merhabalar.

öncelikle daire hakkında bilgi verim. biz daireyi 25/12/2006 yılında amcamdan aldık dairenin tapusu hisseli arsa tapusudur. biz şu an daireyi satmak istiyoruz üstelik alıcısıda hazır fakat 15/02/2010 tarihi itibari ile biz bu daireyi alalı 4 yıl dolmadığından dolayı " kazanç gelir vergisi " ödememiz gerekiyormuş. daireyi 25/12/2006 yılında alırken satış bedeli 12.000 tl olarak gösterilmiş şu an ise rayiç bedeli yani min satış bedeli 27.000 tl göstermemiz gerekiyor dolayısıyla aldığımızdan bu güne 4 yıl geçmediği için 27.000-12.000=15.000 tl kazanç elde etiğimiz varsayılarak %20 kazanç gelir vergisi gibi bir şeylerden bahsediliyor.

bu gün tapu müdürlüğüne gittim bu konuda hiçbir bilgileri olmadığını sölediler belediye ise böle bişey olduğunu ancak tam bilmediklerini sölediler.

bu konuda bilgisi olan varsa paylaşabilirse sevinirim.
öğrenmek istediklerim böyle bişey varsa tam olarak ne kadar vergi ödeyeceğiz ve ayrıca tapu alım satımı sırasında böle bişey alınmadığına göre bu ücret nereye ne zaman ödenmesi gerekir.



buda bu konu ile ilgili gazatelerde yer alan haberler


Gayrimenkulü satanların kazanç vergisi
Gayrimenkulün iktisap (yani edinme) tarihinden itibaren 4 yıl geciktikten sonra satılması, örneğin 1996 yada daha önceki yıllardan edinilen gayrimenkulün satılması halinde kaç liraya satılırsa satılsın gelir vergisi ödenmeyecek (GVK geçici md.56/D6).
Satılan gayrimenkulün edinme tarihten itibaren 4 yıl içinde satılması halinde ise ortaya çıkan kazanç nedeni ile, gelir vergisi ödenmesi söz konusu olabilecek. Ancak gayrimenkulün miras yada hibe yoluyla edinildiği durumlarda satış bedeli kaç milyar lira olursa olsun gelir vergisi ödenmez. (GVK geçici md.56/D6)
2- Verginin hesabı
Gayrimenkulün satışından doğan ve 3,5 milyar lirayı aşan kazanç kısmı üzerinden, Gelir vergisi Kanunu'ndaki vergi "vergi tarifesine göre" yüzde 20-45 arasında değişen gelir vergisi hesaplanır. Gelir vergisinin yüzde 10'u kadar da "fon payı" tahakkuk ettirilir.
Sonuç
Gayrimenkul alım-satımında, çok sayıda vergi ve harç ile bağlantılı özel durumlar söz konusu. Alım-satım işlemleri sırasında ve sonrasında bunların göz önüne alınması ve o yönde işlem yapılması, cezalı uygulamalarla ve vergilerle karşılaşmayı önleyebilecek.
Bu arada dikkat edilmesi gereken bir başka husus da 4444 sayılı yasa ile getirilen ve bir kısmı yukarıda açıklanan düzenlemelerin, ileride yeni bir değişiklik olmadığı taktirde, 31.12.2002 tarihinde yürürlükten kalkması ve 1 ocak 2003'ten itibaren 4369 sayılı yasa ile getirilen bazı düzenlemelerin yeniden yürürlüğe girecek olmasıyla ilgili. Bu nedenle, 2003 yılı başından itibaren yeni bir uygulama söz konusu olabilir.



şimdiden çok teşekürler...