Forum üyelierine selamlarımla hemen konuyu aşağıda özetliyorum....
Geçen yıl mobilyalı (eşyalı) dairemi 4 aylık dönem için; hukukçu bir arkadaşımın yardımını alarak özel düzenleğim (matbu olmayan) bir sözleşme ile kiraladım. Sözleşmenin her sayfasınada kiracının temiz birer imzasınıda aldım. Kiracı 3. ay bitince bana tel ile ben daireden çıktım anahtarları al diye sözlü iletimde bulundu.
Yapılan bu 4 aylık sözleşme boyunca kiracı sadece bir kez banka kanalı ile kira ödemesinde bulundu.
Kira kontratını yaparkende 2 aylık kira bedelini teminat (depozito) olarak 'elden' aldım ve sözleşmeye bulun alındıgı ve miktarı yazıldı. (buna ilişkin herhangibir banka transferi yok, yada yazılı tutanak düzenlenmedi)
Kiracı ben çıktım diye (3. ay sonunda) telefon açtıgında; kira borcu + siteye kullanım dönemi boyuncada aidat borcu mevcuttu... Bende depozitosuna saydım ve böylece konuyu (ben alacaklı olmam halinde, iş uzamasın diye kapatmıştık) Fakat aradan 7-8 ay geçti, bir baktım bana depozito ödemesi için ihtarname çekmiş. Tabi bende süresi içerisinde ihtarnameye cevap yazıp bunu kabul etmedim.
Sözleşmedeki maddelere göre;
-Madde... Kira bedelleri peşin olarak ve her ayın ....günü mesai sonuna kadar ....... banka hesabına havale/EFT yolu ile ödenecektir.
Kiracı sözleşme süresi olan 4 aylık süre içerisinde sadece bir kez oda kendi adına degil, soyismi kendisi ile aynı olan başka bir kişi hesabından EFT yaptı. Yani kalan 3 aya ilişkin herhangibir resmi ödeme vs. yok.
-Madde.... Mecurun aidat ile kullanım için gerekli temizlik düzenleme yakıt vb gibi ortak giderlerle kapıcı ve bekçi ödentisinin tamamı kiracıya aittir.
Kiracı ben çıktım diye bana tel. açtıgı tarihte bile (3 aylık dönem) aidata ilişkin borcu vardı... bunun üzerine sözleşme süresi olan 4 ay içindeki borç kalan tüm aidat vb ortak giderler yani mevcut borcu ve ekstradan 1 ayın (4. ayın) aidat ve ortak giderleri sonradan banka transferi ile tarafımdan ödendi. (Site profesyonel bir yönetimle idare edildiğinden kiracılar ve oturdukları döneme ilişkin borçları detaylı ekstre ile veriliyor)
-Madde... Kiracı taşınmazı tahliye etmek istediği takdirde; kiralayana 1 ay önce tebliğ edilmiş olmak kaydı ile 'yazılı' olarak haber vermek zorundadır. Kiracı 'kira sözleşmesinin hitamından önce tahliye halinde' dönem sonuna kadarki kira bedellerinden sorumlu olacaktır.
Kiracı kafasına göre aynı gün tel. acıp sözleşme süresi sona ermeden yada bir ay öncesinden yazılı teblig yapmadan ben cıktım diyor, bunu sözleşmede en az bir ay önce yazılı olarak yapma şartını koyduğum halde çıktıgını iddia ettiği günü kabul ettiğini söylüyor. Ayrıca eşyalı evin anahtarlarını bana bu tarihdende çok sonra teslim etti... teslim ederkenden saglam teslim edildiğine va teslimat tarihine ilişkin hiçbir tutanak düzenlenmedi
-Madde.... Zamanında ödenmeyen kira bedellerine; ödenmeyen aya ait ödeme gününden başlamak üzere ayrıca bir ihtara gerek kalmaksızın aylık %5 faiz ve ödenmeyen kira bedellerinin %50 oranında cezai şart aranır
Kiracı sözleşme dönemi olan 4 aylık süre boyunca sadece bir kez banka transferi ile (oda soyismi aynı olan başka bir kişi tarafından yapılmış ve açıklamada sadece 2 nolu ödeme ibaresi yazan bir EFT transferi.) Bunuda kira başlangıcından 2 ayı geçkin bir süre sonra yaptı. Kalan 3 aylık döneme ilişkin resmi (sözleşme şartlarındada belirtilen) herhangibir ödemesi yok. kendisi çektiği ihtarda 3. ayda çıktıgını ve anahtarı teslim ettiğini iddia ediyor, fakat yine hiçbir tutanak ve bildirim yapılmış degil. Dolayısıyla herne olursa olsun bir kez kira transferi yaptıgından kalan aylara ilişkin kira borcu mevcut.
- Madde.... Kiracı tarafından verilmiş iki kira bedeli teminat tutarı, kiracının işbu kira sözleşmesinin şartları uyarınca kiraya verene mecurla ilgili hiçbir borcunun kalmamış ve kiracının konutla ilgili fatura vb. ödeme borçsuz ve temiz olması şartıyla; kiracıya tahliye tarihinde ödenecektir. Kira, sair borçlarının mevcut olması halinde oluşan zarar(lar) fazlaya dair haklar saklı kalmak üzere; depozito bedelinden tenzil edilecek veya depozitonun tamamına sayılacaktır.
Kiracıdan; yukarıda yazan madde hükmüne göre, kira ve aidat borçları oldugundan (ayrıca konutuda aldıgı şekilde temiz degil son derece pis bırakmış) iki kira bedeli depozitosunu iade etmedim. Aslında alacak miktarım daha fazla... 4 aylık sözleşme süresi 4 kira bedeli eder, bana bir kira bedeli transfer yaptı iki bedel karşılıgıda depozito teminatı var. 1 kira ve sözleşme süresindeki 4 aylık kira dönemi için ve bir miktar aidat borcu kaldı.
Durum böyle iken bana çektiği ihtarda anahtarları 3. ay sonunda teslim ettiğini, konutun eksiksiz borçsuz durumda teslim edildiğini ve iki kira bedeli depozitosunun 7 gün içinde ilgili hesaba yatırılmasını utanmadan talep etmiş.
Bende bu ihtarına; iddiaların gerçek dışı oldugunu, aramızdaki kira akdinden dolayı herhangibiri borcum bulunmadıgı gibi muhatapça aramızdaki akde uyulmayarak kiracılık vecibeleri yerine getirilmemiş oldugunu, kiracının kira bedellerini usulüne uygun olarak ödemediği gibi mecurda, kiracılık süresince yönetime ödemesi gereken aidatların tamamını ödemediğini (kiracılık görevlerini basiretli bi kiracı gibi yerine getirmediğini)kendisine her ne ad adı altında olursa olsun herhangibir borcum olmadıgını yazıp, aksine kendisinden alacaklı oldugumu ve aleyhimize ikame edilecek hertürlü talep ve davalara karşı savunma, karşı davalar açma hakkımızı saklı tuttugumu cevabi ihtaren ve ihbaren bildirdim.
Sayın forum üyesi arkadaşlara sorum şu olacak....
Benim görebildiğim kadarı ile; Eski kiracı ya beni aptal yerine koyup belki ugraşmak ve masraf yapmak istemeyip korkup yazılan bedeli öderse diyerekten... yada kendisinin parası ve zamanı gerçekten bol oldugundan bu ihtarnameyi çekmiş... Birinci seçenek ise; zaten gereken cevabı ihtara cevaben verdim.
İkinci seçenegi ele aldıgımızda... diyelimki bu teminat depozitolarının geri verilmemesi ile ilgili bir dava açar ise herhangibir şansı varmıdır. Yani verilen depozitoları ödenmeyen kira bedelleri aidat vs. den düşemessin (ki sözleşmede aksi yazıyor) ayrıca ben sana kafama göre çıktım deyip anahtarları o tarihte verdiğimi iddia ederim ve o tarihten itibaren kira bedellerinden sorumluyum (yine sözleşmede aksi yazar.. en az bir ay önceden ve yazılı bir teblig şartı)... vs iddialarda bulunup.. Ayrıca, depozito herşey temiz ve saglam ve eksiksiz oldugunda (borç konusu dışında) geri verilir.. Çıktıgında buna ilişkin yazılı bir tutanagıda yok.
Bu durumda bu yolu seçerse şansı varmıdır ?
Zahmet gösterip, konuyu okuyarak cevap ve yorumlarını yazan forum arkadaşlarıma yardımlarından dolayı peşinen teşekkürlerimi iletirim.
Konu günceldir...
Bilgisi olan arkadaşların Yorum ve yardımlarını bekliyorum.
ben de aynı konuyla bağlantılı bir soru sormak istiyorum 20 nisan 2011-19 nisan 2013 tarihlerinde bir dairede iki yıl oturdum. 24 adet yakıt ve apartman aidatından oluşan aidatı ödedim. ancak ev sahibi ay ortasında girdiğim için nisan ayının da aidatını talep ediyor. aidat aralıkları ayın 1 inden başlıyor.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku