Bir bankadan yaptırmış olduğum gelir güvencesi ve kredi kartı işsizlik sigortalarım var.
Kredi kartı işsizlik sigortamın bekleme süresi 120 gün olarak yazıyor. Benim sigortaya başvuru tarihim den işsiz kaldığım süreye kadar 128 gün geçmesine rağmen sigorta poliçesinde sigortanın başlangıç tarihi sigortanın priminin kredi kartından tahsil edildiği gündür yazdığı için bu süre 114 olmuş oldu ve bana red cevabı verdiler. Bu konuda ne yapabilirim?
Bu bankadan yaptırdığım Gelir güvencesi sigortasının da bekleme süresi 90 gün. Dolayısıyla o konuda bir sıkıntı yaşamadım. Ancak bu seferde ödeme tarihleri konusunda bir sıkıntı çıktı. Poliçede şu şekilde yazmakta:
4) İstemdışı İşsizlik Teminatı
Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalının aynı işverenle aynı işyerinde 180 gün çalışmış olma şartını yerine getirmiş olması, Türkiye İş Kurumu'ndan işsizlik ödeneği alıyor olması ve sigorta başlangıç tarihi itibari ile 90 günlük muafiyet süresini geçirmiş olması şartıyla, istemdışı işsiz kalması durumunda sigortalı'ya sertifika üzerinde belirtilen istemdışı işsizlik teminatı sigorta dönemi içerisinde en fazla iki sefer 60 günlük bekleme süresinden sonra ödenir. Bekleme süresi için hasar ödenmez. Her bir hasar için en fazla 6 ay boyunca ard arda ödeme yapılacaktır. Sigortalı, teminat kapsamı altında ödenmiş son aylık tazminattan sonraki 6 ay süresince sigortacıdan başka bir işsizlik tazminatı talebinde bulunamaz.
Şimdi benim işsiz kaldığım tarih 22.09.2010. Bana buna göre 22 kasımda ilk ödememi yapmaları gerekiyor. Benden 22 kasım tarihli işsizlik yazısı istediler. Evraklar eksik tekrar gönderin dediler.
En sonunda 6 aralık tarihinde başvurumun onaylandığını ödememin 3 iş günü içerisinde yapılacağını söylediler. 3 gün sonunda ödemem yapılmayınca öteki hafta başı tekrar arayıp bilgi almak istedim. Bana muhasebe departmanında bir sorun olduğu için ödemelerin yapılamadığını hafta sonuna kadar hesabıma geçeceği söylendi.
Bugün aradığımda bana "size yanlış bilgi verilmiş sizin ilk ödemeniz 22 aralık" denildi. Bunu almak içinde işsizlik maaşımın dekontunu göndermem gerekiyormuş.
İşsizlik maaşımı ayın son günü alıyorum. Ben size işkur'dan işsiz olduğuma dair belge alayım dedim. Kabul etmediler. Sonra bu aylık kabul edelim dediler. Ben onların keyfine göre belge göndermek zorunda mıyım?
Benden poliçemin onaylanması için istedikleri belgeler içerisinde 6 aylık işkur işsizlik maaşı ödeme planı ve ssk hizmet dökümüm bulunmakta.
Ben her ay 8 günlük gecikmeyi kabul etmiyorum. Onlara her ay işsiz olduğuma dair belge göndermeyi kabul ediyorum. Ancak her işi yokuşa sürüyorlar.
Ayrıca poliçede (yukarıda alıntı yazdığım) ilk ödemenin 60 gün sonunda yapılacağı yazıyor. Bana diyorlar ki 60 gün sonunda hak kazanırsınız. Sonra nasıl bir iş yerinde çalışırsınız 30 gün sonunda maaşınız yatar biz de öyle yapıyoruz diyorlar. Bende o zaman memurlarda önce maaşlarını alıyorlar sonra çalışıyorlar neden öyle düşünmüyoruz dedim.
Yani özet olarak kredi kartı işsizlik sigortamın poliçe süresinin dolmamasına bağlı red için ne yapılabilir.
Ve gelir güvencesi sigortamın ilk ödemesini bir ay gecikmeli yapmak istiyorlar bunu nasıl engelleyebilirim.
Ayrıca benden her ay dekont isteme hakkına sahipler mi?
Okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için çok değerli olacaktır.
Öncelikle kendi kusurunuz nedeniyle işten çıkarılmamış olmanız gerekiyor.
İşverenin kusuru nedeniyle, küfür, hakaret, ücret ödememe, fazla mesai vermeme vs. gibi nedenler varsa ve bu nedenleri ispatlayabilirseniz istifa edip işten ayrılırsanız işsizlik maaşı alabilirsiniz. Ancak ispat etmeniz şart.
İşveren işinize son verdiyse işsizlik maaşı alabilirsiniz.
İşyeriniz kapandıysa işsizlik maaşı alabilirsiniz.
Süreli bir iş akdi yapmışsanız ve süre bittiğinde işi bırakırsanız işsizlik maaşından faydalanabilirsiniz.
Tüm bu nedenlerden birini taşıyorsanız işten ayrıldığınız anda işverenden talep edeceğiniz ”İşten Ayrılma Bildirgesi”ni işveren 3 nüsha halinde hazırlayıp 1 nüshası işten ayrılan kişiye, 1 nüshası kendisine ve 1 nüshasını da bildirgeye çıkış nedenini yazarak İŞKUR’a gönderiyor.
İŞKUR ise işten çıkarılma nedenlerine bakarak işsizlik aylıığı verilip verilmeyeceğini kararlaştırıyor. Ancak işsizlik maaşı alabilmek için işten ayrılınan tarihten itibaren en geç 30 iş günü içerisinde herhangi bir İŞKUR’a giderek başvuruda bulunması gerekiyor. 30 gün geçmiş ise geçen her geçen günün ücretini işsizlik maaşından alamıyorsunuz. Yani 2 ay sonra İŞKUR’a gidip başvurursanız işsiz kaldığınız andan itibaren başvuru tarihinize kadar olan işsizlik maaşını alamıyorsunuz. İŞKUR ise başvurunuza bakarak eğer doğru nitelikleri taşıyorsanız size maaş veriyor. Başvurunuzdan 1 ay sonra İŞKUR’a giderek işsizlik maaşı hesap cüzdanınızı alıp ilgili bankadan işsizlik maaşınızı çekebiliyorsunuz. Buradan da hesaplama yapabilirsiniz.
İşveren iş kanunun 25.maddesinin 2.Fıkrasının d,g, ve h bendlerine aykırı davranışım olduğunu gerekce göstererek işime ihbarsız son verdi.Fakat böyle...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku