Dedem hayattayken kendi rızasıyla altı erkek çocuğunun (x,y,z,k,l,m) beşine arazilerinin çoğunu devretti. Bir amcam (x) , babaannem ve altı tane halam üzerine herhangi bir devir işlemi yapılmadı. Yalnız dedem hayattayken birer birer altı kıza az bir para karşılığı şöyle bir senet imzalattılar. 'falan köydeki anne ve baba hakkımı falan kardeşime devrediyorum' yani her bir erkek bir kızla kendi aralarında anlaştılar. Bu durumda bir amcam (x) ve babaannem hiç bir devir alamadılar. Devir alamayan amcam(x) yıllardır hiç bir itirazda da bulunmadı Şu anda dedem vefat edeli beş yıl oldu ve hala dedemin üzerine olan ve paylaşılmamış olan 17 dönüm arazi var. Diğer iki amcam (y,z) henüz paylaşılmamış olan arazi üzerine ev yaptılar, oturuyorlar ve arsayı işleyip mahsul elde ediyorlar. Şu an amcalarım arasında büyük kavgalar oluyor. Sürekli karakolluk oluyoruz. Ben de meseleyi hukuksal yönden araştırıp bu kavgalara son vermek için böyle bir yola baş vuruyorum. İlginiz için teşekkürler.

1-) Babaannem miras davası açsa, dedemin sağlığında oğullarına devrettiği arazilerden 1/4 hak talep edebilir mi? Yoksa sadece ölen dedemin şu andaki tapulu arazilerinden mi (17 dönüm) hak talep edebilir?
2-) Aynı şekilde üzerine hiç tapu almayan tek amcam(x) dava açsa, dedemin sağlığında diğer beş oğlu üzerine devrettiği arazilerden hak talep edebilir mi?yoksa sadece ölen dedemin şu an mevcut tapulu arazilerinden mi hak talep edebilir.
3-) Kızlar, dedemin sağlığındayken imzaladıkları senetlere rağmen, dedemin sağlığında diğer beş oğlu üzerine devrettiği arazilerden hak talep edebilirler mi? Yoksa sadece dedemin şu an mevcut tapulu arazilerinden mi hak talep edebilir?
4-) Y ve Z amcalarımdan, ev yapıp oturdukları ve araziyi kullandıkları için diğer kız ve erkek kardeşler ve babaannem kira vb. gibi bir hak talep edebilirler mi?