Herkese merhaba. Daha önce sizlerden aldığım bilgiler doğrultusunda, bir davam sonuçlandı ve mağduriyetim giderildi. Herkese çok teşekkür ederim. Şimdi farklı bir durum söz konusu ve yine bilgilerinize ihtiyaç duyuyorum. Şimdiden herkese çok teşekkür ederim.

YÖK, Kasım ayında ÖYP ile ilgili yeni esas ve usuller belirlemiş ve bunu ÖYP aralık atamaları kadrolarının yayınlandığı 16.12.2013 tarihinde adaylarla paylaşmıştı. Bu yeni esas ve usullerde, hali hazırda ÖYP ile araştırma görevlisi olanlar, istifa edenler, kazanıp gitmeyenler, yanlış beyan verenler 3 yıl süre ile tercih işlemlerinde bulunamazlar ve 3 yıl süre sonunda yapacağı ilk başvuruda ÖYP puanları yüzde 10 oranında düşülür maddesi eklenmiştir. YÖK yapmış olduğu açıklamalarda yeni esas ve usullerin 2013 Aralık atamalarında sonra geçerli olacağı bildirmiş, ancak bu açıklamasını yaptığı günün akşamında bu kararından vazgeçip, 2011-2012-2013 yılında atanmış olanlar şeklinde değiştirip, geriye dönük işletmiştir. Ben 2012 yılının temmuz ayında "Yüksek Lisans yapmış olmak" şartlı ilana malesef kendi hatam sonucu lisans mezuniyetimden hemen sonra başvurmuş, dolayısı ile atanamamıştım. Bu yanlış/hatalı tercih sonrasında başvurduğum yıldaki esas ve usullere göre ÖYP puanıma bir yıl boyunca yüzde 10 kesinti uygulanmıştı. Dolayısı ile 2013 Temmuz, 2013 Aralık atamalarında kesintili paunım ile tercih etmiş ve kazanamıştım. 2013 Ekim ayında ise puanıma uygulanan kesinti kalkmış ancak puanların yüksek olması sebebi ile yine atanamamıştım. ÖYP puanımı yükseltmek ve atama şansımı artırmak için İELTS ingilizce sınavına girmiş ve iyi puanlar alarak ÖYP puanımı istediğim seviyelere ulaştırmıştım (Herşey dahil 1000 TL'ye yakın masrafım olmuştu). Yine Ales sınavına hazırlanarak yoğun uğraşlar sonucu puanımı yükseltmiştim. 2013 Aralık atamalarında istediğim kadrolar açılmışken, puanım kazabilecek seviyeye gelmiş iken, YÖK'ün almış olduğu yeni esas ve usulleri geriye dönük olarak işletmesi sonucu malesef tercih ekranı bizlere kapanmıştı. Bu durum sonucunda YÖK, ben ve benim gibi yüzlerce binlerce adayı mağdur etmiş durumda. Bu esas ve usullerin alındığından habersiz olan, hali hazırda Araştırma görevilisi olarak çalışan adaylar, daha iyi bir kurumda, baskıların, yıldırmaların olmadığı bir kuruma geçmek için istifa etmiş, ve yahut ailevi sorunlar, sağlık sorunları sebebi ile görevlerini bırakmak zorunda kalan Araştırma görevlilerinide çok büyük mağduriyete uğramış durumda.

Bu malesef YÖK'ün bizleri ilk mağdur edişi değil. Daha önce yine ÖYP esas ve usullerinde yapılan, ÖYP puanlarına yapılan yüzde 3 kesintinin yüzde 10'a çıkartılması kararı alınmış ve yine bu geriye dönük işletilmesi sonucu yüzlerce aday mağdur edilmiştir. O dönemde İdare mahkemesine açılan yürütmeyi durdurma davaları sonuçsuz kalmıştır. Mahkeme "Bu bir senato kararıdır ve senato kararlarına dava yolu kapalıdır" kararı vermiştir. Ayrıca YÖK, biz mağdur olanların savunduğu, kanunlar geriye yürümez maddesindeki "kamu yararı ve kamu düzeninin sağlamak" ibaresini kullanarak, biz bu maddeleri "kamu yararına" alıyoruz demiş ve mahkemeye avukat bile göndermeden işin içinden çıkmıştır.

Sizlere soruma gelecek olursak, şuanda ÖGEDER (öğretim elemanları derneği) önderliğinde bir toplu dava açma girişimimiz var. Ancak ben benzer kararların alınacağını düşünmekteyim. Bana göre YÖK'ün bu denli kural, hukuk tanımaz tavırlarının altında yatan, güvendiği bazı şeyler vardır diye düşünüyorum. Acaba bu dava nasıl sonuçlanır ? Yaptığımız kariyer planlarının bir gecede değişen kural ve esaslar ile elimizden uçup gitmesi beni çok üzdü. Acaba 2014 Temmuz atamalarında tercih hakkımız geri alınması mümkün müdür? Şimdiden teşekkür ederim. Herkese iyi çalışmalar dilerim.