Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait bir taşınmaz işyeri olarak kullanılmak üzere bir şahsa kiraya veriliyor. Bu şahsın (kiracının) vefatından sonra kiracılık hakları varislere geçer mi? Başvuru için yasal süre ne kadardır? Varislerden birinin başvurusu yeterli midir veya herbir varisin ismi sözleşmede geçmeli veya feragetname yoluyla diğerine devretmesi mi gerekli? Yoksa doğrudan tekrar kira ihalesine mi gidilir?

Şimdi bu konularla ilgili birkaç yer ile görüştüm ve farklı cevaplar aldım. Öncelikle muris olan kiracının ölümü üzerinden 3 aya yakın bir süre geçti. Aldığım cevaplar şöyle:

- İlk Yorum: Varisler kiracılık hakkı için 3 ay içinde ilgili vakıf şube müdürlüğüne başvurmalıdır. Varislerin herbiri şahsen veya vekili aracılığıyla bulunması ve sözleşmeyi imzalaması gerekli. Sadece bir varis kiracı olmak istiyorsa diğerleri onun lehine haklarından feragat etmeli, noter onaylı feragatname vermeli. Varislerden birine bile ulaşılamıyorsa (yurtdışında bulunma, adres belirsizliği gibi) diğer varisler sözleşmeyi imzalayamaz.

- İkinci Yorum: Varislerden istekli olan herhangi biri doğrudan sözleşmeyi imzalayabilir. Diğer varislere ihtiyaç yoktur. Vakıflar kiralama işi 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile yapılır ve bu kanun çerçevesinde ilgili vakıf şube müdürlüğü varislerden sadece birini kiracı olarak atayabilir. Ancak bunun için gerekli süre 1 aydır.

Şu anda varislerden biriyle bir türlü anlaşamıyoruz. Sözleşmeyi imzalamak istemiyor, hiçbir şekilde feragatname de vermiyor, kısaca diğer varisleri zor durumda bırakmak istiyor. Bu zamana kadar biz ilk yoruma göre hareket ettiğimizden diğer varisi ikna yoluna gitmeye çalıştık. Aksi takdirde hepimiz kiracılık hakkımızdan mahrum kalacağımızı düşündük. Ancak birkaç gün önce başka bir avukattan ikinci yorumu aldık. Fakat şu anda murisin ölümü üzerinden 3 ay geçti. Bu durumda yapabileceğimiz birşey var mı? Vakıflara gidip bu varis uzlaşmıyor, sadece birimiz sözleşmeyi imzalamak istiyoruz diyebilir miyiz?

Bu konularda yardımcı olabilecek avukat arkadaşlardan yardım bekliyorum. Teşekkürler.