merhaba.
yaklaşık 10 gün önce yeni bir ev almış bulunmaktayım. evde bir kiracı ikamet ediyor.önceki ev sahibi ile yazılı bir sözleşmesi yok ve bizden temmuza kadar oturacağını daha sonrada çıkacağını taahhüd etti ve bizde kabul ettik.fakat evi aldıktan sonra kiracı temmuzda evden çıkma isteğini reddetti ve kanunların ondan yana olduğunu ve o haklarlın gereği en az 7 ay daha o evde oturabileceğini söyledi.
kiracı daha önce yazılı bir sözleşme yapmamış ve ev sahibide oturulan bölgenin genel kira bedelinin çok altında bir tutarda evi kiralamış(ortala350-500 kiralar ve kiracı 150 ye oturuyor)
evi ben almadım babam hediye etti, üstüme kayıtlı herhangi bir başka taşınamaz yok ve eşimle beraber başka bir ilden tayin yoluyla geldiğimiz için şu an ailemin yanında oturma zorunluluğundayız.eğer ben başka bir yerde kiraya geçmeye kalksam en 350 milyonluk bir kira ödemek zorunda kalacağım ve benim kiracım konumundaki şahıs ise bana 150 milyon ödeyecek.bu büyük bir çelişki.
yazılanlardan okuduğum kadarıyla evi aldıktan sonra ben 1 ay içerisinde tahliye için noterden belge göndereceğim ama bu belgeden ancak 6 ay sonra mahkemeye verebileceğim ve kiracıyı evden çıkarabilmem en iyi ihtimalle 7 ayımı alacak,en kötü ihtimalle 1 senemi.
şimdi sorum şu;
1) bu süreyi farklı yollarla(legal) dahada kısaltmak mümkünmü?
2) noter ihtarnamesiyle beraber veyahut ihtarname çekmeden direk kira arttırımı davası açabilirmiyim.başka bir yerde okuduğum yazıda hem tahliye hemde kira arttırımı davası açmanın pek mantıklı olmadığı yazıyorduki bencede öyle. çünkü biliyorumki kiracının evden ayırlmak istemeyişinin en büyük sebebi kira ve ben evimin kirasının gerçek karşılığını alabilrsem onlarında evimden çıkmasına da gerek yok.
üzülerek söylemeliyimki işsizim şu anda. kiracım 150 milyona ikamet ederken benim 350 milyonluk bir kirayı kaldırabilmem pek mümkün görünmüyor.
asıl hedefim çıkartmak.nedeninide belirttim. daha öncede yazdığım gibi davanın uzaması halinde ben oldukça müşkül duruma düşeceğim.ama tahliye davası 1 senemi alacak ise ve kira arttırımı benim işime gelecekse kira arttırmı davası benim için daha mantıklı olacak ama bunu bilemiyorum tabi, öğrenmek istediğimde zaten bu.
kiraları ödemede sorun çıkart mıyorsa bu halde ,kira uyarlama davası açacaksınız.
noterden ihtarname yollayıp şu tarihte gayrimenkulü aldım.artık kiraları bana yada şu banka hesabına ödeyeceksiniz.kira bedeliniz.rayiçin altında ödemeniz gereken bedel 350 ytl dir.kiralarınızı belirttiğim banka hesabına bu şekilde ödeyin aksi taktirde.kira tespit yani kiranın uyarlanma davası açacağımı.ihtar ederim şeklinde.
kira ödemede herhangi bir sorun çıkartıp çıkarmadığını bilemem çünkü ben yeni aldığım için herhangi bir kira da almış değilim fakat şöyle bir durum var.eve 300 milyon boya masrafı yaptığı için nisan ve mayıs aylarının kirasını ödemeyeceğini söyledi.biz nisan 28 de evi devralmış olmamıza rağmen nisan ayının 1 kirasını eski ev sahibinden ve mayıs ayı kirasınıda bizden keseceğini belirtti.eski ev sahibi boya ve badana için yardım yaptığını söyledi fakat yetmemiş ve bu şekilde bir talepleri oldu.açıkçası benim gördüğüm biz bu evde yasal sürec dahilinde oturruz ve kirayıda amümkün olduğunca vermeyiz gibi bir durum gördüm. fakat dikkatimi çeken husus bununda yazılı bir belge ihtiva etmemesi.yani 300 milyonun bir faturası mevcut değil.
sizin söylediğinize gelince ben bu iki durumuda aynı anda uygulayabilir miyim ? yani hem tahliye hem kira arttırımı isteminde bulunabilir miyim? yoksa ikinci seçenek daha mı ağır basıyor?
yazılı bir sözleşme yok demiştim.kiracı evi boyatacağım demiş ev sahibi boya vermiş ama yetmemiş 300ytl tutmuş ve kiradan düşme talebinde bulunmuş kira bedeli şu an sözlü olarak 150YT fakat ev sahibinin para ile ilgili bir sorunu olmadığı için kiracıdan o bölgenin genel değerinin oldukça altında bir kira almış. benim ise şu anda hem ev hemde kira bedeli sorunum var.
bahsi geçen tüm konularda herhangi bir yazılı belge bulunmamaktadır(300 ytl lik bir fatura olabilir bundan emin değilim)
şimdi, eğer iki davayıda beraber açamaıyorsam o zaman benim direk kira arttırımı davası açmam mı uygun geliyor?
biz bu soruları ne den soruyoruz.çünkü uyarlama davasından önce acaba kira alacağından tahliyeye gidebilir miyiz diye.
senin yapacağın iş bir an önce ihtarnameni çek
ihtarnamende öncelikle
satın aldığını ,ve ihtiyaç nedeniyle çıkması gerektiğini;belirt.
sonrasında kira parasını her ayın 15 inde belirttiğin adresine elden teslim etmesini iste.yada banka hesabına yatırmasını.noterden çekeceğin ihtarnamede 350 ytl olarak yatırmasını iste o eğer 150 olarak yatırırsa yani kira paralarını yatırma konusun da bir sorun olmazsa bu halde uayarlama davası aç.kiraları yatırmazsa ,boya badana meselesi seni ilgilendirmeyeceğinden
eğer kira paralarını yani senin devralmış olduğun aydan sonraki kira parası olan haziran ayında kira yatırmaz ise bu halde uyarlama davası açabilirsin.
ihtarname ile beraber yeni bir kira talebinide belirteyim,eğer yeni kira ile gelmesse veya boya masrafını gösterip kira yatırmassa dava açayım. sanırım doğru anladım.
çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku