Bilişim Sistemleri Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık
Öncelikle merhaba hayırlı günler yardımınıza ihtiyacım var ve çok panik yaptım o yüzden yanlış yere konu açtımsa affedin
Sorunum şu benım 2007 yılında olan bır davadan sebeb denetimli serbestlik yasasıyla pazartesı ve perşembe emliyete imza veriyorum 2 yas altı çoçuğum olduğu için denetimli serbestlikten yararlandırıldım benım hakkımda bir dava daha açılmis e devlette yazanı aynen kopyalıyorum
(----MahkemeSinop Ağır Ceza MahkemesiDosya Yıl/No2013/89Dosya TürüCeza Dava DosyasıAçılış Tarihi07/06/2013Dosya Durumuİddianamenin Değerlendirilmesi Sonrası AçılışDava TürüBilişim Sistemleri Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık----)
olay su online satıs yaptığım bir site vardı oradan urun satışı yapıyordum Fiyatı 25 Tl olan bir krem gonderimi yapılmamış ve sonrasında bu dava açılmış dava sinnopta açılmış Sinop ağır cezayı aradım davacı yok 2 adet müşteki var ben başka şehirdeyim lütfen bir yol gosterın ne yapmalıyım ve neden ağır cezada açılmış bu dava şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar
Hukuki NET Güncel Haber
Konu nkanatt tarafından (17-06-2013 Saat 10:57:58 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Bilişim Sistemleri Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık
Merhaba,
Öncelikle sakin olunuz,
5235 sayılı ADLÎ YARGI İLK DERECE MAHKEMELERİ İLE BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YETKİLERİ HAKKINDA KANUN'un 12. maddesi gereğince belirtmiş olduğunuz nitelikli dolandırıcılık (m. 158) suçuyla ilgili davalara bakmakla görevli olan mahkeme Ağır Ceza Mahkemeleridir. Dava bu yüzden Ağır Ceza Mahkemesinde açılmıştır.
Verdiğiniz bilgilere göre Türk Ceza Kanunu'nun
MADDE 158. - "(1) Dolandırıcılık suçunun; f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
İşlenmesi hâlinde, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur." hükmüne göre hakkınızda iddianame düzenlenmiştir.
Eski Türk Ceza Kanunu'nun aksine yeni Türk Ceza Kanunu'nda şahsi dava ortadan kalkmıştır artık ceza davaları kamu davalarıdır ve şikayetçi olarak da Kamu Hukuku gösterilir, müşteki ise; suçtan zarar gören ve yetkili makamlara bu suçu ihbar eden kişidir. Anlaşılan o ki bahsettiğiniz 2 kişi hakkınızda suç duyurusunda bulunan yani bu suçtan zarar gördüklerini iddia eden kişilerdir. Davanın Sinop'ta açılmasının sebebi ise (büyük ihtimalle ve çok ayrıksı durumlar söz konusu değilse) suçun işlendiği yerin Sinop olmasından kaynaklanmaktadır.
Mahkemece adresiniz araştırılabileceği gibi kendiniz de bizzat davaya bakan mahkemeye yazacağınız bir dilekçe ile ayrı bir ilde bulunduğunuzu ve bulunduğunuz ilde savunmanızı yapmak istediğinizi belirtebilir veya bizzat davaya bakan mahkemeye savunmanızı sunabilirsiniz, bu sizin hakkınızda çıkarılabilecek olası zorla getirme veya yakalama kararlarının da önüne geçecektir.
Cevap: Bilişim Sistemleri Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık
Av.Orhan AKA rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Öncelikle sakin olunuz,
5235 sayılı ADLÎ YARGI İLK DERECE MAHKEMELERİ İLE BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YETKİLERİ HAKKINDA KANUN'un 12. maddesi gereğince belirtmiş olduğunuz nitelikli dolandırıcılık (m. 158) suçuyla ilgili davalara bakmakla görevli olan mahkeme Ağır Ceza Mahkemeleridir. Dava bu yüzden Ağır Ceza Mahkemesinde açılmıştır.
Verdiğiniz bilgilere göre Türk Ceza Kanunu'nun
MADDE 158. - "(1) Dolandırıcılık suçunun; f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
İşlenmesi hâlinde, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur." hükmüne göre hakkınızda iddianame düzenlenmiştir.
Eski Türk Ceza Kanunu'nun aksine yeni Türk Ceza Kanunu'nda şahsi dava ortadan kalkmıştır artık ceza davaları kamu davalarıdır ve şikayetçi olarak da Kamu Hukuku gösterilir, müşteki ise; suçtan zarar gören ve yetkili makamlara bu suçu ihbar eden kişidir. Anlaşılan o ki bahsettiğiniz 2 kişi hakkınızda suç duyurusunda bulunan yani bu suçtan zarar gördüklerini iddia eden kişilerdir. Davanın Sinop'ta açılmasının sebebi ise (büyük ihtimalle ve çok ayrıksı durumlar söz konusu değilse) suçun işlendiği yerin Sinop olmasından kaynaklanmaktadır.
Mahkemece adresiniz araştırılabileceği gibi kendiniz de bizzat davaya bakan mahkemeye yazacağınız bir dilekçe ile ayrı bir ilde bulunduğunuzu ve bulunduğunuz ilde savunmanızı yapmak istediğinizi belirtebilir veya bizzat davaya bakan mahkemeye savunmanızı sunabilirsiniz, bu sizin hakkınızda çıkarılabilecek olası zorla getirme veya yakalama kararlarının da önüne geçecektir.
İyi günler.
cevabınız için çok teşekkür ederim orhan bey hakkınız helal edın zamanınızı aldım ben mahkemeyı arayıp adres belirttim olayda şu var ben internet üzerinden urun satısı yapan bir site sahıbıyım ve bır eczacıdan urun alıp internet üzerinden satmaktaydım bu eczacı bır süre ilacı yapamadı umreye gıttı sonrasındada kremın ana malzemesinden bırı yurt dısından geliyor getirtemeyınce kremı yapamadı haliyle bende müsterıme fıyatı 25 Tl olan kremı yollayamadım bu esnada müsteri benı aramadı donus sağlamadı arayan 2 kişiye parasını ıade ettım 1 kısı kalmış parasını almayan eczacı ıle yıne konustum benım bır zararım yok diyor adam üstüne basa basa ama 25 tl odeyıp krem elıne ulaşmayan bayan şikayetçi olmuş
mahkeme kağıdıonda yazan su ben sanık eczacı ve müşteri müşteki eczacı şıkayetçi değil ben nasıl bır ifade vermeli veya nasıl bır yol ızlemelıyım
bana gelen tebıgatta 05.07.2013 de ağırceza mahkemesne gelmem soylenmiş ve beni tck nın 158/1 -f 53,58 maddelerınden yargılıyorlar
benım bır bebeğim var eşim askeri personel olabılecek en küçük sıkıntı zaten sorunlu olan aile düzenımı bozmaya yetip artacaktır lütfen yardımcı olunuz herşeyin gönlünüzce olması Dileğimle Şimdiden teşekkür ederim
Konu nkanatt tarafından (20-06-2013 Saat 12:44:51 ) de değiştirilmiştir.
Ben naçizane biraz içinizi ferah tutmanız konusunda size yardımcı olayım. Aşağıda Ceza Kanununun dolandırıcılık suçuyla ilgili olarak etkin pişmanlığı düzenleyen maddesi yer almaktadır.
Etkin Pişmanlık
TCK MADDE 168 - (Değişik: 5377 - 29.6.2005 / m.20) (1) Hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflas, taksirli iflas (...)(*) suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir.
(2) Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir.
Görüldüğü üzere etkin pişmanlık hükümleri gereğince (tabi müşterinin zararını karşılamanız halinde) eğer tarafınız hakkında mahkumiyet hükmü kurulacak olursa cezada indirim yapılacaktır. Hakim bu hususta tarafların görüşünü alır. Müşteri ile irtibata geçmenizde de yarar görüyorum.
Bu arada mutlaka ceza alacaksınız diye bir kaide yok (bunu pek düşünmeyin) bu konu hakkında bir fikir verebilmek veya ne şekilde savunma yapmanız gerektiği hakkında görüş belirtebilmek için; dosyanın incelenmesi, müştekilerin ifadeleri önem arz edecektir. Daha önceleri de bu site aracılığı ile satışlar yaptığınız bunlar dolayısıyla kimsenin bir mağduriyeti olmadığı aldatma, hile kastınız olmadığını belirtmeniz ilk aklıma gelen hususlar.
Bir avukattan yardım almanızı öneriyorum. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim, geçmiş olsun tekrar, iyi günler.
ben tesekkür ederim cevabınız için çok sağolun ben müşteriye ulaştım durumu izah ettim parasını iade etmek istediğimi söyledim ama kabul etmedi mahkeme süresince bu parayı almayacağını söyledi
cevabınız için çok sağolun engin bey bamka hesabınıda adresınıde bılmıyorum ama bulabılırmıyım onuda bılmıyorum mahkeme dosya bılgılerını yazarak derken nasıl yapmam gerek kusura bakmayın ben ilkokul meunuyum ve bu bahsettıklerınızın nasıl yapıldığını bilmiyorum
Av.Orhan AKA rumuzlu üyeden alıntı
Ben naçizane biraz içinizi ferah tutmanız konusunda size yardımcı olayım. Aşağıda Ceza Kanununun dolandırıcılık suçuyla ilgili olarak etkin pişmanlığı düzenleyen maddesi yer almaktadır.
Etkin Pişmanlık
TCK MADDE 168 - (Değişik: 5377 - 29.6.2005 / m.20) (1) Hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflas, taksirli iflas (...)(*) suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir.
(2) Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir.
Görüldüğü üzere etkin pişmanlık hükümleri gereğince (tabi müşterinin zararını karşılamanız halinde) eğer tarafınız hakkında mahkumiyet hükmü kurulacak olursa cezada indirim yapılacaktır. Hakim bu hususta tarafların görüşünü alır. Müşteri ile irtibata geçmenizde de yarar görüyorum.
Bu arada mutlaka ceza alacaksınız diye bir kaide yok (bunu pek düşünmeyin) bu konu hakkında bir fikir verebilmek veya ne şekilde savunma yapmanız gerektiği hakkında görüş belirtebilmek için; dosyanın incelenmesi, müştekilerin ifadeleri önem arz edecektir. Daha önceleri de bu site aracılığı ile satışlar yaptığınız bunlar dolayısıyla kimsenin bir mağduriyeti olmadığı aldatma, hile kastınız olmadığını belirtmeniz ilk aklıma gelen hususlar.
Bir avukattan yardım almanızı öneriyorum. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim, geçmiş olsun tekrar, iyi günler.
eşimin işi dolayısıyla küçük bir köydeyız eşimaskeri personel ve bu olayın duyulmasını ıstemedığı için avukata gıtmeme izin vermedı daha oncedende denetimli serbestlıkten yararlandım başka bır davadan dolayı pazartesi perşembe imza atıyorum ve bu olay evlılığımı çok zora soktu eşim sicil kaygısında bu olayda tuz bıber oldu o yuzden avukata gıdemem buradan basıınızı ağrıtıyorum lütfen kusuruma bakmayın hepinizhelal edın hakkınıızı
- - - Updated - - -
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
İşi avukatınıza tevdi edin kendisi bu bilgileri bulup ödemeyi yapar davadan kazasız belasız çıkmanızı sağlar.
mahkemeye ben kendınmı gireyım avukatmı tutayım siz neyı onerıyorsunuz şu anda bır avukatım yok
Ağır cezada ağır bir ceza verilmek üzere yargılanıyorsunuz kesinlikle avukat tutmanızı öneririm bir avukat için bu davadan beraatle kurtulmanız çocuk oyuncağıdır ama siz bunu bilemeyebilir beceremeyebilir sonunda telafisi güç zararlara uğrayabilirsiniz.
bilişim sistemlerinin banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle
,
bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık
,
dolandiricilik suçunun cezalari
,
f) Suçun Bilişim sistemlerinin banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi:,
https:www.hukuki.netshowthread.php105799-Bilisim-Sistemleri-Banka-veya-Kredi-Kurumlarinin-Arac-Olarak-Kullanilmasi-Suretiyle-Dolandiricilik,
http:www.hukuki.netshowthread.php105799-Bilisim-Sistemleri-Banka-veya-Kredi-Kurumlarinin-Arac-Olarak-Kullanilmasi-Suretiyle-Dolandiricilik,
banka ve kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık,
bilisim sistemi dolandiricilik yargitay karari,
dolandiricilikta denetimli serbest,
banka aracılığıyla dolandırıcılık,
bankanın araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık,
resmi belgede sahtecilik bilisim sistemleri banka veya kredi kurumlarını arac olarak kullanilmasi suretiyle dolandiricilik savunma,
evrakta sahtecilik ve bilisim,
resmi belgede sahtecilik bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık,
araç olarak dolandırıcılık cezasi,
bilisim sistemleri banka veya kredi kurumlarini kullanarak dolandiricilik ve evrakta sahtecilik ne demek,
bilesim banka dolandiricilik,
dolandiricilik yetkili mahkeme neresi,
bankacilik ve bilisim dolandiricilik,
bilisim sistemlerini kullanarak dolandiricik yapmamin sucu nedir,
dolandiricilik sucunda bankanin magduriyeti,
kontor dolandiriciligi bankanin arac olarak kullanilmasi ,
banka kredi evrakta sahtecilik,
bilisim suclari ve banka kurumlarini araci olarak kullanmak suretiyle dolandiricilik cezasi,
resmi belgede sahtecilik bilisim sistemleri
Ben 2014 mart ayında sahi**den.com üzerinden telefon için bir kullanıcıyla görüştüm site üzerinde mesajlaşmalar yaptık ve telefonla da pazarlığımızı...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku