Hisseli Tapu ve üzerine diğer hissedarca bina yapılması
Öncelikle emek verenlere selam ve saygılar.
1. 1968 lerde 2 kişi tarafından alınan 100'er m2 lik 2 hisse, 2007 de hisseli tek tapu olmuş. Bu arada İst.B.B.si de şuan büyük hissedar.
2. Şahışlar 60 m2 iken Belediye 62m2 paya sahip olmuş.
3. Hissedarın birisi mevcut arazi boşken(30-40 yıl önce) kendince kendine has bölüme 100 m2 bina yaparak, 3 daire 2 dükkandan da bunca sene kira geliri sağlamıştır.
4. Diğer hissedara ise ne hikmetse, yola giden,merdiven denen yerler bahane edilmiş ve 50 sene boyunca elinde kullanabileceği 1 m2 bile yer gösterilememiştir.
5. 2007 yılındaki son şeklini alan tapu da son durum 183 m2 olarak ve 3 hisseli görünüyor.
6. Bu durumda 60 m2 hissesine karşı, 100 m2 kare alanda bina yaparak 30 yıla yakın kira alan hissedara ve büyük hisseye sahip belediyeye karşı(çatışma anlamında değil,hak alma ıdna uygulama tekniği), 50 yıl önce aldığı 100 m2 hissesi, bugün 60 m2 görünüp üzerine basılacak 1 m2 bile alanı olmayan hissedarın hareket tarzı ne olmalıdır?
7. 100 m2 hissenin 40 m2 si eksilen hissedara kamulaştırma yada başka bir isim altında bedel ödenmek zorunda değilmidir? 200 m2 nin 80 m2 sinin belediyece karşılıksız alınması normal midir.
8. Bunca yıl hissesine bir şey yapma şansı da engellenen hissedar, bu gasptan farksız durumda,izinsiz yapılan bu binada, yapan hissedar gibi hak sahibimidir?
Yapanın yanına kar' mı kalmıştır, yokluk içinde iken 3 kuruşu ile hisse alıp,bugün soğuk su'mu içilmelidir.
Özür diliyorum soruları madde madde yanıtlarsanız sevinirim.Yaşıma verin anlama sorunum var.
Cevap: Hisseli Tapu ve üzerine diğer hissedarca bina yapılması
2007 de son halini almış parsel için bugün yapabileceğiniz bir itiraz , hak talebi olamaz .
A ( siz) B ( diğer kişi) ve BELEDİYE olarak 3 hisse sahibi görünüyorsa,
A ve B nin hisse payları eşit olarak görünüyordur, yani siz ne kadar paya sahipseniz, diğer hissedar da o kadar paya sahiptir.
Geçmişte yapılmış ve gelir elde edilmiş binadan ve gelirlerinden herhangi bir hak talep edemezsiniz. Ancak bir ihtar göndererek, ihtar tarihinden itibaren ecrimisil talep edebilirsiniz.
Belediyeye ait görünen hisseyi belediyeden satın alabilirsiniz.Belediye sahip olduğu hisse payını size ve diğer hissedara eşit paylarla satar. Tamamını size veya tamamını diğer hissedara satmaz.
2. imar uygulamasında, %40 kadar kesinti yapılabilir. bu yuzden alanlarda azalma olmuş. bu kesintiler ile imar planında yer alan yol, okul, saglık, dini tesis gibi donatı alanları karşılanmaktadır.
3.
4.
5. imar uygulamasında, tapudaki alanlarda kesintiler olabilecegi gibi kişi eklenip çıkarılmasıda olabilmektedir.
6. hareket tarzınız, arsada yapılmış bir yapı varsa, mevcut arsa fiyatına arsanızı karşı tarafa satmak cozum için bir yol olabilir.
7. kesilen alan , imar uygulamasında herkesten alınan bir orandir. bedel odenmesi durumu soz konusu degildir. belediyenin alanı sizden kesilenler ile degil, var olan baska bir alandan sizin yanınıza taşınması iledir.
8. imar açıısından olaya bakarsak, parselde her hissedar parselin her karişina ortak durumdadır. diger hissedarın ben yaptım oldu anlayişina çok prim vermemek lazımdır.
Cevap: Hisseli Tapu ve üzerine diğer hissedarca bina yapılması
teşekkür ediyorum.
O zaman son olarak,
Eşit miktarda arsaya rağmen bizim hissemizi de kapsayacak şekilde yapılan bina için ecrimisin(oda dilekçeden sonrası için)talebinden başka bir hak elde edemeyecekmiyim? Saygılarımla.
- - - Updated - - -
Çok özür diliyorum.
Bahse konu 3 hisselli(Biri Belediye) arazi üzerinde 3 daire ve 2 dükkan mevcut olup İzale i Şuyu davasının açıldığı haberini aldım.
Bu durumda bizim hissemize 60 m2 nin satılan bedelimi düşer, yoksa komple taşınmazdan hisse oranındaki bedeli mi?
Cevap: Hisseli Tapu ve üzerine diğer hissedarca bina yapılması
''''''Bedel belirlenirken ev, dukkan ve arsa bedeli ayri belirlenir tamami ihale usulu satilir, arsadaki hissenize karsilik gelen bedel size odenir.'''''' derken sayın Kırcalı, mevcut durumda 3 daire 2 dükkan ve arsa toplam bedeli, 60,25 - 60,25- 62,5 m2 lik 3 hissedar'a mı bölünecek. Yoksa sadece ayrı belirlenen arsa bedelinin satıştan sonraki 1/3 lük 60,25 m2 lik hisse oranındamı pay alıcaz. Bana garip geldi ama arsa olmasa bina olmaz,o binadan neden pay alınmaz,Bina varken arsanın nasıl satış bedeli oluyor diye de konudan uzak,cahil bir soruda affınıza sığınarak sorayım. saygılarımla.
Cevap: Hisseli Tapu ve üzerine diğer hissedarca bina yapılması
3. Hissedarın birisi mevcut arazi boşken(30-40 yıl önce) kendince kendine has bölüme 100 m2 bina yaparak, 3 daire 2 dükkandan da bunca sene kira geliri sağlamıştır.
Çünkü Bina onun, arsanın bir kısmı sizin, Sİze ait olan kısma düşen bedeli alacaksınız.
Cevap: Hisseli Tapu ve üzerine diğer hissedarca bina yapılması
Erdoğan bey bunaltmak,sıkmakta istemem ama benim arza payım o yapı nedeniyle ortada yok ve resmen gasp edilmiş gibi vbir arazi nedeniyle ben bir tasarrufta bulunamayarak maddi kayba uğruyorum.Bunun bir anlamı yokmudur acaba? Beni arsa payımla büyüyen bir bina ile benim arsam,dolayısıyla benim üzerimden elde edilen bir haksız gelir yokmudur. Benim payım zaten 100 m2 iken 60 m2 olmuş ve şuanda ortada yok. Binanın altında olan kısımsa kim o arsayı alır? Diğer hissedar ihalede en düşük bedelden almasın diye arttırsam,ihale bende kalsa üzerindeki bina yüzünden ne işime yarar,kendi malımı ama olmayan malımı almıi olur başa dönerim. Burda konunun özü, yıllar önce para ödeyip alıp,1 kuruş getirisi olmayan bu arazi den maddi harcama riskine girmeden yada arsa payıma gelir getirecek küçükte olsa bir bina yapma şansım olmadan mevcut arsamla ilgili ne yapmalıyım? Üzgünüm beni de gerdi bu konu.Saygılar.
- - - Updated - - -
Erdoğan bey bunaltmak,sıkmakta istemem ama benim arza payım o yapı nedeniyle ortada yok ve resmen gasp edilmiş gibi vbir arazi nedeniyle ben bir tasarrufta bulunamayarak maddi kayba uğruyorum.Bunun bir anlamı yokmudur acaba? Beni arsa payımla büyüyen bir bina ile benim arsam,dolayısıyla benim üzerimden elde edilen bir haksız gelir yokmudur. Benim payım zaten 100 m2 iken 60 m2 olmuş ve şuanda ortada yok. Binanın altında olan kısımsa kim o arsayı alır? Diğer hissedar ihalede en düşük bedelden almasın diye arttırsam, ihale bende kalsa üzerindeki bina yüzünden ne işime yarar,kendi malımı ama olmayan malımı almıi olur başa dönerim. Burda konunun özü, yıllar önce para ödeyip alıp,1 kuruş getirisi olmayan bu arazi den maddi harcama riskine girmeden yada arsa payıma gelir getirecek küçükte olsa bir bina yapma şansım olmadan mevcut arsamla ilgili ne yapmalıyım? Üzgünüm beni de gerdi bu konu.Saygılar.
Cevap: Hisseli Tapu ve üzerine diğer hissedarca bina yapılması
Tarihlere bakinca benim anladigim,
200mt2 arsayi ortak olarak alan siz degilsiniz ,babaniz sanki.
Madde1 e bakarsak, 2007 yilinda belediyenin de hissedar oldugu tarihten en az 30 yil once, diger hissedar kendi hissesi kadar bir alana bir bina yapmis, tek basina, sizin o binanin yapimi icin hic bir katkiniz olmamis! O tarihteki toplam arsa alani icinde diger hissedarin hakkina tecavuz etmeden binayi yapmis.
Yani 10 yil oncesine kadar sizin hissdnize bir tecavuz yok, yenilen yutulan bir hak yok. Ayni tarihte siz de size ait alana ayni mt2 de bir bina yapabilirdiniz.
2007 yilindaki belediyenin de hissedar oldugu duzenlemeyle 183mt2 ye dusen alanda 62mt2 belediye hissesi ise, 60.5mt2 sizin , 60.5mt2 de diger hissedarin hissesi olarak belirtilmistir tapuda.
O tarih itibariyle diger hissedara sizin payiniza tasan kisim icin el atmanin onlenmesi ve ecrimisil davasi acabilirdiniz, 10 yildir bu hakkinizin kullanimini diger hissedara hibe etmissiniz acikca.
Size merdiven boslugu, kumes dibi, duvar kiyisi kalmis oldu diye bir durum yok, oradaki alanin tamaminda hepiniz esit hak sahibisiniz, el atmanin onlenmesi ve yikim davasi da acabilirsiniz? Ortakligi sonlandirma davasi ile satisa da gidebilirsiniz.
Siz alirsiniz veya bir baskasi alir hic fafketmez,
Evin belirlenen bedelini evi yapan alir, arsa payj kadar arsa hissedarlari alir.
Acikcasi,
Hakkinizin ydniyor olmasindan cok, bugune kadar hak arayisiniza girmediginizden kaybeden taraf durumundasiniz.
Cevap: Hisseli Tapu ve üzerine diğer hissedarca bina yapılması
Eger diger hissedarla bir inatlasma durumu yoksa,
Olabilecek en mantikli hareket hissenizi piyasa degeri uzernden diger hissedara devretmek olur bence.
Yok anlasamiyoruz derseniz de geriye tek yol ortakligi sonlandirma davasi ile satis ve en yuksek bedeli teklif edenin almasiyla herkesin payina dusene, sonuca razi olup kendi yoluna bakmasidir.
1999 Gölcük debreminden önce 2779 M2 lik arsa üzerinde kooperatif olarak kurulup 3 bloktan oluşan bir site idik.Deprem sonucu ( A+B+C ) B Blok hasar...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku