Merhaba, benim de babamın evlilik dışı -şuanda 6 yaşında olması lazım- bir çocuğu var. Kimliğini üzerine almış; ama annemle resmi evlilikleri devam ediyor, yani boşanma davası falan açılmadı. İleride babama bişey olduğu takdirde biz bu çocuktan DNA testi isteyebiliyor muyuz? (babamdan olduğuna dair) Ne gibi hakları oluyor?
4721 Sayılı Türk Medeni Yasasının 321. maddesindeki; "Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; evli değilse ananın soyadını taşır." hükmü açıkça Çocuk ve Kadın Haklarına aykırıdır. Tanıma ve Babalığa hüküm yolu ile yasal olarak babası belli olan bir çocuğun onun soyadını taşıması da en doğal hakkı olduğu halde Yasa Koyucu bu hakkı ondan esirgeyerek toplum içindeki yerini zedelemiştir. Düşünün ki; bir çocuk okula başladığında soyadını öğrenecektir. Annesine benim soyadım niye babamın soyadı ile aynı değil diye, sorduğunda, annesi ona konumunu anlatmak zorunda kalınca o çocuğun pisikolojisi kötü yönde etkilenecektir.
Yasa koyucunun gerek bilerek gerekse bilmeyerek bu hükmü getirmesi yasanın amacına ters düşmektedir. Bazen miras hakkından daha önemli şeyler de vardır. Örneğin kimlik gibi...
Medeni Kanun 321.madde değiştirilmiştir.İlgili başlıkta Anayasa Mahkemesi esas kararını yazdım.Resmi Gazete tarihini de belirttim incelemek isteyenler için.Evlilik dışı doğan çocuğun soyadı ile ilgili kanunda ilgili maddede değişiklik yapıldı('evli değilse ananın' ibaresi kaldırıldı.)
Bu değişiklik sonucu tekrar incelemenizi öneririm.
Merhaba, benim de babamın evlilik dışı -şuanda 6 yaşında olması lazım- bir çocuğu var. Kimliğini üzerine almış; ama annemle resmi evlilikleri devam ediyor, yani boşanma davası falan açılmadı. İleride babama bişey olduğu takdirde biz bu çocuktan DNA testi isteyebiliyor muyuz? (babamdan olduğuna dair) Ne gibi hakları oluyor?
Merhaba,
Kimliğini üzerine almış derken, babası olduğunu kabul etmiş mi demek istiyorsunuz? Eğer öyle ise, babanız çocuğun babası olduğunu kabul etmişse; ne şuanda ne de daha sonra herhangi bir zaman sizin birşey isteme ya da iddia etme hakkınız yok. Hatta babanızın bizzat kendisinin bile 1 yıllık süreden sonra dava hakkı düşer. Çocuğun, evlilik içi veya dışı olması fark etmiyor; babanızın çocuğu olarak sahip olduğunuz bütün haklara sahip.
evet nüfusuna aldı. yani hiç itiraz hakkımız olmuyormu ileride. nerden bilelim babamdan olduğunu, sağlığında almış üzerine.
Sayın ecnebi,
Burada söz konusu olan bir çocuğun durumudur. Babasını bilmesi, soyadı taşıması gerek psikolojisi gerek de toplum içerisindeki yeri açısından önem taşır. Burada kanun koyucu, çocuğun durumunu göz önüne alarak belirliliği ön plana çıkarmıştır. Evlat edinmenin yasallığını da göz önüne alırsak, burada hukukun genetikten daha çok sosyal olarak aile kavramına önem verdiğini görürüz. Çocuk gerçekten babanızın olmasa bile, babanızın vefatı halinde böyle birşey ileri sürme hakkı size veya herhangi bir 3. kişiye tanınmamıştır.
ANAYASA MAHKEMESİNİN E: 2008/30 (4721 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ), K: 2009/96 SAYILI KARARI ile belirtilen sürenin iptaline karar verilmiştir
Karar için çok teşekkür ediyorum. Sözünü ettiğim 1 yıllık süre öğrenmeden itibaren olan idi , anayasa mahkemesi ' ..herhalde 5 yıl..' ibaresini iptal etmiş. Anlatılandan çıkan kadarıyla sayın ecnebinin babası çocuğun kendisinin olduğunu düşünmekte aksini öğrendiği durumda bunu öğrenmesinden 1 sene sonra kendisinin de hakkı düşer; ancak DNA testi isteme hakkı da yine babaya verilmiştir. Oradaki 'Hatta babanızın bizzat kendisinin bile 1 yıllık süreden sonra dava hakkı düşer.' cümlesini bu şekilde açıklasak sorun kalmaz sanırım. İyi çalışmalar.
İzin verirseniz benim de bir sorum olacak. Forumda arama yaptığımda soruma en yakın konunun bu olduğunu düşündüm.
2002 yılında, 19 yaşında iken, Adana'da düğün yapılarak fakat resmi nikah yapılmayarak eski eşimle nikahsız bir birliktelik yaşamaya başladım. Eski eşimin anne ve babasıyla beraber yaşıyorduk. Eski eski eşim çalışmadığı için, benim annemden kalan emekli aylığım ve sigortanın karşıladığı sağlık giderlerim ev bütçesine katkı olarak görülüyordu. Arkamda bana destek olacak bir ailem olmamasından dolayı ben de bu duruma ses çıkarmıyordum. 2004 yılında bir kız çocuğu dünyaya getirdim. Doğumu özel hastanede yaptım. Yalnız, standartların altında bir ücret ödediğimizi gerekçe göstererek doktorum doğum belgesi vermedi. Hastanede doğum yaptığıma dair bir kayıt olup olmadığını da bilmiyorum. Eski eşim ve annesi çocuğun kimliğinin babaanne dedesi anne babası gözükecek şekilde çıkmasının daha iyi olacağını, eski eşim tek çocuk olduğu için dedenin ölmesi halinde kızı olarak gözükeceği için SSK'dan emekli aylığı alabileceğini, yanısıra eski eşim işsiz olduğu için çocuk bu kimlikle babası görünen dedesi kanalıyla SSK'lı olacağı için doktor ve ilaç masrafının da olmayacağı söylendi. O dönemde 18 yaşında işlediğim bir suç yüzünden kesinleşmiş hapis kararım ve aranmam vardı. (Sahte para dağıtırken yakalanmıştım ve kesinleşmiş 3 yıl küsur cezam vardı.) Bunu onlar da bildikleri için yakalanıp kızımdan ayrı kalmak istemedim. Yine de kimliğin o şekilde çıkmaması için bir yıl mücadele ettim ama bir yılın sonunda kayınpederim kimliği çıkartıp geldi. 2007 yılında İstanbul'a taşındık ve ben eski eşimden ayrıldım. "Kızını ancak babaanneyle beraberse görürsün, eve gelip seveceksin, dışarı çıkarsanız da babaanneyle beraber çıkacaksınız." şeklinde kızımı onların şartlarında göreceğimi ifade ettiler. Kızım benim annesi olduğumu biliyor.
2008 yılı itibariyle beraber yaşadığım biri var fakat onlar bizim resmen evli olduğumuzu biliyorlar. Şu an eski eşim resmi olarak 1,5 yıldır biriyle evli ve eşi şu an hamile. Anne babası ile oturmaya devam ediyorlar. 2 ay önce eski eşime, kızımı tek başıma görmek istediğimi aksi halde dava açacağımı söyledim. Çocuğu sabah alıp akşam bırakmak şartıyla tek başıma görmeme izin verdiler. Dün akşam kızımı bir saat geç götürmem sonucu bir tartışma yaşadık ve mahkemede görüşürüz noktasına geldik.
Onların mahkemede aleyhime kullanacakları bir konu daha var. Benim annem babamın da resmi nikahı yokmuş. Kıbrıs'ta yaşıyorlarmış. Ben 3 aylık olduğumda ayrılmışlar. Bana Kıbrıs'tan verilmiş bir kimlik var. Babam Türkiye'de bir bayanla evlenmiş ve o bayandan doğmuşum şeklinde isim, anne ismi, doğum yeri değiştirilerek T.C. nüfus cüzdanı çıkartmışlar. Yani benim iki kimliğim var, yasal olarak bakıldığında babamın aynı gün iki ayrı ülkede iki ayrı kadından birer kızı olmuş olarak gözüküyor. KKTC kimliğimde babamın adı var, onun soyadı var ama babamın TC kütüğünde kaydı yok.
Benim eski eşim ve ailesine açmayı düşündüğüm 3 dava var.
1. Kızımın nüfus kağıdının değiştirilmesi, annesinin ben olduğumun yasal hale getirilmesi.
2. Velayet davası.
3. Resmi evrakta sahtecilik ve soybağını değiştirme suçundan yargılanmalarını sağlamak.
İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda edindiğim bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum ve yol göstermenizi rica ediyorum.
1. davada sorun çıkacağını sanmıyorum çünkü doğum belgesini doktordan almayı planlıyorum. Alamasam dahi DNA testi ile bu kanıtlanıyor.
2. dava konusunda tereddütlerim var. Çünkü o ailenin maddi durumu daha iyi, kızıma bugüne kadar onların bakmasının mahkemen nezdinde etkili olacağını düşünüyorum. Ben şu an çalışmıyorum. Ayrıca, sicilimde bir suçumun olması, gayri resmi bir birliktelik yaşıyor olmamı ve iki kimlik taşıyor olmamı, TC kimliği ile ikinci annemden emekli aylığı almamı, SSK'lı olmamı aleyhimde kullanabilirler. Başka bir sorun ise, kızımın onların etkisinde kalarak onu bırakıp gitmem şeklinde beni suçlaması, ailenin de çocuğun aslında benimle görüşmek istemedini onların zorlamasıyla görüştüğü şeklinde ifadesidir. Oysa kızım benimle yalnızken çok mutlu ve babaannesini üzmemek için benimle kalmadığını ifade ediyor.
3. dava için dayanak noktam sahtecilikti ama araştırınca gördüm ki; sözle beyan edilince de doğum belgesi olmaksızın nüfus kağıdı çıkartılabiliniyor. Ancak Türk Hukuk Sitesi'nde şöyle bir açıklama gördüm.
(Söz konusu olayla ilgili olarak nüfusa kendi çocuklarıymış gibi kayıt yaptıran kişiler hakkında RESMİ EVRAKTA SAHTECİLİK ve SOYBAĞINI DEĞİŞTİRME suçu işlemiş olduklarından bu konuda dava açılır.
Dolandırıcılık eylemine gelecek olursak, eğer kendilerine ait olmayan çocuğu üzerlerine yazdıran aile, SSK, Bağkur yada Emekli sandığı gibi SGK lardan çocuğun yararına işlem yapmışlarsa, yada buna benzer bir takım işlemlerde maddi kazanç sağlamak yada kamu kurum ve kurukluşların zararına işlemde söz konusu nüfus kaydını kullanmışlarsa, DOLANDIRICILIK suçu oluşmuş olur.)
Sonuç olarak bana verilebilecek zararı en aza indirerek ve yaptıklarının yanlarına kar kalmamasını sağlayarak kızımın velayetini almak, alamıyorsam da kızımın haftada bir, yaz tatillerinde ve sömestr tatilinde bir süre, resmi tatillerin bir kısmında benimle kalması gibi haklarımı elde etmek istiyorum.
Yazınızı okudum. Araştırmışsın, bize diyecek bir şey bırakmamışsınız. Maddi durumunuz el veriyorsa bir avukattan hukuki destek de alabilirsiniz, zaten bu tarz bir dava için fazla bir miktar para istemezler.
Raşit bey yazıma yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Yalnız yazımda bir iki sorunla ilgili sorularım vardı. Zahmet olmazsa onları da yanıtlarsanız sevinirim.
İyi çalışmalar Dilerim
evlilik dışı çocuğu nüfusta babanın soyadını alırmı
,
evlilik disi bi cocugum oldu babasi baska bi kadinla evli soy adi ne olacak
,
yhs-ddc_bd
,
evlililk disi babalik
,
nigahsiz evlilikde velayet,
evlilik disi olan bir cocuk olmus babasinin soyadini nasil alir,
evlilik disi coguk baba soyadini alirmi,
evlilik disi dogan cocugun babanin soyasini almasi,
nikahsiz bebekler baba soyismini alabilrmi,
nikahsiz dogan cocuk babasinin soyadini alabilirmi,
resmi nikah olmadan cocuk babanin soyadini alabilirmi,
Nikahsiz evlilikte soyadini vermek olarmi,
18yasi i gecmis birinin babanin soyadini almasi,
nikahsiz cocugu babanin bilgis olmadan ustune almak,
nikahsiz olan bebek baba tanimasi,
nikahi olmayan gayri mesru cocugu babasi uzrrine alabilirmi
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku