Bilindiği üzere bugün (18.12.2007) öğretmenler ek ders ücretleri konusunda kazanılmış haklarını korumak için sevk alarak derslere girmeme eylemi yaptılar. Birçok ilde eğitim ciddi anlamda aksadı ve sevk alan öğretmenler hastane ya da sağlık ocaklarına gidip işlemlerini tamamladıktan sonra toplu gruplar halinde basın açıklaması yaptılar.

Ankara'da da Milli Eğitim Bakanlığı önünde Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ve kalabalık bir öğretmen grubu basın açıklaması yaptılar.

Bu gelişmeler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı sevk eylemine katılan öğretmenler hakkında yasal işlem başlatılacağını açıkladı.

Bildiğimiz kadarıyla mevzuatımızda memurun sevk almasını engelleyen ya da sınırlayan bir hüküm yok. Bu nedenle MEB neye göre yasal işlem başlatacak bu bilinmiyor.

Eğer dedikleri gibi yasal işlem başlatırlarsa bunun yasal dayanağı ne olacaktır? Yaptırıma uğrayan öğretmenler şüphesiz haklarını idare mahkemelerinde arayacaklardır. Bu durumdaki öğretmenlere uyarı ya da kınama cezası verilirse bu cezalar için idari yargı yolu açıldı mı? Ya da hala idari yargı yolu kapalı ise bu durumun Anayasa'ya aykırılığı ileri sürülebilir mi? İleri sürülürse mahkemece ciddi bulunarak dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesi olasılığı nedir?

Hep varsayımlardan bahsettik ancak Perşembenin geleceği Çarşambadan belli. Hukukçu arkadaşlarımızın yorumlarını bekliyoruz.