Herkese merhaba,

Packard Bell teknik servisi (Destek Bilişim) başımı çok ağrıttı ve ağrıtmaya devam ediyor. Tüketici Hakları ile ilgili Kanun'u okudum, ancak tam emin olamadığım noktalar olduğundan sizlere danışmak istedim. Aşağıdaki olaylar sonucunda Tüketici Mahkemesi’ne gitmem durumunda yasaların kimin yanında olacağını merak ediyorum. Olayı kısaca özetliyorum:

1. Bir buçuk sene önce aldığım bilgisayarımı aşırı ısınma ve ısınmadan dolayı kapanma şikayeti ile 30.13.2012 tarihinde bilgisayarı satın almış olduğum yer olan Vatan Bilgisayar’a teslim ettim. (Elimde bununla ilgili belge bulunmaktadır.) Cihazımın fatura değeri 2000 lira civarındadır ve garanti kapsamındadır.
  2. Vatan Bilgisayar, bilgisayarımı 04.01.2013 tarihinde Packard Bell yetkili servisi olan Destech Bilişim’e yollamış.
  3. 19.01.2013 tarihinde Zonguldak’ın bir ilçesinden hiç tanımadığım biri olan Muammer KA*** beni aradı. Bilgisayarımın kendisinde olduğunu söyledi. Seri numarası karşılaştırması yaptık, bilgisayarım gerçekten ondaydı. Destek Bilişim bilgisayarımı yanlış kişiye teslim etmiş. (Elimde bu kişinin iletişim numaraları bulunuyor.) Muammer Bey bilgisayarımın hiç açılmadığını, bozuk olduğunu söylemiştir. Bilgisayarımın başkasının eline geçtiğini öğrenince nasıl şok oldum anlatamam.
  4. Muammer Bey bilgisayarımı servise geri gönderdi. Servise gönderirken, "bu bilgisayar hiç açılmıyor" şeklinde not düşeceğini söylemişti bana.
  5. 28.01.2013 tarihinde, (benim hesaplarıma göre yasal tamir süresi olan 20 iş gününün son günü*) bilgisayarımın tamir olduğu, gidip alabileceğim söylenmiştir. (Elimde bununla ilgili belge bulunmaktadır.)
  6. 28.01.2013 günü bilgisayarı almaya gidip çalıştırdığımda bir sorun yok gibi görünse de, eve gidip bilgisayarımı prize taktıktan sonra bilgisayar bir daha açılmamıştır. (Ancak servis fişinin üzerinde uzun süre test edildi, sağlam ifadeleri yer almaktadır.)
  7. Bu nedenle, bilgisayarımın yasal tamir süresi olan 20 iş günü içerisinde tamir edilemediğini, adamların sırf “zamanında teslim etmiş olmak için” bozuk bir şekilde tamir ettiklerini düşünüyorum. Ancak ürün arada bir defa benim elime geçtiği için tüketici mahkemesi bunu iki ayrı arıza olarak mı yorumlar emin değilim.
  8. 29.01.2013 tarihinde kendilerini arayarak ve mail atarak bir güzel haşladım. Paramı iade etmelerini istedim. Özür dilediler, bir hata olmuş dediler, tamir edelim dediler. Para iadesi isteğime aldırış eden olmadı.
  9. 29.01.2013 tarihinde bilgisayarımı Vatan Bilgisayar aracılığı ile tekrar gönderdim, ancak arıza notu kısmına özellikle “20 iş günü sonrası tamirden gelen cihaz çalışmıyor, paramın iadesini talep ediyorum” yazdırdım. (Elimde bununla ilgili belge bulunmakadır.)
  10. Şu an cihaz onlarda. Adamlar para iadesi isteğimi kabul edecek gibi görünmüyor. Bunun yerine cihazımı tamir edip bana vermek niyetindeler. Ben bu firmayla bir daha çalışmak istemiyorum. Bu hale geldim, sinir hastası oldum: http://www.youtube.com/watch?v=iYTlv4fBeJQ

Bildiğim kadarıyla ürünün tamiri 20 iş günü içerisinde tamamlanamadığında tüketici seçimlik haklarından birini kullanarak ürün değişimi veya para iadesi isteyebiliyor. ** Ben de para iadesi seçeneğini uygun buluyorum. Ancak adamların 20.günün sonunda bilgisayarımı “sağlammış gibi” bana göndermesi yasal önünde bu durumu nasıl etkiler bilemiyorum. O yüzden aşağıdaki konularda yardıma ihtiyacım var:

Sorularım:
  1. Benim anlattığım bu olaylara göre “20 iş günü” olayının herhangi bir yaptırımı var mıdır? Mahkeme benim lehime mi karar verir? Ürünün arada bana bozuk da olsa teslim edilmesi, ikinci gönderişimin ikinci arıza olarak mı kabul edileceği anlamına gelir? Bununla ilgili örnek kararlar var mıdır?
  2. Mahkemeye gitmeli miyim?
  3. Diyelim davacı oldum, ve diyelim kaybettim... Bildiğim kadarıyla kendi avukatımın ücretinin yanı sıra karşı tarafınkini de benim ödemem gerekiyor. Böyle bir durumda adamlar “Bizim avukatın ücreti 8.000TL, ödeyeceksin!” diyebilir mi? En fazla ne kadarlık bir kaybı göze almalıyım? Yani en kötü ihtimalle kaybedeceğim tutar ne kadar olacaktır?
  4. Kime dava açmalıyım? Destek Bilişim (yetkili servis)'e mi yoksa Vatan Bilgisayar (satın aldığım yer)'e mi? Bir dilekçede birden fazla Davalı olabilir mi? (Ben diyaloglarımı genel olarak yetkili servisle yaptım.)
  5. Bilgisayarımı ikinci kez gönderdiğimde özellikle para iadesi talep ettim. Eğer bilgisayarımı tamir ettiklerini, gidip alabileceğimi söylerlerse teslim almamalıyım, değil mi? Sonuçta ben servise yollarken para iadesi istediğimi açıkça belirttim, kafalarına göre tamir etmemeleri gerekir.
  6. Başka önerileriniz var mıdır?

* 14/6/2003 tarihli ve 25138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesinin k bendi (24.04.2011 tarihinde güncellenmiş) hali ile
** 4077. Kanun 13. Madde ve 4077. Kanun 4. Madde

Yardımcı olan herkese şimdiden çok teşekkür ederim,
İyi akşamlar
----
Teşekkürler