Bir borçtan dolayı ihtiyati haciz kararı alınrak icra takibine geçiliyor ve borçlunun gayrımenkul malları haczediliyor. daha sonra yasal süresi içinde icra takibi başlatılıyor. Ancak icra takibinde vekaletname olmadığını sonradan fark ettim. Dosyada şu an taşınmazların satışı aşamasına gelindi. Acaba vekaletname koymadan yapılan bu takibin şikayet yolu ile iptali mümkünmüdür???.
Saygılarımla..
Av.Nihat'tan alıtı:Bir borçtan dolayı ihtiyati haciz kararı alınrak icra takibine geçiliyor ve borçlunun gayrımenkul malları haczediliyor.
İhtiyati Haciz istek ve infaz dosyasında Vekaletname mevcutsa,bu haczin süresi içinde icrai hacze dönüşmesi halinde yeniden vekaletname ibrazına gerek yok.
Vekaletname hiç yoksa,bilgi edindiğiniz tarihi takip eden 7 günlük süre içinde şikayet hakkınızın bulunduğunu bilirsiniz.Bence yasanın ağır surette ihlali söz konusu olduğundan şikayet süresi kısıtlı olamaz
Başarılar.
Konu av.muratsadioğlu tarafından (29-06-2007 Saat 14:03:42 ) de değiştirilmiştir.
Sayın Av.Nihat,konuyla ilgili yargıtay kararını aşağıya sunuyorum fikir edinmeniz için yararlı olacağını düşünüyorum.
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 1999/6625
K. 1999/7687
T. 2.7.1999
• DAVANIN AÇILMAMIŞ SAYILMASI ( Vekilin Takibe Yetkili Olduğunu Gösteren Vekaletname Vermemesi - Mahkemeden İzin Almaması )
• MAHKEMENİN İZNİ İLE VEKALETNAME OLMADAN YAPILABİLECEK İŞLEM ( Gecikmesinde Sakınca Bulunma Niteliği )
• VEKALETNAME ( Aslını Veya Örneğini Vermeyen Vekilin Dava Açamayacağı Yargılama İle İlgili İşlem Yapamayacağı )
• HAKİMİN VEKALETSİZ İŞLEM YAPILMASINA İZİN VERMESİ ( Kesin Süre İçinde Vekaletnamenin İbrazı Şartı - Verilmezse Asilin Dilekçe İle İşlemi Kabul Ettiğini Mahkemeye Bildirme Zorunluluğu )
• VEKALETSİZ İŞLEM ( Hakimin İzin Vermesi/Kesin Süre İçinde Vekaletnamenin İbrazı Şartı - Verilmezse Asilin Dilekçe İle İşlemi Kabul Ettiğini Mahkemeye Bildirme Zorunluluğu )
• ASİLİN DİLEKÇE İLE VEKİLİN İŞLEMİNİ KABUL ETTİĞİNİ MAHKEMEYE BİLDİRME ZORUNLULUĞU ( Vekaletsiz İşleme Hakimin İzin Vermesi - Verilen Sürede Vekaletnamenin İbraz Edilmemesi )
1086/m.67
ÖZET : Uekaletnamenin aslını veya örneğini vermeyen vekil dava açamaz ve yargılama ile ilgili hiçbir işlem yapamaz. Ancak gecikmesinde zarar umulan hallerde mahkemenin vereceği kesin süre içinde vekaletnamenin ibrazı şartı ile vekilin dava açmasına veya usul işlemlerini yapmasına izin verilebilir. Bu süre içinde vekaletname verilmez veya aynı süre içinde asil, yapılan işlemleri kabul ettiğini dilekçe ile mahkemeye bildirmez ise yapılan işlemler yapılmamış sayılır. Somut olayda, davacı vekili takibe yetkili olduğunu gösteren vekaletnameyi vermemiştir. Açılan dava gecikmesinde sakınca bulunan bir nitelikte değildir. Hakimden izin istenmemiş kendisine bu konuda izin verilmemiştir. Açıklanan nedenlerle, vekil tarafından yapılan işlemler geçersizdir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
KARAR : Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 2494 sayılı kanunla değişik 67. maddesi, vekaletnamenin aslını veya örneğini vermeyen vekil dava açamaz ve yargılama ile ilgili hiçbir görev yapamaz. Şu kadar ki gecikmesinde zarar umulan hallerde mahkeme vereceği kesin süre içinde vekaletnamesini getirmek şartı ile vekilin dava açmasına veya usul işlemleri yapmasına izin verebilir. Bu süre içinde vekaletname verilmez veya aynı süre içinde asil yapılan işlemleri kabul ettiğini dilekçe ile mahkemeye bildirmezse dava açılmamış sayılır. Hükmünü koymuştur.
Değişiklikten önce 67. madde iki tarafın birinin vekili olduğunu söyleyen kimse vekaletnamesini ilk celsede ibraza mecburdur. Taraflardan birinin onaylı vekaletname ile vekili olduğunu söyleyen avukat ilk celsede vekaletnamesini ibraz edemezse ikinci celsede ibraz etmek üzere huzuru ile yargılamaya devam olunur. Vekil yargılamaya hiç gelmez veya ikinci celsede yahut verilen mühlet içinde vekaletnamesini ibraz etmez ise o vekil tarafından yapılan işler yapılmamış sayılır biçiminde idi.
Yukarıya alındığı üzere değişiklikten önceki ve sonraki yasa hükümleri birbirinden oldukça farklıdır. Değişiklikten sonraki 67. madde vekaletnamenin aslını veya örneğini vermeyen vekilin ayrık olarak gecikmesinde zarar umulan hallerde ve hakimin vereceği kesin süre içinde vekaletname vermek şartı ile dava açmasına ve usul işlemlerini yapmasına izin verilebileceği, kesin süre içinde vekaletname verilmez veya asil kesin süre içinde yapılan işlemleri kabul ettiğini dilekçe ile yani yazılı olarak mahkemeye bildirmezse dava açılmamış sayılacağı hükme bağlanmış hem vekilin, hem asilin yapacağı işlemler sayılarak, müeyyidesi ağırlaştınlarak gösterilmiştir.
Değişikliğin amacına uygun olarak yorumla genişletme yapılabilmesine fırsat verecek sözcüklerden kaçınılmıştır.
Somut olayda, davacı vekili düzenlediği dava dilekçesine boşanma ile ilgili özel vekaletname eklemiştir. Diğer bir sözle bu davayı takibe yetkili olduğunu gösteren vekaletname veya örneğini vermemiştir. Vekil 67. madde gereğince dava açamaz, yargılama ile ilgili hiçbir görev yapamaz durumdadır. Yaptığı dava açma işlemi gecikmesinde sakınca olan bir nitelikte değildir. Hakimden bu konuda izin istememiş kendisine kanunun gösterdiği gibi bir izin verilmemiştir. Buna rağmen, dava sonuçlanıncaya kadar vekil müvekkili de olmaksızın duruşmalara girmiş usuli yanlışlıklar temyiz incelemesi sırasında görülmüş, mahkeme kararının asıla tebliği için dosya mahkemeye geri çevrilmiştir. Bu sefer Avukat 13.5.1999 günlü vekaletnamesini de ekleyerek temyiz dilekçesi vermiştir. Bu durumda davacı vekili 13.5.1999 gününden itibaren davacıyı temsile yetkilidir.
Temyiz aşamasında davacının avukata vekalet vermesi önceki vekaletsiz vekilin yaptığı işlemlere geçerlilik kazandıramaz. Yasa açıkça tek bir halde vekaleten vekilin yaptığı işlerin asil tarafından benimsenmesi imkanı tanımış onu da sıkı şekle bağlamış dilekçe ile bildirme şartını koymuştur. Davacı asilin böyle bir girişimi de olmamıştır. Belki 67. madde değişiklikten önce öyle bir yoruma imkan verebilirdi. Yürürlükte olan 67. madde hükmü açık hükümler getirmiştir. Bu yönler gözetilmeden davanın sonuçlandırılması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine 2.7.1999 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
Muhalefet Şerhi
Davacı, iade üzerine, Avukat S. K.'ye usulüne uygun vekaletname vermiş ve yetkisiz vekilin yapmış olduğu tüm işlemleri benimsemiştir. Mahkemece, Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasasının 67/1. maddesi çerçevesinde, yetkisiz vekilden vekaletname ibrazı da istenilmemiştir. Gerçekleşen bu durum karşısında Avukat S. K.'nin temyizi süresinde değildir. Ancak davanın kocanın temyizi çerçevesinde incelenmesi gerekir. Bu Sebeplerle değerli çoğunluğun bozma kararlarına iştirak edilmemiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku