Alıntı:
yalvac78 rumuzlu üyeden alıntı
slm polis memuru iken askerlik hizmetim için ücretsiz izne ayrılarak askere gittim askerlik hizmetim sırasında sırf askeri firar suçundan 10 ay hüküm aldım askerlik hizmetim bitiminde tekrar goreve başladım 6 ay sonra askeri yargıtayca hüküm onaylandıkdan sonra kurum beni 657 dmk 48-5 98b maddeleri geregi memurlugumu sona erdirmiştir 2005 yılı kasım ayında açtıgım davada bolge idare mahkemesi kararı iptal etmiş olup karşı tarafın temiz etmesi sonucu danıştay 12 dairesi once bu iptal kararının yürütmesini durdurup daha sonra bozmuştur idare mahkemeside bu bozma kararına uymuştur şu anda dava dosyam danıştay 12 dairesinde karar düzeltme istemli olarak bulunmakdadır bu durumda 5728 sayılı kanunun 317 maddesi ile 657 dmk nun 48 maddesindeki degişiklikle 6 aylık hüküm 1 yıla çıkmıştır bu yasa geriye dönük olarak benim bu dava dosyama etkisi olurmu bu konuda bana yardımcı bilgiler gönderirseniz çok memnun olcam veya ne yapmalıyım yada yeniden davamı açmam gerekli
CEVAP;
1- 01/06/2005 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5352 sayılı Adlî Sicil Kanununun “Alî sicile kaydedilmeyecek bilgiler” başlıklı 5.maddesinde “
(1) Türk mahkemeleri tarafından verilmiş olsa bile;
a) Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri,
b) Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar,
c) İdarî para cezasına ilişkin kararlar, Adlî sicile kaydedilmez.” Hükmü yer almaktadır.
2-TCK nın 58.maddesinde de “Kasıtlı suçlarla taksirli suçlar ve sırf askerî suçlarla diğer suçlar arasında tekerrür hükümleri uygulanmaz” hükmü yer almaktadır.
3- Ancak, askerî mahkeme tarafından TCK’da tanımı yapılmamış olan “sırf askerî suç”tan dolayı verilmiş olan mahkûmiyet hükümleri, daha sonra işlenen suçtan dolayı verilen cezanın ertelenmesine engel olmaz. (Dr. Halûk ÇOLAK - Uğurtan ALTUN – TCK da CEZALARIN ERTELENMESİ-makale
http://209.85.129.132/search?q=cache...nk&cd=25&gl=tr
3- Anayasa mahkemesinin 21.01.2004 tarihli kararı ile 1632 sayılı Askeri ceza kanunun 67/a.maddesi iptal edilmiştir.” Yasanın 67/A.maddesinde “A) (İptal bent: Anayasa Mah. 21/01/2004 tarih ve E. 2002/166, K. 2004/3)” şeklinde düzenlemeden bu mahkeme kararının 21.01.2004 tarih ve 2002/166 esas, 2004/3 sayılı kararı olduğu anlaşılmaktadır.
Kararda “askeri suç niteliğinde olan firar, izin tecavüzü, yabancı memlekete firar ve sözleşerek firar suçları, askeri sadakat vazifesine karşı yapılan ve hizmeti ağır surette ihlal eden fiiller olduğundan bu tür suçlardan verilen cezalar Askeri Ceza Kanunu’nun 47. maddesi uyarınca ertelenemez, 647 sayılı Yasanın 4. maddesinin son fıkrasına göre de para cezasına ve tedbire çevrilemez. Ayrıca Askeri Ceza Kanunu’nun 30. maddesinin (A) bendi gereğince yukarıda sayılan suçlardan bir seneden fazla hapis cezasıyla hükümlü olan subay, astsubay, uzman jandarmalar ve özel kanunlarında bu cezanın uygulanacağı belirtilen askeri şahıslar hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarma cezası da uygulanır….. As. CK. nun 67 nci maddesinin öngördüğü cezanın seyahat hürriyetinin kullanımına getirdiği tahdit ve tehdidin boyutu daha iyi anlaşılmaktadır.) Getirilen ceza nedeniyle temel haklardan olan seyahat hürriyeti kullanılamaz duruma getirilmektedir. Sivil vatandaşlarla aynı şartları yerine getiren, ancak sırf yetkili komutanlıktan izin almayan asker kişinin eylemi kastına bakılmaksızın “yabancı memlekete firar” olarak vasıflandırılmakta, bu durumda asker vatandaşlar ile sivil vatandaşlar arasında, asker vatandaşların ağır derecede aleyhine bir eşitsizlik yaratılmaktadır. Temel hak ve hürriyetlerin kullanımı açısından bir kişinin sırf asker kişi olması nedeniyle bu derece farklı bir sınırlamaya tabi tutulması hukuka ve hakkaniyete aykırıdır. Bu husus, açıkça Anayasanın 10 uncu maddesinde düzenlenen “kanun önünde eşitlik” ilkesine aykırıdır. Gerekçesi ile anılan kanun hükmü iptal edilmiştir.
http://www.yalovabarosu.org.tr/yk/yk...E88520FF162%7D)
SONUÇ:
Sırf askeri suçlar sadece askerler tarafından işlenebilen suçlar olduğu için, sivil yaşamı etkilemeyecek şekilde soyutlanmış, kişinin korunması esas alınmıştır.
Sırf askeri suçlar diğer suçlardan ayrı tutulmuş, disiplin ve idari cezalar ile aynı katagoride değerlendirilmiş, diğer suçlarda tekerrüre neden olmayacak, ertelemeyi engellemeyecek şekilde ve adli sicile işlenmeyecek şekilde düzenlenmiştir.
Sırf askeri suç nedeni ile asker kişinin daha olumsuz duruma düşmesi seyahat gibi haklarının fazlaca kısıtlanması da Anayasa Mahkemesince hoş görülmemiştir.
Bu suçlardan alınan cezanın memur olma hakkının da tamamen ortadan kaldırması mümkün değildir.
Önder ÖZLEM