Ebola virüsü nedir ?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dünyanın en ölümcül virüsü olarak kabul edilen Ebola, insanlarda ve primatlarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan bir virüstür. DSÖ tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir. Virüs, ipliksi yapıdadır. Genetik materyali RNA’dan oluşur. Tanımlanabilen üç Ebola virüsü vardır. Ebola Sudan, Ebola Reston ve Ebola Fildişi Kıyısı şeklindedir. Ebola ilk olarak 1976 yılında Sudan’ın Nzara ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Yambuku kentlerinde eş zamanlı 2 salgına yol açmıştır. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen salgının Ebola Nehri yakınında bir köyde meydana geldiğinden virüse bu isim verilmiştir.

Ebola’nın izini süren bilim adamları salgının çıkış noktasının ise Gine olduğunu ortaya koydu. Virüsün ilk kurbanı 2 yaşında bir çocuk da Gine’nin Sierra Leone ve Liberya sınırındaki Gueckedou kasabasında 6 Aralık 2013’te ölmüştü.

Ebola salgını nasıl bulaşır ?

Virüs insanlara vahşi hayvanlardan geçer ve insandan insana bulaşır. Meyve Yarasaları, Ebola virüsünün doğal kaynağı olarak görülmektedir. Salgınlarda ölüm oranı yüzde 90’lara kadar çıkabilmektedir.

Ebola şu şekillerde bulaşır :

-Enfekte bir kişinin kanı ya da salgılarıyla doğrudan temas.
-Enfekte salgılarla kontamine olmuş objelerle temas.
-Defin işlemleri sırasında cenazeye doğrudan temas edilmesi
-Ebola Kanamalı Ateşi’ne yol açan virüsler, genellikle hasta bakımıyla uğraşırken enfekte salgılarla teması olan aileler ve arkadaşlar aracılığıyla yayılmaktadır.

Belirtileri nedir ?

İlk aşama:
-Yüksek ateş
-Baş ve kas ağrısı
-Mide ağrısı
-Güçsüzlük
-Boğazda acıma hissi
-Gözde kaşıntı ve kızarıklık
-Kan kusma
-Kanlı ishal

İkinci aşama:

-Körlük
-Vücut içinde ve dışında kanamalar
-Böbrek ve karaciğer yetmezliği

Salgından nasıl korunabiliriz ?

-Ellerin sabunla yıkanması,
-Hastalarla temasta eldiven kullanılması
-Aktif vakaların tespit edilip, izole edilmesi
-Enfeksiyon şüpheli kişileri 21 günlük kuluçka dönemi boyunca iyice izlenmesi
-Ölenlerin güvenli hijyen şartlarında defnedilmesi
-Sağlık çalışanlarının ve hasta yakınlarının kişisel koruyucu ekipmanlarını titizlikle kullanması

Hastalığın tedavisi var mı?

Ebolaya karşı kullanılabilir aşı ve spesifik bir tedavi yok. Fakat uzmanlar hastalığa çare bulmak adına hummalı bir çalışma yürütüyor. ABD’de denenen ZMapp adlı ilaç onlardan biri. Şimdiye kadar sadece maymunlar üzerinde test edilen ZMapp, tütün yapraklarından imal ediliyor. 2015 yılında son halini alacak ilacın Ebola’yı yeneceği tahmin ediliyor. En son Kanada da halen deney aşamasındaki bir aşıyı, Ebola virüsüyle mücadelede kullanılması için Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) önerdi.
http://belgoturk.tv/anasayfa/avrupal...harekete-gecti