Bir arkadaşımın başına gelen bir olaydır. Babası 1995 yılında harici olarak Tarabya'da bir yer almış, senetler düzenlenmiş, paralara ödenmiş ancak tapuda işlem yapılmamış, aralarındaki yi niyet nedeniyle hep ertelenmiş. Ancak yıllar sonra satıcı ölmüş. Bu durumda tapuda işlem yaptırmayan alıcının (elinde senetleri var) bir dava yolu ile gayrimenkül üzerinede hak iddia etme şansı var mıdır? Bu arada gayrimenkülün mirasçılarından bazılarına ulaşamayır ve kardeşler de yerlerini soyleyemiyor. Elbirliği mülkiyeti nedeniyle kardeşlerin tamamının tasarrufu geçerli bir tasarruf olacağını biliyoruz. Bu durum belirteceğiniz davayı nasıl etkiler? Cevaplarınız için simdiden içten teşekkürler...
ölen adamın çocukları henüz gayrimenkülü tapuda kendi üzerlerine geçirmemişler ve mirascıların tamamına ulaşılamıyor. Bu durumun davaya etkisi ne olur? Malum buranın zilyetliğine sahip olmasalar da tüm kardeşlerin elbirliği mülkiyeti söz konusu.
Tapuda kayıtlı bir taşınmazın harici satışı geçersizdir. Bu nednle tescil davası açıolmasının mümkün olmadığı kanısındayım. Ancak geçersiz sözleşme nedeniyle, herkes verdiğini geri isteme hakkına sahiptir.
tapu siz gayrimenkulü aldıktan sonra ,tapulama yapılmışsa ,bu halde tapu tescil ve iptal açılabilir.yani harici satım ve zilyetliğe dayanılarak.ama siz tapulu gayrimenkulü almışsanız bu halde açamazsınız.aşağıda olanüstü zamanaşımı ile kazanma şartları belirtilmiştir.
benim sorunuz dan anladığım sonradan kadastro geçen bir gayrimenkulün zilyetliğini harici satımla aldığınız ve sonrasında tapunun geçmesi durumu diye algıladım.
yoksa tapulu gayrimenkulün harici satımı elbette söz konusu olamaz.
b. Olağanüstü zamanaşımı
MADDE 713.- Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.
Aynı koşullar altında, maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan veya yirmi yıl önce ölmüş ya da hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimse adına kayıtlı bulunan taşınmazın tamamının veya bölünmesinde sakınca olmayan bir parçasının zilyedi de, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.
Tescil davası, Hazineye ve ilgili kamu tüzel kişilerine veya varsa tapuda malik gözüken kişinin mirasçılarına karşı açılır.
Davanın konusu, mahkemece gazeteyle bir defa ve ayrıca taşınmazın bulunduğu yerde uygun araç ve aralıklarla en az üç defa ilân olunur.
Son ilândan başlayarak üç ay içinde yukarıdaki koşulların gerçekleşmediğini ileri sürerek itiraz eden bulunmaz ya da itiraz yerinde görülmez ve davacının iddiası ispatlanmış olursa, hâkim tescile karar verir. Mülkiyet, birinci fıkrada öngörülen koşulların gerçekleştiği anda kazanılmış olur.
Davalılar ve itiraz edenler, aynı davada kendi adlarına tescile karar verilmesini isteyebilirler.
Kararda, tescili istenilen taşınmazın niteliği, yeri, sınırları ve yüzölçümü belirtilir ve karara, uzmanlarca düzenlenen teknik bilgileri içeren krokisi de eklenir.
Tesekkur ederim karakolal ve Ragip Bey. Maalesef satis islemi yapildigi zaman kadastrosu da yapilmis bir yer. Bu nedenle sicil dışı zamanaşımı da mümkün değil.
İfadelerinize dayanarak, bu durumda yapilacak tek sey sebepsiz zenginlesmeye dayali olarak verilen bedelin iadesini istemek oyle degilmi ? Ancak bu durumda da zamanaşimi define maruz kalmaz mı talebimiz? Belki de sorulması gereken zamansiminin ne zaman basladigi? SAtisin haricen yapildigi 1995 de mi yoksa alıcının ferağ beklentisinin son bulduğu tarihte mi? Zira ilk seçenekte yapilacak bir sey kalmıyor yanilmiyorsam. Ancak zamansimi define karsi ikincisini ispatlamak da kolay bir sey degil. Sizce sansimiz nedir? Tesekkurler.
Bu arada, harici satış alıcısı ödediği parayı faizi ile talep ederken, karşı ıtarafça fuzuli şagil durumuna düşürülme ve kendisine karşı 10 yılı aşkın bir süredir oturma nedeniyle kira parası karşı talebinde bulunulması riski ne kadardır. Bedel iadesini elde etmeye çalışırken belki ondan da yuklü bir para odemek zorunda kalır mı sizce de ? TEsk.
Madde 125 #8211; Bu kanunda başka suretle hüküm mevcut olmadığı takdirde, her dava on senelik müruru zamana tabidir.
siz ölü vatandaşla bir sözleşme yaptınız.
bu sözleşmenin özü dairenin ferağının verilmesi ve karşılığında alınan para.elin de bir sözleşme veya protokol var mı.
bu sözleşmeye dayanarak ,mirasçılarına karşı ifa veya sözleşmenin yerine getirilmemesinden dolayı tazminat,yani verilen para değil ,yerine getirilmediği için beklenen yararın elde edilememesine yönelik bir dava açılabilir tabi bunun için sözleşme tarihinden itibaren 10 yıl geçmeyecek.yine kötüniyetli olarak ölen kişinin ,iyiniyet kuralına aykırı olarak ,durumu ertelemesi söz vermesi vesair durumlar nedeniyle bu zaman aşımının başlangıçı sonraki bir tarihe itiklenerek ,dava zamanaşımının dolması da engellene bilir kanaatindeyim.
yoksa ölüm tarihi itibariyle 20 yıl geçirilmesiyle ,zilyedin tapuya kendi isminin geçirilmesini istemek hakkı da vardır.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku