7 yıldır dini nikahla evli olduğum eşimle şimdi sorunlar yaşıyorum.Ayrılmaya karar verdik,ancak çocuğun velayetini benden almak istiyor,bunun için dava açacağını söyledi.Eğer dava açarsa kazanma şansı nedir öğrenebilir miyim?
(bu arada kendisi resmi nikahla evli 3 tane ayrıca çocuğu var,bir de çocuk benim nüfusuma kayıtlı,önceleri soyadını vermek istemedi.şimdi velayeti alırsa vereceğini söyledi.)
Şimdiden teşekkür ederim
Yok olan bir evlilik için ayrılmaya karar verdik demenizi hiç ama hiç anlamış değilim.Dini nikah ile evli olamazsınız.Dini nikah diye bir şeyi hukuk düzeni kabul etmez ve sizi evli olarak görmez.
Velayete gelince menfaati itibariyle kimde kalması gerekiyorsa onda kalır.
Hukuki düzene göre evli değilsek,en azından bir birlikteliğimiz vardı ve bunu bitirmeye karar verdik diğelim o halde.
Yalnız birşeyi merak ediyorum,netten bazı hukuk sitelerinde''anne baba evili değilse,velayet annenindir'' diye okumuştum.sizin söylediğinize göre ise baba bir şekilde hak sahibi olabiliyor.fakat baba soyadını bile vermek istemedi.ayrıca üvey anne yanına verme ihtimali varmı hakimin.üstelik hala çocuk anne sütünde,bunlar hakimin kararını etkiler mi?
Özür dilerim sizin gözünüzde evli bile değilim,belki bunlara sorma hakkını da bende görmüyorsunuz!yanıt vermek istemeyebilirsiniz,hatta vermeyebilirsiniz.
Dediğim gibi 3 yaşındaki bir çocuğun anne sevgisine ihtiyacı vardır ve bu yüzden mutlaka anneye verilir ancak 16 yaşında ise ve babada kalması ekonomik ve sosyal olarak daha yararlı olacaksa babada da kalabilir.Yani çocuğun menfaati neyi gerektiriyorsa o olur.Anne sütünde ise sizde kalması gerekir.Mutlaka annede kalacak diye bir genel geçer kural yoktur.Somut olayda evet sizde kalır.
Bir sorum olacaktı.Maddenin ikinci fıkrasında da velayetin anadan alınması durumunda babaya verilebileceği belirtiliyor.Bu durumda anadan alınması durumu söz konusu olabileceği gibi, çocuğun menfaati gerekleri ortaya çıkıyor.
Nitekim Prof.Turgut Akıntürk Aile Hukuku kitabında da 337/1 şöyle yorumlanıyor.Ana ve baba birbirleriyle evli değillerse, çocuğun velayeti DOĞUM ANINDA sadece anaya aittir.Yani devam eden süreçte alınması mümkündür.Hakimin ana sevgisine, sütüne ihtiyacı olan bir çocuğu babaya verilmesi pek düşünülemez.Ancak 15-16 yaşlarında bir çocuğun babada kalması durumu hiç düşünülemez mi?
Dikkat edersen genç arkadaşım "anadan alınması" diyor. Anneden almak var yani. Velayet hakkı, önceliği anneye ait ancak alınma bir anlamda azledilme var. Alınma ifadesi kısıtlı veya ölmüş sebeplerinden sonra zikredilmesinin de bu işlemin çok haklı sebeplere dayanması gerektirdiği açıktır.
15-16 yaşındayı bırak sadakatsizlik nedeniyle bir boşanma davasına girmiştim sanırım çocuklar daha küçüktü ilk okul çocuklarıydı ve hakim yanına çağırarak kimde kalmak istiyorsunuz diye sormuştu. Bu davalarda sosyal araştırmacı pedagoglara görev verilip rapor alınıyor. 15-16 yaşındakiler mümeyyiz küçük sınıfına giriyor sanırım onların beyanları çok etkili olabilir.
Muvaffakiyetler dilerim.
evlilik dışı çocuğu nüfusta babanın soyadını alırmı
,
evlilik disi bi cocugum oldu babasi baska bi kadinla evli soy adi ne olacak
,
yhs-ddc_bd
,
evlililk disi babalik
,
nigahsiz evlilikde velayet,
evlilik disi olan bir cocuk olmus babasinin soyadini nasil alir,
evlilik disi coguk baba soyadini alirmi,
evlilik disi dogan cocugun babanin soyasini almasi,
nikahsiz bebekler baba soyismini alabilrmi,
nikahsiz dogan cocuk babasinin soyadini alabilirmi,
resmi nikah olmadan cocuk babanin soyadini alabilirmi,
Nikahsiz evlilikte soyadini vermek olarmi,
18yasi i gecmis birinin babanin soyadini almasi,
nikahsiz cocugu babanin bilgis olmadan ustune almak,
nikahsiz olan bebek baba tanimasi,
nikahi olmayan gayri mesru cocugu babasi uzrrine alabilirmi
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku