çocukları olmayan bir çiftin edindiği tüm malların mülkiyeti kocanın üzerine yapılmış ve kadın ölüyor. kadının üstsoyu da hayatta olmadığından miraşçıları olarak kardeşleri var. Kardeşler, malların mülkiyeti her ne kadar sağ kalan eşin üzerinde görünse de medeni kanun ışığında "2002 den sonra edinilen mallar üzerinde karı-koca eşit olarak hak sahibidir" gerekçesiyle miras payı alabilirler mi?
Evet alırlar...Fakat kişisel mal ise hak sahibi olamazlar..Fakat yasadan sonra bu mallar edinilmiş ise, olurlar.Bu mirasçılık olayı manevi olarak bu milletin başına bela olacak vicdanları sızlatacak bence...Düşünelim, hayattaki kardeşler,kardeşlik bağlarını hiç yaşamamışlarsa, bu insanların evlilikte ne güçlüklerle bu malları edindiklerin bilmiyorlarsa, bir çaylarını içmemişlerse, borçla harçla mücadele ile sahip olduklarına birden hoop piyango gibi üstüne konuyorlarsa bu size insani mi.. Aileden yani aile mirasından intikal değil ise, yani murisin hayat boyu kendi çabası ile elde ettiği bir mal varlığı ise çok saçma kardeşlerinin mirasçı olması...Kardeşler yan gelip yatsınlar, üstelik te aileden intikal etmeyen, çalışkan üretken, ömür boyu çalışıp didinen diğer kardeşlerinin mallarına eşi varken sahip olsunlar...Düşünsenize, uzaylı gibi zıt insanlar ...Fakat yasa böyle....Evlilikte mal rejimi konularına bakarsanız daha iyi olur...Sağlıkla kalın
- - - Updated - - -
Afedersiniz, kişisel malsa da paylaşıma girerler..Birden sağ kalan eş hukuku ile karıştırdım..Eş edinilmiş maldan ayrıca pay alır..Yani bu kardeşler, !/2 hak sahibi olurlar.Fakat eş, 1/2 ve ayrıca edinilmiş mal rejimi üzerinden payını alır..Bu son kanun düzenlemesi...Fakat yasadan önce mal sahibi olunmuş ise, kişisel maldır ve yine kardeşler hak alırlar...Eş ayrıca yasadan sonra edinilmiş mallar için,1/2 ve ayrıca edinilmiş mal hakkını alır..
- - - Updated - - -
Afedersiniz, kişisel malsa da paylaşıma girerler..Birden sağ kalan eş hukuku ile karıştırdım..Eş edinilmiş maldan ayrıca pay alır..Yani bu kardeşler, !/2 hak sahibi olurlar.Fakat eş, 1/2 ve ayrıca edinilmiş mal rejimi üzerinden payını alır..Bu son kanun düzenlemesi...Fakat yasadan önce mal sahibi olunmuş ise, kişisel maldır ve yine kardeşler hak alırlar...Eş ayrıca yasadan sonra edinilmiş mallar için,1/2 ve ayrıca edinilmiş mal hakkını alır..
- - - Updated - - -
Engin bey; hukukçusunuz ve mutlaka bizden iyi bilirsiniz.2002 den sonraki yasaya göre yanıtlamalısınız...Boşanmada nasıl olur...Aksine sanıyorum boşanmada kişisel mal paylaşılmaz...Tam tersi olur mu hiç...Hem evlilikten yaşam beraberliğinden vazgeçeceksiniz hem malını alacaksınız...Eşi ölmüş insanın , eşine aşkla bağlı insanın günahı ne o zaman...Eşi hasta olanlar mal alamıyorlarsa, herkes eşini hastanade bırakır kaçar....M.219..Edinilmiş mal rejimi uygulanır..Yasaya göre mal taksimine ölen kişinin kişisel malları dahil edilir...Evlilik anladığıma göre 2002 sonrası ki mal rejimini sorarak yazmış arkadaşımız.Dolayısı ile edinilmiş mal rejimi sözleşme yoksa hakkıdır... Kardeşler kişisel malları sağ kalan eşle paylaşacaklar....
Ölen kadının kardeşleri,ablamız sağ iken eşinin üzerinde ne varsa bunlarda hakkı vardı,bu haktan bize de hak düşer deyip dava konusu yapmak,havada su dövmek mi derler ne ondan daha zor bir olasılık gibi görünüyor.Malın sahiplik belgesi vardır.Bu belgeler üzerinden miras işlemleri yürür diye biliyorum.
6 senelik kiracımızın çocukları olmuyor.Bir mütahite 30 bin tl kaptırdılar.1 hafta önce taşındılar.Toki den kredi çekip daire almışlar.Onlarda çocuk olmadığı için tapu konusunu düşünüyorlar.Tabi ben bayan olana akıl veriyorum.Sakın eşi olacak mıtırığa para yardımı yapma diye.Adamın ailesi çocukları olmuyor diye oğullarına destek olmuyor.
Engin beyin cevabı gayet net aslında.Vefat eden bayanın eşe ortak belgesi olsaydı,kardeşler çocuk olmadığı için pay alırlardı.
Sayın üye; soruyu soran arkadaşımızın sorusu gayet net.Bu paylaşım, yani miras konusu edinilmiş mal rejimine göre olacak.Yani mallar eşitlik ilkesine göre pay edilecek.Çocuk yok..Sağ kalan eş 1/2 hak sahibi.Mirasbırakanın eşinden ve soyundan başka varisi olmadığına göre geri kalanını kardeşleri var dediğine göre onlar alacak.Ayrıca,tasarrufları varsa, bankada paraları ve faizleri gibi, yada vefat eden şahsın kişisel malı, fakat kirada ise örneğin ev, bunların gelirlerin de de sağ kalan eş hak sahibidir ve kardeşlerde hak sahibidir.Üstelik burada sağ kalan eş çoğunluklu hak sahibidir..(gelirlerde)..Bankadaki paraların da faizlerininde kira gelirlerinin de 1/2 sini alır, kardeşler buradan geriye kalanı tekrar sağ kalan eşle paylaşırlar...Yani burada kazançlı olan sağ kalan eştir...Kardeşlerin bu mallara katkısı ne ki bir de paylaşıyorlar...2002 den sonra yapılmış bir evlilikse ve soru soranın dediği gibi, edinilmiş mal rejimi geçerli ise, paylaşım formülü budur..Kardeşler haklarını alırlar...
Merak ettim şimdi bu konuyu bir yargıtay kararında adam ölüyor mirasçıları nafaka ödemeye devam ediyordu eski eşe. Şimdi bu bağlamda evliyken adam ölürse adamın mirasçıları nafaka öder mi?
Sayın Üye ; yargıtay kararı var diyorsunuz ve yargıtayın kararını soru olarak soruyorsunuz...Anlayabildiğim kadarı ile, miras hakkı içinde çözülmüş bir dava olmalı bence..Bu sadace benim mantığımla yorumladığım birşey..Vatandaş olarak yorumum bu.Demek ki mirasçının hak kaybıına uğradığı belirlenmiş olsa gerek ki diğerleri nafaka ödemişler...
Ben sadece Av, Engin Beyin bu sayfaya geri dönüp görüş bildirmesni beklerdim...Çünkü doğru bilgi ondadır ve bir bilgi aktardı..Mal paylaşımı sadece boşanmada olur dedi......Miras hukuku nerede o zaman..Benim kafam karıştı şimdi..
Ben aslında Basşlıklara bakarsanız yine bu konuda bir soru ile bir sayfa açmıştım....Malesef, hiç kimse oraya görüş bildirmedi...Yani ortada kaldım...Baktım aynı konu...Ben de buraya yazdım..Çünkü konu aynı hiç olmazsa burada tartışırız...
- - - Updated - - -
Soruyu soran üyeye soruyorum...
Başlık açmadan önce benzer konulara bakmamız aslında bizim yararımıza ...Çünkü ben sağ kalan eşin mirası diye başlayan ve sanıyorum üzerinden bir hafta bile geçmemçi bir konu açmıştım.
Engin bey; hukukçusunuz ve mutlaka bizden iyi bilirsiniz.2002 den sonraki yasaya göre yanıtlamalısınız...Boşanmada nasıl olur...Aksine sanıyorum boşanmada kişisel mal paylaşılmaz...Tam tersi olur mu hiç...Hem evlilikten yaşam beraberliğinden vazgeçeceksiniz hem malını alacaksınız...Eşi ölmüş insanın , eşine aşkla bağlı insanın günahı ne o zaman...Eşi hasta olanlar mal alamıyorlarsa, herkes eşini hastanade bırakır kaçar....M.219..Edinilmiş mal rejimi uygulanır..Yasaya göre mal taksimine ölen kişinin kişisel malları dahil edilir...Evlilik anladığıma göre 2002 sonrası ki mal rejimini sorarak yazmış arkadaşımız.Dolayısı ile edinilmiş mal rejimi sözleşme yoksa hakkıdır... Kardeşler kişisel malları sağ kalan eşle paylaşacaklar....
Yemin ediyorum ne dediğinizi anlamadım ama belli ki muhalefet ediyorsunuz cevabımı tekrar edeyim. Mal paylaşımı boşanma nedeni ile olur vefat nedeni ile değil. Kocanın malından sadece karısı emeği veya katkısı nedeni ile boşanma sebebi ile hak iddia edebilir. Vefatla sadece kanuni mirasçılar vefat edenin adına bir mal varsa onu paylaşırlar kadının emeği veya katkısı nedeni ile mallardaki hakkını ileri süremezler. Kadın sağlığında kendi mallarını kocası üzerine yapmış da olabilir bu durumda bile mahfuz hisseli mirasçılar hariç kimse bir hak iddia edemez.
Engin bey; ben kardeşlarin de hak iddia edemeyeceklerini sandım...Biz birşey bilmiyoruz ki burada önce sizlerden sonra, yaşayanların tecrübelerinden öğreniyoruz...Ben tamamen yanlış anlamışım inanın...Ben üstelik sizin yazılarınızı okuyup, bilgileniyorum öğreniyorum...Şu sonucu çıkardım...Bizler panikle yalan yanlış bir sürü bilgi kirliliği içinde kalmışız..Ben de öyle oldum..En sonunda bu forum gibi bir yeri buldum da öğreniyorum şimdi..,Kimse birşey talep edemez i okuyunca benim durumum da aynı..Ben korktum....Niçin size muhalefet olayım...Aksine, siz cevap verin diye bekledik..Ben kendi adıma çok yıprandım ve artık bilginin doğrusunu da anlayamıyoruz.....Siz bizim paniğimizi ve anlayamamamızı hoşgörünüz lütfen....Değerli katkılarınız için tekrar teşekkürler...
Looking around, we can see how difficulties and challenges become a source of new solutions. Every problem teases our mind to find effective ways to...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Merhaba Naser , biz yakin zamanda basvurmusuz genel yoldan senle ayni asamadayiz , sende bir degisiklik olursa lutfen buradan yazar misin , arsive...
Türk Vatandaşlığı başvurusu