Maaşımı alamadım istifa ettim ve paramı alamıyorum
Çalıştığım firmadan maaşımı alamadığımdan dolayı istifa ettim ve istifa beyannamemi firmanın mali müşaviri nezaretinde imzaladım. söz konusu evrakda sözü geçen firmadan alacağım olmadığına dair madde geçerliydi. kendi aramızda hallederiz dendi ve belgeyi imzaladım ve 3 aydır hakkım olan paramı alamıyorum.
Yasal haklarım nelerdir, hukuğa başvursam mahkeme süreci tahminen ne kadar zaman alır?
Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Maaşımı alamadım istifa ettim ve paramı alamıyorum
Üstadlar hukuki açıklamasını daha iyi yaparlar fakat benim kanaatime göre siz alacağınızı ibra etmişsiniz imzalamışsınız, zaten karşı tarafın o beyannameye bu maddeyi eklemesi de ileride alacak iddiasında bulunmamanız içindir. Keşke imzalamasaydınız. Bu durumda hukuki olarak ssk kayıtları ile maaş bordrolarının karşılaştırılması yoluyla ödenmeyen 3 aylık maaş ortaya çıkabilir, tabi işveren maaşı elden verdim diyerek belki şahit de gösterebilir. İmzaladığınız beyanın bir kopyası herhalde sizdedir, bunu bir avukata danışmanız yararınıza olabilir. Zira imzalatılan yazının "ibraname" niteliğinde olup olmadığı da tartışma konusudur. Aşağıdaki kısa makaleyi incelemeniz yararınıza olabilir. Saygılar.
İş hukukunda ibraname
İbra sözleşmesi yani ibraname mevcut olan alacağı ortadan kaldımayı sağlayan bir sözleşmedir.İş Hukuku bağlamında İbraname ise işçinin işten ayrılırken ücret,fazla çalışma ,yıllık ücretli izin alacağı ,ihbar ve kıdem tazminatı vb gibi alacaklarını aldığına ,başka bir alacağının kalmadığına ilişkin olarak imzalayarak işverene verdiği belgeye denir.
İbraname düzenlenirken şu hususlara dikkat edilmesi gerekir.
İbraname kural olarak hizmet sözleşmesinin sona ermesi anında düzenlenir.Hizmet sözleşmesi sona ermeden önce düzenlenen ibraname geçerli değildir.İş sözleşmesi devam ederken tarihsiz olarak ibraname alınamaz.Böyle bir ibraname talep ve dava hakkını ortadan kaldırmaz. İbranamenin daktiloyla ya da elle yazılması veya noter huzurunda düzenlenmesi konusunda hiçbir sınırlama yoktur.Fakat tartışmaya mahal vermemek açısından noter huzurunda düzenlenmeyen ibraname mümkünse işci tarafından doldurulabilir veya yazılabilir.
İbranamenin işverene teslimi koşuldur.Ayrıca ibra sözleşmesinin hak düşürücü niteliği yüzünden ibranamenin temyiz gücüne sahip ve reşit işçilerce verilmesi gerekir.Reşit olmayan birinin imzaladığı ibraname bu kişiyi bağlamaz.Ancak alınan bedel için makbuz niteliği taşır.Örneğin 18 yaşından küçük işçinin yasal temsilcisi tarafından verilmeyen ibraname geçersizdir.
İbranamenin şüphe ve tereddütlerden uzak bir açıklıkla düzenlenmesi gerekir.Yani ibra edilen alacakların ,örneğin fazla çalışma ücretleri genel tatil ücretleri yıllık ücretli izin ihbar ve kıdem tazminatı gibi nitelikleri ve miktarları ayrı olarak şüpheye yer bırakmayacak tarda ibranamede gösterilmesi gerekir.İbranamede alacaklarının nelerden ve ne miktardan ibaret olduğu açıkça belirtilmemişse bu durumda bu belge sadece içerdiği miktar itibarıyla makbuz hükmündedir. Yoksa ibraname olarak kabul edilemez Yine ödeme ve hesap şeklini gösteren belgeden başkaca hakkı kalmadığını içeren bildirimde iş hukuku bağlamında ibraname değildir .Bu şekilde işçi tarafından yapılan bildirim hukuki bağlamda sadece içerdiği miktar itibarıyle makbuz hükmündedir.
Ayrıca işçinin işverenden olan gerçek alacağı ile ibranamede belirtilen miktar arasında belirgin oransızlık söz konusu ise bu durumda bu belge ibraname olarak değil yalnızca ödenen miktara ilişkin makbuzdur.Yine henüz doğmamış haktan ibra alınması söz konusu olamaz.
İşveren hem işçinin kıdem tazminatına hak kazanmadığını ileri sürüyor hem de kıdem tazmninatının ödendiğine dair ibraname ibraz ediyorsa bu ibraname geçersizdir.
İbranamenin özgür iradeyle değil de aldanma korkutma sonucu düzenlenmesi durumunda ibra belgesinin hükümsüzlüğünden söz edilir.
İşçinin ibranameyi başka bir belge sanarak imzalaması ibra sözleşmesi konusu hakkında aldanmasıdır.Yine ibranamenin işçi tarafından başkaca bir alacağının kalmadığı ,çıkarılan hesabın doğru olduğu zannıyla imzalanması durumunda da ibranamenin içeriği ile ilgili aldanmadan söz edilir. İşverenin işçiyi ibranamenin konusu ve içeriği hakkında bilinçli olarak yanıltması ise aldatmadır.
İşveren işçiye işten ayrılırken tüm haklarını aldığına ilişkin bir ibraname imzalaması koşuluyla haklarının bir bölümünü ödeyeçeğini aksi halde kendisine hiçbir hakkını ödemeyeceğini söyleyerek işçiyi ibraname imzalamaya zorlaması korkutma sayılır.
Bu durumlarda işçi aldatmayı ,hileyi öğrendiği yada baskı altında kaldığı tarihten itibaren irade bozukluğu nedeniyle ibranamenin hükümsüzlüğünü ileri sürebilir.Hükümsüzlük tanıkla ispat edilebileceği gibi işyerinin ticari kayıtlarına vb geçip geçmediğinin araştırılması da talep edilebilir.
KAYNAKLAR:-Sorularla yeni iş yasası.Prof.Dr.Murat Demircioğlu
-Yeni İş Hukuku Uygulaması.Lütfi İncirlioğlu.
-İş Kanunu Yorumu.Dr.Mustafa Kılıçoğlu.
Cevap: Maaşımı alamadım istifa ettim ve paramı alamıyorum
Tellurian rumuzlu üyeden alıntı
Çalıştığım firmadan maaşımı alamadığımdan dolayı istifa ettim (1) ve istifa beyannamemi firmanın mali müşaviri nezaretinde (2) imzaladım. söz konusu evrakda(3) sözü geçen firmadan alacağım olmadığına dair madde geçerliydi.(4) kendi aramızda hallederiz dendi(5) ve belgeyi imzaladım ve 3 aydır hakkım olan paramı alamıyorum.
Yasal haklarım nelerdir, hukuğa başvursam mahkeme süreci tahminen ne kadar zaman alır? (6)
Şimdiden teşekkürler. (7)
1- İstifa dilekçenize hangi sebepten dolayı istifa ettiğinizi yazdınız? İnşallah bahsettiğiniz gibi 3 aydır düzenli olarak ücret almadığınızdan dolayı yazmışsınızdır.
2- Bu kişi sanırım görevini (!) yapmış, işverenden yana olmuş, o an durumu idare etmiş. Kanımca iyi niyetten söz edilemez...
3- Bu evrak matbuu bir evrak mıydı? Alt kısmını kendi el yazınızla mı yazdınız?
4- İşte tam burada sizin kalenize GOL atılmış maalesef... Keşke fazla alacaklarıma karşın hakkım saklıdır tarzında bir ihtirazi kayıt yazsaydınız alt tarafına...
5- Hep öyle denir ama, uygulamada görebilsek birde...
6- İş Mahkemesine dava açabilirsiniz, ne kadar süreceği hususnda hiç fikrim yok. Ama genellikle en geç 1 yılda sonlanıyor mahkeme bizim bölgemizde. Ayrıca size ücret ödendiği konusunda İSPAT yükümlülüğü işverendedir. (Banka eft veya ücret bordrosu vb...)
7- Rica ederim, yardımımız dokunabildi ise ne mutlu.
* Şahsi kanatim: İşyerindeki yetkili tarafından ''23-İstifa/Müstafi'' kodu ile istifa dilekçenize binayen, varsa tazminatlarınızda ödenmeden bir kalemde çıkışınız yapıldı... İşten Ayrılış Bildirgenizde bu şekilde İl SGK Md. lüğüne gönderilmek üzeredir. Hatta Elektronik ortamdan gönderilmiştir... Derhal yasal mücadeleye başlamalısınız...
Konu desende_asi tarafından (28-09-2012 Saat 00:22:54 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Maaşımı alamadım istifa ettim ve paramı alamıyorum
Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. iyi niyetim (salaklığım) doğrultusunda kanunen hiç bir hakkımı ispat edemiyorum diğer tabirle alamadığım 2 aylık maaşımın üstüne 1 bardak soğuk su içtim. benim bu durumum diğer çalışanlara ders olmasını diliyorum. patronunuz çok samimi olduğunuz candostunuz da olsa asla benim düştüğüm duruma düşmeyin.
Saygılarımla.
Cevap: Maaşımı alamadım istifa ettim ve paramı alamıyorum
Pek öyle değil durumunuz aslında;
ibra belgesinde bahsedilen alacaklar eğer kalem kalem iktarlarıyla birlikte belirtilmemişse geçerli kabul edilmeyecektir.
Eğer imzaladığınız belgede 2 aylık ücretim karşılığı şu kadar tl aldım şeklinde bir ifadeniz yoksa, dava açarak alma şansınız var.
,
maasimi alamadigim icin istifa ettim tazminat alabilirmiyim,
bodro imzaladim maasimi alamadim,
is yerine istifa dilekcesi yazma icerdrki param,
4 ay maas alamadim bordro imzalamadim haklarim,
maaşımı şikayet ettigim halde alamadım,
maasimi alamiyorum istifa ettim,
is yerinden istifa ettim 2 aylik parami alamadim,
parami calistigim firmadan alqmadm,
cikis imzaladim parami alamiyorum,
istifa etdim maasimi alamiyorum,
parami ,
burger king den parami almadan istifa ettim,
istifa ettim aylik maasimi alamiyorum,
maas alamiyor diye istifa nasil yazilir,
istifa dilekcesini imzaladigim zaman kalan maasimi nasil alirim,
istifa ettigim is yerinden parami alamiyorum,
ibranameyi imzaladim maasim,
maasimi alamadigim icin istifa ettim,
istifa etdigim isyerinden maasimi alamadim,
isten istifa ettim maasimi alamadim,
işten istifa ettim maaşım verilmiyor
Merhaba,
Geçtiğimiz 1 haziranda bir inşaat firmasında işe başladım. Ancak ilk ayın sonunda anlaşmış olduğum (hem de bağlı bulunduğum meslek odasının...
Ocak 2006 başında girdiğim şirketten 2. ay itibariyle kesintili maaş almaya başladık. Peşinden hiç vermemeye başladılar. Maaşlarımız bordrolarımızda...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku