yaklaşık 8 aylık bir evliliğm var, ilk 2 ayından sonra ciddi anlaşmazlıklar yaşamaya başladık. Eşim bir süre evden de ayrıldı, daha sonra tekrar bir araya geldik ama sorunlarımızı çözemedik. Yine bir kavganın ardından evi terketmesinden kısa bir süre sonra çek kanununa muhalefetten tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bundan bir ay kadar önce de ben kendi imkanlarımla kendi üzerime bir ev satın almıştım. Evlilik boyunca eşimle mal rejimine ilişkin bir anlaşma yapmamıştık. Şİmdi merak ettiğim, su an söz konusu olan çeklerden sebep bu ev ve benim mal varlığıma yönelik bir tehdit söz konusu mu ( haciz, ipotek vs...). Bir de boşanma durumunda eşim hak talep ederse, yarısını talep edebilir mi? Ben 10 yıldır özel sektörde çalışan bir insanım, bu evi kendi imkanlarımla edindiğimi ispat etme durumum var. Yine de problem yaşar mıyım? Evi bir başkasının üzerine geçirmem ya da satmam mı gerekir? Bu konudaki görüşlerinizi rica ediyorum.
Kendi imkanlarınızdan kast ettiğinizi açıklayabilir misiniz? Örneğin evi çalışmanızın karşılığında yapmış olduğunuz birikimlerle mi, yoksa kişisel bir malınızın yerine geçen değerle mi edindiniz?
Kendi imkanlarınızdan kast ettiğinizi açıklayabilir misiniz? Örneğin evi çalışmanızın karşılığında yapmış olduğunuz birikimlerle mi, yoksa kişisel bir malınızın yerine geçen değerle mi edindiniz?
Kendi imkanlarımdan kastım meslek hayatım boyunca aldığım maaş ve ayrıldığım iş yerlerinden edindiğim tazminat birikimleri. Evlilik öncesi ya da süresince edindiğim herhangi başka bir mal varlığım bulunmamaktadır.
Dilek Hanım, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. Yasal olarak evin yarısını talep etme durumu varsa, bunu engellemek için ne yapabilirim? Çünkü belirttiğim gibi kendisinin bu ev alımına katkısı olmamıştır, tamamen benim birikimlerimle edinilmiş bir evdir. Bir yakınıma ya da akrabama evin satışını gerçekleştirsem, sorun giderilmiş olur mu? Ya da bu boşanma davasında aleyhime kullanılabilr mi, evi başkasının üzerine geçirip onun hakkını gasp etmişim gibi bir iddiayla boşanma davasını etkiyelebilir mi?
Boşanma davasında eşiniz yapmış olduğunuz muvazaalı işleme dayanarak, kendi hakkını talep edebilir ve siz bunu karşılamak durumunda kalırsınız. Mal rejimi dolayısı ile eşinizin hakkını alacağı kanaatindeyim. AYrıca, yakınen tanık olduğum bir durumuda belirtmek isterim ki; tapuda satış için diğer eşin onayı aranıyor. (Daha öncesinden bunun böyle olduğunu bilmemekle beraber, yakın zamanda ailemdeki bir mevzuuda bu durumla karşılaştım.) SAYGILARIMLA..
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Sadece ve sadece kendi birkimimle elde ettiğim bir malı, boşanma durumunda eşimle paylaşmak çok ağırıma gidiyor doğrusu. Kendisinin bu konuda en ufak bir katkısı olmadığı gibi, bu zamnadan sonra da olma ihtimali bulunmamaktadır. Bu konuda yapılabilecek başka bir sye yok mu acaba, mahkemede bu varlığı sadece kendi birkimlerimle aldığımı ispatlama ve dolayısıyla evi paylaşamama gibi bir ihtimal söz konusu olamaz mı?
Madde 219 - Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.
Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:
1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
4. Kişisel mallarının gelirleri,
5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
Kanun içinde bulunduğunuz durumu da kapsadığından, yani, kendi gelirinizle ancak evlilik birliği içerisinde aldığınız malları da kapsadığından, eşiniz yarı oranda hak iddia edebilir. SAYGILARIMLA..
Kendi birikimim dediğiniz paranın birikmesi için eşinizin hiç mi katkısı olmadı, lütfen bir düşünün.
Siz bu birikimi yaparken eşiniz muhtemelen evin tüm ihtiyaçlarını, giderlerini karşıladı. Eşinizin geliri olmasa idi siz bu birikimi yapamayacaktınız öyle değil mi?
Başka bir örnek vermem gerekirse, Medeni Kanun evhanımının dahi emeğini korumaktadır. Yeni Medeni Kanun hazırlanırken, bir ev hanımının eve ekonomik katkısı ne olabilir diye düşünülmüş ortaya bir hesap çıkarılmıştır.
Bir erkeğin, her gün üç öğün dışarda yemek yediği, haftada bir temizlik yaptırdığı, ütü, çamaşır, bulaşık gibi rutin işler için hizmetçi tuttuğu düşünülmüş. Tüm bu masrafları eşi sayesinde yapmaktan kurtulmaktadır bir erkek, bu masrafları biriktirdiğini ve mal edindiğini düşünün, ve kendi birikimim ile aldım demek ne kadar doğru olur siz takdir edin.
Sayın Dilek Hanım, ilk mesajımda da belirttiğim gibi ben birikimimi 10 yıllık çalışma sürecimde yaptım. Eşimle toplam 8 aylık bir evliliğimiz var ve bunu fiilen 5 ayı birlikte yaşadık. Eşimin maaşı benimkinin dörtte biri kadar ve benden önceki evliliklerinden iki çoçuğuna da bakmakta. Dolayısıyla o çocuklarına bakarken ben evi geçindirdim denebilir. Eşimin zaten birikim yapacak bir maddi durumu yok, zaten şu an da da cezaevinde olduğundan hiç bir maddi imkanı kalmadı. Özetle benim evi alırkenki birikimim tamamıyle kendi çalışmam ve emeğimdir. Ev hanımlarını koruyan kanun hükümleri, maalesef çalışan ve maddi durumu eşinden daha iyi durumda olan hanımların aleyhine işliyor gibi gözüküyor. Benim de sormaya çalıştığım , tüm bunları ispat şansım varken sadece 8 ay süren ve maddi manevi zaten hırpalayıcı bir evliliğin bitişi için halen bedel ödemem gerekip gerekmediği? Saygılarımla.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku