Anayasanın 102. maddesinin son fıkrası: "Seçilen yeni Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder."
Anayasanın 106. maddesi: "Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, görevine dönmesine kadar, ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır."
Özellikle 106. maddedeki vekalete ilişkin hükmünü incelediğimizde Arınç'ın "..veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde..." tümcesine dayanarak bu sözleri sarfettiğini görüyoruz.
Sorun; Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu, Arınç'ın bizzat TBMM Başkanı olarak eylem ve tutumlarıyla eylemli iç tüzük ihlaline neden olması neticesinde iptal etmesi karşısında ortaya çıkan hali hazırdaki durumun, arkasına sığınmaya çalıştıkları "... veya başka bir sebep.." olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği sorunudur.
Arınç'ın Cumhurbaşkanlığına vekalet edeceğini varsayarsak karşımıza çıkacak tablo şudur:
1. Cumhurbaşkanı- B.Arınç genel seçim sonuçlanıp milletvekilleri mazbatalarını alana kadar vekaleten Cumhurbaşkanlığı görevini yürütecek.
2. Cumhurbaşkanı- Yeni mecliste vekiller mazbatalarını aldıktan sonra en yaşlı üye TBMM Başkanlığı görevini yürütecek dolayısıyla vekaleten Cumhurbaşkanı olacak.
3. Cumhurbaşkanı- Bunun da ardından yeni TBMM Başkanı seçilecek ve TBMM Başkanı vekaleten Cumhurbaşkanı olacak.
4. Cumhurbaşkanı- Meclis Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanını seçecek ve Cumhurbaşkanı görevi 3 tane vekil Cumhurbaşkanından sonra nihayet devralacak.
Cemil Çiçek bu konuda Arınçtan farklı düşünüyor..
Bu konuyla ilgili sorulan soruya çok net olarak,
" Bu konuda hiçbir tereddüde mahal yoktur. Yasa açıktır. Mevcut Cumhurbaşkanı gerevine devam eder.." cevabını verdi..
Cumhurbaşkanlığına eski Cumhurbaşkanı devam eder. Kanun son derece açıktır.
"...ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde yenisi seçilinceye kadar ,Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cumhurbaşkanlığına vekillik eder..." ( Kaan beyden aynen kopyaladım ) cümlesinin yorumunu ise Kaan bey gibi kabul etmek mümkün değildir. Cumhurbaşkanı seçiminin yapılamamış olması başka bir sebebe sokularak boşalma anlamına gelemez. Cumhurbaşkanının kafasına bir şey düşer. Hafızası kaybolur anımsamaz tedaviyede yanıt vermiyorsa başka sebep oluşmuş olur örneğin. Görev süresinin sona ermesi başka sebebe giremez. Hangi sebep derler insana ?
Ancak AK Partide ''seçilen'' bölümüne takılarak gene kanunları zorlama yapmaya çalışmaktadır.
Kısaca benim şahsi kanaatim Mevcut Cumhurbaşkanının göreve devam etmesi yönündedir. Zaten gereğinden fazlada gerilim mevcuttur Bu AK partinin mazlumu oynamak için izlediği bir yoldur.
"Seçilen yeni Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder"
Yasanın lafzı yanında ruhunun da dikkate alınması gerekir kanaatindeyim. 106. maddede önce geçici durumlar ve daha sonra olağanüstü durumlar dikkate alınmıştır. Ölüm , çekilme veya başka bir sebep (örneğin 105. madde son fıkra) Anayasa, Cumhurbaşkanının görevinin devam etmesinin hiçbir olanağı kalmayan bu tür durumları dikkate alarak Meclis Başkanı vekaleti ile devletin başsız kalmasını engellemeye çalışmıştır. Oysa ortada Cumhurbaşkanının göreve devam etmesini engelleyen zorunlu bir neden yoktur, bu nedenle 102. madde son fıkrasının uygulanması yasanın ruhuna daha uygundur. Şöyle düşünelim: Meclis yeni bir Cumhurbaşkanını seçti , bu arada eski Cumhurbaşkanı göreve devam ediyor ve yeni Cumhurbaşkanı görevi devralamadan çekildi veya Allah korusun vefat etti. Ne olacaktır, eski Cumhurbaşkanına "sen git artık" , bu göreve Meclis Başkanı mı vekalet edecek denecektir ?
Bu konuda Sayın commodore1tr ve Sayın Gür ile aynı fikirdeyim. Öyle olunca da, sonucun tam tersi çıkmasından da korkmuyor değilim hani...
Ama ben bir başka şeyden söz edeceğim;
Sayın Meclis Başkanı'nı, "Anayasa 'cumhurbaşkanı 7 yıl için seçilir' diyor. Çok değerli Cumhurbaşkanımızın görev süresi 16 Mayıs 2007’de bitiyor. Keşke ikinci defa seçebilsek, ama bitiyor" derken izlediniz mi ekranlarda...
Sayın Meclis Başkanı'nı, "Anayasa 'cumhurbaşkanı 7 yıl için seçilir' diyor. Çok değerli Cumhurbaşkanımızın görev süresi 16 Mayıs 2007’de bitiyor. Keşke ikinci defa seçebilsek, ama bitiyor" derken izlediniz mi ekranlarda...
Ben gözlerime ve kulaklarıma inanamadım.
Bu kadarına da "pes" doğrusu...
Sanırım Meclis Başkanının, bu sözleri söylerkenki, yüz ifadesini kaçırdınız..
Herzamanki alaycılıkla, kıs kıs gülüyordu...
cumhurbaskani olmadigi zaman yerine kim vekalet eder
,
cumhurbaskani yokken yerine kim bakar,
cumhurbaşkanı yurtdışına çıkarsa yerine kim bakar,
cumhurbaşkanı yurtdışındayken yerine kim bakar,
cumhurbaşkanı yerine kim vekalet eder,
cumhurbaskani yurt dışında yerine kim bakar,
cumhurbaskani hastalandiginda yerine kim bakar,
cumhurbaşkanı ölürse yerine kim geçer,
cumhurbaşkanının yerine kim vekalet eder,
cumhurbaskani yerine kim bakar,
http:www.hukuki.netshowthread.php22058-Cumhurbaskanligina-Kim-Vekalet-Ederpage3,
cumhurbaşkanı hasta olduğunda yerine kim bakar,
cumhurbaşkanı yurtdışına çıkınca yerine kim bakar,
cumhurbaskani izindeyken yerine kim bakar,
cumhurbaskani olmayinca yerine kim bakar,
cumhurbaskani hastayken yerine kim bakar,
cumhurbaskani tatile ciksa yerune kim bakar,
cumhurbaşkanı olmadığında yerine kim bakar,
cumhurbaskaninin yerine kim bakar,
cumhurbaskani hasta olursa yerine kim bakar,
cumhurbaşkanı olmadığı zaman yerine kim vekalet eder,
cumhurbaşkanı yerine kim bakar,
cumhurbaşkanı olmadığı zaman yerine kim bakar,
cumhurbaskani makaminda bulunmadigi zaman bu makama kim vekalet eder,
cumhurbaskani rahatsizlandiginda yerine kim bakar
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku