Batman şehrimizde bir şeyler oluyor. intihar olaylarının en yoğun yaşandığı ilimiz Batman. Aşağıda bu günkü Milliyet gazetesinin haberi çok dikkat çekici.Lütfen birileri bize neler olup bittiğini anlatsın ama, gerçek bilgi sahiplerinden dinlemek isteriz. Bu konuda yorum yazmak kolay. Şu anda yoruma değil bilgiye ihtiyacımız var.
BM 'zorla' intiharları soruşturuyor
Metin Güneş/CNN TÜRK/Londra
Birleşmiş Milletler, Batman'da yıl başından bu yana 36 kadının intihar ettiği haberlerinin ardından ortaya atılan 'zorla intihar' iddialarını araştırmak üzere bölgeye raportör gönderdi.
İngiliz Independent gazetesinde yer alan habere göre, BM'nin kadınlara karşı şiddet konusunda özel raportörü olan Yakın Ertürk Batman'daki ölümleri 'korkunç' olarak niteledi.
Ertürk, bu ölüm vakalarının zorla intihar olduğu yolundaki spekülasyonları kanıtlamak için elinde somut bir veri olmadığını açıkladı.
Haberde, Türkiye'deki intihar vakalarının dünyadaki en düşük oranlardan biri olmasına rağmen, ülkenin bazı bölgelerinde kendini öldüren kadın sayısının erkek sayısından çok daha fazla olduğu vurgulandı.
Haberde, Ertürk'ün "bu durum dünyanın geri kalan bölümündeki durumla ters düşüyor ve bizi endişelendiriyor. Şu aşamada cevaplardan çok sorularım var" sözlerine yer verildi.
Independent, Türkiye'deki töre cinayetlerine karşı geçtiğimiz yıl Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklerden sonra kadına karşı şiddetin dolaylı yollardan yapılması gibi hiç hesapta olmayan bir sonuca yol açtığını da yazdı.
Batman Valiliği'nden rapor
27 şubatta Batman'da son yıllarda görülen intihar olaylarındaki artışın nedenleri Batman Valiliği tarafından rapor haline getirildi.
Türkiye genelindeki intiharlarda 56'ncı sırada yer alan Batman'da, son beş yılda 80 kişi intihar ederken, 402 kişi de intihar teşebbüsünde bulundu.
İntihara teşebbüs edenlerin 281'i, intihar edenlerin ise 43'ü kadın. Raporda, 1995-2000 yılları arasında Batman'da yaşanan ve özellikle 1999-2000 yıllarında artış gösteren intiharlarda, Türkiye'deki genel yapıdan farklı olarak, kadın intiharların, erkek intiharlarından üç kat fazla olduğu belirtildi.
Raporda, Türkiye'de 100 binde 3-3.5 olan intihar oranlarının, Batman'da bu yıllarda 100 binde 6.5 olduğuna dikkat çekildi.
Gençler intihar ediyor
Rapora göre, intihar edenler 15-25 yaş aralığında. Kadınların yüzde 46.5'i bekar, yüzde 15.8'i imam nikahlı, yüzde 10.9'u resmi nikahlı.
Erkeklerde ise bu oran sırasıyla yüzde 15.8, yüzde 4 ve yüzde 5.9. Eğitim durumu açısından bakıldığında kadınların yüzde 16'sı, erkeklerin yüzde 19.2'si ilkokul mezunu, kadınların yüzde 4'ü, erkeklerin yüzde 11.5'i ortaokul, kadınların yüzde 6.7'si, erkeklerin 19.2'si lise eğitimli, erkeklerin yüzde 3.8'i üniversite eğitimli.
Kadınların yüzde 42.7'sinin, erkeklerin ise yüzde 23.1'inin eğitim durumları bilinmiyor.
Ocak ayında intiharda artış
Rapora göre, Batman'da 2001-2005 yılları arasında intihar olaylarında azalma görülüyor. Batman, bu dönem içinde polis sorumluluk bölgesinde yaşanan intiharlarda, iller arasında 2001'de 58, 2002'de 54, 2003'de 41, 2004 ve 2005'de 56'ıncı sırada yer aldı.
Bu dönemlerde, kadın intihar oranları, erkeklerden daha yüksek çıktı. Batman'da 2001-2006 yılları arasında 281 kadın, 121 erkek olmak üzere toplam 402 kişi intihara teşebbüs etti, aynı dönemde 43 kadın, 37 erkek 80 kişi intihar etti.
Ocak 2006'da intihar vakalarında belirgin artış görüldü. Ocakta 1'i erkek, 5 kişi intihar etti, 16 intihar girişimi oldu.
Silah, ip ve ilaç kullanıyorlar
Batman Barosu Başkanlığı'nın, ilde yaşanan intihar olaylarıyla ilgili hazırladığı ve komisyona sunduğu raporda ise intihara teşebbüs vakalarının bir kısmının, değişik nedenlerle gizli tutulduğu veya başka bir neden gösterildiği belirtildi.
İntihar eden veya intihar teşebbüsünde bulunanların büyük çoğunluğunun, 1985'ten sonra göç alan gecekondu mahallelerinde, köy özelliğindeki semtlerde yaşayan kişiler olduğu vurgulandı.
Raporda, intihar sonucu yakını ölen bir kişinin, ''birey kendisine, aileler sokağa, Batman dışarıya kapalıdır'' cümlesine yer verildi.
Raporda, silah ve ip, ölmeye karar verenlerin, ilaç ise "canıma kıyarım" tehdidinde bulunanların yöntemi olduğuna işaret edildi.
Raporda, intiharların önlenmesinin, uzun vadeli, geniş alanlı, medyatik yaklaşımlardan uzak, uzmanların öncülüğünde, bilimsel, ekonomik, sosyal ve kültürel bir çalışmayı gerektirdiği vurgulandı.
Umudun bittiği yerde ölüme koşuyor insan.
Forumdakiler anılarımı dinlemekten sıkıldı ama bir intihar teşebbüsü anısı anlatmak istiyorum.
Yer İzmir.
Pek çok avukat arkadaşın iyi tanıdığı bir yer Dokuz Çeşmelik. D.E.Ü. Hukuktan duyulan bir zil sesi vardır belki farketmişsinizdir. Kampüsün hemen üstünde bir İlköğretim okulundan gelen zil sesi.
İşte o okulun bir öğrencisi intihara teşebbüs etmişti. 2000li yılların başlarında orada bulunduysanız size mendil satan çocukların biri. Okul kampüse yakın olunca ders çıkışı ya da okulu ekip orda mendil satar o okulun öğrencileri. Zaman zaman okul idarecileri eksik öğrencilerini de ordan toplar. Kampüsün hemen üstünde yer alan varoşların farkına varmışsınızdır en azından.
Bir dönem orda bir sınıfta bir çalışma yapmıştım. Hemen her gün iki üç saatim o sınıfın öğrencileriyle geçiyordu. Pek çoğunu yakından tanıma fırsatı buldum. Onlardan biriydi intihara teşebüs eden başarısız ama cin gibiydi. Derken yaz tatili geldi. Tatil dönüşü özledim onları. Gidip bir göreyim dedim.
Sırada hem bir kolu hemde bir ayağı alçıda oturuyordu. Yanına gittim ne oldu sana dedim. Düştüm dedi suçlu bir ifade ile. Nasıl oldu nerden gibi sorularıma yanıt bulamadan sınıfın öğretmeni bir köşeye çekti beni. "Kendini öldürmeye çalışmış. Evin çatısından atmış kendini. Üzerine gitmeyin"
Nasıl olurdu. Daha 10 yaşında cıvıl cıvıl bir erkek çocuğu nasıl kendini öldürmeye çalışır? Annesi başka bir adamla kaçıp gidince üç kardeş üvey ana eline kalmışlardı. Çok yaramazdı. babsının dürüst bütün bir işi yoktu. Öyleki o diğerleri gibi internet cafe için değil ekmek parası için giderdi mendile. Biliyordum. Çünkü bunları önceden konuşmuştuk onunla. Gariptir bunu sınıfın ortasında öylece anlatmıştı bana bir dönem önce...
Aklıma aile içi şiddet geldi. Olayın aslını astarını öğrenmeden içim rahat etmeyecekti. Yanlız yakaladım onu. Biraz sohbet sonra sorgu..
.............
Vallahi kendim atladım öğretmenim ekmek kuran çarpsın.
................
Yok kimseden korkmuyorum. Poliste öyle dedi zaten.
............
Analığım döver beni ama bende yaramazım biliyorsunuz.
..........
Aklıma nerden mi geldi. Şimdi bizim komşu .... teyze varya. sınıfındaki ...nın annesi bahçesinde domates ekmişti. Çaldım yakaladı beni. Dediki hırsız olursun sen büyüyünce. Hırsızlar cennete gidemez. Geçen yıl camiye gitmiştim ben. Hoca bize cenneti anlatmıştı. Orda herşey bolmuş. sütler meyveler ekmek. hem üşümek yokmuş terlemekte. Üç sene önce abim ölünce annem çocuklar cennete gider demişti bana. Daha gitmemişti o zaman.
Bende dedim ki en iyisi ben cennete gideyim. Hem abimi görürüm. Hem ne açıkma ne susama derdi. Büyürsem belkide hırsız olurum. ...nın abiyi var ya o adam bıçaklamış hapiste. hırsız olacakmış yanlışlıkla olmuş. yani artık cennete gidemez. Ondan yaptım.
........
Ağlamayın öğretmenim valla bir daha yapmıyacağım. ölmek çok acıtıyor. Bir daha yapmam. Ama babam çok kızdı. O bacağın iyileşsin ben kıracağım bu defa diyor..
Sayın Bayındır Madem yorum istemeden bilgi istiyorsunuz. O halde size kesin olmayan bilgi vereyim. Kesin olmaması bildiğiniz gibi doğru olmaması anlamına gelmez.
Töre cinayetlerine getirilen ağır cezalar insanları böyle bir yola itiyor. Bu durumda intihara teşvik daha az ir ceza ve isparı da çok zor. Üstelik ikna ve yardım unsuru da her zaman gelişmiyor. Bir zamanlar çocuklara cinayet işleten zihniyet şimdi de intihar etmesi için baskı yapıyor.
Ancak benden kanıtlamamı beklemeyin. Kanıtlayabilseydim cumhuriyet savcısına başvururdum.
Bir insan neden intihar eder.gelecek beklentisi yoksa,yaşadığı anın koşulları üstüne bir karabasan gibi çökmüşse,umutsuzluk umudun ipini çekmişse ,çevresinde örülmüş ağın, hızla ruhunu da sarmaya başlaması ile ,ve elini uzatan bir iyiniyet elçisi de bulamıyorsa iş te o an,karanlık kuyu içinde ,daha derinlere doğru ,hızla düşer ve düşer .bu düşme eylemini kesmek için,yani ruhu karanlık delhizlerde çıkarmak için,artık tek kurtuluşu intihar olmuştur.
mesele nin özü şu; din,gelenek ve bu çerceve içinde oluşturulmuş.toplum bazında sosyolojik,birey bazında yaratılan psikolojik baskılardır
tek bir örnek verelim.13 yaşında evlendirilen kız çocukları ve evler hapsedilen genç kızlarımız.toplumsal bir cinnet ve sevgisiz bir beraberlik,ve getirdiği sonuç. ölüm kurtar bizi.
Doğu'da daha çocuk yaşta evlendiren kızların durumu raporlara bakın nasıl yansıyor...
06 Aralık 2006 14:22
Diyarbakır'ın 97 köyünde 472 evli kadınla yapılan yüz yüze görüşmede, kadınların yüzde 30'unun 15 yaşın altında evlendiği, yüzde 43'ünün de 14-18 yaş arasında ilk doğumlarını yaptığı ortaya çıktı.Büyükşehir Belediyesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezince, kadının toplum ve aile içindeki yerinin ve durumunun tespitine yönelik yapılan araştırmanın sonuçları, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kadının içinde bulunduğu durumu bir kez daha gözler önüne serdi.Bekar veya dul kadınların kapsam dışı bırakıldığı araştırmada, katılımcı kadınların yüzde 79.4'ünün okuma yazma bilmediği, yüzde 4.4'ünün sadece okur yazar olduğu, yüzde 15.8'inin ilkokul mezunu ve yüzde 0.4'ünün ise ortaokul mezunu olduğu belirtildi.
BERDEL ORANI YÜZDE 17
Araştırmada, kadınların yüzde 17'sinin, bölgede "karşılıklı kız alıp verme" anlamına gelen "berdel" usulüyle, yüzde 21'inin "severek"yüzde 58'inin de "görücü usulü" ile evlendiği belirlendi.Bu kadınların yüzde 45'inin eşi ve çocuklarının dışında kayınvalide, kayınpeder, görümce, kayın, evli çocuklar ve eşleriyle birlikte yaşadığı bildirildi.
ÇOCUKKEN EVLENMİŞLER
Araştırmada, kadınların yüzde 30'unun 15 yaşın altında, yüzde 41'inin ise 16-19 yaş arasında evlendiği, yüzde 54'ünün de eşleriyle akraba olduğu belirlendi.Araştırmaya göre, kadınların yüzde 44'ünün 6 ve daha fazla çocuğu bulunurken, yüzde 43'ü 14-18 yaş arasında ilk doğumlarını yapmış.
19 KADIN TÖRE GEREĞİ ÖLDÜRÜLMÜŞ
"Yakın çevrenizde töre cinayeti işlendi mi?" sorusuna yüzde 6.4'ü "evet" yanıtını verirken, araştırmaya konu olan köylerde 19 kadının "namus meselesi" sebebiyle töre gereği yakınları tarafından silahla, boğarak, damdan atarak ve taşlanarak öldürüldüğü ileri sürüldü.Kadınlar, öldürülen kadınların cinayete kurban gitme sebeplerini de "sevgilisine kaçma", "tecavüze uğrama", "gizli ilişki", "kıskançlık" ve "sebebi bilinmiyor" şeklinde sıraladı.
40 KADIN İNTİHAR ETMİŞ
Araştırmada, kadınların yüzde 14'ü, kendilerine yöneltilen, "Yakın çevrenizde intihar olayları yaşandı mı?" sorusuna "evet" yanıtı verdi.Kadınlar görüşmede, araştırmaya konu olan köylerde 18'i erkek, 40'ı kadın olmak üzere 58 kişinin intihar ettiğini ileri sürdü.
Erkeklerin, intihar sebepleri arasında, "baba ile kavga", "sevdiği kız ile evlenememe" ve "hastalık" yer alırken, kadınların "anne ve baba ile kavga", "zorla evlendirilme", "sevdiği ile evlenememe", "eşi ve nişanlısı ile kavga", "tecavüze uğrama", "sağlık problemleri" ve "maddi sıkıntılar" gibi sebepler yüzünden intihar ettiği kaydedildi.Kadınlar, "canınız çok sıkıldığında ve kendinizi çaresiz hissettiğiniz zamanlarda ne yapmak istersiniz?" sorusunu sırasıyla "yalnız kalmak", "babasının evine dönmek", "eşinden boşanmak" ve "intihar etmek" şeklinde yanıtladı. İntihar olaylarının kadınlarda 20 yaş ve altı, erkeklerde ise 25 yaş ve altı grubunda yoğunlaştığı bildirildi.
KIZ ÇOCUKLARININ YÜZDE 18'İ OKULA GÖNDERİLMEMİŞ
Araştırmada, ayrıca okul çağında olup da okula gönderilmeyen kız çocukları oranının yüzde 18, erkek çocukları oranının ise yüzde 5 olduğu belirtildi.Kız çocuklarının okula gönderilmemesi sebepleri arasında, "okulun olmaması", "okulun uzak olması", "babasının okula gitmesine izin vermemesi", "kız çocuğu olduğu için gönderilmemesi" ve "maddi sıkıntılar" yer alıyor.Erkek çocukların ise okula gönderilmemesi, "okul olmaması" ve "iş yapsın, çalışsın" gibi sebeplere bağlandı.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Şevkat Gökçen Çetiner'in "Aile içi şiddet yaşayan kadınlarda cinsel sorunlar ve intihar olasılığı" konulu doktora tezi için Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı ile Ankara Barosu Kadın Danışma Merkezine başvuran kadınlar arasında yaptığı araştırma, aile içi şiddetin intihar etme olasılığını artırdığını ortaya koydu.
Şiddet yaşayan 60 kadın ile aile içi şiddet yaşamadığını belirten 32 kadın arasında yapılan araştırmada, kadınların gördükleri şiddetin artmasıyla intihar etme olasılığı ve cinsel sorunların arttığı belirlendi.
Şiddetin cinsellikte sıklığı, iletişimi, doyumu, kaçınmayı ve dokunmayı olumsuz yönde etkilediği belirlenen araştırmada, şiddet gören kadınların yüzde 73.3'nün cinsel doyumla ilgili sorun yaşadıklarını da ortaya çıktı.
Araştırmada, şiddet yaşayan kadınların yarısından fazlası, yüksek risk grubunda yer alırken, şiddet gören kadınların sadece yüzde 8.3'ünün normal düzeye girdiği belirlendi. Araştırmada, şiddet yaşamayan kadınlardan intihar olasılığı düzeyi yüksek risk grubuna giren olmadığı da ortaya çıktı.
Araştırmaya göre, şiddet yaşayan kadınların yüzde 8.3'ü şiddet yaşadığında hiçbir şey hissetmiyor, yüzde 28.3'ü kızgınlık, yüzde 48.3'ü üzüntü, yüzde 15'i ise korku yaşıyor. Şiddet gören kadınların yüzde 76.7'si boşanmayı düşünüyor.
TÖRE
Can perperişan
Eşim dostum uyansın
İmdadının vakti
Elime biri uzansın
Başı dumanın çare tutmayanın
Sılaya giden döner mi bir gün
Allah'ın emri değil bu
Kulların aklı
Hak'tan gelen değil bu
Bebeler doğar mı silahlı?
Töre töre töre
Olur mu kul kula köle?
Kin koydun kör yüreğe
Böyle adalet olur mu?
Sezen Aksu
Töre ve dolayısıyla namus cinayetleri Memleketimin kanayan bir yarası.
Ama en çok;
Tecavüze uğrayan kızlarımızı namusu kirlendi diye öldürmüyorlar mı? (:::
Altını kurcaladığımızda ensest tecavüzler olduğunu da görmüyor muyuz.. (::: İşte bunlar yürek paralıyor.
Ensest tecavüzlerin ancak %01'i adliyeye intikal ediyormuş. (:::
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku