Herkese merhaba,
Benim ve bir arkadaşımın temizlik sektöründe faaliyet gösteren ufak çaplı bir şirketimiz var. Arkadaşımın bir akrabasına 5300TL tutarında temizlik maddesini herhangi bir evrak düzenlemeden verdik. Aslında bu yaptığımız da kar etme amacı gütmeyen bir nevi yardım niyetine bir işti. Fakat aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen alacağımızı alamadık ve en sonunda ödeyebileceği bir tarihe bize senet vermesini istedik. Arkadaşım ve ortağım borçlunun evine gidip senedi aldı. Senedin zamanı gelmek üzere fakat arayıp sorduğumuzda senedi tarihinde ödeyemeyeceğini söyledi kendisi. Fakat daha sonra bizi arayıp senedi işleme koymamamızı çünkü senetdeki imzanın kendisine ait olmadığını, dolayısı ile imzaya itiraz edeceğini söyledi. Arkadaşım da maalesef emin değil senedi borçlunun kendisinin imzalayıp imzalamadığını çünkü gittiğinde zaten senet hazırlanmış durumdaymış. Forumda biraz araştırınca gerçekten senedi işleme koyduğumuzda ve senetdeki imza gerçekten borçlunun kendisine ait değilse hapis cezası ile karşı karşıya kalacağımızı gördük.
Sormak istediğim, acaba senedi işleme koysak ve daha sonrasında imzaya itiraz edildiği takdirde mahkemede senetdeki imzanın o gün evdeki kişilerden birine ait olabileceğini söylediğimiz takdirde mahkeme bunu kaale alıp o gün evde bulunan kişilerin imza kontrollerini yapar mı? Yoksa sadece senedin üzerinde ismi yazan borçlunun imzası olup olmadığına mı bakar?
Yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Senetteki imza ile ismin uyuşması lazım.Kardeşi de atmış olabilir ona da bakın babasına da bakın olmadı alt komşusuna da bakın şeklinde bir yaklaşım elbette söz konusu değil.Zaten onlar doğrudan olayın muhattabı değiller.Olayın muhattabı alacaklı ve ismi yazan borçlu.Kime nereye kadar bakacaklar.Ailesinden değilse arkadaşlarına mı geçilecek.Zaten isimler uyuşmuyor.Senet boş şekilde göz önünde imza edilerek verilir.Önceden imza edilmiş bir senet zaten kağıt parçası muamelesi görür.Sebebi de bu durumdur.
Cevabınız için teşekkür ederim. Cevabınız da açıkça "Olayın muhattabı alacaklı ve ismi yazan borçlu." demişsiniz fakat yine de sormak istiyorum. Evde borçlunun kendisi dışında sadece iki kişi varmış. Sadece bu iki kişi için imza kontrolü isteyemez miyiz? İsteyemiyoesak bu durumda yapabileceğimiz başka bir şey varmıdır? Alacağımızın üzerine bir bardak soğuk su mu içelim yoksa bunun başka bir çıkar yolu var mıdır?
Ürünleri kendisine verdiğimizi ispat etmemiz bize bir fayda sağlar mı?
Bu duruma düşmemizde bizim de hatamız var tabi ki senedin göz önünde düzenlendiğini görmeden almakla ve paramızın gitmesi de tabi ki üzücü bir durum fakat bu şekilde bizi dolandıran bir kişinin yaptığının yanında kalacak olması da gerçekten incitici bir durum.
Elbette kanuni süreçte bir avukattan danışmanlık alacağız fakat öncesinde dayanamadım ve sorularımı sıraladım. Vakit aldıysam affola.
Olaya tamamen kendi bakış açınızdan bakıyorsunuz ve tek amacınız paranızı almak lakin hukukta olaya daima iki açıdan yaklaşılır.Siz bir arkadaşınızı evinde ziyaret etmiş olsanız ve o arkadaşınızda birilerine bu şekilde senet vermiş olsa.Sırf karşı tarafın tek taraflı iddia ve beyanıyla hiç bir şekilde olayın tarafı ve muhattabı olmadığınız halde zorla adli tıbba götürülüp ayakta, çömelerek, oturarak vs.(onunda presedürü başka macera) şekillerde zorla imza atmaya tabi tutulabilir misiniz sizce?Normal şartlar altında tek tarafın beyanıyla böyle bir işleyiş yok.Ama senet yok diye soğuk su içeceksiniz diye bir kaide de yok.Borcunuzu avukatınız desteğiyle de ispat eder mahkemeyi ikna ederseniz borcunuzu almanız ihtimal dahilinde.Kolay gelsin.
Merhaba. Evet hafta sonu bir kaç farklı avukata sorduk durumumuzu ve aldığımız cevap kesinlikle senetleri işlememe koymamamız doğrultusunda oldu. Ayrıca yine sizin söylediğiniz gibi alacağımızı ispat edebildiğimiz takdirde tahsil yoluna gidilebileceğini de söylediler.
Tekrar teşekkür ederim.
- - - Updated - - -
Merhaba. Evet hafta sonu bir kaç farklı avukata sorduk durumumuzu ve aldığımız cevap kesinlikle senetleri işlememe koymamamız doğrultusunda oldu. Ayrıca yine sizin söylediğiniz gibi alacağımızı ispat edebildiğimiz takdirde tahsil yoluna gidilebileceğini de söylediler.
Tekrar teşekkür ederim.
Merhaba. Evet hafta sonu bir kaç farklı avukata sorduk durumumuzu ve aldığımız cevap kesinlikle senetleri işlememe koymamamız doğrultusunda oldu. Ayrıca yine sizin söylediğiniz gibi alacağımızı ispat edebildiğimiz takdirde tahsil yoluna gidilebileceğini de söylediler.
Tekrar teşekkür ederim.
5300 tl lik alacağınızı senet olmadan ispat edemezsiniz, çok zor. o senetteki imzanın kime ait olduğunu ispat etmek çok zor ancak senette bir isim altında farklı bir imza var yani demek istediğim imzanın kime ait olduğundan çok kime ait olmadığı halide bir suç teşkil eder. size senedi veren kişi hakkında dolandırıcılıktan veya resmi belgede sahtecilikten dava açılabilir.
Konu hukukçu85 tarafından (06-01-2013 Saat 23:56:16 ) de değiştirilmiştir.
En son 5 bin tl üzeri alacak belgesiz ispat olmaz diye hatırlıyorum alacağınızın tarihinde bu miktar 2 bin de olabilir kısaca şu an 5 bine kadar olan alacaklar tanıkla ispat edilebilir tabi sahte senet veren yalancı tanıkta bulabilir elinizdekileri iyi değerlendirip yola çıkın.
[QUOTE= yani demek istediğim imzanın kime ait olduğundan çok kime ait olmadığı halide bir suç teşkil eder. size senedi veren kişi hakkında dolandırıcılıktan veya resmi belgede sahtecilikten dava açılabilir.[/QUOTE]
Peki senedi bize veren kişinin "bu senedi ben vermedim" demesi durumunda nasıl bir ispat yoluna gidebiliriz. Adam bunu siz kendiniz doldurmuşsunuz diyebilir ki zaten öyle diyor. Bir de anladığım kadarı ile bir kere senedi işleme koyduğumuzda artık bizim için geri dönüşü olmayacak ve istediğimiz sonucu alamazsak bu kez de biz resmi belgede sahtecilikten işlem göreceğiz.
Bildiğim kadarı ile 5 bin tl üzerine belgesiz ispat olunmuyor yani tanık gösteremezsiniz heralde ama ben bu adamı dolandırdım diye borçludan yazılı belge aldıysanız durum başka.
Merhaba,
5000 TL üzerini belge olmadan ispat edemiyoruz dolayısı ile söylediğinize göre şahit ile ispata gidemediğimizden elimizdeki tek belge aldığım senet.
Senetdeki imzanın sahte olması olasılığından dolayı da senedi işleme koyamıyorumuz, sonuçta tarafımıza açılacak bir sahte evrak davası ile karşılaşabiliriz.
Senedi borçlunun kendisinden başka şu kişilerden birisi imzalamış olabilir diyerek mahkemeye gidemiyoruz.
Sanırım yapacak pek bir şey kalmıyor.
Senet konusundaki acemiliğimizin kurbanı olduk. Ne diyeyim, zor yoldan öğrenilen bir ders oldu bize.
Cevaplarını esirgemeyen herkese teşekkür ederim.
,
sahte imzali senet davası,
senetteki imzanın borçluya ait olmaması,
sahte imza kullanmanin cezasi nedir,
senette sahte imza cezası nedir,
sahte imza atmanın cezasında zaman aşımı,
sahte imza atmanın cezası,
sahte senetin cezası,
senet üzerinde sahte imza
Arkadaslar 1.5-2 yıl önce evimizin orda cafe var.orda benden büyük insanlar galiba ellerinde bir senet vardı o senetten bir tane daha yaptılar banada...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku