Lüksenburg’daki Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Komisyonu (ATAD), Türklerin Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz girme hakları olduğunu gösteren bir karara imza attı.
25 yargıç ve 8 savcıdan oluşan Komisyon, İngiltere’de yaşayan Veli Tüm ve Mehmet Darı adlı iki Türk’ün işyeri açmalarına izin verilmemesi üzerine yaptıkları başvuruyu 20 Eylül 2007 tarihinde karara bağladı.
25 ÜLKEYİ BAĞLIYOR: AB üyesi 25 ülkeyi bağlayan bu kararda 1973’ten sonra ülkelerin Türk vatandaşlarına tanıdığı hakları eksiltmeye yönelik bir düzenleme yapamayacağı belirtildi. Kararda, Türkiye ile o dönemde adı Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) olan bugünkü AB arasında Brüksel’de imzalanan Aralık 1972 tarihli Katma Protokol’de Türk vatandaşlarına tanınan hakların bugün de geçerli olduğu belirtildi.
KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR: ATAD’ın aldığı kararda adı geçen Türkiye AET arasındaki Katma Protokol, işverenler, doktorlar, gazeteciler, sanatçılar ve öğretim görevlilerine üye ülkelere vize almadan girebilme hakkı veriyor. ATAD’ın 70 maddeden oluşan bu kararının uygulanması sağlanırsa adı geçen meslek gruplarında çalışan Türkler ve öğrenciler 25 Avrupa ülkesine vize almadan girebilecekler.
VİZE ÜCRETLERİ İADE: Türkler’in Avrupa’ya vizesiz seyahat etme hakkı konusunda uzun zamandır mücadele eden Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), ATAD’ın son aldığı kararla birlikte son 27 yıldır Türkler’den alınan vize ücretlerinin de hukuksuz hale geldiğini savundu. TÜGİAD Başkanı Murat Saraylı, "Sadece geçtiğimiz yıl alınan vize ücreti tutarı 12 milyon Euro’nun üzerinde olmuştur. Bu paralar geri iade edilmelidir" dedi.
ÜÇÜNCÜ KARAR: Avrupa Birliği hukuk sistemi içinde daha önce de iki kez Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat haklarını kullanabilmelerini öngören kararlar alınmıştı. 2000 tarihli Abdulnasir Savaş ve 2003 tarihli Abatay Şahin davalarında da Avrupa hukuk sistemi, 1973 tarihli Katma Protokol maddelerinin uygulanması gerektiği sonucuna varmıştı. ATAD tarafından 20 Eylül tarihinde alınan son karar, Türklerin vizesiz Avrupa mücadelesindeki en önemli karar olarak kabul ediliyor. Çünkü ATAD kararlarının tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerce bağlayıcılığı bulunuyor.
İŞYERİ AÇMA İMKANI: ATAD’ın aldığı bu karar Türk TIR şoförlerinin Avrupa’daki vize sıkıntısını da ortadan kaldırabilecek. Çünkü, kararda uygulanması istenen Katma Protokol, Avrupa’ya hizmet götürmek için giden Türkler’in de vizeden muaf olması gerektiğini öngörüyor. Bu durumda Türk TIR şoförleri Avrupa Birliği sınırları içinde vizesiz çalışabilecekler. Karar ayrıca, yurtdışında iş kurmak isteyen Türk vatandaşlarının önündeki engellerin de kaldırılmasını öngörüyor. Böylece, Türkler AB ülkelerinde çok daha kolay ticaret yapabilecek, işyeri açabilecekler.
...deniyor.Benim anladığım kadarı ile 1973 yılından sonraki zorlaştırmalardan dava konusu olanı kaldırmış ATAD.1972 deki katma protokol ne ise aynen geçerlidir deniyor.
Şimdi benim soruma gelelim.Daha önceleri aile birleşiminden avrupaya en azından almanya ya gidebilmek için 18 yaşına girmemiş olmak gerekiyordu.yani ailesi baba yada anne almanya ya çocuğu götürmek istediğinde 18 yaşının altında ise götürebiliyordu.ama bu sonraları 16 yaşına düşürüldü.benimde 17 yaşında babamın yanına gitmek için başvurmuş olduğum bir aile birleşimi vizesi var.lakin yasa 16 yaşına düşürdüğü için kabul edilmedi ve gidememiştim.üzerinden yıllar geçti ama içimde bir uhde kaldı doğrusu.acaba bu örnek karara dayanarak daha önce 18 olan yaşın 16 ya çekilmesi hakkın kısıtlanması anlamında yorumlayıp bu konudada aihm ye dava açılabilirmi...
Daha çok yorumlarınızı almak istiyorum.Şimdiden teşekkürler...
vizesiz gitme yok, paraniz varsa yatirim yapacak, ingilterede is acabilirsiniz
Onu herkes biliyor. Sanirim sizin 1973'te imzalanan katma protokolden haberiniz yok. Iste bu konuda "gercek" bilgi sahibi bir hukukcu cevap verebilir ancak, konuyu takip eden...
Onu herkes biliyor. Sanirim sizin 1973'te imzalanan katma protokolden haberiniz yok. Iste bu konuda "gercek" bilgi sahibi bir hukukcu cevap verebilir ancak, konuyu takip eden...
Siteye üye olmamın tek sebebi ne yazık ki bu konudur.
salpyilmaz arkadaşımın dediği doğru 1973 yılında imzalanan ve Türkiyenin de taraf olduğu katma protokolü gereği Türk vatandaşları AB üyesi ülkere 3 ayı aşmayan girişlerinde vizeye tabii değillerdir. Daha sonra zamanla ülkeler kendi içlerinde yeni yönetmelikler yaparak bundan lacivert olarak bildiğimiz pasaporttan çıkarmışlardır, 2000 yılından sonra ise AB ülkelerinin bir bölümü Yeşil pasaporttan da bunu çıkarmış ve Kırmızı pasaport haricinde tüm pasaport sahiplerine vize uygulamasına başlamıştır.
Şimdi benim asıl sorum şudur, AB ile imzalanan bu protokol gereği bizler 3 ayı aşmayan seyahatlarimizde AB ülkelerine vizesiz seyahat edebiliriz ve bu AB yasalarında halen sabittir; ancak AB ülkeleri yönetmelikler yayınlayarak bu hakkı Türk vatandaşlarının elinden almışlardır. Yasalar yönetmeliklerden yüksekse neden kimse dava açmıyor. Dava açılsa ilk dava kaybedilse bile bir üst mahkeme bu konuda olumlu yanıt vermek zorunda değilmidir? Çünkü protokolde çok açık biçimde Türk vatandaşlarının 3 ayı geçmeyen seyahatlarinde vize almadan tüm AB ülkelerine giriş yapabileceklerini söylemenmektedir.
Ben bundan 2 hafta önce İspanya için vize başvurusu yaptım ve gerekçe gösterilmeden red aldım. ve şuan da madrid sulh hukuk mahkemesine dava açarak hakkımı aramak istiyorum; ama bunun yanında Ombusman'a dava açmak ve Türk halkından yönetmeliklerce çalınan bu hakkının tekrar Türk halkına iade edilmesini istiyorum.
Not: 1973 yılında imzalanan protokol vize uygulamasının kaldırılmaları ile ilgiliydi sizin İngilterede iş açma serbest dediğiniz Ankara anlaşmasıdır.
NORMAL şartlar altında AB ülkeleri 1970’te imzalanan ve 1973’te yürürlük kazanan Katma Protokol gereği Türk vatandaşlarına vize uygulayamazlar. Vize 1980 sonrası konulan ve ‘imzalanan protokol şartlarını imzacı ülke aleyhine değiştirdiği’ için kanunsuz olan bir uygulama. Türkiye, katma protokolleri imzalayarak sonradan eklenebilecek maddelere karşı kendini korumuş olmasına rağmen bu hak nedense bugüne kadar gündeme gelmedi.
GÜMRÜK Birliği (GB) kavramı gereği AB ülkeleri, doğrudan ve dolaylı olarak GB kavramı içinde kalan Türk vatandaşlarına vize uygulayamaz, AB ülkelerinde çalışma ve yerleşme haklarına engel olamazlar. AB Adalet Divanı’nın 11.05.2000 tarihli kararına göre: ‘Türk vatandaşı olan işveren ve serbest meslek sahiplerinin Katma Protokol’ün yürürlüğe girdiği 1973 tarihinden itibaren ‘haklarına kısıtlama getirilmesine’ imkân yoktur.’
Ben vizeyle girdim. Avrupa'ya yanlış anlaşılmasın ama Türkiye hiç girmesin avurba birliğine daha hem kendi açısından hem de onlar açısından..
Neden?
Noktalama işaretlerini doğru kullanmanızı ve özel isimlere büyük harfle başlamanızı bile beklemiyorum sizden, ancak en azından ismi doğru yazın. Nereden duydunuz koskoca Avrupa'ya "avruba" dendiğini?
Ben vizeyle girdim. Avrupa'ya yanlış anlaşılmasın ama Türkiye hiç girmesin avurba birliğine daha hem kendi açısından hem de onlar açısından..
Burada Türkiyenin Avrupa Birliğine girip girmemesini tartışmıyoruz ki bende Türkiyenin Avrupa Birliğine hazır olmadığını düşünüyorum, diğer yandan burada Türkiyenin çalınan bir hakkından bahsediyoruz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku