Merhabalar. Ben bir doktora öğrencisiyim. Geçtiğimiz yıl TÜBİTAK' tan karşılıksız doktora bursu kazandım. Bursu alabilmem için, çalışmakta olan bir kefil bularak TÜBİTAK' ın hazırlamış olduğu "Yüklenme Senedi ve Müşterek Borçlu ve Müteselsil Kefalet Senedi" ni imzalatmam gerekiyordu. Senet üzerinde 110.200,00 (yüz on bin iki yüz) TL' lik bir meblağ yazılı idi ancak eğer doktoramı azami 6 sene içerisinde tamamlayamazsam, o ana kadar bana verilmiş olan tüm bursların yasal faizi ile birlikte tutarı ne ise sadece o meblağı geri ödemekten sorumlu tutulacaktım (TÜBİTAK' tan gelen bilgilendirme e-postasında böyle yazıyordu.).

Babam emekli olduğu için, babamın çalışmakta olan bir öğretmen arkadaşını kefil yaptık, işlemleri tamamladık ve bursumu almaya başladım (Halen daha almaktayım.). Ancak kefilimin beni her gördüğünde doktoramla ve bursun geri ödemesiyle ilgili detaylı sorular sorup durması üzerine ben de kefilimin içini rahatlatacak bir çözüm bulmaya karar verdim ve şu iki yoldan birini izlemeyi düşünüyorum:

1) TÜBİTAK' tan tamamen bağımsız olarak, babam notere gitse ve "Oğluma falanca tarihte doktora bursu kefalet senedi imzalayarak 110.200,00 TL karşılığında kefil olmuş olan X isimli şahsın, bu kefalet işleminden kaynaklanabilecek olan tüm borçlarına kefilim." şeklinde bir kefalet belgesi hazırlasa ve bunu kefilime versek (Babamın emekli olması burada sorun teşkil etmez sanırım.).

2) Kefilimle konuşsam, kefilim TÜBİTAK' a ihtarname çekerek kefaletten caydığını bildirse, ben de başka bir kefil bularak aynı senedi ona imzalatsam ve TÜBİTAK' a göndersem, TÜBİTAK da eski kefilime "Kefaletiniz düşmüştür/sona ermiştir." şeklinde yazılı tebligatta bulunsa.

Bu yollardan mümkünse birincisini, değilse de ikincisini izlemeyi düşünüyorum. Hukuksal açıdan herhangi bir engel var mıdır? Eğer bu yollardan ikisi de mümkün değilse sizlerin önerileri ne olur?

Bilgi verirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler...