdirde keyfiyet sanık ve varsa müdafiine ve askeri savcıya tebliğ edilir.

    Bu tebliğ gününden başlıyarak kanuni mehil içinde sanık ve varsa müdafii ile askeri savcı ve nezdinde askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amiri temyiz yoluna gidebilirler.

    TUTUKLULUK VE HASTALIK SÜRELERİNİN CEZADAN İNDİRİLMESİ:

    Madde 251 - Hüküm kesinleşmeden önceki tutukluluk süresi hükümlülük süresinden indirilir.

    Cezanın yerine getirilmesine başlandıktan sonra hastalık sebebiyle hükümlü, ceza evi hastanesinden başka bir hastaneye kaldırılmış olsa da bu hastanede geçen süre cezadan indirilir; şu kadar ki cezanın yerine getirilmesini durdurmak için hükümlü, hastalığı kendisi meydana getirmiş ise, bu hükümden yararlanamaz.

    Bu son halde askeri savcı askeri mahkemeden bir karar almakla yükümlüdür.

    DEĞİŞİK HÜKÜMLERDEKİ CEZALARIN TOPLANMASI:

    Madde 252 - Bir kimse değişik suçlardan dolayı gerek askeri mahkemeler tarafından gerek askeri mahkemeler ile adliye mahkemeleri tarafından ayrı ayrı hükümlü olursa, hükmolunan cezalar hakkında Türk Ceza Kanununda yazılı cezaların toplanması kuralına uyularak, genel bir ceza tayini için karar istenir. Değişik hükümler askeri mahkemelerden çıkmış ve ceza dereceleri eşit ise, genel ceza, son hükmü veren askeri mahkeme tarafından; eğer ceza dereceleri eşit değilse, genel ceza, ağır cezaya hükmeden mahkeme tarafından ve eğer değişik hükümler adli ve askeri mahkemelerden çıkmış ise, ceza ve mahkemenin derecesi ne olursa olsun, genel ceza, askeri mahkeme tarafından tayin olunur.

    Hükümlerden biri Askeri Yargıtayca verilmiş ise, genel ceza da oraca verilir.

    HÜKÜMLERİN AÇIKLANMASI:

    Madde 253 - Bir hükmün özünün tayininde veya tayin edilen cezanın hesabında kararsızlık olursa veya cezanın kısmen veya tamamen yerine getirilmesinin gerekmiyeceği iddia olunursa bu konuda cezayı veren askeri mahkemeden bir karar istenir.

    Bu askeri mahkeme kaldırılmış ise ona en yakın askeri mahkeme karar verir.

    Bu başvurmalar cezanın yerine getirilmesini geri bıraktırmaz.

    Şu kadar ki askeri mahkeme cezanın yerine getirilmesinin geri bırakılmasını emredebilir.

    YERİNE GETİRME:

    Madde 254 - Cezaların yerine getirilmesi sırasında askeri mahkemeden alınması icabeden 251,252 ve 253 üncü maddelerde yazılı kararlar duruşma yapılmaksızın verilir. Karar vermeden evvel iddialarını bildirmek üzere hükümlü ile askeri savcıya müsaade olunur.

    Bu kararların askeri mahkemelerden verilmesi hallerinde, askeri savcı ve nezdinde askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amiri ile hükümlü ve varsa müdafii bir hafta içinde itiraz edebilirler.

    197 ve 198 inci maddeler hükümleri burada da uygulanır.

    İtiraz üzerine Askeri Yargıtay karar verir.

    MALİ HÜKÜMLERİN YERİNE GETİRİLMESİ:

    Madde 255 - Askeri mahkemelerin haciz, istirdat ve tazminata dair hükümleri maliye dairelerine bildirilerek kamu alacaklarının alınmasına dair olan 6183 sayılı kanuna göre yerine getirilir.

    Asker kişiler hakkında verilen para cezasına dair hükümler askeri savcılarca yerine getirilir.

    Asker kişi olmıyanlar hakkında verilen para cezasına dair hükümler Cumhuriyet savcılarınca genel hükümlere göre yerine getirilir.

    İKİNCİ BÖLÜM: YARGILAMA GİDERLERİ

    YARGILAMA GİDERLERİ:

    Madde 256 - Askeri mahkemelerde görülecek davaların ve askeri makamlar aracılığı ile uygulanacak cezaların giderleri, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden ödenir.

    ALTINCI KISIM: KATILMA YOLU İLE DAVA, ŞAHSİ DAVA VE YASAKLANMIŞ HAKLARIN GERİ VERİLMESİ

    KATILMA YOLU İLE DAVA VE ŞAHSİ DAVA:

    Madde 257 - Askeri mahkemelerde 197 ve 198 inci maddelerdeki şartlar dairesinde katılma yolu ile dava olunabileceği gibi şahsi dava da açılabilir. Bu hallerde Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun hükümleri tatbik olunur.

    Bu başvurmalar üzerine askeri mahkemenin vereceği kararlar temyiz olunabilir.

    YASAKLANMIŞ HAKLARIN GERİ VERİLMESİ:

    Madde 258 - Askeri mahkemelerden verilen hükümler üzerinde yasaklanmış hakların geri verilmesine dair başvurmalar 197, ve 198 inci maddelerdeki şartlar dairesinde bağlı olduğu birlik veya askeri kurumun tabi olduğu askeri mahkemeye veya böyle bir bağlılık yoksa ikametgahının bulunduğu yerdeki ve bu da yoksa en yakın askeri mahkemeye yapılır.

    Bu başvurmalar hakkında bu kanun ile Askeri Ceza Kanunundaki hükümler saklı kalmak şartiyle, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda yazılı hükümler uygulanır.

    Bu başvurmalar hakkında askeri mahkemenin vermiş olduğu hükümler temyiz olunabilir.

    YEDİNCİ KISIM: SON HÜKÜMLER

    KALDIRILAN VE DEĞİŞTİRİLEN KANUNLAR:

    Madde 259 - 22 Mayıs 1930 tarihli ve 1631 sayılı Askeri Muhakeme Usulü Kanunu ile ek ve tadilleri ve 10 Haziran 1930 tarihli ve 1706 sayılı Jandarma Kanununun 17 nci maddesinin birinci fıkrasındaki “Şu kadar ki bunların muhakemesinde bir jandarma subayı aza olarak bulunur” hükmü ve Askeri ceza Kanununun 5 inci maddesiyle 72 nci maddesinin birinci f ıkrası bu kanuna göre kurulacak askeri mahkemelerin fiilen göreve başladıkları tarihten itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.

    EK MADDELER

    Ek Madde 1 - (Ek madde: 21/01/1981 - 2376/8 md.)

    Subay ve astsubayların işledikleri suçlara ait davalar hariç olmak üzere, aşağıda yazılı suçları işleyenlerin davalarına askeri mahkemelerin hakim sınıfından olan üyelerinden birisi tarafından bakılır.

    a) Ağır hapis ve ölüm cezasını gerektiren halleri hariç olmak üzere, Askeri Ceza Kanununun 63, 66, 68 ve 76 ncı maddelerinde yazılı suçlar,

    b) (İptal bent: Anayasa Mahkemesinin 14/06/1999 tarih ve E. 99/13, K. 99/26 sayılı kararı ile. R.G.: 25/04/2000 - 24030)

    c) (Değişik bent: 09/10/1996 - 4191/25 md.) Askeri Ceza Kanununun 137 nci maddesinde yazılı suç,

    d) Para cezasını veya hafif hapis cezasını veya yukarı haddi üç seneye kadar hapis cezasını gerektiren, diğer ceza kanunlarında yazılı suçlar.

    Bir kimse tarafından işlenmiş müteaddit fiillerin yargılanması en ağır cezayı müstelzim fiile bakmakla görevli mahkemeye aittir. Fiilde irtibat halinde de aynı hüküm uygulanır. Suçun subay ve astsubayla birlikte

    işlenmesi halinde birinci fıkra hükmü uygulanmaz.

    Birinci fıkrada yazılı suçlardan sanık olanların soruşturma sırasında tutuklanıp tutuklanmayacağına ve tutukluluk halinin devamına ilişkin kararları, askeri mahkemenin hakim sınıfından olan üyelerinden birisi verir.

    Bu kararlara karşı itirazı incelemeye, bu Kanunun 74 ve 75 inci maddelerinde belirtilen askeri mahkemelerin hakim sınıfından olan üyelerinden birisi yetkilidir.

    Görülmekte olan davalar nedeniyle tek hakimle askeri mahkeme arasında çıkan görev uyuşmazlıklarını Askeri Yargıtay çözümler.

    Ek Madde 2 - (Ek madde: 09/10/1996 - 4191/26 md.)

    Türk Ceza Kanununun 36 ncı maddesi ile diğer maddelerine ve hususi kanunlar hükmüne göre belirli eşyanın müsaderesi ve imhası yahut kullanımdan kaldırılması gerekli olan hallerde, kamu davası açılmamış veya kamu davası açılmış olup da esasla beraber bu hususta bir karar verilmemişse, bu tedbirlerin her türlü takipten ayrı olarak alınması için askeri savcı veya davacı tarafından yapılacak talep, esas davayı görmeye yetkili askeri mahkemece karara bağlanır. Duruşma ve karar hakkında duruşmaya müteallik hükümler uygulanır.

    Müsadere veya imha olunacak yahut kullanımdan kaldırılacak eşya üzerinde hakkı olan kimseler de mümkünse duruşmaya davet olunur. Bunlar sanığın haiz olduğu hakları kullanabilirler ve vekaletnameyi haiz bir müdafi ile kendilerini temsil ettirebilirler. Davete uymamaları duruşmanın tehirini gerektirmez ve hüküm verilmesine engel olmaz.

    Müsadere hükümlerine karşı askeri savcı, teşkilatında askeri mahkeme kurulan kıt 'a komutan ı veya askeri kurum amiri ile davacı ve ikinci fıkrada belirtilen kişiler için kanun yolları açıktır.

    Suç konusu olmayıp münhasıran müsadereye tabi bulunan eşyanın müsaderesine askeri mahkemenin hakim sınıfından olan üyelerinden birisi tarafından duruşma yapılmaksızın karar verilir. Bu karar aleyhine en yakın askeri mahkemede itiraz edilebilir.

    Ek Madde 3 - (Ek madde: 09/10/1996 - 4191/26 md.)

    Bu Kanunda ve askeri yargı ile ilgili diğer kanunlarda yazılı “başkatip” ünvan ı “yaz ı işleri müdürü ”, “nezdinde” kelimesi ise “teşkilatında” olarak de ğiştirilmiştir. Ünvan değişikliği sebebiyle ilgililerin yeniden atanmaları gerekmez.

    GEÇİCİ HÜKÜMLER:

    Geçici Madde 1 - Bu mahkemelerin kurulması ile mevcut adli amirliklerin ve askeri mahkemelerin görev ve yetkileri kendiliğinden sona erer.

    Geçici Madde 2 - Bu kanuna göre kurulan askeri mahkemeler fiilen göreve başladıkları tarihte nezdinde askeri mahkeme kurulmıyan adli amirlikler ile askeri mahkemelerde bulunan dava dosyalarından:

    Disiplin mahkemelerinin görevi içine girenler nezdinde disiplin mahkemesi kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amirine,

    Askeri Yargıtay Dairesinin görevi içine girenler, Askeri Yargıtay Başsavcısına,

    Askeri mahkemenin görevi içinde kalanlar nezdinde askeri mahkeme kurulan yetkili kıta komutanı veya askeri kurum amirine;

    Görevsizlik kararı ile gönderilir.

    Duruşma safhasında olan dosyalar için yeniden iddianame düzenlenmeden, dava dosyası görevli mahkemeye verilir.

    Nezdinde askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amiri ile askeri mahkemece de yukardaki fıkra hükümleri uygulanır.

    Ek Geçici Madde 1 - (Ek madde: 21/01/1981 - 2376/9 md.)

    Bu Kanunun birinci maddesiyle, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun 1 inci maddesinde yapılan değişiklikten önce kurulmuş olan tümen askeri mahkemelerinin, kaldırılmadıkça kuruluşları aynen devam eder.

    Ek Geçici Madde 2 - (Ek madde: 21/01/1981 - 2376/9 md.)

    Bu Kanunun 8 inci maddesiyle, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununa eklenen Ek 1 inci Madde hükümleri, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış kamu davaları hakkında da uygulanır.

    Ek Geçici Madde 3 - (Ek madde: 16/10/1981 - 2538/2 md.)

    Bu Kanunun değiştirilen 2 nci maddesinin mahkeme kuruluşuna ilişkin hükümleri duruşması halen devam etmekte olan davalar hakkında da uygulanır.

    Ek Geçici Madde 4 - (Ek madde: 09/10/1996 - 4191/27 md.)

    Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce başlamış bulunan soruşturmalar hakkında, 353 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi gereğince yetkisizlik kararı verilemez.

    Ek Geçici Madde 5 - (Ek madde: 09/10/1996 - 4191/27 md.)

    Bu Kanunun 25 inci maddesiyle değiştirilen 353 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi hükmü, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış kamu davaları hakkında da uygulanır.

    YÜRÜRLÜK:

    Madde 260 - Bu kanunun kuruluşa dair hükümleri ile geçici birinci maddesi yayımı tarihinde; usule dair ve diğer hükümleri ise bu kanuna göre kurulacak askeri mahkemelerin fiilen göreve başladıkları tarihte yürürlüğe girer.

    YÜRÜTME:

    Madde 261 - Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Nov 2007
    Nerede
    Kocaeli
    İletiler
    480
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Askeri Yargıtay kararlarına itiraz yolu varmı

    Geçmiş olsun sayın polat, Mahkemenin gerekçeli kararını ve yargıtayın kararı oy çokluğu ile bozma nedenlerini bilemiyoruz.Yargıtay da aleyhinize oy kullanan hakimlerin ,lehe oy veren Hakimlerin kararına katılmama sebeplerini belirten kararları ile mahkemenin gerekçeli kararındaki hususları karşılaştırabilirsiniz.KARŞI OY yazısı belirten üyeler nelerin eksikliğine hüküm kurmuşlar bunlara bir bakın.Mahkeme davayı red ettiğine göre yargıtayında iki üyesi lehinize hüküm kurduysa açık suç unsurları tam oluşmamış demektir.Acemiliğinizden kaynaklanan eksiklikler olduğu açık.Avukat bir arkadaşla birebir görüşerek eksiklikler hakkında danışır ona göre tavrınızı takınırsanız çok faydası olacağını düşünüyorum.Duruşmanız tekrardan görülecek ve duruşmaya çağrılarak Yargıtayın kararı hakkında ne düşündüğünüz sorulacak.Mahkemeye kararı hakkında direnmesini talep ediyorum da diyebilirsiniz, Yargıtay kararına uyulsunda diyebilirsiniz.
    İşte bunun kararını verebilmeniz için Avukatla görüşmeniz fikirlerini almanız lehinize olacaktır, çok faydası olacaktır.
    Konu şahin41 tarafından (18-01-2014 Saat 19:20:23 ) de değiştirilmiştir.

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    Dec 2013
    Nerede
    kıbrıs
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Askeri Yargıtay kararlarına itiraz yolu varmı

    Cevabınız için cok tsk ederim.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

askeri mahkemeye itiraz

askeri mahkemede itiraz kac gunde reedditi geliyo

askeri mahkemeden alinan kara itiraz

askeri mahkeme itiraz

askeri mahkeme kararına itiraz

askeri yargıtay kararına itiraz

http:www.hukuki.netshowthread.php109150-Askeri-Yargitay-kararlarina-itiraz-yolu-varmi

askeri tayilerde itiraz

askeri yargitayda yargilanmanin yenilenmesi

askeri mahkeme karar itiraz

askeri savciya kanun yararina bozma dilekcesi verme ve sonucu

askeri yargitay karari bozulurmu

kibrs paspoto almam kac para

askeri mahkemenin direnme kararina karsi

Askeri yargı kararları yeniden

askeri Yargıtay Kararlarınin önemi

temyiz kararına itiraz

askeri yargitaydaki temyiz suresi

askeri yargıtay kararlarına itiraz

askeri yargıtay temyiz dilekçe örnegi

askeri yargitay sonrasinda nereye basvurulur

askeri mahkeme karari gerekceli karardan once bozulurmu

askerin mahkemede itiraz haki

askeri yargitaya itiraz ucreti

askeri yargıtay kararları

Forum

Benzer Konular :

  1. Hakimler savcılar kurulu kararlarına karşı yargı yolu
    Şimdi diyelim ki bir hakimi şikayet ettik ve hsk hakim hakkında disiplin cezası verdi ama cezayı az bulduk, itiraz ettik. Hsk kesin olarak itirazı...
    Yazan: cicekci_istanbul Forum: Hukuki Görüş ve Yorum
    Yanıt: 8
    Son İleti: 12-01-2024, 14:27:05
  2. Yargıtay onamasına nasıl itiraz edilir yada bozulma ihtimali tekrardan varmı..?
    2006 dedemin 1903 yılından kalma yivli (ama ağaç aksamı tamamen yanmış ve kullanılmaz durumdaki) bir savaş tüfeğini satmak isterken Jandarmaya...
    Yazan: pasporto Forum: Ceza İnfaz Hukuku
    Yanıt: 7
    Son İleti: 14-06-2014, 08:02:20
  3. Referandum sonucu şura kararlarına mahkeme yolu açıldı ise
    Referandum sonucu evet çıktı ve yanlış bilmiyorsam şura kararlarına mahkeme yolu açıldı, bu durum firar eden ve TSK ile ilişiği kesilenleri etkiler...
    Yazan: stapes132 Forum: Askeri Ceza Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 16-09-2010, 10:30:59
  4. Anayasa değişikliği teklifinin 12. maddesi YAŞ kararlarına yargı yolu açıyor
    TBMM Genel Kurulu'ndaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 70 ret, 1 çekimser, 1 boş kullanıldı. Teklifin 12....
    Yazan: acunfirarda Forum: Askeri Ceza Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 24-04-2010, 22:11:18
  5. İcra Mahkemesi Kararlarına Karşı Kanun Yolu
    SON KANUN DEĞİŞİKLİKLERİ SONUCUNDA; İCRA CEZA MAHKEMELERİNDEN VERİLEN KARARLARA KARŞI AĞIR CEZA MAHKEMESİNE İTİRAZ VEYA DOĞRUDAN TEMYİZ BU KONUDA...
    Yazan: av.ünzile küçüköner Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 09-02-2006, 17:13:46

İlgili Hukuk terimleri

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.