Sayın Avukat ve Hukukseverler,

Evlilik dışı doğan çocukların nüfus işlemlerinde;

Babanın evli annenin bekar olması halinde:

Anayasa mahkemesinin 28.2.1991 tarih ve 1990/15 Esas, 1991/15 sayılı kararı ile, Medeni Kanunumuzun 292. Maddesinde yapılan küçük bir değişiklikle, evli erkeklerin evlilik dışında doğan çocuklarını yine 5 nüsha düzenlenecek "Babalığı Tanıma Senedi" (bkz. NOTER İŞLEMLERİ) ile nüfuslarına kaydettirebilecekleri hükmü getirilmiştir.

Annenin evli olması halinde:

Bu durumda, çocuğun kaydı normal evlilik içi doğum gibi yapılmakla birlikte, çocuğun baba adı olarak annenin evli olduğu erkeğin adı belirtilir ve çocuk kadının evli olduğu erkeğin nüfus kütüğune kaydedilir. Bu takdirde, anneden durumu belirten bir dilekçe de alınır. Ayrıca, kadının evli bulunduğu erkeğe, Başkonsolosluk tarafından bilgi verilerek, "çocuğu red davası" açması telkin edilir.

Kadının kocasından boşanması durumunda ve başka bir erkek ile iliskisi sonucu iddet müddeti içinde doğum yapması halinde de yukarıdaki şekilde kayıt işlemleri yapılır.
gibi çifte standart bir yasamiz var. Baba baskasiyla evliyse cocugu kendi adi altina yazdirabiliyor, anne evliyse cocugun gercek babasi yazdiramiyor. Birkre bu insan haklarina da, anayasanin esitlik ilkesine de aykiri..

Ve diyor ki;

Medeni Kanunumuzun 247. Maddesi uyarınca, Anne ve babanın her ikisinin de bekar olması halinde : Çocuğun babasının Başkonsolosluğun Noter Servisinde yapacağı 5 nüsha "Babalığı Tanıma Senedi" ne istinaden babanın soyadı ile babanın kütüğüne "evlilik dışı olarak" kaydedilir.
Simdi,
Oglum oldu, yurt disinda dogdu.. Evli degiliz.

Kiz arkadasim yabanci ve 8 yil once formalite evliligi yapiyor Turk vatandasligina geciyor. 6 ay sonra isi geregi Turkiyeden ayrilmasi gerekiyor. 8 aydan itibaren 3 kez bosanma davasi aciyor fakat davali davaya gelmiyor, yurtdisinda oldugu icin takipsizlik yuzunden mahkeme sonuclanamiyor. Tamam, burda hatasi var, ihmali var, bir avukat tutmasi gerekirdi ve takiple bosanabilirdi. Ama bu benim ve yeni dogan cocugun sucu degil..

Ben "babaligi tanima Senedi" duzenledim. Dogum sertifikasi elimde. Cocugumu taniyorum. Anne imzali bir sekilde babasinin ben oldugumu soyluyor ve kabul ediyor. Ayrica elimizde DNA testlerimiz de var. Yani her yonuyle, kanitlarla birlikte babasi benim ve bunu da kabul ediyorum.

Ama nufus mudurlugu bunu kabul etmiyor, Konsolosluk bunu kabul etmiyor, dogan cocuk 4 aydir kimliksiz buyuyor. Turkiye'ye getiremiyorum pasaportu yok diye.. Kucagima almak nasip olmadi daha..

Neymis, evli oldugu adamin kaydina gececekmis, o adama da tavsiye mektubu gonderilecekmis babaligi reddet diye...

Yahu, 7 yildir biz o adami bulamiyoruz ki, bosanamiyor ki. kime, ne tavsiyesi yollanacak.Nereye yollayacak ?

Bu dogan cocuk 1 gun bile o adamin kaydina girse, bundan sonra ben de tanimam. isterse 100 tane babalik davasi acsinlar aleyhimde.. Kazansa ne yazar, ne miras alabilir, ne maddi manevi destek..

Ama ben evli olsaydim da anne bekar olsaydi, agzimdan cikan bir cumle ile cocuguma kimlik cikartiyordum. Hem de bosanmama bile gerek kalmiyordu, ayrica esime de hicbir soz hakki taninmiyordu..

Ben bu kadar ugrasiyorum, en kesin kanitlari sunuyorum. DNA testi var, bunun otesi yok ki....... Yasalar cifte standart uygulayip cocugu madur durumda birakiyor.. Bu kanitlari tanimiyor..

Hukuk adamlari olarak diyeceksiniz ki dava ac cocugunu uzerine kaydet.. iyi de orda Medeni Kanun var koskoca.. Aile Mahkemesi Medeni Kanunu uygular, delemez ki. Aksine karar nasil verebilir ??? Hem ben niye ugrasayim mahkemeyle.

Ben boyle rest cekince de Konsolosluktan telefon geliyor "siz diyor yollayin babaligi tanima sertifikasini, biz bir yolunu uydurur kimlik ve pasaport cikartiriz babasi siz olarak"

Hoppala !!.. Buyrun burdan yakin.. Ee o zaman Medeni kanun niye var ?? Bunu yaparsam ilerde bir sekilde kanuna muhalefet olmaktan ceza almaz miyim ? Bir yol uydurana kadar asil kanuna bir medeni sekil uydursalar ya.. Cifte standardi esitlesinler olsun bitsin.. Bosanan anne-babanin cocuklari da babanin soyadini tasiyor anne sonradan evlense bile.. Demek ki hicbir karmasa olmuyor.

Eh simdi yazik degil mi bu cocuga ???? Bu mudur yani medeni olan kanun , bu mudur cocuklarimizi topluma kazandirma yontemimiz ??

Hani bu isin erbabi olarak, bilen kisiler olarak, eger bir yanlisim varsa soyleyin lutfen. Yanlis mi yorumluyorum sizce ??