Bir memur diğer bir memura işyeri içerisinde değil de görev yapılan il sınırları içinde saldırırsa
Bir memur diğer bir memura planlı ve programlı olacak bir şekilde bıçakla saldırıyor ve basit tıbbi müdahale ile yaralanacak şekilde bıçaklıyor. Olay bıçaklanan memur tarafından bağlı bulunduğu idareye şikayet ediliyor. İdare bu durumda hangi idari işlemi yapmakla yükümlüdür? Olay işyerinde olmadı, dışarıda oldu diye hiçbir idari işlem yapmamazlık edebilir mi?
Hukuki NET Güncel Haber
Konu ayakkabıcı tarafından (28-05-2010 Saat 19:02:47 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Bir memur diğer bir memura işyeri içerisinde değil de görev yapılan il sınırları içinde saldırırsa
Hukuken, idarenin bir memur ile ilgili olarak, soruşturma açıp, ceza verebilmesi için üç şart olmalıdır:
a-Kişinin memur olması,
b-Suçun memuriyetten (Görevinden) doğması,
c-Suçun memuriyet (Görev sırasında) sırasında işlenmesi.
Sözü edilen olayda; şikayet üzerine, idarenin soruşturma açması, konu; idarenin yetkisi dışında olduğundan, soruşturma sonucunda da muhakkikin; "Adli suç vardır" diyerek, fezleke düzenleyip, konuyu C.Savcılığına intikâl ettirmesi gerekir. İddia edilen suç; az önce saydığım şartları taşımadığı için "İdari ceza" kapsamı dışında kalmaktadır.
İşin teorisi böyle. Pratiği nasıl işler? Adamına göre...Bu; ne demek, mi? O zaman, demek istersiniz ki; "Göreviniz sırasında ve görevinizle ilgili olmayan bir konuda, nasıl soruştırma geçirip de; idari ceza aldınız? Anlatır mısınız?" derseniz anlatırım.Hikâye, biraz uzun.
İyi günler...
Cevap: Bir memur diğer bir memura işyeri içerisinde değil de görev yapılan il sınırları içinde saldırırsa
Sayın Sakar
Bu olayın gelişimi şöyle;
Bir memur diğer bir memura komplo kurup 2008 yılı içinde ceza almasını sağlıyor. İdarenin görevlendirdiği müfettiş (komplocu memurla daha önceden tanışıklığından dolayı) darp edilen memurun aleyhine rapor tutuyor. İdare de komploya kurban giden memura k.i.d. cezası diğer memura ise ( ki bu memur aynı gün -adli tahkikat dışında- özel bir hastanenin doktoruna gidip 7 gün iş göremez raporu alıyor.) .İdare de bu memura ceza olarak sadece uyarma cezası veriyor.Bu olaydan sonra haksızlığa uğrayan memur idare mahkemesine dava açıyor. Dava devam etmekte. Olay bu durumda iken yine aynı memur ( komplocu) diğer memura işyerinin dışında ama görev yapılan il sınırları içinde bıçakla saldırıyor. Bu memur bu sefer hem idareye hem de adloi makamlara şikayette bulunuyor. İdare tahkikat başlatıyor ve sulh mahkemesi de idarenin soruşturma başlatmasının hemen akabinde -yaklaşık 20 gün sonra- saldırgan memura önce 120 gün ardından suçun nevinden dolayı 1/2 oranında artırarak 180 güne çıkarıyor. Daha sonra da 1/6 oranında indirim yaparak bu cezayı da 3000 TL para cezassına çevirip h.a.g.b. veriyor. Muhtemelen idari tahkikat esnasında aynı müfettiş geldiğinden dolayı saldırgan memur korunup kollandığından dolayı ceza verilmiş değil. Bu mahkeme kağıdı ile idareye tekrar başvuru yapılsa idare işlem yapmak durumunda olur mu? Siyasi olarak baskı mı yaptırmak lazım? Bu durumda en etkili yol nedir? İdare mahkemesine İdarenin hiçbir işlem yapmadığına dair dava açılabilir mi?
Cevap: Bir memur diğer bir memura işyeri içerisinde değil de görev yapılan il sınırları içinde saldırırsa
İdare hakkında dava açılabilmesi için; idarenin sizinle ilgili bir işlemi olmalı. Birinci bölümdeki olayla ilgili olarak verilen ceza işlemine karşı, zaten dava açılmış. İkinci bölümde olanlarla ilgili olarak: "idare suçlu kişi hakkında gereğini yapmadı" diye idari dava açamazsınız. Dava konusu edebileceğiniz, kendinize yönelik bir "idari işlem" yok. Bu konuyla ilgili, kendinizi ilgilendiren "idari işlem"in yapılmasını şöyle sağlayabilirsiniz: İdareye "Bana saldıran kişiye, muhtemelen bazı sebeplerden, gereken 'idari ceza' verilmemiştir. İlgili mevzuat çerçevesinde; gereğinin yapılmasını..." yazarsınız. İdare size resmi bir cevap yazar. Verilen cevap "ceza verilemeyeceği ve de verilmediği..."şeklinde olur. İşte bu işlem aleyhine "idari dava" açabilirsiniz. Ama; idare mahkemesi de "Suç işleyen kişi, her ne kadar memur ise de; suç; görev sırasında ve göreviyle ilgili olmadığı için; 'idarenin yetkisi dışında kaldığından' ceza verilmemiş olmasında, 'hukuka aykırılık' yoktur." diye cevap vererek, davayı ret eder. İdari boyutu böyle.İşin adli boyutunu da anlatmışsınız.HAGB ise az ceza sayılmaz; beş yıl içinde kıpırdarsa, yanar.
Fikrim budur.
Hukukçu olmadığım bellidir.
İyi günler...
Cevap: Bir memur diğer bir memura işyeri içerisinde değil de görev yapılan il sınırları içinde saldırırsa
Sayın Hukukçu arkadaşlar
Lütfen bu durumun içinden nasıl çıkılabileceğini ve bu katil ruhlu adam hakkında idare tarafından nasıl ceza verilebileceğinin yolunu söyler misiniz? Müfettiş de bu şahıstan yana olduğundan dolayı 2008 yılında çok büyük bir hukusuzluk yaşanmış ve idare suçun işleyen bu şahsa değil de suçsuz tarafa ceza vermiştir. Bu durum nasıl İdare'ye "Al işte bakın bu sizin kayırdığınız adam bu şekilde daha önceki suçuna benzer bir iş yapmıştır" denilebilir?
saygılar
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku