181 IQ'lu Ryan'ın cevabını bilmediği tek soru, babasının kim olduğu
Ryan, 15 yaşında. Mühendislik fakültesi ikinci sınıfında okuyor. Pi sayısının 40 haneden oluşan tamamını ezbere söylemek, roket yapımının inceliklerini anlatmak, en zor matematik problemlerini saniyeler içinde çözmek onun için çok kolay. 181 IQsuyla cevabını veremediği tek soru, babasının kim olduğu.
Annesi Wendy Kramer sperm bankasından satın aldığı donör spermiyle dünyaya getirdi onu. Biyolojik babasının, varsa üvey kardeşlerinin izini sürmeye karar verince, annesiyle Donor Sibling Registry (Donör Kardeş Kayıtları) adlı bir web sitesi kurdular (www.donorsiblingregistry.com). Şu anda sitenin, biyolojik babasını ya da kardeşlerini bulmak isteyen 6 bin 593 üyesi var. 1224 ü amaçlarına ulaştı, yani kardeşlerini buldu. Hayatını bu siteye adayan Wendy Kramer ile ABD'de yılda 50 bin çocuğun doğduğu sperm bankası dünyasını, Ryan'ı yetiştirirken yaşadıklarını ve web sitesi sayesinde buluşan üvey kardeşlerin yarattığı yeni aile kavramını konuştuk.
Normal üstü sperm fiyatı farklıydı ben normal istedim
Sperm bankası yoluyla çocuk sahibi olma fikri nereden çıktı?
- O zamanki kocamla çocuk sahibi olamayacağımızı öğrenmiştik. İki seçenek vardı: Ya evlat edinecektik ya da bankadaki spermlerle tüp bebek yapacaktım. Evlat edinmek çok pahalıydı. Ayrıca hamilelik duygusunu yaşamak istiyordum. Hem böylece çocuk biyolojik olarak benim bir parçam olacaktı. Sperm bankasını tercih ettik.
Donör seçerken kadınların kriterleri ne oluyor? Sizinki ne olmuştu?
- 15 yıl önce, kadının seçme hakkı yoktu. Jinekologlar seçiyordu. Doktoruma şöyle dedim: "Ne kadar akıllı olduğu filan önemli değil, sadece şu andaki kocama fizik olarak benzeyen, yakın bir donör bul!" Biz donörümüz hakkında hiçbir şey bilmezdik. Şimdi kadınlar gidiyor, birçok kitapçık inceliyor, donörlerin akademik geçmişlerinden, boylarına, saç ve göz rengine her şeye bakıyor, ona göre karar veriyor.
Kocanıza benzemesini istemişsiniz ama Ryan doğunca boşanmışsınız. Neden?
- Evet, hayat boyunca birlikte olacağımızı düşünmüştüm, olmadı.
Aileniz sizi çok desteklemiş, peki çevrenizden bu durumu saklamak zorunda kaldınız mı?
- Gizlemek yanlış. Baştan itibaren hiç yalan söylemedim, saklamadım. Utanılacak bir şey yapmadım ki. Sadece çocuk sahibi olmak istedim. Gizledikçe hayat sizin için ve çocuk için zorlaşır.
NORMAL ÜSTÜ SPERM FİYATI FARKLIYDI
Ryan ne zaman öğrendi; siz mi açtınız, o mu sordu?
- Kitaplar, çocuğun 5-6 yaşında babasıyla ilgili sorular sormaya başlayacağını söylüyordu. Ryan ilginç bir çocuk. İki yaşındaydı, karşıma geçti ve hiç unutamadığım o cümleyi kurdu: "Benim babam öldü mü, nedir?" İlk açıklamam mümkün olduğunca basitti. İşte bir çocuk olması için bir yumurta, bir de sperm gerekir. Yumurtaya sahiptim, spermi de satın aldım ve sen doğdun gibi bir şeyler geveledim. Büyüdükçe sorular devam etti. Her seferinde biraz daha derinlemesine anlatıyordum. 7 yaşına geldiğinde hikayenin tamamını bütün detaylarıyla biliyordu.
Ryan'ın IQ sunun 181 olduğunu öğrendiğinizde ne hissettiniz?
- Ağlama krizine girdim. Ama sevinç gözyaşları mıydı, korkudan mı bilmiyorum. Çocuk yetiştirmek zaten zor. Donörden doğmuş çocuğu topluma kazandırmak ek çaba istiyor. Şimdi bir de dahiliği çıktı!
Donörünüz mü dahiymiş acaba? Yoksa sizde de var mı bir şeyler?
- Hiç anlayamadım. Çünkü süper zekalı bir sperm istememiştim ki. Normal ve üstünün fiyatı farklıydı. Ben normalini istemiştim.
DONÖRÜMLE YATMAYI ASLA DÜŞÜNEMEM
Aklınızdan "Şahane bir çocuk yaptım, kim bilir babasıyla tanışsam belki çok iyi anlaşırım, aşık olurum, aile kurarız" gibi fikirler geçti mi?
- Hayır, asla. Size garip gelecek belki ama Ryan'ın donörü benim için aileden biri. Kardeş gibi. Mesela onunla yatmak bana çok ters gelir. Iyy! Ryan'a babasını bulmak için yardım etmemin kendimle ilgisi yok.
Ryan galiba kardeşlerini buldu, babasından haber var mı?
- Ryan'ın katıldığı TV programını izleyen bir kadın, kızlarına benzerliğini görüp bize mesaj gönderdi. Bilgileri karşılaştırdık. Kardeşleri olduğu kesinleşti, ama buluşamadılar. Kadın, kızlarına sperm bankası yoluyla doğduklarını söylememiş. Söylemeyi de düşünmüyor. Ryan çok üzülse de, durumu kabullendi.
Babasının izini buldu mu?
- Ryan, DNA testiyle aile köklerini bulan bir kuruma başvurdu. Veri tabanından, biyolojik babası olabilecek üç isim çıktı. Onların e-mail adreslerini buldu ve yazdı. İkisinden cevap gelmedi, sadece biri, aradığımız kişinin kuzeni olabileceğini söyledi. O anda büyük bir ikileme düştük, onu aramalı mıyız, aramamalı mıyız? Ryan biyolojik babasının kesinlikle kimliğinin açıklanmamasını istediğini öğrendi. Bunu saygıyla karşılıyor.
20 ÇOCUKLU DONÖR BU BİR SORUMSUZLUK
Şu anda sperm bankası yoluyla doğmuş kaç çocuk var ABD'de?
- Kesin olarak bilmiyoruz. Sperm bankaları çok sorumsuz. İz sürmüyor, veri toplamıyorlar. Araştırmalara göre, ABD'de yılda 50 bin bebek donör yoluyla doğuyor, sayı her yıl artıyor. Geçenlerde ABD'nin en büyük sperm bankalarından Cyrobank, bankadaki spermlerden bugüne kadar 750 bin çocuğun doğduğunu açıkladı. Eğer öyleyse, dünyada milyonlarca çocuk var demektir.
Bu kadar kontrolsüzse, gelecekte daha büyük sorunlar yaşanabilir.
- Kuruluşların sorumsuzluğu yüzünden bir donörden bazen 20 çocuk olabiliyor. Bankalar en azından ensest tehlikesi nedeniyle donörden alınan spermleri farklı bölgelere gönderdiklerini söylüyorlar ama doğruluğundan emin değilim.
Donörlerin sağlık geçmişleri yeterince inceleniyor mu peki?
- Kesinlikle hayır. Çoğu 20 li yaşlarında, ileride başlarına ne tür hastalık geleceğini bilmiyoruz. Kanserin birçok türü ırsi. Bence ailelerinin sağlığı daha derinlemesine araştırılmalı, bu bilgiler güncellenmeli.
KİMLER BU YÖNTEMİ UYGULUYOR?
Çocuk sahibi olamayan aileler Lezbiyen çiftler İdeal erkeği bulamayan, 30 lu yaşların sonundaki kadınlar
DONÖR 929 İLE İKİ ÇOCUĞUNUN BULUŞMASI
Raechel McGhee'nin kilosu 150 yi, yaşı 36 yı bulmuştu. Evli değildi. Ufukta bir erkek arkadaş görünmüyordu. Anne olmak istiyordu. Kaliforniya'daki sperm bankası Cyrobank'e başvurdu. Donör 929'u seçti. Kartında şunlar yazılıydı: "Kan grubum 0. Uzun kirpiklerim var. Klasik müzikten hoşlanırım ama arada bir Roy Orbison ve Billie Holiday de dinleyebilirim." Donörün sesini dinledi: "Ben hayatta hep çocuk istedim ama karımla ne yazık ki, bunu yapamıyoruz. Umarım benim yardımımla başkaları yapabilir." McGhee, aynı donörden iki yıl arayla, bir erkek, bir kız doğurdu: Aaron ve Leah. Geçen ilkbaharda Kramer'ın web sitesine kaydoldu. Birkaç ay sonra arkadaşı uyardı, sitede Donör 929 un mesajını gördü. İsmi Mike Rubino'ydu. 45 yaşında, Los Angeles'ta yaşayan bir ressam. Uzun süren e-posta seanslarından sonra McGhee çocukları Rubino'yla tanıştırmak için Los Angeles'a getirmeye karar verdi. 5 yaşındaki Aaron ve 3 yaşındaki Leah'e hep babalarının uzakta olduğunu söylemişti. Durumu açıklamak çok zor olmadı: "Babayı görmeye gidiyorlardı." McGhee, Rubino'nun bir sersem olması ihtimalini göz önünde tutarak evinin yakınındaki bir otele rezervasyon yaptırdı. Ama uçakta hayal kurmayı ihmal etmedi. Çok iyi anlaşabilir, bir aile kurabilirlerdi. Rubino, onları havaalanında karşıladı. McGhee'den sonra çocuklara sarıldı, onları havalara attı. McGhee'ye karşı ölçülü davranıp, çocuklarla yakınlaştı. McGhee ve çocuklar Rubino'nun atölye-evinde kaldılar, hep beraber Disneyland'a gittiler. Çocuklar Rubino'ya o kadar ısınmışlardı ki, kucağından inmiyorlardı. Beşinci günün sonunda, ağlamaklı bir şekilde yakın zamanda tekrar buluşmak üzere ayrıldılar. Rubino, havaalanından evine dönerken çocuklarını çok sevdiğini ama geleneksel anlamda bir ailenin sorumluluğunu kaldıramayacağını düşünüyordu.
Sitede sadece babasını, kardeşini arayanlar yok bira parası için sperm verip sonra çocuğunu arayanlar da var
Web sitesini nasıl kurdunuz?
- Ryan istedi. 10 yaşında, sperm bankasından aynı donörün spermiyle doğan kardeşleri olduğunu öğrendi. Banka başka bilgi vermedi. Yahoo'da bir grup oluşturduk. Ryan, donör numarasını belirtip kardeşlerini aradığını yazdı. Yılda birkaç cevap geliyordu. TV programına çıktı. Mesaj yağmaya başladı.
Anneler de çocukları kadar meraklı mı donörleri bulmak için?
- Bazıları. Çocukları küçük olanlar, büyüdüklerinde sorulacak soruları cevaplayabilmek için şimdiden bilgi toplamaya çalışıyor. Ama gerçekte asıl merak edenler, 10-12 yaşına gelen çocuklar. Anneler sadece onlara yardım etmeye çalışıyor.
Sperm bankası bağışçılarının çoğu, harçlık peşindeki üniversiteliler. 10 yıl sonra çocuklarıyla karşılaşmak istemeyebilirler. Web siteniz olası donörleri ürkütebilir mi?
- Kimse, kimseyi izni olmadan bulamaz. Çünkü donör ya da kardeşler isterse sitedeki mesaja cevap veriyor. Ayrıca şu anda 284 donör sitemiz kanalıyla çocuklarını arıyor. Son altı ayda web sitemize başvuran donörler çok arttı. Çoğu 30-40 yaşlarında. Biyolojik çocuklarıyla tanışmak, sorularını cevaplamak istiyorlar. Düşünsenize, bir çocuğunuz olabilir, siz onu tanımıyorsunuz. Bu merakla yaşamak çok güç.
Spermin bile paraya tahvil edidiğini ve hatta bankasının kurulduğunu duyardık ama sonuçları üstünde hiç kafa yormamıştık doğrusu.
Elbetteki çocuğu doğuran kadın tabii anasıdır, peki ya babası???
Senin baban kim yavrum??
Bilmeeeem, ona 929 diyorlar...
Peki baban nerde??
Bilmeeeemm, Cyrobankta çalıştığı söyleniyor...
Çocuk sahibi olamayan çiftler, bir erkekle beraber olmak istemeyen ama anne olmak isteyen yalnız bayanlar, lezbiyen çiftler bu yolla çocuk sahibi oluyorlar demek ki. Yumurtası benden, spermi kimden belli değil bir analık yani. Çocuk böylece binbir zahmetle babasının kim olduğunu belki bulabiliyor ama, işte o "ama" ne alır ne götürür bilinmez çocuktan. Peki ya işin "kişiler" ve "miras" hukuki boyutu? Çocuk çok zengin bir anneden doğdu ama spermikbabasından önce öldü,bir sürü de miras bıraktı. Spermik baba da bunun üzerine ortaya çıktı. Ya da bu spermik baba gün geldi çocuğuna sahip çıkmak, ona babalık yapmak istedi.
Hadi bakalım. Biraz da işin hukuki, sosyal ve ahlaki boyutunu tartışalım, ne dersiniz?
Sayın Bayındır, tüm dünyada tartışılan ve üstelik son zamanlarda "dahi çocuk" sayesinde de gündemde önemli bir yer edinen bu konuyu foruma taşımanıza çok sevindim. Bu arada, Türkiye'deki yeni bir uygulamaya ilişkin ve bu konudaki tartışma noktalarına da değinen bir yazıyı aktarıyorum:
Evli erkeklere sperm bankası
Sağlık Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle sperm bankacılığı Türkiye'de de yasal hale gelecek. Evli çiftlerin faydalanabileceği bu uygulamaya doktorlar da sıcak bakıyor.
Sağlıklı erkeklerden alınan spermleri dondurup bunları çocuk sahibi olmak isteyenlere veren sperm bankaları, dünyanın pek çok ülkesinde faaliyet gösteriyor. Bu konuyla ilgili hukuki ve etik tartışmaların sürüp gittiği ülkeler de oldukça fazla. Ülkemizde de sperm bankacılığının hayata geçmesi yönündeki ilk adım Sağlık Bakanlığı tarafından atıldı. "Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği"nde yapılan değişiklik ile evli bir erkek, istediği takdirde herhangi bir sperm bankasına başvurarak, spermini belli bir ücret karşılığında saklatabilecek. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, bu düzenlemenin yurtdışındaki sperm bankalarından çok farklı olduğunu belirtiyor: "Yurtdışında 'sperm bankası'ndan anlaşılan 'verici spermdir'. Bizim yönetmeliğimizde ise evli çiftlerin kullanacağı yani o kocaya ait spermin önceden dondurulup saklanmasını sağlayan bir düzenleme var. Henüz evlenmemiş ya da evli bir genç erkek sağlık problemi nedeniyle spermini saklayıp sonra çocuk sahibi olabilir."
Ayrıca bir erkek donmuş spermini ileride tüp bebek uygulaması için kullanmak istediğinde DNA testi yaptırması zorunluluğu da yeni yasal düzenlemenin gereklerinden. Sperm bankacılığı konusunun tüm dünyada halen tartışılan bir konu olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, Avrupa ülkelerinin yarısında bu konuda kısıtlamalar olduğunu ekliyor: "Bu sistemin hem etik hem de hukuksal yönden çözülmemiş bir yığın sorunu var. En basiti bir başkasının spermiyle çocuğunuz olduğunu düşünün. Çocuk 18 yaşına geldiği zaman, hukuksal olarak babasını öğrenme hakkına sahip mi, değil mi? İngiltere'deki en büyük hukuki tartışma bu. Eğer babasını öğrenme hakkına sahiptir derseniz, o zaman sperm verici olan babasının malvarlığına ortak olma hakkı da doğuyor. 'Babasını öğrenme hakkı olmasın' derseniz ise bu kişiler, 'Nasıl olur, babamı öğrenmek en doğal hakkım' diyerek dava açmaya başlıyorlar." Geriye kalan bir seçenek de o kişiye bir başkasının spermiyle dünyaya geldiğini hiç duyurmamak. Prof. Dr. Aydın, bunun insan hakları açısından yanlış olacağı görüşünde: "Çünkü bir insanın kendi geçmişiyle ilgili bilgisini kendisinden saklıyorsunuz. Yani bu uygulama dünyanın her yerinde ciddi hukuk ve etik sorunlarına yol açıyor. Bir de tabii olayın ahlaki yönü ve toplumlardaki dini inanışlar da sözkonusu. Bu konu Müslümanlık'ta da Hıristiyanlık'ta da Musevilik'te de hoş karşılanmıyor. Biz bu verici sperm bankacılığı uygulamasını öngörmüyoruz. Bilimadamlarıyla tartışarak böyle bir düzenleme getirdik. Türkiye şartlarında en azından bilimsel olarak ihtiyacı olan insanların önlerini tıkamayalım diye yapılan bir şey bu. Zaten şu andaki tüp bebek merkezlerinde sperm değil ama testis dokusu sonraki aylara uygulamak için saklanmak zorunda kalıyor. Bilimsel olarak da bu gerekli. Bu yaptıklarının da yasal altyapısı yoktu, saklama şartları, laboratuvar şartları tamamlanmamıştı."
Olayın tartışmaya açık yönleri: psikolojik, tıbi, etik, hukuksal, sosyal....
Peki "evlat edinme" müessesini de bu tartışmaya eklemeye ne dersiniz?
Neden? Sayın Fırat Bayındır'ın sperm bankasından sperm alma yolu ile kurulan aile hakkındaki söylediği "yumurtası benden, spermi kimden belli değil bir analık yani." tanımlaması, evlat edinme yolu ile aile kurmada "yumurta da sperm de başkasından" şeklinde gerçekleşmiş oluyor bir bakıma.
Ayrıca, "Benim annem-babam kim?" sorusu her iki durumda da geçerli. Sosyal Hizmetler Kurumu, gizliliği esas tutuyor, yani evlat edinenin biyolojik anne-babası gizleniyor. (yanlış biliyorsam lütfen düzeltin) Evlat edinen aile, çocuğa, bu durumu açıklayıp açıklamamakta özgür.
Bir başka deyişle her iki durumda da "baba"yı (evlat edinmede anneyi de) gizli tutuyorsunuz. Etik olarak, evlat edinmede, evet belki zor durumdaki çocuğu evlat edinmek sureti ile, evet son derece etik bir davranış sergilemiş oluyorsunuz. Ama, çocuğu olmayan bir babanın kardeşinin çocuğunu evlat edinmesi hali? Bu durumu çocuktan gizleyerek, insan hakları ihlali gerçekleştirmiş olmuyor musunuz?
Ayrıca, sperm bankasına sperm verme-alma işleminden "para" unsurunu çıkarmak sureti ile bu sisteme ahlaki bir boyut kazandırmak mümkün olur mu?
Kim ne derse desin elalemin spermiyle cocuk sahibi olmak erkekliğe de evliliğe de yakışmaz. Modernlik diye saçma sapan işleri tartışmanın anlamı yoktur.
O zaman dağdaki inek bizlerden daha modern. Hani bayanlardan daha dekolte giyiniyor ya:D
sayın Brichardi,
Dikkat ettiyseniz bu forum genel forumlar gibi bir yerde değil, "hukukçulara mahsus kanuya açık forumlar" da açılmıştır. Sebebi ise bu yöntem ile anne ve baba arasında nesep ilişkisinin nasıl kurulacağı, yaratabileceği sorunlar üzerinde " hukuki görüş" almak içindir.
Her konuda olduğu gibi bu alanda da "aşmış Amerika'yı" bir kenara bırakmamız gerektiğini düşünüyorum. Verici sperm bankaları ne dini, ne ahlaki ve ne de sosyal bakımdan Türkiye şartlarına uygun bir durum değildir. Topluma uygun bulunmayan ve bir başka toplumun uyguladığı bir kurumu hukuki bakımdan tartışmayı da gereksiz görüyorum. Bırakalım Amerikan kamuoyu ve hukukçuları tartışıp, bir şekle bağlasın değil mi? Konuya bir cümle ile değinmek gerekirse; bu gidişat nereye diyorum? Aynı donörün spermlerini kullanan ve baba bir anne ayrı kardeşlerin gayet olağan biçimde, birbirleri ile evlenmesi sonucuna gidebilecek bu durum ne derece ahlaki, insani? Eş diye kardeşle birlikte olmayı kaç insan kaldırabilir? Bir sonraki nesilde fizyolojik bakımdan neye benzeyecektir? Akli ve fiziksel rahatsızlıklar artacak mıdır, vs....????
Sağlık Bakanlığı'nın uygulaması ise gayet bilimsel ve hukuki bakımdan tartışılacak bir yanı yok.
Arkadaşlar, özellikle hukukçu arkadaşlar
Sayın Bayındır,bu sorunu hukuki ve ahlkaki ve sosyal boyutu ile tartışmaya açmış. Geleneksel olarak karşı çıkmakla, bilimsel tartışmayı lütfen ayırın. Sorun aşmış amerika ya da, bizde hoş karşılanmaz biçiminde değil. Bu sorun eninde sonunda ülkemizde de gündeme gelecek. Unutmayın ki, pembe nufus cüzdanları, en muhafazakar hükümet zamanında yasal olarak verildi. Sanat Müziğinin divası da, teşekküğrlerini sundu zaten.
Elbette ki, herkesin dini ve etik inançları vardır. Bu konuda herkese saygı duymak gerekir. Sayın Alisinkay, etik inancını hukuk ile birleştirerek, kardeşlerin evlenmesi yasak boyutunda olayı sorgulamış.
Lütfen sorunu hukuk mantığından ayrılmadan sorgulayın.
Böyle bir olay gerçekleştiğinde, baba kim olacak. Sperm veren mi, yoksa aileyi koruyup gözeten, çocuğun bakımını üstlenen kişi mi
Bence olayın etiğini tartışmak gereksiz.Evlat edinmekle pek bir farkı yok.Ancak kaç gündür düşünüyorum bir türlü içinden çıkamadım.Gizliliği korumak insan haklarını ne derece ihlal eder bir türlü karar veremiyorum.Bir tarafta insanın geçmişini bilmemesi, diğer tarafta geçmişi saklanarak bireyin yaşayacağı olası travmatik durumlardan kurtarılması..Yine olayın etik kısmı bir şekilde işin içine giriyor. Aynı durum evlet edinmedede geçerli tek fark aynı baba farklı anadan olabilecek çocukların daha fazla olma olasılığı...
[:am]çok karıştı...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku