Alıntı:
muratmurat1 rumuzlu üyeden alıntı
Borçlar Kanunu madde 264 önemli sebeplerden ötürü fesih konusunu düzenlemektedir. Bu maddeye göre taraflardan birisi için kira ilişkisini çekilmez hale getiren önemli bir sebebin varlığı durumunda kanuni bildirim süresine uymak koşulu ile sözleşme süresinden önce feshedilebilir.
Sayın muratmurat1,
Sanıyorum 369. m. yerine yalışlıkla 264. madde yazdınız. Maddede geçen "kira ilişkisini çekilmez hale getiren sebepler" ifadesi ile kastedilen şey sizin yorumladığınızdan farklıdır. Burada bu ilişkiyi çekilmez hale getiren durum, kiralayandan kaynaklanmadığı sürece kiracıya bu maddeye dayanarak kira döneminin sona ermesinden önce fesih hakkı vermez.
Bazı durumlarda ne kiracıdan ne de kiralayandan kaynaklanan sebeplerle de kira ilişkisi, süresinden önce kendiliğinden fesh olabilmektedir. Örneğin deprem sonucu kiralalanın yıkılması, yangın nedeni ile kullanılamayacak hale gelmesi vb gibi.
Burada kiracının askere gidecek olması kendisinden kaynaklı bir durumdur. Nasıl ki, kişi kendi hatası nedeni ile meydana gelen bir zararı bu zararın meydana gelişi ile ilişkilendirilebilmesi mümkün olan bir başkasından tazmin etme hakkına sahip değil ise burada da durum benzerdir. Kiracının askere gidecek olması ev sahibinin elinde ya da insiyatifinde olan bir durum değildir.
Kaldı ki, yasa ölüm halinde bile mirasçılara 6 aylık fesih bildirimine uyulması koşulu ile erken fesihe imkan tanımaktadır.
Şu halde yapılması gereken en mantıklı işi, kiracının bir şekilde kiralayan ile anlaşması, karşılıklı mutabakat ile kira sözleşmesinin feshedilmesidir. Olay yargıya intikal ettiği takdirde kiracının bundan zararlı çıkacağına kuşkum yoktur.