+ Konuyu Yanıtla
1 den 6´e kadar toplam 6 ileti bulundu.

Konu: Şirket Senedi Tek İmza Ve Sorumluluk

Şirket Senedi Tek İmza Ve Sorumluluk Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    May 2008
    İletiler
    26
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Şirket Senedi Tek İmza Ve Sorumluluk

    X A.Ş. şirketinin işçisine ücret alacağına karşılık verdiği 22 adet senet mevcut ve bu senetlerde şirket kaşesi ve Yön. Kurulu başkanı olan Genel Müdür' ün tek imzası var ve bu şirket bunu gelenek haline getirmiş tüm işçilere aynı şekilde tek imzalı senetler vermiş. ( ticaret sicilden baktığımda çift imza kuralı var ). Bir meslekdaşım tarafından şirkete karşı icra takibine girişilmiş ve şirket itiraz ediyor arkadaşlar :'' çift imza olmadığı için şirketin sorumluluğu yoktur ayrıca %40 icra inkar tazminatı istemişler ''. Dosya daha sonra bana geldi şimdi takibin iptali davasında büyük ihtimalle takip iptal edilecek ancak;

    1-) İcra -İnkar Tazminatı konusundaki görüşleriniz ? Sonuçta Şirket alacağa ilişkin hiçbir itirazda bulunmuyor yani alacağımız likit bir alacak sadece usule ilişkin tek imza var diyor?

    2-)En önemliside imzası olan şahsın kişisel sorumluluğu?



    Hukuki NET Güncel Haber

    Şirket Senedi Tek İmza Ve Sorumluluk konulu yargıtay kararı ara
    Şirket Senedi Tek İmza Ve Sorumluluk konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Oct 2003
    Nerede
    Hatay, Türkiye.
    İletiler
    3.380
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Şirket Senedi Tek İmza Ve Sorumluluk

    İğrenç bir taktik.

    Aşağıda 2 kararı ekledim umarım yarar.

    Acaba bu itiraz üzerine madem borca da itirazları yok, bonoyu imzalayan genel müdür aleyhinde ihtiyati haciz alsanız, nesi var nesi yok haczetseniz, şirketteki hissesine ve kar payına da haciz koysanız (malum imza sahibi yetkisizse ve çift imza kuralı gereği borç şirketi bağlamıyorsa imza sahibi şahsen mesuldür) nasıl olur????

    Alacağınızı kanıtlayabileceğiniz nedeniyle köyüniyetinizden söz edi,lemeyeceği, borçlunun esas kötüniyeti nedeniyle itiraz ettiğine bakarak inkar tazminatı olmaması gerektiğini düşünüyorum.

    YARGITAY
    HUKUK GENEL KURULU
    Esas Numarası: 2007/12-204
    Karar Numarası: 2007/208
    Karar Tarihi: 11.04.2007
    ŞİRKETİN ÇİFT İMZA İLE TEMSİL EDİLMESİ
    BORCA İTİRAZ DAVASI
    2004 s. İİK/169/a
    ÖZETİ: Borçlu itirazında, şirketin çift imza ile temsil edilmesi gerektiği halde tek imza ile bono düzenlediğini bu nedenle şirketin borçlu olmadığını iddia ettiğine ve mahkemece bu itirazın kabul edildiğine göre somut olaya uygulanması gerekli İİK'nun 169/a-6. maddesi uyarınca talebi bulunan borçlu yararına tazminata hükmedilmesi gerekirken anılan hususun gözardı edilmesi isabetsizdir.

    Taraflar arasındaki “borca itiraz” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara 13. İcra Hukuk Mahkemesince istemin kısmen kabulüne dair verilen 31.01.2006 gün ve 2005/995-2006/50 sayılı kararın incelenmesi davacı/borçlu vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 07.07.2006 gün ve 13021-15056 sayılı ilamı ile, (...Borçlu itirazında, şirketin çift imza ile temsil edilmesi gerektiği halde tek imza ile bono düzenlediğini bu nedenle şirketin borçlu olmadığını iddia ettiğine ve mahkemece bu itirazın kabul edildiğine göre somut olaya uygulanması gerekli İİK'nun 169/a-6. maddesi uyarınca talebi bulunan borçlu yararına tazminata hükmedilmesi gerekirken anılan hususun gözardı edilmesi isabetsizdir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
    TEMYİZ EDEN: Davacı vekili
    HUKUK GENEL KURULU KARARI
    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
    Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre ve özellikle davalı alacaklının senet lehdarı olmasına, keşideci imzasının davacıyı borç altına sokmayı sağlayıp sağlamadığını bilmesi, aksi takdirde yapılan takipte ağır kusurlu olduğunun kabulünün gerekmesi karşısında, Hukuk Genel Kurulu’nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
    SONUÇ: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429. Maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine 11.04.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    YARGITAY
    19. HUKUK DAİRESİ
    Esas Numarası: 2000/7304
    Karar Numarası: 2001/2066
    Karar Tarihi: 22.03.2001

    ANONİM ŞİRKET ADINA DÜZENLENEN EVRAKIN GEÇERLİLİK ŞARTI
    ŞİRKET ESAS SÖZLEŞMESİNDE ÇİFT İMZA KABUL EDİLMESİ
    TEK İMZADAN DOLAYI ŞİRKETİN SORUMLULUĞU

    6762 s. TTK/321

    ÖZETİ: Takip ve dava konusu bono davacı Anonim Şirketi temsilen H.D tarafından imzalanmıştır. TTK.nun 321. maddesine göre anonim şirket adına düzenlenecek evrakın geçerli olabilmesi için, ana sözleşmede aksine hüküm olmadıkça temsile yetkili olanlardan ikisinin imzası yeterlidir. Anonim şirket esas sözleşmesinin 11. maddesinde şirketin iki imza ile temsil edileceği belirtildiğinden tek imza bulunan senetten dolayı şirketin sorumluluğu bulunmamaktadır. Mahkemece bu yönler ve davalının kötüniyetli olmadığı hususu gözetilerek yazılı şekilde karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmamaktadır.

    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı vekilince duruşmalı, davacı vekilince duruşmasız olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı vek.Av.İbrahim Göçmen ile davalı vek.Av.Süleyman Sırrı Orhaner'in gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili şirketin ortağı ve yöneticisi olan Hacı Durak ile kardeşi olan davalının düzenlediği 35.000 DM bedelli bonoya dayanarak 1995/2241 sayılı dosyadan takibe geçildiğini, şirketin en az iki imza ile temsili gerekirken tek imza ile düzenlenen bononun şirketi bağlamadığını, ileri sürerek müvekkili şirketin davalıya borçlu olmadığının tespitine ve %40 tazminata karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili cevabında, dava konusu bononun şirket başkanı Hacı Durak tarafından şirketin ödeyemediği borcuna karşılık olarak davalıya verildiğini, müvekkilinin davacı şirketin genel kurulunun yapılabilmesi için 25.000 DM borç para verdiğini daha sonra 10.000 DM'sinin hesabından vekaletname ile çekildiğini, davacı şirketin borcunu ödeyememesi üzerine dava konusu bononun verildiğini, bonodaki yasal unsurlarda eksiklik bulunmadığını belirterek davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma ve toplanan delillere göre dava konusu bonoda davacı Anonim Şirketi temsilen tek imza bulunduğu, ana sözleşmenin 11. maddesinde şirketi ilzam edecek belgelerin iki kişi tarafından imzalanacağının hüküm altına alındığı, bu nedenle tek imza ile düzenlenen bononun davacı Anonim Şirketi borç altına sokmayacağı gerekçesiyle davacı şirketin davalıya borçlu olmadığının tespitine, davalı kötüniyetli kabul edilemeyeceğinden tazminat talebinin reddine karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    Takip ve dava konusu bono davacı Anonim Şirketi temsilen Hacı Durak tarafından imzalanmıştır. TTK.nun 321. maddesine göre anonim şirket adına düzenlenecek evrakın geçerli olabilmesi için, ana sözleşmede aksine hüküm olmadıkça temsile yetkili olanlardan ikisinin imzası yeterlidir. Anonim şirket esas sözleşmesinin 11. maddesinde şirketin iki imza ile temsil edileceği belirtildiğinden tek imza bulunan senetten dolayı şirketin sorumluluğu bulunmamaktadır. Mahkemece bu yönler ve davalının kötüniyetli olmadığı hususu gözetilerek yazılı şekilde karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle tarafların temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, vekilleri Yargıtay duruşmasında hazır bulunan taraflar yararına takdir edilen 97.500.000.-TL duruşma vekalet ücretinin birbirlerinden alınarak yekdiğerine verilmesine, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenlerden davalıdan alınmasına, fazla ödenen peşin harcın istek halinde davacıya iadesine, 22.03.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    May 2008
    İletiler
    26
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Şirket Senedi Tek İmza Ve Sorumluluk

    Sayın meslekdaşım bende aynı şeyi düşünüyorum ancak işte bu kötüniyet olayını fazla deşmemek için karara çıkana kadar susmayı ardından harekete geçmeyi düşünüyorum zaten şu an aynı şekilde tek imzalı,vadesi gelen 4 senedi daha var X A.Ş. şirketinin ancak harekete geçme zamanıma tam anlamıyla karar veremedim? Siz ne önerirsiniz ?

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Oct 2003
    Nerede
    Hatay, Türkiye.
    İletiler
    3.380
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Şirket Senedi Tek İmza Ve Sorumluluk

    Bence bir zamanlama söz konusu değil, işçilik alacakları ödenmemiş,alacak sabit.Bonolarla ihtiyati haciz alsanız,haczi tatbik etseniz, duruma göre de İLAMSIZ TAKİP yoluna gitseniz nasıl olur? Ödeme emri üzerine yapacakları her türlü itirazı, iş mahkemesinde itirazın iptali davasıyla çözümleseniz mi acaba?

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    May 2008
    İletiler
    26
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Şirket Senedi Tek İmza Ve Sorumluluk

    İlginiz için teşekkür ederim, ancak şirket iflas durumuna gelmiş durumda o sebeple şirkete gitsem dahi bir sonuç alacağımı sanmıyorum. Şu an iptale konu senetlerle imzası bulunan şahsa gitmem hukuka uygun mudur? Elimde takibe sokmadığım senetlere dayanarak şahsına gitmeyi düşünüyorum ancak davaya konu olan senetleri ancak takip iptal edildikten sonra imzası olan kişiye karşı ileri sürebileceğimi düşünüyorum şu an icra dosyasıda mahkemede biraz sıkıntı olabilir. Teşekkürler

  7. #6
    Kayıt Tarihi
    Jan 2008
    İletiler
    160
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Şirket Senedi Tek İmza Ve Sorumluluk

    Alıntı Av.Yalçın Cambaz rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    İlginiz için teşekkür ederim, ancak şirket iflas durumuna gelmiş durumda o sebeple şirkete gitsem dahi bir sonuç alacağımı sanmıyorum. Şu an iptale konu senetlerle imzası bulunan şahsa gitmem hukuka uygun mudur? Elimde takibe sokmadığım senetlere dayanarak şahsına gitmeyi düşünüyorum ancak davaya konu olan senetleri ancak takip iptal edildikten sonra imzası olan kişiye karşı ileri sürebileceğimi düşünüyorum şu an icra dosyasıda mahkemede biraz sıkıntı olabilir. Teşekkürler
    Birde şöyle düşünmek lazım ; Tüm bunları düşünen ve ona göre önlem alan ve tüm bunları planlı bir şekilde yapan şirket müdürleri tüm bunların olabileceğini düşünüp ( Yani yetkisiz imzadan ötürü şahsi yükümlülük ) üzerlerinde herhangi bir menkül veya gayrimenkül bırakmışlarmıdır.? Bu yüzden yapacağınız şahsi takipten sonuç alabilirmisiniz diyede düşünmek gerektiği kanaatindeyim.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

şirket senedi örneği

şirket senedi

senette cift imza

sirket senedi odemesse

senetlerde tek imza yeterlimi

http:www.hukuki.netshowthread.php50129-sirket-Senedi-Tek-imza-Ve-Sorumluluk

sirket senedini bankada bozma

sirket senetlerinde sorumluluklar

sirket muduru senet imzalatirmi

firma senedi nedir

şirket senet örneği

şirket adına düzenlenmiş senete itiraz

senette çift imza şart mı

sirket senetlerini duzenlenmis ornegi

şirket adına düzenlenmiş bono örneği

limited şirket tarafından düzenlenen bonoda çift imza

sirket senet örneği

şirket adına senet imza nasıl olur

https:www.hukuki.netshowthread.php50129-sirket-Senedi-Tek-imza-Ve-Sorumluluk

Forum

Benzer Konular :

  1. İmza Sirküsü ve Şirket Yetkilerinden İstifa
    Merhaba, Oldukça karmaşık bir sorunum var, şimdiden vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Yaklaşık 6 ay önce ayrıldığım limited şirket olan...
    Yazan: denizou Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 09-07-2018, 12:30:47
  2. [Limited şirketler] LTD Şirket Müdürü Sorumluluk Süresi
    babam ve annemin üzerine kurulan inşaat LTD ŞTİ usulsüz olarak gider olarak kullanılan faturalardan dolayı vergi dairesinin tebligatı sonucu...
    Yazan: nopilot Forum: Ticaret Hukuku
    Yanıt: 5
    Son İleti: 12-07-2017, 15:50:13
  3. Şirket senedi ile icra
    Elimde bir firmanın 75.000 TL lik senedi var. Senedi işleme koydum ve yasal süre içinde bir itirazları olmadı. Firmanın üzerinde herhangi bir mal...
    Yazan: gorkemgoncu Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 16-12-2009, 13:23:46
  4. Banka protesto senedi ve sorumluluk
    Merhabalar. Bir firma ile yaptığımız sözleşme neticesinde bazı senetler imzaladım. bu senetlerin 16 tanesini ödedim. Ama daha sonra çeşitli...
    Yazan: deniz6 Forum: Borçlar Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 04-01-2008, 16:45:32
  5. Şirket borçlarından sorumluluk-sorumsuzluk
    Yasa çok açık. Şirketlerin borçlarından, yön.kurulu üyeleri-ortaklar sorumlu tutulamıyor. Amaç belli: Ekonominin gereği. Peki adil mi? A'nın B...
    Yazan: Av.Esin Kılıç Forum: Özel Hukuk
    Yanıt: 5
    Son İleti: 23-07-2006, 03:32:25

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.