+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 16 ileti bulundu.
    Nerede
    Tokat
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Başkasına kullandırılan kredi kartı borcunun hukuki yollar ile tahsili

Merhaba

2010 yılında bir arkadaşım benim kredi kartımı kullanarak alışveriş yaptı (taksitli, 1500 lira).
    Arkadaşım bana bu parayı ödemedi.
    Ben kartın borcunu kapattım.
    Bu parayı hukuki yollarla arkadaşımdan tahsil edebilir miyim ?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Hukuki NET Güncel Haber

Başkasına kullandırılan kredi kartı borcunun hukuki yollar ile tahsili konulu yargıtay kararı ara
    Başkasına kullandırılan kredi kartı borcunun hukuki yollar ile tahsili konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.862
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Başkasına kullandırılan kredi kartı borcununhukuki yollar ile tahsili

Alıntı issiz rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Merhaba

2010 yılında bir arkadaşım benim kredi kartımı kullanarak alışveriş yaptı (taksitli, 1500 lira).
    Arkadaşım bana bu parayı ödemedi.
    Ben kartın borcunu kapattım.
    Bu parayı hukuki yollarla arkadaşımdan tahsil edebilir miyim ?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
    Kart sizin adınıza , yani borç ta sizin oluyor haliyle.
    Arkadaşınızdan o borcu yazılı olarak kabul ettiğine dair bir belge ( senet) alabilirseniz , evet.
    Diğer türlü pek şansınız yok.

Nerede
    Tokat
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Başkasına kullandırılan kredi kartı borcununhukuki yollar ile tahsili

Alıntı Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Kart sizin adınıza , yani borç ta sizin oluyor haliyle.
    Arkadaşınızdan o borcu yazılı olarak kabul ettiğine dair bir belge ( senet) alabilirseniz , evet.
    Diğer türlü pek şansınız yok.
    Paranın üstüne bir bardak soğuk su içeceğim anlaşılan.
    Cevap için teşekkür ederim.

Nerede
    Kocaeli
    İletiler
    8.997
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Hukuki yönden cevabı Sayın Kırcalı vermiş.

Bir arkadaşımdan 1,000 lira alacağım vardı, söz verdiği tarihte ödemedi. Geçen gün 500 lira daha borç verdim. Daha sonra elimde olursa yine de veririm. Çünkü çok zor durumda. Geri almasam da helal olsun. Sizin de kredi kartınızı kullandıracak kadar yakın bir arkadaşınız olduğuna ve borcu ödemediğine göre demek ki borcu ödeyebilecek durumda değil. Durumunun düzelmesini bekleseniz ya da "helal olsun" deseniz daha iyi değil mi?

Bir başka "arkadaşım" 20 sene kadar evvel, kendisine kredi kefili olmamı istemişti. Ben de cebimdeki 2,000 doları vermiş ve kefil olamayacağımı söylemiştim. Bu "arkadaş" kaçtı. Şu anda İzmir'de bir iş adam(!)ı. Şayet o zaman 2000 doları vermek yerine kefil olsaydım, halen borç batağında kıvanıyor olacaktım. Yani sadece 2,000 dolara kurtuldum. Eğer sizin arkadaşınız da parası olduğu halde ödemiyorsa, size kazık atmış demektir. Arkadaşınız olduğunu zannettiğiniz bir kişinin sahtekar olduğunu anlamak için ise 1500 lira o kadar da büyük bir bedel değil diye düşünün. Ya daha büyük kazık atsaydı?

Sonuçta bu işi siz bir güven içinde yapmışsınız. Yanlış güvenmenin bedeli de bu işte ne yazık ki...

Nerede
    Tokat
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı senoleker rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Hukuki yönden cevabı Sayın Kırcalı vermiş.

Bir arkadaşımdan 1,000 lira alacağım vardı, söz verdiği tarihte ödemedi. Geçen gün 500 lira daha borç verdim. Daha sonra elimde olursa yine de veririm. Çünkü çok zor durumda. Geri almasam da helal olsun. Sizin de kredi kartınızı kullandıracak kadar yakın bir arkadaşınız olduğuna ve borcu ödemediğine göre demek ki borcu ödeyebilecek durumda değil. Durumunun düzelmesini bekleseniz ya da "helal olsun" deseniz daha iyi değil mi?

Bir başka "arkadaşım" 20 sene kadar evvel, kendisine kredi kefili olmamı istemişti. Ben de cebimdeki 2,000 doları vermiş ve kefil olamayacağımı söylemiştim. Bu "arkadaş" kaçtı. Şu anda İzmir'de bir iş adam(!)ı. Şayet o zaman 2000 doları vermek yerine kefil olsaydım, halen borç batağında kıvanıyor olacaktım. Yani sadece 2,000 dolara kurtuldum. Eğer sizin arkadaşınız da parası olduğu halde ödemiyorsa, size kazık atmış demektir. Arkadaşınız olduğunu zannettiğiniz bir kişinin sahtekar olduğunu anlamak için ise 1500 lira o kadar da büyük bir bedel değil diye düşünün. Ya daha büyük kazık atsaydı?

Sonuçta bu işi siz bir güven içinde yapmışsınız. Yanlış güvenmenin bedeli de bu işte ne yazık ki...
    "Helal olsun" dediğim ve diyeceğim çok kişi var. Arkadaşım diye hitabettiğim kişinin de bu arkadaşlarımdan olmasını isterdim.
    Böyle kişilere hukuki yönden bir yaptırım uygulanabilir mi acaba diye merak ettim açıkcası.
    Bundan sonra gerçek ihtiyaç sahibi ile dolapcıları ayırdederken çok zorlanacağım ve "yok" diyerek baya bi kalp kıracağım anlaşılan.
    Benim asıl üzüldüğüm bu tarafı.
    Neyse, utanır belki diye ümit etmeye devam edelim

İletiler
    4.436
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sn. senoleker bayıldım yazınıza.Adamlık dersi desem değil, borç istenme durumlarında yapılacaklar desem değil ama çok net ve duru bir yazı.Okuyan herkese bir şeyler anlatan ve öğreten satırlar.Forum adına teşekkür ediyorum.

- - - Updated - - -

Sn. senoleker bayıldım yazınıza.Adamlık dersi desem değil, borç istenme durumlarında yapılacaklar desem değil ama çok net ve duru bir yazı.Okuyan herkese bir şeyler anlatan ve öğreten satırlar.Forum adına teşekkür ediyorum.

Nerede
    İSTANBUL
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhaba

2007 Yılında bir restauran'da idareci olarak çalışmaya başladım.
    İşyeri sahibi bana ait 4 adet 20.000 TL limitli kredi kartlarımı işletme alışverişlerinde kullandı. 1-2 sene düzenli ödedi.
    3 senedir ise işletmenin pos cihazlarından çekim yapıp asgarilerini bile hep gecikmeli ödeyerek kartları çevirmeye çalıştı.
    İşimden olmamak için nazik bir şekilde kendisini uyardım.
    1 ay önce de onlarca kişiyi dolandırarak kayıplara karıştı.
    Şimdi kendisine ulaşıp zor durumda olduğumu söylememe rağmen ben sana zaten hep kıyak yaptım onlara say diyerek beni başından savdı.

Bu durumda benim gibi dolandıranları bir araya toplayabilirim. Elden para aldığı ve ödemediği karşılıksız çek verdiği ve 2 yıldır insanları ödeyeceğim diye kandırdığı onlarca insan mağdur oldu. Sanırım toplam 700.000 TL borcu var.
    Herkesten kaçıyor ve telefonunu açmıyor.

Ne gibi bir yol izleyebilirim?
    Bu insanları bir araya getirip nitelikli dolandırıcılık davası açabilirmiyim?
    Bu kredi kartlarını ödettirebilirmiyim?
    Kanun açıksa bu süreçte bankadan icraları nasıl durdurabilirim?
    Konu Arkadaşım tarafından (08-01-2013 Saat 02:17:11 ) de değiştirilmiştir.

İletiler
    4.436
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Kendi rızanız dahilinde kartınızı kullandırdığınız için yasal olarak borç sizin borcunuz.Bankalar olayın içinde değil ve kart sahibi olarak haliyle icrayı size yapıyorlar.Bu durumda banka gibi para odaklı çalışan bir kurum zaten alacaklasını bilir.Ben kartımı ona kullandırmıştım, buna kullandırmıştım gibi şeylere elbetteki bakması söz konusu değildir.Şu an için bankaların yaptığı işlem tamamen yasal.O taraftan bir şey çıkmaz.Onun dışındaki ihtimal ise bu borcu arkadaşınızdan almanız.Piyasaya sadece sizin bildiğiniz 700.000TL borcu olan(ki ihtimal faizleriyle milyonu geçkindir).Sadece aylık borç faizi onbinleri bulan.Çekleri, senetleri, icraları sıraya girmiş ve sırra kadem basmış bir kişi bulunabilirse, bulunduğu zaman ödeyecek gücü bulunursa işte o zaman bu paranın onun tarafından kullanıldığı ve onun ödemesi gerektiğine dair bir iddia savunulabilir.Hukuğun çaresiz kaldığı durumlarda vardir.Adam ortada yoksa veya bunu ödeyecek gücü yoksa gökten birileri gelip bu parayı ödeyemeyeceği için ihale sizde kalmış oluyor.Ticaret hukukunda yaşanılan durumlar.Umarım bir şekilde mağduriyetiniz kısmende olsa giderilir.Geçmiş olsun

- - - Updated - - -

İlave olarak şahıs bu süreçte suç işlemişse(karşılıksız çek, dolandırıcılık vs.) yakalandığı ve hakkında hüküm verildiği takdirde cezasını ayrıca çekecektir.Borçlarını ödeyemesede TCK da suç olan eylemlerde bulunduysa yargılanır ve cezalandırılır.

Nerede
    İSTANBUL
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Bill187 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Kendi rızanız dahilinde kartınızı kullandırdığınız için yasal olarak borç sizin borcunuz.Bankalar olayın içinde değil ve kart sahibi olarak haliyle icrayı size yapıyorlar.Bu durumda banka gibi para odaklı çalışan bir kurum zaten alacaklasını bilir.Ben kartımı ona kullandırmıştım, buna kullandırmıştım gibi şeylere elbetteki bakması söz konusu değildir.Şu an için bankaların yaptığı işlem tamamen yasal.O taraftan bir şey çıkmaz.Onun dışındaki ihtimal ise bu borcu arkadaşınızdan almanız.Piyasaya sadece sizin bildiğiniz 700.000TL borcu olan(ki ihtimal faizleriyle milyonu geçkindir).Sadece aylık borç faizi onbinleri bulan.Çekleri, senetleri, icraları sıraya girmiş ve sırra kadem basmış bir kişi bulunabilirse, bulunduğu zaman ödeyecek gücü bulunursa işte o zaman bu paranın onun tarafından kullanıldığı ve onun ödemesi gerektiğine dair bir iddia savunulabilir.Hukuğun çaresiz kaldığı durumlarda vardir.Adam ortada yoksa veya bunu ödeyecek gücü yoksa gökten birileri gelip bu parayı ödeyemeyeceği için ihale sizde kalmış oluyor.Ticaret hukukunda yaşanılan durumlar.Umarım bir şekilde mağduriyetiniz kısmende olsa giderilir.Geçmiş olsun

- - - Updated - - -

İlave olarak şahıs bu süreçte suç işlemişse(karşılıksız çek, dolandırıcılık vs.) yakalandığı ve hakkında hüküm verildiği takdirde cezasını ayrıca çekecektir.Borçlarını ödeyemesede TCK da suç olan eylemlerde bulunduysa yargılanır ve cezalandırılır.

Sn Bill187
    İlk önce İlgi ile sorunumu okuyup cevaplandırdığınız için çok teşekkür ederim.
    Bahsi geçen şahsın 300.000 TL değerinde 2 adet arabası 350.000 TL değerinde 1 evi 150.000 TL değerinde işyeri mülkü ve bu süreç işinde eşine ve eşinin akrabalarına edindirdiği gayrı menkuller mevcutdur.
    Araçlarında vergi dairesi ve SGK tedbirleri mevcuttur.
    Bu yüzden araçlarını saklamaktadır.
    Bunlara rağmen bu borçlarını ödememe ve üzerine yatma gayreti içindedir.
    Bu veriler doğrultusunda nasıl bir dava açmam gerekir?
    Diğer alacaklı mağdurlar ile hareket etmemde ne gibi bir fayda vardır?
    Şimdilik adresi bellidir. Kaçma arayışı içindedir.
    Bunun ile alakalı nasıl bir önlem alabilirim.
    Dava harcı ve Avukat vekalet ücreti ödeyecek durumum yoktur.
    Ayrıca menkul ve gayrimenkul sahibi değilim.
    Olası bir haciz durumunda evimde neler haczedilebilir?
    Her hangi bir haciz durumunda banka avukatlarına ödeme taahhüdünde bulunmak zorundayım?
    Zira şu anda bu borcu ödemem mümkün değil.
    Bana önerileriniz ne olabilir.

Tekrar teşekkür ederim.
    Konu Arkadaşım tarafından (08-01-2013 Saat 11:52:15 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    İzmir
    İletiler
    1.045
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sn Bill187 nin görüşlerine katılarak ayrıca; kişiye kendi rızanız ile kartınızı kullandırttığınız ve tüm süreç gözünüz önünde cereyan ettiği ve buna yönelik bir suç duyurusu ya da kart iptali vb. bir girişimde bulunmadığınız için kişi üzerinde bulunan mal varlığına yönelik alacağınızı tahsil etme konusunda herhangi bir girişimde bulunabileceğinizi düşünmüyorum. Çek, senet tarzı evraklarla dolandırılan diğer kişiler ise savcılığa suç duyurusunda bulunabilirler tabiki, fakat bu süreç sonunda ortaya çıkan sonuç sizin işinize yaramaz zira siz kredi kartınızı rızanız dahilinde kullandırtmışsınız. Ayrıca son TTK da karşılıksız çeke hapis kalkmış bulunmakta. Diğer kişileri örgütleseniz bile, davanın lehlerine sonuçlanması durumunda o kişiler hiç ilginiz olmamasına rağmen size kendi mağduriyetinizi giderecek parayı verirler mi bu da ayrı bir konu.
    Konu cagjackal tarafından (08-01-2013 Saat 12:03:04 ) de değiştirilmiştir.

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

kredi kartını başkasına kullandırmak

Forum