Hastayi görmeden ilaç Yazmak ve Hekim Bağımsızlığı
Merhaba arkadaşlar;iki konuya hukiki açıdan bakış açınıza ihtiyacım var...yalnız suistimal/art niyetili başvurular açısından değil de böyle raporlu-raporsuz gerçekten kullanılması gereken durumlar açısından değerlendirilmesini rica ediyorum.
1.konu:hastayı görmeden mevzusu ki,konu ile ilgili açılan başlıklarda bu durum görevi kötüye kullanma-dolandırıcılık kapsamında değerlendiriliyor.Ancak bununla ilgili net bir hüküm bulunmadığı halde neden suç olarak nitelendirilebileceğini merak ediyorum.Şöyle ki;
5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU ; MADDE 71- Sağlık hizmeti sunucuları, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlık hizmeti sunumu aşamasında (acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra), 67 nci maddenin üçüncü fıkrasında sayılan belgeleri ve bu belgelerin başvuran kişiye ait olup olmadığını kontrol etmek zorundadır. (Mülga son cümle: 17/4/2008-5754/67 md.)
Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin kendi adına bir başkasının sağlık hizmeti almasını veya Kurumdan haksız bir menfaat temin etmesini sağlaması yasaktır. Bu fiilleri işleyenlerden Kurumun uğradığı zararın iki katı kanunî faiziyle birlikte müştereken ve müteselsilen tahsil edilir ve ilgililer hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanır.
Bu Kanunun uygulamasında acil hallerin ve acil sağlık hizmetlerinin neler olduğuna, hangi yöntem ve ölçütlerle tespit edileceğine ilişkin hususlar, Sağlık Bakanlığının uygun görüşü üzerine Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Sağlık Uygulama Tebliğinde de 3.1.2. Kimlik tespiti
(1) Sağlık kurum ve kuruluşları, Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin müracaatı aşamasında (acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra) nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise Kurum sağlık kartı belgelerinden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapmaları zorunludur. Kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle Kurumun zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularından ödenen tutar geri alınır.”
(2) 2828 sayılı Kanunla sağlanan yardımlardan ücretsiz faydalananlardan çocuk, özürlü, kadın ve yaşlıların sağlık kurum ve kuruluşlarına birinci fıkrada belirtilen belgeleri ibraz edememeleri halinde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kapsamında bulunduklarını gösterir belgeye göre gerekli işlemler yürütülerek sonrasında söz konusu belgelerin ibrazı anılan Kurumdan istenecektir.
(3) Kapsamdaki kişilerin kendi adına bir başkasının sağlık hizmeti almasını veya Kurumdan haksız bir menfaat temin etmesini sağlaması yasaktır. Bu fiilleri işleyenlerden Kurumun uğradığı zararın iki katı kanunî faiziyle birlikte müştereken ve müteselsilen tahsil edilir ve ilgililer hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri doğrultusunda suç duyurusunda bulunulur. hükmü vardır.
Kanunda yalnızca kimlik belgesinin başvuran kişiye ait olup olmadığı sorgulanmalıdır denilmekte,kimlik belgesinin başvuran kişiye ait olmadığı durumlarda hizmet verilmemesi gerekti hükmü yeralmamaktadır.
uygulama tebliğinde ise YALNIZCA kimlik tesbitinden sözedilmekte ve kimlik tesbitinde tüm sorumluluk sağlık hizmet sunucularına yüklenilmektedir.her iki mevzuatta da şahısların şahsen başvurma zorunluluğu bulunmadığı aşıkardır.
ASIL SORUN BURADA BAŞLIYOR!!! Madem ki şahsın sağlık hizmeti için bizatihi başvurması gerekmiyorsa yada diyelim ki bu mevzuat göre şahsen başvurması gerekiyorsa bile "şahsen yapılmayan başvuruların" rededilmesi gerektiğiyle ilgili bir hüküm yer almadığından ötürü;bu başvuruların kabul edilmesi neden görevi kötüye kullanmak yada dolandırıcılık diye değerlendirilip hekimlere soruşturmalar/davalar açılıyor.(örnek,örnek) ki kimi zaman(özellikle kanser,organ nakli,kalp yetmezliği...vb durumlarda )başvuruyu redetmek ölümlere bile sebep olabilir
2.KONU:Raporlu ilaç mevzusu:sürekli hastalığı bulunan kanser,şeker,tansiyon,böbrek,göz tansiyonu ...vb durumlarda hastalara ilaç kullanımı veya katılım payı muafiyet raporu veriliyor.yani bu rapord olduğunda hem ünvanı nedeniyle o ilacı yazamayan her hekim bu ilaçları reçete edebiliyor,hem de ilaçlar 3 aylık kullanım için reçete edilebiliyor. Buradaki sorun ise şunlar;
1.hekimin bilgi ve becerisini aştığı için yazma yetkisi olmayan bir ilacı,rapor yoluyla yazmak zorunda bırakılabilir mi?
2.yazması durumunda olası yan etki veya komplikasyonlar nedeniyle sorumlu tutulabilir mi?
3.yazmaması durumunda hastada gelişebilecek bir sağlık sorunu nedeniyle sorumlu tutulabilir mi?
4.TIBBİ DEONTOLOJİ TÜZÜĞÜ 16.maddesinin "Tabip ve diş tabibi bir kimsenin sıhhi durumu hakkında, ilmî metodları tatbik suretiyle bizzat yaptığı muayene neticesinde edindiği vicdani ve fennî kanaata ve şahsi müşahadesine göre rapor verir." hükmüne aykırı değil midir?
Her iki sorunda da hekim olarak hukiki olarak yapabileceğim bir şey var mıdır?
saygılarımla
Cevap: Hastayi görmeden ilaç Yazmak ve Hekim Bağımsızlığı
Doktorlara dava acip kazanma ihtimalini dusurmek istemiyorlar ya da soru uzun diye okumak istemiyorlar.Burada gordugum kadariyla cevaplanmayan soru nadir.
Cevap: Hastayi görmeden ilaç Yazmak ve Hekim Bağımsızlığı
Kamyonçarpmış rumuzlu üyeden alıntı
Doktorlara dava acip kazanma ihtimalini dusurmek istemiyorlar ya da soru uzun diye okumak istemiyorlar.Burada gordugum kadariyla cevaplanmayan soru nadir.
ben de şaşırdım doğrusu neden kimse yanıtlamıyor diye ,soru uzun değil,hele ki bir avukat için...
bu durumda geriye üç ihtimal kalıyor
ya bir bilen yok burada(ki bu da zayıf bir ihtimal benim açımdan)
ya kasıtlı olarak cevap verilmiyor,
ya da bilmediğimiz bir nedeni var
sebep ne olursa olsun,üzüldüm.en azından yönetici arkadaşlar iki satır yazabilirlerdi.
çok zor değil dostum yanıtını bulmak.
paylaşarak da edinilebilir bilgiler araştırılarak da...
en kötü ihtimalle zor olandan başka çaremiz kalmaz
Bir sorum var. Ben evimi 2 aylığına 2 yabancı kıza kiraya vermiştim. Kağıt üstünde bir sözleşme yaptık, ayrılmadan 1 ay önce haber verilecektir diye....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku