Yeni Ev sahibi bir onceki abonelige ait su borcunu odemek zorunda mi
Merhabalar,
Avukatlik bir durum mu bilemedigim icin oncelikle buradan yonlendirme almak istedim
Bilgisi olan arkadaslar yazarsa sevinirim.
Su an evimde oturan kiracinin suyunu belediye kesmis. Sebep
2012 yilindan bu yana aboneligi ustune kimse almamis ve biriken borc.
Su an oturan kiraci da gecen sene oturmaya basladiginda aboneligi ustune almamis.
Ben evi 2014 yilinda aldim fakat su aboneliginin acik ya da kapali olup olmadigini bilmiyorudm
evde bir onceki kiraci oturuyordu.
Yaklasik 5 bin lira gibi bir borc var.
Su anki kiraci belediye gitmis ve belediye borcu ev sahibi olarak benim odemem gerektigini soylemis.
Ayrica Tapu islemleri sirasinda elektrik su gibi borclarin oldugu durumlarda satis islemi yapiliyor mu ki biz bunu farketmedik?
Cevap: Yeni Ev sahibi bir onceki abonelige ait su borcunu odemek zorunda mi
Abonelik kime aitse faturayi o oduyor normalde.
Simdi bu kiraci aboneligi uzerine alirsa eski borclardan sorumlu tutulmayacak diye biliyorum.
Abonelik benim uzerime de ait degil eski borcu ben niye oduyorum.
Umarim yaniliyorsunuzdur.
Abonelik herhangi birisinin üzerine olsaydı sorumlu doğrudan abone olacaktı.
Anladığım kadarı ile burada oturan son kiracı ayrılırken aboneliğini sona erdirmiş ve her türlü sorumluluktan kurtulmuş. Bu durumda abonelik boşta kalmış ancak sonraki kiracı ya da kiracılar abonelik yaptırmadan suyu kaçak kullanmış. Suyu abonelik yaptırmadan kullanan bu kişiler hem borçtan hem de kaçak su kullanımından sorumludur.
Ev sahibinin, kiraya verdiği evin su, elektrik, doğalgaz vb aboneliklerini kiracısının üzerine alıp almadığını takip ve kontrol etme gibi bir zorunluluğu kesinlikle yoktur. Ev sahibinin yasal abone olmaması bu borçtan sorumlu tutulamaması için yeterlidir.
Suyun sahibi olan kurum yani belediye veya buna bağlı su işletmesi oradaki suyu kimin kullandığını, kullananın abone olup olmadığını takip ve kontrol etmek zorundadır.
Bu sorumluluğu yerine getirmeyen işletmenin borçtan ev sahibini sorumlu tutması hukuken mümkün değildir.
Şule hanım, size borcun ödenmesi için yazı gönderirlerse yukarıdaki gerekçelerle kuruma bir itiraz dilekçesi verin. İcra takibi başlatırlar ise yine aynı gerekçelerle 7 gün içinde icraya itiraz edin. Kaldı ki, itiraz dilekçenizi aldıktan sonra icra takibine de aynı itirazı yapacağınızı ve bundan hiçbir sonuç alamayacaklarını iyi bilen işletme böyle bir şeye kalkışmayacaktır.
Yerleşik Yargtıay kararlarına göre de suyun sahibi olan işletme suyuna sahip çıkmak, kullananı bulup davasını ona yöneltmek zorunda.
Merhaba,
Belediye ile telefonda gorustum.
"Kiraci aboneligi ustune aldigi anda butun borc onun uzerine gecermis.
Ve ben evi satin aldigimda elektrik su dogalgaz gibi butun borclariyla teslim almisim, borcun olup olmadigini kontrol etmedigim icin.
Ve belediye bu borcu tahsil edemezse - ortada abone olmadigi icin-birinci oncelik
Olarak ev sahibinden talep edermis"
2012 yilindan bu yana abonelik olmadigi icin bugun olacak abone onceki kullanilan suyun borcundan sorumlu tutulabilir mi gercekten de?
Kanunen zorunlu tutulamaz elbette, ancak başvuruda karşınıza çıkan kişiler ilk olarak bu şekilde diretirler.
Yapılabilecek 2 yol var;
1- Borcu ödemezsiniz, evi sattığınız zaman siz de borcuyla satmış olursunuz, o arada kurumdan borçla ilgili bildirim gelirse , borcun size ait olmadığını iddia eder itiraz edersiniz. Kurum da icra takibiyle alma yolunda ilerler.
Burada atladığınız bir nokta var bence;
Kiraya verenin , kiralananı hukuki ayıptan arındırılmış olarak teslim borcu vardır. Yani satın aldığınız evi kiralarken, yeni kiracınıza borçsuz olarak teslim etmiş olmanız gerekirdi.
2- Eski borcu ödersiniz, öderken ödeme belgesine '' bana ait olmayan bu borcu yeni abonelik başlatmak için zorunlu tutulduğumdan ödüyorum fazlaya dair haklarımı saklı tutuyorum'' şeklinde not düşerek ödersiniz. Sonrasında kuruma karşı alacak-istirdat davası açarak ödediğiniz miktarı geri alabilirsiniz.
SuleB. rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Belediye ile telefonda gorustum.
"Kiraci aboneligi ustune aldigi anda butun borc onun uzerine gecermis.
Ve ben evi satin aldigimda elektrik su dogalgaz gibi butun borclariyla teslim almisim, borcun olup olmadigini kontrol etmedigim icin.
Ve belediye bu borcu tahsil edemezse - ortada abone olmadigi icin-birinci oncelik
Olarak ev sahibinden talep edermis"
2012 yilindan bu yana abonelik olmadigi icin bugun olacak abone onceki kullanilan suyun borcundan sorumlu tutulabilir mi gercekten de?
Sayın Şule Hanım,
Siz belediyedeki memurun sözüne mi yoksa buradaki yılların hukukçularının sözüne mi güveniyorsunuz? Eğer onların söylediklerinin doğru olduğu düşüncesinde iseniz gidip gerçekte var olmayan borcunuzu ödeyiniz.
Yeni malik gayrimenkulu satın alır, abonelikleri değil. Dolayısı ile sizin evi satın alırken su, elektrik, doğalgaz vb gibi eski aboneliklerden kaynaklanan borçları araşırıp soruşurmanız gerekmediği gibi yasal olarak buna hakkınız dahi yok. Gayrimenkul ile abonelikler tamamen birbirinden bağımsız düşünülmelidir.
Hatta daha ileri giderek şunu bile iddia edeceğim;
Bırakın belediyenin bir başkasına ait abonielikten kaynaklanan su bedelinin sizden ödenmesini istemesini, bu borç miktarını size söylemesi dahi yasal değildir. Abonenin kullandığı su, elektrik, gaz mikarı, bunların bedelleri gibi bilgiler amamen yasal abone ile ilgili kurum arasında arasında olup 3. şahısları ilgilendiren bilgiler değildir.
Gelgelelim bu tür işletmeler Yargıtay kararlarına rağmen suyu, elekriği, gazı kullanıp kaçan aboneyi nereden bulacağız, kimden en kolay alabiliyorsan al mantığı ile hareket ederek ev sahibi, yeni kiracı gibi borçla hiçbir alakası ve aboneleri olmayan kişilerden bu bedelleri istemektedirler.
Evde şu anda kiracı olan kişi de eskiye ait borçlardan sorumlu olmaksızın üzerine abonelik yaptırabilir.
Şu da var ki; belediye son kiracının evi kiraladığı tarihten itibaren şu ana kadar geçen süredeki su bedellerinin ödenmesini kiracınızdan isteyebilir. Su sayacı yok ya da çalışmıyor ise evde oturan kişi sayısı vb dikkate alınarak aylık 5 - 10 ton gibi bir su mikarının kullanıldığının kabul edilmesi normaldir.
Ayrıca belediye kendi abonelik sözleşmesine göre usulsüz veya kaçak su kullanımından dolayı kiracınız hakkında yaptırım uygulayabilir.
Özetle şahsınızı ilgilendiren hiçbir borç yok ortada. Tüm bunlara rağmen ben sizi değil belediyedeki memuru dinleyip başkasının borcunu ödeyeceğim diyorsanız da ona da karışamayız tabii. Kolay gelsin.
- - - Updated - - -
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Kiraya verenin , kiralananı hukuki ayıptan arındırılmış olarak teslim borcu vardır. Yani satın aldığınız evi kiralarken, yeni kiracınıza borçsuz olarak teslim etmiş olmanız gerekirdi.
Sayın Erdoğan Bey,
Ben bu görüşe katılamıyorum. Zira Borçlar Kanunu'nda yer alan bahsettiğiniz hüküm abonelikler için geçerli değildir. Abonelikler gayrimenkulden tamamen ayrık düşünülmelidir. Kaldı ki, burada eve ait bir borç söz konusu olmadığı gibi başka abonelere ait olan borcun evin hukuki ayıbı olarak değerlendirilmesi görüşüne katılamıyorum,
Aboneliği başlatabilmek için olmayan borcun önce ödenip sonra dava yoluyla geri alınması görüşüne de kaılamıyorum.
Bu tür sözleşmeler iltihaki akidlerdendir. Burada su sağlayıcı kurum abone olmak isteyen herkese bu hizmeti sağlamak zorundadır. Yani kurumun su benim, istediğime satarım istediğime satmam, istediğimle sözleşme yaparım istemediğimle yapmam, sizinle akid yapmıyorum deme gibi bir şansı da yoktur.
Konu Devrim Sinan Karavelioğlu tarafından (21-03-2017 Saat 14:35:14 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: Ekleme
KAtılmamanızı anlarım, ama katılsanız da katılmasanız da, kanun maddesinde yazan o.
Eski aboneliklerden kaynaklanan borç mevcut olarak kiralamış olmak ta, hukuki ayıptır.
,
eski su borcu olan yere yeni abonelik,
elektrik borcu varken yeni abonelik 2018,
Yeni aboneye eski su borcu cikar mi,
elektrik borcu varken yeni abonelik 2017,
eski su abonesini kim oldugunu bilmiyorum,
abonelik kapatmadan yeni abonelik,
kiralanan evin fatura borcu,
eski abonelik kapatmadan yeni abonelik,
elektrik borcu varken yeni abonelik 2019,
borcu olan sayaca yeni abonelik,
elektrik borcu yeni ev sahibi,
abone olmayan kiracinin elektrik borcundan ev sahibinin sorumlulugu,
eski borc su abonelik,
eski elektrik borcu olan yere yeni abonelik,
elektirik borcu varsa nasil birdaha,
fatura borcu yeni ev sahibi,
elejtrik yeni abone olacam eski kiracinin bircu,
tapu sahibi degisirse gecmis su borc,
eski su borcu tapu da satisi etkilermi,
abone borcu tapu sahini etkilermi,
su borcu varken yeni abonelik,
kiracim.almanyada.susaati.borcu.var mis.avukata.vermis
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku