İl dışına bir müşterimize bir ürün satışı yaptık. Ürünün faturasını keserek kargo firması aracılığı ile müşterimize sevkini gerçekleştirdik.

Bugün elimize ulaşan bir tebliğde söz konusu ticaretimizde kestiğimiz faturaya istinaden 190 tl ceza tutanağı tarafımıza vergi dairesince gönderilmiş.

Kesilen cezanın nedeni: Ceza Nedeni: 70-353/1 213 Sayılı V.U.K. 353/1 Maddesi gereğince
Tutanakta yazan açıklama: Tek nüsha bulundurulduğu ve düzenleme saatsiz tanzim edildiği tespit edilmiştir.


Faturamızda eksik olarak söyleyenebilecek tek alan düzenleme saati kısmıdır. Kestiğimiz fatura irsaliyeli fatura olmakla beraber 3 nüshadır. Biri bize, biri muhasebecimize ve biride müşterimize verilmek üzere düzenlenmiştir.

Firmam bu cezayı hak etmişmidir?

Yaptığım araştırmalar sonucunda fatura düzenlenirken azami dikkat edilecek hususlar aşağıdaki gibidir;
Faturanın Şekli

Madde 230- (2365 sayılı Kanunun 34'üncü maddesiyle değişen madde) Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;

2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;

5. (3239 sayılı Kanunun 19'uncu maddesiyle değişen bent) Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.)

Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.

Yorumlarınızı bekliyorum. Hepinize teşekkür ederim.
Samet Şahin