+ Konuyu Yanıtla
1 den 4´e kadar toplam 4 ileti bulundu.
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Jun 2004
    Nerede
    ISTANBUL, GAZIOSMANPASA, Türkiye.
    İletiler
    28
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Kadının Sofradak Yeri... Çok geç kaldınız Çooook.

    [u]Kadının Sofradaki Yeri...</u>

    O fotoğraf bir hafta boyunca hepimizi konuşturdu, yazdırdı. (Anladınız elbet hangi fotoğraf olduğunu: Türkiye Cumhuriyeti'nin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti'nin Valisi, milletvekilleri, koskoca Erkeklerin koskoca Erkek masası ve yanı başında tek başına, kapanmış, içine kapanmış, dünyaya kapanmış Semiha Yıldırım ...)

    Kimileri çok üzüldü, vah vah dedi; kimileri önemsemedi, kendi öyle istemiş deyip geçti; kimileri öfkelendi, ne var bunca büyütecek diye kızdı; kimileri de çooook çok şaşırdı: Bu devirde, 21. yüzyılda kadın bunca dışlanır, bunca ayırımcılığa çarptırılır, bunca aşağılanır mı hiç, ayıp doğrusu, dedi...

    Ben en çok bu sonunculara, şaşıranlara şaştım!
    A canım efendiler, bugüne dek nerelerdeydiniz? Japonya'da mı, Fransa'da mı?
    AKP iktidarının bu topluma bakışını, kadını koyduğu yeri, kadına verdiği değeri, kadına karşı ayırımcılığını, kadını dışlayışını, kadını kapatmasını, içine, dünyaya kapatmasını bilmiyordunuz da bu fotoğrafı görünce mi uyandınız?

    Günaydıııııın!
    Nerelerdeydiniz?
    ***Sahi, daha önceleri nerelerdeydiniz???
    *** Sokaklarda kara çarşaflı kadınlar ve kız çocuklar, sararmış fotoğraflardan anımsadığımız manzaraları hortlattığında nerelerdeydiniz?
    *** ''Kadınların ev dışında çalışmaları caiz değildir'' diye fetvalar verildiğinde? Devlet dairelerinde ya da kuruluşlarda açılan sınavlarda 'erkek olma' şartı koşulduğunda?
    *** 'Namus' adına kadınlar, kızlar öldürülürken ve iktidardakiler bunu lanetlemezken, örnek oluşturacak tek laf etmezken? Sığınma evleri kapatılırken nerelerdeydiniz?
    *** 'Reform' adı altında yasalar değiştirilirken, Cumhuriyet ilkeleri teker teker kemirilirken?
    *** Kadınlar üzerine hep erkekler konuşurken, kadın üzerinden kendi politikalarını dayatırken?
    *** Çene altından bağlanan başörtüsüne değil, 'türban' denilen, içine doldurgaç tıkılan o garabet şeye geçit verilmiyor diye Meclis kürsüsünden Cumhuriyet kurumlarına küfür edilirken sahi nerelerdeydiniz?


    O başka, bu başka demeyin. Hepsi bir bütün.
    Ama işte insanoğlu, çıkarlar girdi mi araya istediğini görüyor, istediğini görmüyor!
    Şimdi o fotoğrafa yeniden bakın. Bir aynaya bakarmış gibi bakın. Ve artık karar verin: Siz o fotoğrafın neresindesiniz?
    (Bütün bu soruları, çağdaş, modern, uygar ve sorgulayan insanlar olarak sormak gerektiğinin bilincindeyim elbet!)

    ''İslam Ülkesi''

    Ben o fotoğrafı, ilk kez 'Barselona Zirvesi'nden dönerken, THY'de kucağımdaki gazetelerde gördüm. İçimdeki acı ve öfke daha da bilendi.
    Acı ve öfke: Çünkü zirve boyunca Barselona'da, tüm gazetecilere ve politikacılara göre Türkiye Cumhuriyeti'nin ''İslam Ülkesi'' olarak tanımlandığına tanık oldum.
    Orada dünyanın her yerinden gelmiş 300 gazeteci vardı. Hepsi söze ''Bir İslam ülkesi olarak Türkiye...'' diye başlıyordu. Kürsüde konuşan her yabancı politikacı, başbakan, devlet başkanı ya da AB yetkilisi olsun, Türkiye'den söz edecekse ''Bir İslam ülkesi olan Türkiye...'' diyordu. Nitekim zirveye geniş yer ayıran İngiliz, Fransız ve İspanyol basını da hep ''İslam ülkesi Türkiye'' diyordu.

    ABD'nin kendi politikaları doğrultusunda Türkiye'ye, bu hükümet aracılığıyla ''Ilımlı İslam'' modelini biçtiğini bilmez değilim. Ama dışardan bakınca görülen o ki, artık tanımlamanın 'ılımlı' lığı da kalmamış. Haberiniz ola... [?] [?] [?]
    ___________________________
    Zeynep ORAL



    Hukuki NET Güncel Haber

    Kadının Sofradak Yeri... Çok geç kaldınız Çooook. konulu yargıtay kararı ara
    Kadının Sofradak Yeri... Çok geç kaldınız Çooook. konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Jun 2003
    Nerede
    Afyonkarahisar
    İletiler
    2.022
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Müslümanım.İslam ülkesi sözü beni rahatsız etmez.Minarelerde ezanlarım, camilerde kuranlarım susmadıkça bundan gurur duyarım.Ancak işin bir diğer boyutu var.Kimse benim gibi yaşamak zorunda değil.Herkesin inancı ve yaşam tarzı farklı olabilir.Bir kural vara ya bu kural değiştirlir.Yada uygulanır.

    Kamu kurumlarında türbanlı kişiler çalışmayacaksa çalışmaz.Çalışacaksa yasa düzenlenir. Bu takiyyelerden bıktım.Üniversiteler de baş örtüsüne karşı olanlar.Kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurlar artık başörtüsüyle çalışıyor.Haberiniz ola.

    Bu iktidar ülkemin üzerinde ülke kurulmasına vesile oluyor.Aslında bunları her yazışımda içim daha da acıyor.Keşke 2-3 yıl önce yazdıklarımız okunsaydı.keşke AKP iktidar olmadan önce oy verenler sözümü paranoya sanmasaydı.Artık bişiler söylemeye korkuyorum.Çünkü gene paranoyaklıkla suçlanacağım.Birkaç yıl sonra da suçlayanlar benim dediklerimi diyecekler.

    Ama şunu Anladım.Bu ülkeye bu iktidar MÜSTEHAKTIR.Daha da bişi demem.

    artık kafaya takmam, ortalığı yıksınlar.Umrumda mı Dünya.Kibrit çakıp yaksınlar.

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Nov 2005
    Nerede
    İstanbul, Turkey.
    İletiler
    30
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    fcob tebrik ederim cidden güzel şeyler yazıyorsun.Yorum yapılmıyor diye okumuyoruz sanma :D

    Bu arada Türkiye bir İslam Ülkesi değildir.Türkiye'de şeriat mı var ki İslam Ülkesi olsun? Türkiye %99 u Müslüman olan ve din konusunda serbestliğin tanındığı bir cumhuriyettir.Üniversitelerde veya kamu kuruluşlarında türbana gelince; tamamen serbestlikten yanayım.İdeolojik bir anlam ifade etmedikçe ve insanın maneviyatını tatmin için yaptığı birşey ise neden olmasın?Ancak bu ülkede bu olmuyor işte.Sarsıcı bir nokta yakalandığında mutlaka üstüne gidilip birlik ve beraberlik yıpratılıyor.Türban serbestken türbanlı bayanlar rahat rahat girip çıkıyordu üniversiteye, ta ki bu insanlar gruplar kurarak ideolojik amaç gütmeye başlayıncaya kadar.Devlet de farklı politikalar uygular tabi bu durumda.Sonucu görüyorsunuz, kurunun yanında yaş da yanıyor her zamanki gibi.

    ÖZGÜRLÜKÇÜ ANLAYIŞ TESLİMİYET DEĞİLDİR!Tıpkı Avrupa'da olduğu gibi...

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Jun 2004
    Nerede
    ISTANBUL, GAZIOSMANPASA, Türkiye.
    İletiler
    28
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Duyarlılığına, paylaşımına, eleştirel yaklaşımına ve düşüncelerine teşekkürler sevgili diq4gen... Çok değerli düşüncelerinizi aktarmışsınız fakat düşüncenizin bir yerinde ..."Üniversitelerde veya kamu kuruluşlarında türbana gelince; tamamen serbestlikten yanayım.İdeolojik bir anlam ifade etmedikçe ve insanın maneviyatını tatmin için yaptığı birşey ise neden olmasın? şeklindeki düşüncene kesinlikle katılmadığımı belirtmek isterim... Katılamam çünkü aşağıda ki söyleşi bunu çok iyi bir şekilde açıklığa kavuşturacağını ümit ediyorum...
    Sevgiler...
    __________________________________________________ ______________________

    Prof. Dr. Betül Çotuksöken'den kamusal alanda türban takmayı 'özgürleşme' olarak görenlere eleştiri

    [u]"Kadının özgürlüğü tek kritere bağlanamaz"</u>


    Türkiye'de kadının özgürleşmesi ve kamusal alanda yerini alabilmesi sorunu, Cumhuriyetin kuruluşundan beri gündemdeki yerini koruyor. Bazı siyasi çevreler ve şeriatçı yayın organları tarafından kadının özgürlüğü bir siyasi simge olan 'türban' yani örtünmeye indirgense de sorunun eğitimle, Cumhuriyetle, aydınlanmayla ilişkisini düşünmek gerekiyor. Prof. Dr. Betül Çotuksöken ile aydınlanma ve kadının özgürlük sorunu üzerine bir söyleşi yaptık.

    - Son yıllarda güncelleşen ve güncelliğini koruyan bir kavram oldu türban. Çok sıradan ve basit bir sorunmuş gibi görünse de karmaşık bir yapıya işaret ediyor. Deniyor ki Türkiye'de Rönesans olsun, Aydınlanma olsun yaşanmadı, sorun buralardan çıkıyor...

    [u]BETÜL ÇOTUKSÖKEN -</u> Aslında Cumhuriyet dönemi, Rönesansvari yıllar oldu. Cumhuriyet yeni bir atılım getirdi; okuryazar sayısı arttı, kız çocukları okul olanaklarından yararlanmaya başladı, kadın tarih sahnesine çıktı. Tabii bunlar birer başlangıç olmaktan öteye gidemedi, geliştirilemedi. Sonuçta bir Rönesans ağırlığında işler başarılamadı.

    'Aydınlanmış toplumda kadınlar etkili olur'
    - Aydınlanmayla kadın hakları arasında önemli bir ilişki olduğu görülüyor...


    - Çünkü aydınlanmış toplumda kadın da etkili olabiliyor. Tabii bunun toplumumuzda gerçekleştiğini söylemek çok zor. Partilerdeki hiçbir kadın milletvekili, partilerinin sözcülüğünü yapmıyor ya da bu olanak onlara verilmiyor. Parti komisyonlarında görev alamıyorlar. Yani özne ve özerk olamıyorlar. Türkiye bu açıdan çok sıkıntılı bir toplum.

    - Aydınlanma Türkiye'de neden gelişme olanakları bulamadı, bulamıyor?

    - Geleneksel ve hiyerarşik toplum yapısı bunda etkili oluyor, ilerleyemiyor. Yerel olan, değerli ve önemli olmaya devam ediyor. Oysa aydınlanmacı öznenin, yerel kültürel dokuyla kendi arasına mesafe koyması gerekir. Bu özne göreneklerini, inançlarını mercek altına alır, adeta onu eleştirmeye çalışır. Oysa bu bizim toplumumuzda pek yapılmayan bir şey. Aslında Türkiye tam aydınlanma yoluna girmişken, dünyada çokkültürlülüğün öne çıkmasıyla durakladı.

    Yerel bilginin, somut bilginin soyut bilginin öne geçmesiyle yeni bir yapı ortaya çıktı. Aydınlanmaya Avrupa merkezli eleştiriler oldu. Tutmaya çalışan aşı tutamadı, tutmadı. Fakat bazı noktalardan da baktığımızda Türkiye'de sanki aydınlanma aşısı tuttu gibi görünüyor. Dolayısıyla tuttu, tutmadı demekte çok zorlanıyoruz. 82 üniversite var deyince aydınlanmaya işaret ediyoruz, üniversite sayısı olumlu çağrışımlar yapıyor bizde. Ama hiyerarşik ve toplulukçu kalıplar tüm toplumda etkili. Karar verme mekanizmalarında kadın yer almıyor. Üniversitede olsun, siyasette olsun yönetici kadın çok az ya da hiç yok.

    'Cinsiyet açısından kendilerini ifade edemiyorlar'

    Örneğin kaç tane kadın rektör var, dekan var? Yani kadın kamusal, toplumsal hayata henüz ağırlığını koyabilmiş değil. Ev içi kararlarda bile kadının etkili olduğu söylenemez. Sokakta da çekinik, emir alan, ikincil, kendini erkeklerin kararına uyduran bir varlık olarak gösteriyor. Bir de kapalı kadınlar var. Bunlar kendilerini cinsiyet açısından ifade ediyorlar. Oysa yaptığı işi, mesleği, eğitimi, kariyeri, seçtiği hedefleri, izlediği yollara göre kendini ortaya koyması gerekir.

    - Kadının özgürlük ölçütünü türban takabilmesine bağlayanların etkili olduğu bir süreçten geçiyoruz. Özgürlük, aydınlanma ve türban dersek... Çünkü çok güncel bir sorun...

    - Öncelikle kadının özgürlüğünün tek kritere bağlanmayacağını belirtelim. Giyim kuşamına, inançlarından ötürü karar veriliyorsa, hatta modaya uyarak giyim kuşamını belirliyorsa, bana kalırsa o kadının özgürlüğünden söz edilemez. Aslında benim tartıştığım şu; giyim kuşam özgürlüğü, gerçek anlamda bir özgürleşme konusu mudur? Siz yere, zamana, koşullara, ihtiyaçlarınıza göre giyinirsiniz. Yani ben giyim kuşamı özgürlük konusu olarak görmüyorum. Bulunduğunuz alanın özelliklerine, fiziki koşullara göre giyinirsiniz. Toza ve rüzgâra karşı kendi bedeninizi nasıl koruyacaksanız ona göre giyinirsiniz.

    Ben yanlış anlaşılmaktan dolayı otuz yıldır eşarp takmıyorum. Yine ironik bir şey söylüyorum, eşarp takma özgürlüğüm gitti. Tabii dini, kutsal bir ortamda bulunuyorsanız o ortama göre giyinmeye de özen göstermeniz gerekir. İşte bu özeni her içinde bulunduğunuz ortamda uygulamalısınız. Okulda, sokakta, plajda nasıl giyinilmesi gerektiğini yaşınızın özelliklerine göre öğrenmiş olmanız gerekir. Yani evde bir anne olarak, okulda bir öğrenci olarak ya da öğretmen olarak nasıl giyinmek gerekiyorsa öyle giymelisiniz. Türkiye'de giyim kuşam standartlarında bu denli farklılıkların ortaya çıkması yeni bir şey. Eskiden bu denli katılık yoktu. 30-40 derece sıcakta çarşafa girmenin aydınlanmayla ne ilgisi var Allah aşkına?

    - Deniyor ki, türbanlı kızlar tutucu, yobaz oluyor da dekolte kıyafetlerle derslere girenler mi aydın oluyor?

    - Bana, dekolte kıyafetlerle de derslere girmek doğru görünmüyor, bunun da özgürlükle, aydınlanmayla ilgisi yoktur. İyi bir ölçüt değil. Ama üniversite yönetmelikleri, örneğin göğüs dekoltesi diye bir sorun belirlememiş. Şu önemli; dekolteyle gelen öğrenci başkalarını dekolteye zorlama potansiyeli taşımıyor.

    Ama öbürü dini sembol olduğu için başka anlam taşıyor. Başkasını da zorlama potansiyeli taşıyor. Ve başkalarının özgürlüğünü her an kısıtlayabilir. Biri dinsel-siyasi bir sembol iken diğerinde böyle bir şey yok. Bu, çok önemli bir ayrım. Siyaset kötü bir şey değil, ama siz kamusal hayatı dini kurallara göre yönettiğinizde orada aydınlanma olmaz.
    'Kesinlikle kurallara uymalılar'

    - Ama siz net olarak, okula bikiniyle, dekolteyle, mini etekle girilmemeli de diyemiyorsunuz...
    [u]
    - Hayır efendim, kesinlikle girmemelidir. Yazılmamış kurallar var. Bir öğrencinin üniversite çağına kadar bu kuralları öğrenmiş olması gerekir. Avrupa ülkelerinde de yaka dekoltesine ölçü getirilmek isteniyor.
    Bir yönetici olarak ben de halkın genel giyim kuşamının ölçü alınmasından yanayım. Ben bizde çalışan hocaların da buna özen göstermesini bekliyorum elbette. Yani öğrencilerimiz olsun, hocalarımız olsun, kusura bakmasınlar, ama plaja gider gibi üniversiteye gelemezler. Mesela ben sırf örnek olayım diye sandaletle gelmiyorum, ortalama bir kıyafeti tercih ediyorum. Buna hizmet eden de, alan da uymak zorundadır. Bu konulardaki görüşüm oldukça açıktır.</u>

    ---------------------
    MEHMET AKKAYA

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. iş yeri soyulup iş yeri sahibi silahla öldürülen kişinin alacağı bir tazminat var mı? (ACİL)
    2015 yılında bir kuyumcu soygunu gerçekleşti. kuyumcu soyuldu ve silahla vurularak(27 yaşında) öldürüldü. dosya şuan itibariyle faili meçhul. ...
    Yazan: xramazandemirx Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 14-03-2018, 09:18:42
  2. Kadının kızlığının bozulamaması kadının kendi hastalığından kaynaklanıyorsa?
    Ben eşimle 11 ay evli kaldım. Eşimin hastalığı sebebiyle tam bir cinsel birleşim olamadı. Çeşitli kadın doğum uzmanlarına götürdüm ve tedavi ettirmek...
    Yazan: carrot Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 4
    Son İleti: 27-03-2011, 22:47:25
  3. Kadının izni olmadan Kocanın beraber oturdukları evi ipotek ettirmesi ve Kadının Kocaya dava açması
    Bu konuyu aile hukuku bölümüne yazmıştım ama icra hukuku ile ilgili olabilir diye buraya yazıyorum.. Bundan 2 yıl önce babam kendi oturdukları evi...
    Yazan: energh20 Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 14
    Son İleti: 26-02-2010, 00:46:06
  4. Kadının izni olmadan Kocanın beraber oturdukları evi ipotek ettirmesi ve Kadının Kocaya dava açması
    Bundan 2 yıl önce babam kendi oturdukları evi akrabamıza ipotek olarak verdi . Akrabamızda bu evin ipotek i karşılığında ve babamın kefil olması...
    Yazan: energh20 Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 20-07-2009, 14:18:00
  5. Yeni Hukuki Kaynak: Ziynet eşyasının iadesi ve manevi tazminat istemi - Ziynet eşyalarının kadının üzerinde olması karinesi - Kadının evi terk ederken ziynet eşyasının zorla elinden alındığını ispat etmesi gereği
    Hukuk Makaleleri ve Mevzuat Kısmına yeni bir hukuki kaynak eklendi, üzerinde tartışmak ister misiniz : Ziynet eşyasının iadesi ve manevi...
    Yazan: admin Forum: Mevzuata İlişkin Bilgi ve Yorumlar
    Yanıt: 0
    Son İleti: 18-06-2008, 16:47:04

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.