+ Konuyu Yanıtla
1 den 2´e kadar toplam 2 ileti bulundu.

Konu: Yurtdışı Avukatlık

Yurtdışı Avukatlık Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Oct 2008
    Nerede
    Moskova
    İletiler
    1.568
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Yurtdışı Avukatlık

    Ankara Barosu Dergisinin Yıl: 68 Sayı:2010/2 ISSN 13009885 nolu sayısında yayınlanan makalem aşağıdadır.



    Hukuki NET Güncel Haber

    Yurtdışı Avukatlık konulu yargıtay kararı ara
    Yurtdışı Avukatlık konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Oct 2008
    Nerede
    Moskova
    İletiler
    1.568
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Yurtdışı Avukatlık

    YURTDIŞI AVUKATLIK HİZMETLERİ GİDER VE GELİRLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
    Değişik ülkelerle vizelerin kaldırılması ve küreselleşme olgusu avukatlık mesleğini icra eden serbest meslek mensuplarının da yabancı ülkelere gitmesini, o ülkelerin hukuk sistemlerini tanımasını sağlamıştır. Bunun yanı sıra avukatlık mesleğini Türkiye’de gerçekleştiren ve ülkemizin mevzuatına uygun olarak yurtdışında çalışan firmalara danışmanlık hizmeti veren serbest meslek mensupları da artmıştır. Yurtdışında bulunmak ve oralarda faaliyet göstermek ülkemiz vergi kanunlarında bir dönem (1982-1998) fazla vergi ödemeye bile neden olabiliyordu. Nihayet bu tip hatalı uygulamalar terk edilmiş ve ülkemize döviz kazandıran faaliyetler teşvik edilmeye başlanmıştır. Avukatlık mesleğini icra edenler yurtdışında hizmet vermeye başladıklarında şöyle bir problemle karşı karşıya kaldılar. Yurtdışında katlandıkları barınma, yemek, ulaşım gibi giderlerini nasıl belgelendirip Türkiye’de vergiden nasıl düşecekler? Alınan belgelerin büyükelçilik veya konsolosluklara onaylatılması ve her birinin tercüme ettirilmesi gibi bürokratik uygulamaların hem zaman kaybı hem de masraflı olacağı hemen anlaşılabilir. Bu konuda kararsız kalan mükellefler Maliye Bakanlığı’na başvurmuş ve bakanlığının görüşünü istemişlerdir. Maliye Bakanlığı ise şu cevabı vermiştir.
    T.C.
    MALİYE BAKANLIĞI
    İstanbul Defterdarlığı
    Usul Gelir Müdürlüğü

    13.11.2002*8955
    SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./ VUK
    KONU : Yurt dışından alınan belgelerin defterlere
    kaydı hk.


    İLGİ : ……………………. tarihli dilekçeniz.

    İlgi dilekçenizde, Uluslar arası taşıma işinde yapılan masrafların nasıl kayıtlara intikal ettirileceği hususu sorulmaktadır.

    Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 215’nci maddesinde, bu kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulmasının mecburi olacağı belirtilmiş olup, 227’nci maddesinde de “Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.” hükmü yer almıştır. Söz konusu kayıtların ise aynı kanunun 229’ncu ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

    Öte yandan; 253 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “B” bendinin dördüncü fıkrasında, “Yurtdışındaki kişi veya firmalardan belge alan mükellefler bu belgeleri defter ve kayıtlarında gider olarak göstermeleri sırasında belgelerde yazılı bedelleri, belgenin düzenlendiği günde Merkez bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kayıtlarında göstereceklerdir. Ancak inceleme sırasında inceleme elemanının lüzum görmesi halinde, mükellefler bu belgelerini tercüme ettirmek zorundadırlar.” denilmiştir.

    Yukarıdaki açıklamalara göre; yurtdışından alınan belgeleri, belgelerin düzenlendiği günde Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kayıtlarınızda göstermeniz mümkün bulunmaktadır.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.

    Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere avukatlık mesleğini icra edenler yurtdışında aldıkları fatura ve benzeri gider belgelerini Türkiye’de tutmakta oldukları serbest meslek defterine gider olarak yazabileceklerdir. Burada tek koşul tutarın, Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak Türk Lirasına çevrilmesidir. Rusya ve bağımsız devletler topluluğu üyesi ülkelerin çoğunda Türkiye’de ki fatura yerine Shöt Faktura ve fiş yerine de Çek adı verilen belge kullanılmaktadır. Bu durumda Shöt Faktura üzerinde Ruble tutarını Merkez Bankası döviz alış kuru ile Türk Lirasına çevirmek deftere gider kaydı yapıp daha az vergi ödemek için yeterli olacaktır. Ancak bir vergi incelemesi söz konusu olduğunda vergi inceleme elemanının istemesi halinde bu belgenin tercüme ettirilmesi gerekecektir. Burada bir diğer kural ise yapılan giderin serbest meslek kazancının elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olması gerekmektedir. Yani yurtdışına eşiyle tatile giden bir avukatın orada aldıkları belgeleri gider yazarak vergiden düşmesi mümkün değildir.
    Avukatların yurtdışında verebileceklere hizmetler çok çeşitlidir. Yurtdışında şirket kuruluş işlemlerine danışmanlıktan, ilgili ülke mevzuatına uygun yürütülen davalarda hukuki yardıma kadar çok geniş bir yelpaze söz konusudur. Çeşitli ülkelerde bankalar kendilerine ibraz edilen belgelerin Türk Hukuk sistemine uygun olduğuna dair Türkiye’de faaliyet gösteren Hukuk bürolarından görüş ve teyit belgesi getirilmesini bile talep etmektedirler. Bunun dışında yurtdışında faaliyet gösteren firmalar yurtdışında faaliyette bulundukları ülkelerin kurallarına uygun sözleşmeler yapmaları gerektiğinde bunu doğuracağı hukuksal sonuçları çok uygun bir şekilde öngörememekte ve Türk Hukuk sistemini bilen bir avukattan hukuki yardım talep etmektedirler. Avukatlık mesleğini icra eden serbest meslek erbapları ise yine gelirlerini belgelendirmekte ve serbest meslek kazanç defterine işlemekte şüpheye düşebilmektedirler. Bu tip durumlarda serbest meslek makbuzu KDV’siz ve stopajsız düzenlenecek ilgili satırlara KDV’den istisna, Stopaj kesilmemiştir diye not düşeceklerdir. Gelirin yabancı para cinsinden tahsil edilmesi durumunda ise makbuzlar yabancı para cinsinden düzenlenecektir. Benzeri bir Maliye Bakanlığı görüşü şöyledir:
    T.C.
    MALİYE BAKANLIĞI
    ANTALYA DEFTERDARLIĞI
    Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

    SAYI .07.4.DEF.0.07.10/KVK.Öz.03/35.
    KONU : Döviz cinsinden yapılan tahsilat ve ödemelerin değerlemesi.
    ……………………………………………
    ……………………………………………………….
    Buna göre, yabancı para cinsinden nakit olarak yapılan tahsilat ve ödemelere ilişkin değerlemede yabancı paranın T.C. Merkez Bankasınca belirlenen efektif alış kuru, yabancı paranın efektif kuru bulunmaması veya nakit yabancı para dışındaki döviz cinsinden yapılan ödemelerde döviz alış kurunun esas alınması gerekmektedir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.

    Yine yukarıdaki açıklamadan da kolayca anlaşılacağı üzere avukatın yurtdışına yaptığı hizmet nedeniyle aldığı tutara ilişkin döviz cinsinden kesilen makbuz Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilecek gelir yazılacaktır. Makbuzda verilen hizmetin ve hizmet verilen firmanın adres bilgileri de olacaktır. Genellikle yurtdışına verilen hizmetlerle ilgili önceden sözleşmeler yapılmakta ve gelir giderler öngörülebilir düzeyde olmaktadır. Avukatlık mesleğini icra eden serbest meslek erbapları bu hususlarda diğer serbest meslek erbaplarından hizmet aldıkları durumlarda ise o serbest meslek erbabının kendisine düzenleyeceği makbuzu da gider olarak kullanabileceklerdir. Örneğin Kazakistan’da olan bir vergi davasının takibi sırasında bir mali müşavirden teknik destek alınmış ise mali müşavirin avukata düzenleyeceği serbest meslek makbuzu da bir gider kalemi olarak değerlendirilecek ve deftere işlenebilecektir. Yurtdışında verilen avukatlık hizmetinin katma değer vergisi uygulamaları bakımından vergiden istisna olması birtakım şartlara bağlanmıştır. Bunlar;
    -Hizmetin Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması,
    -Fatura ve benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi,
    -Hizmet bedelinin döviz olarak Türkiye'ye getirilmesi,
    -Hizmetten yurt dışında yararlanılması
    Yurtdışına yapılan her avukatlık hizmeti katma değer vergisinden istisna edilmemiştir. Örneğin Rusya’da yerleşik bir firmaya Türkiye hukuk sistemi hakkında hukuki görüş yazılması durumunda hizmetten Türkiye’de verildiğinden ve Türkiye’de faydalanıldığından katma değer vergisi uygulanacaktır. Buna karşılık Türkmenistan’da kurulu bir firmaya Aşgabat’a gidilerek orada hukuki danışmanlık yapılması durumunda bedelin döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi şartıyla yapılan hizmetten katma değer vergisi alınmayacaktır.
    Yurtdışında avukatlık hizmeti veren bazı avukatların o ülke mevzuatlarına uygun yurtdışında avukatlık ofisi açtıkları ve hatta şirket kurdukları gözlemlenmektedir. Bu tip durumlarda gelir ve gider belgeleri ilgili ülkede kurulan avukatlık bürosuna ve şirketine alındığından bu belgeler zaten Türkiye’de kullanılmamaktadır. Bu şekilde daha profesyonel hizmet verilebilmekte ve ilgili ülkedeki mevzuat değişiklikleri anında takip edilmiş olmaktadır. İleride kurulacak avukatlık şirketlerinin yurtdışında şubelerinin olacağı avukatlık mesleğinin bu yolda gelişim gösterdiği de görülmektedir.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

yurt dışında avukatlık yapmak

yurtdışında avukatlık yapmak

yurtdisinda avukatlik

yurt disinda avukatlik yapmak

yurtdışı avukatlık

yurtdışı avukatlık hizmeti

yurtdışında avukatlık

yurtdisinda avukatlik yapmak

Forum

Benzer Konular :

  1. Yeni Hukuki Kaynak: Avukatlık Hukuku • Avukatlık Ücreti • Vekalet Ücretinin Sözlü Olarak Yüzdeli Kararlaştırılması
    Hukuk Makaleleri ve Mevzuat Kısmına yeni bir hukuki kaynak eklendi, üzerinde tartışmak ister misiniz : Avukatlık Hukuku • Avukatlık Ücreti •...
    Yazan: admin Forum: Mevzuata İlişkin Bilgi ve Yorumlar
    Yanıt: 0
    Son İleti: 28-09-2009, 09:03:33
  2. Yurtdışı - GBT
    Arkadaslar merhaba bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim kisaca durumumu ozetliyeyim.5 yildir ingiltere de yasamaktayim 4 sene dil egitimi ve...
    Yazan: tamer83 Forum: Askerlik Hukuku
    Yanıt: 4
    Son İleti: 30-10-2008, 23:57:33
  3. Avukatlık ücretine avukatlık ücreti olur mu?
    Mahkeme sonucunda hükmedilen avukatlık ücretini ödemeyen davalıya karşı başlatılan icra takibi neticesinde icra dosyası için avukatlık ücreti talep...
    Yazan: moda24 Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 5
    Son İleti: 18-09-2008, 13:30:53
  4. Yurtdışı
    :mahcup: Ben Ingiltereden yaziyorum su anda yeni bosanmis ev hanimiyim (8 yildir ev hanimiydim) Turkiye hasta anneme bakmak icin temeli donmek...
    Yazan: derya1 Forum: Sosyal Güvenlik Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 25-06-2008, 01:04:33
  5. Yurtdışı
    Merhabalar, Oncelikle isyerimdeki bilgisayarda Turkce karakterler olmadigi icin ozur dilerim. Ben 44 yasindayim ve bir suredir ABD'de...
    Yazan: d16tr Forum: Sosyal Güvenlik Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 23-03-2007, 19:15:03

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.