Merkezi sistemle ısınan bir apartmanda oturuyorum. Ancak ısı paylaşımı eşit. Yani kullandığın kadar ödemeye yarayan sistem kurulu değil. Hal böyle olunca yönetici (belki de haklı olarak) kömür için apartman adına ve kendi adına imzaladığı yüksek miktardaki senetler için endişe ediyor. Çünkü biliyoruz ki, ısı paylaşım yönetmeliğine göre paylaşılmayan ısı giderlerine apartman sakinleri bir başvuru ile bu sistemin kurulmasına kadar ısı parası ödemiyorum diyebiliyor. Bu tip bir durum da da yönetici ısı parasını ödemeyen kişiyi icraya veremiyor. Ama kendi namıma imzaladığı senetler ile de zor durumda kalması muhtemel. Bu tip bir sorunu gidermek için apartman sakinlerinden senet toplamaya çalışıyor. Hatta biraz da diretiyor. Amacı yasal olarak icraya veremeyeceği bir kişiyi senet zoruyla icraya verebilmek. Ben kiracıyım ve son yönetim toplantısında böyle bir senedin yapılacağı kararı alınmış.
1- Böyle bir karar alınması ne derece yasaldır
2- Bir kiracı olarak bu tip bir senedi imzalamak zorunda mıyım.
3- Kasım ayında yanmaya başlayacak olan kaloriferler için kömür bedelini taksitle halinde Ekim dönemine kadar zaten ödüyoruz. Yani daha yanmaya başlamadan tüm kışın kömür bedelini ödüyoruz. Kış sonuna doğru kömür eksiğimiz kalırsa onunda ödemesini yapıp eksiği tamamlıyoruz. Yani bir kiracı olarak ne kadar süre bu dairede oturacağım belli olmaz. Belki de kış başlamadan taşınmış olacağım, bilemeyiz. Eğer öyle bir durum olursa yani kömür bedelinin tamamını ödeyip, daha kullanmaya başlamadan ayrılmak durumu oluşursa, ödediğim bedeli ne şekilde geri alacağım. Elbette bugün beni senet imzalamam için muhatap alan yönetici, öyle bir durum oluştuğunda kat malikine git diyecek, doğru mu?
Saygılar.